Kulti in klasike: Harold and Maude

6.07.2009 ob 23:50

zda 1971, komedija, režija: Hal Ashby, igrajo: Ruth Gordon, Bud Cort, Vivian Pickles, Charles Tayner, Tom Skerritt

Ljubezen in smrt: kako se zaljubita dvajsetletni mladenič in osemdesetletna stara mama.

Strašno zabavna, nepozabna, kultna, gledljiva in odbita romantična komedija, ob kateri kljub razliki v letih ne bo slabo nikomur. »Da ima moški Ojdipov kompleks in hoče spati s svojo mamo, razumem, toda to je moški, ki hoče spati s svojo babico,« pojasni eden izmed psihiatrov, ki ne more razumeti, da se je dvajsetletni Harold do ušes zaljubil in navezal na šestdeset let starejšo Maude (Ruth Gordon). Nič čudnega, saj sta oba hudo posebna in drugačna. On trpi zaradi svoje zoprne, hladne in posesivne matere (Vivian Pickles), ki jo vedno znova spravlja ob živce z zaigranimi samomori. Ona pa krade avtomobile in se obnaša kot podivjana najstnica. Jasno, srečata se na pogrebu, na večih pogrebih, kjer iščeta mir in odklop. Oba rajca in fascinira smrt, zato sta presenečena, da ju zagrabi še ljubezen. Ljubezen, ki ne pozna meja in se požvižga na razliko v letih. Studio Paramount se je seveda križal, gledalci pa so stali v vrstah in si v nekaterih kinih film ogledali kar dvestokrat zapored. Čistokrvni kult, ki traja še danes. Edinstveni režiser Hal Ashby, ki so mu bile takšne neobičajne zgodbe seveda pisane na kožo. Samomori, ki jih proglašam za vrhunec črne komedije. Hudo dobra sekvenca, kjer Harold in Maude pred njegovim na vojsko norim stricem (Charles Tayner) zaigrata prepir. In mlada igralka, Haroldova potencialna nevesta (Ellen Geer), ki doseže nirvano med harakirijem. Bomba.

Ocena 5

 

5 komentarjev na “Kulti in klasike: Harold and Maude”

 1. muni pravi:

  Super film!

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Brez dvoma eden najbolj izvirnih, kar so jih dala sedemdeseta. Hal Ashby pa je bil itak car, ki ga Hollywood ni hotel razumeti, saj je bil krepko pred časom, zame velik vizionar in filmar, ki mu priznavajo premalo ugleda.

 3. Mare pravi:

  A je možno ta film dobiti tudi v naših videotekah?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje ne, lahko pa, da se motim.

 5. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] navihana mladenka. Učitelj in učenka. Umetnik in njegova muza. Vse to sta Maurice in Jessie. Nova Harlod in Maude, junaka zelo očarljive, tenkočutne in mojstrske komične drame, ki nas nostalgično popelje v [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !