Recenzija: Friday the 13th

13.06.2009 ob 02:13

zda 2009, grozljivka, režija: Marcus Nispel, igrajo: Jared Padalecki, Danielle Panabaker, Amanda Righetti, Travis Van Winkle, Aaron Moo, Derek Mears

Če bi hotel joške, bi si zarolal pornič.

Okej, razumem, da so slasher filmi odlična priložnost za joškarjenje in seks, se pravi za tržno nišo za najstnike, katerim je namenjen tudi tale rimejk. Toda lepo vas prosim, tokrat je seksa in jošk absolutno preveč. Tako veliko, da se Jasona Voorheesa sploh ne vidi. Da gledalec pravzaprav nima pojma, da gleda rimejk kulta Petek trinajsti iz leta 1980 in da dobi občutek, da gleda zelo poceni inačico Ameriške pite. In pozor, Jason tistih, ki seksajo, ne ubije, ampak jih pusti na miru. Tako dolgo, da bi jih namesto njega z veseljem ubil gledalec. Prav imate, novi Petek je eden slabših rimejkov zadnjega časa. Tako slab, da ga na trenutke preseže celo Jason Goes to Hell: The Final Friday. Atmosfere ni, dramaturgija je na psu, vse skupaj pa izgleda zelo leseno in brez gušta. Jasno, zgodba sploh ni rimejk originala, zgodba je dejansko rimejk drugega in tretjega dela. Gospodič Voorhees se je namreč pojavil šele v prvem nadaljevanju, šele v drugem pa si je prvič nadel hokejsko masko. Če ste gledali Scream, potem veste, da je Drew Barrymore padla ravno na to finto in na vprašanje, kdo je morilec v filmu Petek trinajsti, odgovorila: “Jason Voorhees.” Pa vendar, novi Petek se klub temu začne dobro. S prizorom, ki je končal original iz leta 1980. Z obglavljenjem Pamele Voorhees, Jasonove mamice. In s pokolom, ki ga nekaj let kasneje izvede maščevalni Jason. Potem nas čaka beda. Zares slab film brez tempa in občutka za grozo. Pač film, ki dela sramoto izvirniku, žanru in Jasonu Voorheesu, ki bi si brez dvoma zaslužil veliko boljšo vrnitev.

Ocena 2

In še recenzije vseh ostalih filmov v seriji: KLIK

 

34 komentarjev na “Recenzija: Friday the 13th”

 1. Maja pravi:

  Ja sem ga gledala zadnjič z eno kolegico v štud.domu,ona se je smejala ko je Jason razmesaril vsakega,meni je blo grozno pa še na bruh mi je šlo.
  Najbolj hecen mi je bil tisti tip v filmu,ki se je zakajal z marihuano,in sexal z lutkami?
  LOL,…
  Ja in ta hollywoodska fora:najprej je bil Jason v tisti hiši potem se je pojavil že nekje drugje.
  Konec mi ni bil jasen,brat in sestra ubijeta Jasona in pv vodo in on potem skoči ven iz vode in oba ubije?
  Samo za to,da bodo lahko naredili novo nadaljevanje?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, očitno je Jason že v prvem delu nove franšize postal zombi. Kot v kasnejših delih stare serije, kjer so ga vedno znova ubili, pa je vedno znova prišel nazaj.

 3. t-h-o-r pravi:

  ne pokolje najstnikov, ki seksajo? ampak v vsakem filmu jih je pobil na kak oduren krut način

  jebejo naj se z rimejki…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, tokrat tista dva, ki seksata 10 minut, pusti na miru dolgo, dolgo časa, kar je bedno in nepotrebno. Originalni Jason bi ju že zdavnaj prebodel s sulico in to skupaj :)

  In ni toliko panike v rimejkih, panika je v slabih rimejkih.

 5. t-h-o-r pravi:

  panika je, da scenaristi več nimajo nobenih idej… razen kak clint eastwood pri svojih 80ih :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  No ja, saj so še dobri filmi, samo tile rimejki so pa res navadno sranje brez idej in svežine.

 7. Vanja1 pravi:

  Včeraj sem si ogledala film , sicer ni tako slab , ampak so vsi deli posneti na isto finto…kampiranje najstnikov ob jezeru, pol pa jih pokolje ! Ampak so ti filmi med sabo vsi podobni : Teksaški pokol, House of Wax, Helloween…

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Raje si poglej originale, so veliko boljši. No ja, rimejk House of Wax, kjer ubijejo tudi Paris Hilton, niti ni tako slab :)

 9. Vanja1 pravi:

  Kar prijeten film ja, sicer pa so vsi ti filmi za pogledat, magari ni za videt nič novega.
  Morda za zanimivost , če zaupaš svojo naljubšo grozljivko?

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Evo ga:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/03/22/grozljivke-ki-so-mi-bile-zelo-kul-prvi-del/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/03/26/grozljivke-ki-so-mi-bile-zelo-kul-drugi-del/

 11. Vanja1 pravi:

  Hvala ti, v 70-ih so očitno bile najbolj plodne grozljivke.;)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Očitno res. Tele novejše pa so le obračanje starih. In to zelo slabo obračanje. Z redkimi izjemami kot je bil recimo rimejk The Hills Have Eyes, ki je original celo presegel.

 13. markopigac pravi:

  Moj pogled:

  http://www.pigac.si/2009/06/17/friday-the-13th-ubijalski-stroj-jason-je-ziv/

 14. Vanja1 pravi:

  čuj Iztok, kako pa se ti je zdel film – Ko jagenčki obmolknejo in pa I know what you did last summer.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, Jagenjčki fenomenalni, Last Summer pa slab.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, naj te citiram in pokomentiram. Praviš takole: “Takoj na začetku moram popraviti nekatere slovenske recenziste, ko pravijo, da so joški v filmu povsem odveč. Nja. Pravi poznavalci Jasonov vemo, da tista, ki pokaže joške v filmu zagotovo umre.”

  Napaka, v tem filmu nagci ne umrejo prav nič hitro, saj jih Jason pusti, da se poseksajo do konca in naprej. Za razliko od originalnih delov, kjer jih je razfukal že med seksom. Zato ti seks prizori delujejo povsem nepotrebno in zgolj zato, da se kažejo joške. To pa je zelo, zelo poceni trik. Še posebej v rimejku Petka trinajstega, kjer bi moral biti glavni Jason ne pa joške.

  Pa pozabil si Michaela Myersa iz Halloween, ki ni nič manj legendaren.

 17. Vanja1 pravi:

  Da se pomerita Michael Myers in Jason, kdo bi zmagal? pa zakaj:)?! hehe

 18. Vanja1 pravi:

  aja pa še morda eno vprašanje : včeraj sem gledala film Soul Survivors, in na koncu filma se glavna igralka zbudi , se pravi , vse kar prikazuje film si je ona sanjala??

 19. Escobar pravi:

  razn da je film u lepših barvah posnet, da ima višji budget, ne ponudi res nič novega …. čeprav začel se je dober …. je bil on killing rampage … sam pol pa je vse skup bolj k ne u pizdi … kr prvi 3ije deli orginal petkov so bli res carski … ostali deli so sramota (sploh jason X)…

  mi gre pa full na k**c, da se niso nikol potrudl, niti poskušal razložit zakaj je jason (in tud myers) immortal …

  prihaja pa nov halloween od rob zombie-ja .. še en remake … O2 če se ne motim je naslov … še en remake :) … kurba res nimajo idej al ka … da morjo iz naftalina klasike vlečit in jih uničevat …. se mi zdi da horror žanr je tud u recesiji (isto kot akcijski) … ne znajo več teen slasherjev delat, ne znajo več sci-fi horrorja delat … edino kar znajo je en kup najstnikov na mučilne naprave dat in po tem kopitu naredit 20 žag in 10 hostelov … cccc te gnusljivke so mi pa res u pizdi …

  prihaja pa tud 4i del Final Destinaton … upam da me ne bo razočaru :) u zadnih 10ih letih, se mi zdi da je ena redkih izvirnih zgodb med horrorji …

 20. t-h-o-r pravi:

  ampak all in all je final destination isto sranje: najstnike ubijajo po istem kopitu

  poleg tega niti niso grozni niti kaj preveč krvavi

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja1, hm…, po moje bi bilo neodločeno. Oba sta namreč neuničljiva. Dvoboj bi bil po moje še bolj zajeban kot med Jasonom in Freddyjem.
  Glede Soul Survivors, malo že pozabil konec, zato ti ne morem odgovoriti, vem pa, da se realnost in fikcija nenehno prepletata.

  Escobar
  , trojka je meni sranje, hud korak nazaj od enke in dvojke. Štirka mi je okej, prav tako petka, šestka je še slabša od trojke, sedemka tko tko, osemka enako zanič kot trojka, najslabša pa je devetka. Jason X je pa prav tako zanič, ja.
  Glede nesmrtnosti, v prvih filmih ni, to se zgodi kasneje, ko ga pač obudijo od mrtvih vedno znova. To se je prvič zgodilo šele v šestki, saj v petki sploh ni moril on. In prebudi ga strela. To je vse, kar moraš vedeti.
  Myers pa je druga zgodba, on pa res ne more umreti že od začetka.
  Še eno nadaljevanje Halloween? Eh, upam, da bo veliko boljše od rimejka, ki je bil zanič.
  Final Destination je bil meni zakon drugi del.

  Thor
  , ne drži, najstniki umrejo zaradi nesreče, v drugem delu vsaj zame zelo srhljivo in realistično, torej tako, da bi se lahko zgodilo tudi nam.

 22. Vanja1 pravi:

  Hvala za odg. zdaj pa počasi pojdi na zaslužen počitek.;)

 23. markopigac pravi:

  Mislim, da me nisi dobro prebral:

  Takoj na začetku moram popraviti nekatere slovenske recenziste, ko pravijo, da so joški v filmu povsem odveč. Nja. Pravi poznavalci Jasonov vemo, da tista, ki pokaže joške v filmu zagotovo umre. Joški v teh filmih pa so tako ali tako bili trend estetike. In sinonim bogate plastične kirurgije. ameriške medicine. No, malo kdo Jasonu sploh uide, če že, pa ga le-ta poseka v nadaljevanju. Jason ubija kult Ameriške pite, saj ne podpira onegavitve pred poroko.

  Joški morajo umreti, čeprav v Jasonu ne umrejo vedno. Enkrat so celo vaba za njegovo smrt ;)

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari, očitno ti nisi razumel samega sebe. Trdiš, da tista, ki pokaže joške, zagotovo umre. Temu tokrat ni tako, saj tista umre zelo pozno, ali še bolje, Jason je voajer in jo pusti nago predolgo časa, to pa je slabo za njegov imidž.

 25. Escobar pravi:

  sam če se ne motim … u drugem al tretjem delu dobi sekiro v glavo, na skednju ga obesijo … človek pa ne neha morit … tak da ne oživi prvič šele v 6em delu … v začetku 4ga? se zbudi v mrtvašnici … sploh pa naj bi otonil kot otrok … in zadnji prizor v prvem petku, se pojavi kot otrok iz vode ven in potegne ono žensko noter … sej na konc se ženska zbudi v bolnici … ampak je tak tricky prizor … v vsakem delu je resurrection :) tak da tip je immortal že o samega začetka …

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tistega otroka sem jaz razumel kot sanje, a veš, kot roka pri Carrie.
  Drugače pa imaš v bistvu prav, saj ga vendarle ubijejo, a pride nazaj, no ja, še vedno je možnost, da ga pač niso ubili, a ne :)
  A vseeno je v petem delu mrtev oz. ga sploh ni, v šestem pa prvič oživi na tak znanstveno fantastičen način, se pravi s strelo, kar pomeni, da je uradno zombi.
  Tako nekako, no :)

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drugače pa ti pripenjam recenzije vseh delov serije še enkrat, da oba malo obnoviva znanje:

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/13/petek-trinajsti/

 28. dr. Onyx pravi:

  Mene ob tem čudi, da je baje ta film režiral isti režiser, kot remake Teksaškega pokola z motorko, ki je bistveno boljši. Ta film je pa katastrofa od glasbene podlage naprej. Vrhunec pa ta polom od filma doseže ravno na koncu, ko se vprašaš, če je scenarist jedel nore gobe, oziroma še bolje, ali je ta scenarij kdo sploh prebral, preden so zarolali kamere? Ocena 1, karkoli drugega bi bilo nepravično.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, rimejk Pokola je bil soliden, tale pa je res slab.

 30. Andrej pravi:

  Škoda sploh kaj govoriti. Rimejki so tako ali tako za en drek. Izstopa le The hills have eyes.

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, The Hills Have Eyes je tudi meni odličen, celo boljši od originala, če sem iskren.

 32. montebuba pravi:

  ta film je torej čisto za sebe zgodba in ni nadaljevanje!?!

 33. Knox pravi:

  @montebuba
  reboot, ki išče inspiracijo v prvih štirih delih. Kljub finančnim uspehom je snemanje nadaljevanja zamrlo in se bo v najboljšem primeru začelo 2015.
  Drugače pa bi bilo brezveze snemat nadaljevanje, ker je timeline čisto zjeban :D

 34. montebuba pravi:

  aha hvala

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !