Recenzije: You Kill Me, Madea Goes to Jail

13.06.2009 ob 01:30

YOU KILL ME (zda 2007, kriminalna komedija, režija: John Dahl, igrajo: Ben Kingsley, Tea Leoni, Luke Wilson, Dennis Farina, Bill Pullman, Philip Baker Hall)

Zelo dolgočasna črna komedija.

Kaj za vraga je John Dahl, režiser filmov Kill Me Again, Red Rock West, The Last Seduction, Rounders in Joy Ride, režiser, ki je v devetdesetih prebudil film noir, razmišljal med snemanjem tegale zelo poceni, neprepričljivega, čudno odigranega in kljub skromni minutaži razvlečenega filma, mi ne bo jasno nikoli. Še če bi ga posnel na začetku svoje kariere, bi bil slab, kaj šele sedaj, ko ga je posnel po zgoraj naštetih filmih, kjer sta The Last Seduction in Rounders pravzaprav mojstrovini. Zgodba o plačanem morilcu (Ben Kingsley), ki ga delodajalci pošljejo na zdravljenje alkoholizma in na novo delovno mesto v pogrebni zavod, namreč ne premore prav nobenega zares zabavnega prizora. Prav nobenega zares dobrega črno humornega dialoga. In prav nobenega zares zanimivega preobrata, ki bi gledalce držal v pripravljenosti. Huda potrata solidnega igralskega ansambla in velika sramota za režiserja Johna Dahla.

Ocena 2

MADEA GOES TO JAIL (zda 2008, komedija, režija: Tyler Perry, igrajo: Tyler Perry, Derek Luke, Keshia Knight Pulliam, David Mann, Vanessa Ferlito, Sofia Vergara, Viola Davis, Ion Overman)

Še ena zelo slaba žanrska mineštra Tylerja Perryja, ki se je kot vse ostale žanrske mineštre Tylerja Perryja spremenila v veliko finančno uspešnico.

O filmih Tylerja Perryja, ki mu lahko rečemo tudi Ed Wood, pa ne bo nič narobe, sem pisal že v recenziji za film Meet the Browns, ki ga je posnel leto pred Madea Goes to Jail. Jasno, nič se ni spremenilo. Spet gre za totalno blesavo in nelogično mešanje žanrov, komedije in drame, ki skačeta tako, da gledalec komaj sledi in da drama ves čas deluje tako zelo poceni in patetično, da človek ne ve, ali naj gre srat ali kozlat. Na eni strani imamo mladeniča (Derek Luke), ki zaradi prostitutke (Keshia Knight Pulliam, tista mala Rudy iz serije The Cosby Show) na kocko postavi zaroko s svojo partnerko (Ion Overman). Na drugi pa familijo ostarele in divje Madee, sicer stalnega lika v filmih Tylerja Perryja, ki jo tokrat vtaknejo v arest. In pozor, drama ter komedija se mešata tako strašno idiotsko, da ne boste mogli verjeti. Nekako tako, kot v vseh filmih Tylerja Perryja. Tudi v prvencu Diary of a Mad Black Woman, ki pa je bil kljub temu nekaj posebnega in takšnega, da mešanje žanrov ni predstavljalo prevelikega problema. Pa vendar, prizori z Madeo, ki jo seveda igra Tyler Perry, rezervna inačica Velike Mame Martina Lawrencea, niso tako slabi. Še posebej v besednih dvobojih z doktorjem Philom, ki jo sprejme na anger menegment. No ja, tudi zaporniške finte, kjer pomagata Sofia Vergara in Michaelu Jacksonu podobna Vanessa Ferlito, niso ravno porazne. Toda to je premalo za celoten film. Za dramski del, ki ves čas teče na zelo nizkem nivoju in tako, da gledalec komaj čaka na komične vložke. Povedano drugače, če bi iz nove Madee izrezali dramo in skupaj sestavili le komedijo, bi dobili dokaj solidno zabavo. Ker temu ni tako, pa dobimo še eno hudo trapasto zmešnjavo, ki pa je sodeč po velikem komercialnem udarcu recept za uspeh. Res je, slabši kot je film Tylerja Perryja, več denarja zasluži. Bolj kot je beden, bolj za njim norijo ameriški gledalci. Nižjo oceno kot mu dajo na IMDB-ju, bolje se mu godi v kinih. Kot sem dejal že na začetku, Tyler Perry je Ed Wood, le da s svojimi filmi tudi mastno zasluži.

Ocena 2

 

2 komentarjev na “Recenzije: You Kill Me, Madea Goes to Jail”

  1. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Why Did I Get Married (oba dela) pravi:

    [...] recenzija-madea-goes-to-jail/ [...]

  2. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Madea’s Big Happy Family, Brando Unauthorized, The Housemaid pravi:

    [...] By Myself, Why Did I Get Married), včasih malce manj dobro in celo slabo (The Family That Preys, Madea Goes To Jail, Meet The Browns). Tokrat je okej, tokrat predstavi zgodbo umirajoče matere (Loretta Devine), ki [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !