O ptičih in pajkih

10.06.2009 ob 16:56

Nekateri pravijo, da jim ptičje petje, ali še bolje, jutranje ženitve ptičkov, polepšajo dan. Da je to nekaj čudovitega in dokaz, da je narava res živa. Zajebi to sranje, ptičje petje me zjutraj spravlja ob živce. Ker sem ptič ponoči, sem zjutraj raje medved, zaspani lenivec, ki ima rad mir. Toda pred oknom, ki je zaradi vročine in boljšega zraka seveda odprto, se zadnje čase zbirajo kurčevi ptiči, ki čivkajo do onemoglosti in zelo glasno. Kurčevi ptiči imajo kurčev koncert. In to tik ob mojem oknu. Kot da bi vedeli, koga morajo spravljti ob živce. Rekoč: “Gartnerja dajmo, on zjutraj rad spi.” Okej, toda naj se ne čudijo, če jim bom nekega lepega dne polomil kljune.

Gremo na pajke, no ja, na pajka, ki je nekaj dni nazaj splezal v mojo spalnico. Ne bom rekel, da je bil največji na svetu, toda zgledal je tako. Najprej sem ga opazil na steni, potem pa je faker opazil mene in se pognal na posteljo. Točno tako, bil je pajek skakač, hiter kot strela in divji kot kobra. Prav ste prebrali, pajek je skočil na posteljo in zlezel pod povšter. Moja prva misel je bila seveda nujna selitev. V sobi, kjer ne najdem tako velikega pajka, ki je povrhu tega še napadalen, celo krvoločen, kaj vem, morda celo strupen, kar ne bi bilo glede na podnebne spremembe in tole novico, nič nenavadnega, namreč ne mislim spati. In pozor, faker je potem nenadoma skočil nazaj na posteljo, nato pod posteljo, nakar sem ga med histeričnim premikanjem posteljnine očitno spet zvabil na prsto in ga opazil na steni omare. Ker je bil res hiter, je šlo za usodne sekunde. Prijel sem copat in zaključil: “On ali jaz.” Bil je on.

Resnično me zanima, kaj je bil ta pajek. Je povsem normalno, da prileze v stanovanje, jih je v Sloveniji veliko? Malo sem počekiral po netu, a rad bi še vaše mnenje. Sam sem takšnega hitrega in napadalnega pajka namreč videl prvič v živo in v stanovanju. Pizda no, če bi hotel take pajke, bi se preselil v tropske kraje.

Saj res, kaj pa če je imel še familijo, kjer otroci zdaj pridno rastejo v kaki luknji mojega stanovanja?

In ja, zakaj za vraga niso pajka pojedli vsi tisti ptiči, ki kričijo pred mojim oknom?

SLIKA JE NAKLJUČNA, A NI KAJ DOSTI NEREALNA

 

40 komentarjev na “O ptičih in pajkih”

 1. strojnik strojnik pravi:

  Pa ne da imaš spet probleme… :roll:

  Kaj vse bi bilo treba ugasniti, izklopiti, prilagoditi, pobiti, da bi končno nehal tarnati, kdo vse te moti… :?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Motijo me le ptiči, ki se zjutraj ob šestih začnejo dreti pod mojim oknom in ne nehajo pa ne nehajo :)

 3. roxana pravi:

  Ti pa si faca ;) si prepričan, da nisi punčka? :lol: malo heca, toda tole o groznem, strašnem, krvoločnem in ne vem kakem pajku me je prav nasmejalo :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ko bi ga videla v svoji spalnici, se, verjemi mi, ne bi prav nič smejala :)

 5. snakekan snakekan pravi:

  Problem pri pajkih je ta, da je zelo veliko različnih vrst. In ko rečem zelo, mislim zelo. Če se ne motim, je več vrst pajkov kot sesalcov (pa potrebno je poudariti, da vseh še niso odkrili). No tale pajek, ki je bil v tvoji sobi, je pajkica (ali kakorkoli se že reče samici pajka). So namreč tudi 3x večje od samcev. Sicer pa, kakor si že opazil, smo ljudje bistveno večja nevarnost pajkom kot oni nam. V Sloveniji se mi zdi, da ni smrtonosnih pajkov. Tudi po svetu jih ni preveč – ponavadi umrejo od njihovega pika samo tisti bolj občutljivi (srčne težave in podobno). Premajhno količino strupa spustijo, če so seveda sploh zmožni predreti našo kožo. V glavnem, tvoj strah pred pajki je pretiran; moram pa vseeno priznati, da gledati velikega pajka v svoji spalnici ni glih prijetno…. :)

 6. nevenka nevenka pravi:

  Me pa res zanima kaj za en strašen pajk je to bil, se je bralo kot, da je lev :-)
  Malo popipsaj sobo pa boš varen.

 7. ajda pravi:

  Glede ptičjega petja se jaz ne bi pritoževala. Ni lepšega kot prisluhniti ptičjemu petju, njihovi govorici in kolikorat se mi utrne misel, le zakaj ne razumem, kaj govorijo. Ne verjamem, da so pod tvojim oknom vrabčki, ki res glasno govorijo in nimajo pojoče govorice, če pa zapoje kak kos ali kakšno drugo klunato bitje, je začetek dneva več kot prijeten. A ni bolje prisluhniti pticam kot hrup avtomobilov? Jaz sem vedno za ptičje petje:). Kar se pa tiče pajkov se strinjam s teboj, da ti naženejo strahu v kosti, ker očitno čutijo, da se jih bojiš in takrat gredo v napad, vedo tudi, da bodo klavrno končali. Mislim pa, da je bolje pajka lepo uloviti v kak kozarec, ga pokriti s papirjem in ga izpustiti na svobodo. Probaj:)))))).

 8. Niko Brumen pravi:

  Pajki v akciji, ščurki prihajajo, še malo pa boš dočakal še bele miši.

  :D

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Snakekan, štekam, štekam, a ni mi jasno, da se je počutil ogroženega že ko sem ga samo opazil, se postavil v napadalno držo in začel skakati. Okej, zelo strupen ni, sem pa prepričan, da bi znal fino ugrizniti. Kap pa te itak od tega, da ga sploh vidiš na postelji :)

  Nevenka, zgledal je mladiček od leva :)

  Ajda, ob šestih zjutraj, ko gre človek spat ob petih, ptički niso prijetni, ampak zelo moteči.
  Tega ni bilo mogoče uloviti, je bil hiter kot strela. Če pretiravam pri velikosti, mi verjemi, da ne pretiravam pri hitrosti. Kaj tekega še nisem videl. Refleksi kot šprinter Usain Bolt :)

  Niko
  , miši pridejo le, ko je človek pijan in to dlje časa :)

 10. pikapoka pravi:

  jaz pa obožujem ptičje petje… sicer pa zakaj ne poskusiš z ušesnimi čepki? Pomagajo… jaz jih uporabljam vedno ko mi gre kakšen hrup na živce in 100% delujejo ;)

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po tej logiki bi pa res prespal ves dan :)

 12. Niko Brumen pravi:

  Kdor se prepriča, da je lepota grda, mu bo lepota grda. Kdor se prepriča, da ga nekaj moti, ga bo tisto nekaj motilo. Kdor ceni svoj prostor, bo cenil tudi prostor drugega.

 13. STELA pravi:

  hahahaha…super branje za dobro jutro:)

  jaz tud ne marama pajkov, pa ne da bi se jih ravn bala…v bistvu se mi gravžajo. in zdej vidm, da obstajajo tud pajki skakači??…….matr

 14. Mirna Senica pravi:

  Spoštovani gospod Iztok Gatner!

  V imenu interesne skupine ptičev pevcev in nestrupenih členonožcev Vas obveščam o vložitvi več tožb proti Vam in sicer v zadevah:

  1. Ptiči pevci vas tožijo zaradi namena razžalitve dobrega imena, grožnje po onemogočanju opravljanju njihovega poklica, žaljenja narave njihovega dela in življenja, kot tudi zaradi groženj s fizičnim nasiljem.

  2. Nestrupeni členonožci Vas krivijo lažne obtožbe izkazovanja namena napada, čeprav je šlo zgolj za več kot očitno iskanje hrane, nato pa za beg pred veliko večjim, močnejšim in neuvidevnim serijskim morilcem, ki ima na vesti že veliko členonožnih osebkov.

  3. Državnemu žuželčjemu tožilstvu je bila posredovana tudi ovadba zaradi suma povzročitve namerne in brutalne usmrtitve nič hudega sluteče in nenevarne mame pajkovke, ki ste jo med njenim iskanjem hrane za svoje malčke neusmiljeno pokončali. Za tako nagnusen zločin je zagrožena najstrožja kazen enotedenskega sršenskega pikanja po vsem telesu, dvotedenskega gomazenja in ščipanja orjaških mravelj po vašem mednožju, doživljenjska infestacija vašega lasišča s kolonijo bolh ter stenic in doživljenjsko vsakodnevno lastnoročno nabiranje muh za prehrano malih pajkov (in njihovih potomcev), ki so ostali brez mame.

  Kot dobro novico pa Vam sporočam, da je v vaše dobro pripravljen pričati ceh komarjev, ki se Vam zahvaljuje za rešitev težav s pajki v Vašem stanovanju, zato Vam obljubljajo, da Vas bodo zelo kmalu vsako noč z veseljem obiskovali, da se posvetujete o Vaših obrambnih strategijah (prigrizkov ni potrebno pripravljati, dovolj je že zgolj Vaša prisotnost).

  Z najlepšimi pozdravi,

  Mirna Sinica, dipl. iur.

 15. Niko Brumen pravi:

  :D :D :D :D

  itd.

 16. Jonatan Galeb pravi:

  Ah ah ah, ta tvoj kvazi sarkazem, pospremljen z obscenimi psovkami in primitivizmi, ki naj bi bil kao duhovit in zanimiv. Iztok, približno toliko si zanimiv kot golobji drekec na vetrobranskem steklu. Upam, da se ti golob poserje v usta, saj imaš gobec venomer odprt, ko moraš komentirati in zapisati vsako, še tako veliko neumnost. To je zato, ker “razmišljaš naglas”, bebec zaostali.

 17. ajda1 pravi:

  Jonatan Galeb, če si oboževalec Richarda Bacha, kar sodim po tvojem nicku, ne vem zakaj take besede iz tvojih ust, kr si takega nicka niti pod razno ne zaslužiš. Včasih človek težko razume koliko gnojšnjice so nekateri pripravljeni zliti na nekoga, zaradi usranih 5 minutk slave? Sram te bodi!

 18. Niko Brumen pravi:

  ajda1: ne zaradi 5 minutk slave, zaradu 5 minutk srave je pravilno.

  :D

 19. STELA pravi:

  hm, jaz sem pa mislla, da je Jonatan Galeb ljubitelj jabolk in mosrkih ptic:)))))))))))))

 20. Bine pravi:

  sem že imel podoben problem in te popolnoma razumem. drugače mene prestrašijo tudi manjši pajki tako da sma kar na istem. Velikost mojega pajka na steni je bila (3-4cm)

 21. Simona Rebolj Simona Rebolj pravi:

  Verjetno je bil pajk skakač, ja. Ponavadi so temnozelene barve. Pri nas jih je zelo veliko. Če imaš kakšno fliko trave in dreves v bližini, jih je še več. Če se pajkov bojiš, je najmanj, kar lahko narediš zase, da okno spalnice opremiš z mrežo. Tako sem naredila jaz že pri vselitvi in več kot pomaga. V sedmih letih sem fasala samo enega majhnega pajka, ki je očitno virtuzno priromal skozi vrata, ko sem jih odprla, in nobenega komarja.

  Sicer ubijanje pajkov po vraži prinaša nesrečo.

 22. Niko Brumen pravi:

  Pa so res štantige s to golaznijo, kajne?

  Jaz jih pustim in gledam, da nimajo preveč ugodnih pogojev za prehranjevanje. Tako se čezmerno ne razmnožujejo. Sicer je ponoči malo nerodno, ko ti zagomazi kje po obrazu in ne veš kaj je oz. ali naj reagiraš bolj nežno, da ne bi bitjeca poškodoval ali lahko morebiti malo bolj zamahneš in se zbudiš z odtisom lastne roke, a človek se nauči razločevati po načinu gibanja, kaj te je prišlo ljubkovat. Tako sčasoma odpade predoziranje, ki bi obiskovalca vodilo v smrt.

  Le malo vaje in prirojene nežnosti je treba.

 23. Niko Brumen pravi:

  Aja: ni pa dobro spati z odprtimi usti (razlogi so najbrž jasni?). Je pa najbrž to lahko dobra metoda odvajanje od smrčanja.
  :D

 24. Pajek pravi:

  Kva je simonca, si se prišla naslajat na gartnerjev blog, pogrešamo tvoje hudomušne komentarje z gartijevega bloga, hihi, hehe, hoho, in podobne…

 25. Tine pravi:

  Blog ti bo crkno, ker si umoril pajka!

 26. ajda1 pravi:

  http://web.bf.uni-lj.si/bi/mikroskopija/slika.php?imageid=50

  pajek skakač, jaoooo:)

 27. STELA pravi:

  niko, porkaš, če me noben drug ne ljubkuje tud pajku ni treba :) ))))))tko da bom rajš dala mrežo na okno – simonina ideja ql:)

 28. ajda1 pravi:

  hehe pajek, kako bi se pa Simona naj naslajala, a bi morala napisati, da ona pajke carta?

 29. ajda1 pravi:

  Niko, boš patentiral idejo kako se odvaditi smrčanja?:)))

 30. Niko Brumen pravi:

  Niti ne – ne smrčim. Sem pa v mladosti (okrog petdesetega)vlagal trud v vaje dihanja zgolj skozi nos.

  Pripis: forsiranje metode odvajanja s pomočjo mrgolazni, pa bi najbrž skrajšalo marsikateri nerazumno dolg proces ločitvenega postopka. :D

 31. Jonatan Galeb pravi:

  Včasih človek težko razume koliko gnojšnjice so nekateri pripravljeni zliti na nekoga, zaradi usranih 5 minutk slave?

  Khm khm, gnojšnjice? Res je, globoko me je srat, pardon, sram. :D

 32. Kukec pravi:

  zaradi usranih 5 minutk slave

  Ti si pa res bolj prefinjena in uglajena, ajda :D

 33. Bedanc pravi:

  5 minutk slave na gartnerjevem blogu!
  ljudje ubijajo za to…

 34. ajda pravi:

  Kukec, njega nisem neposredno žalila in tu je bistvena razlika, morda bi morala zapisati pokakanih, da bi bil zadovoljen, aneda?:). Hja, Jonatan, bi bilo super, če bi te bilo sram, pa bi se tvoji prsti ustavili na tipkovnici, še preden bi zmaji bruhnili žveplo. A se to da? Mislim, da, poskusi in boš videl, kako se boš dobro počutil, če bo komentar nežaljiv.

 35. ajda pravi:

  Veš kaj Niko, poznam kar nekaj ljudi, ki rečejo, jaz pa že ne smrčim in preizkušena metoda, posneti jih in jim lepo servirati melodijo:)). Če pa nisi smrčač, si pa lahko vesel.

 36. Niko Brumen pravi:

  V spanju opazim, že globoko dihanje. Če sem povsem zbit, pa ne vem.

  Glede očitkov na tvoj račun pa vzemi tako: ČE NE BI BILO RES, SE NE BI RAZBURJALI. Drugo je razburjanje zaradi česa pomembnega, drugo pa, ko te nekdo maltretira, ker si ga pravilno diagnosticirala.

  :D

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Niko, lepa filozofija, toda ne pomaga, da me ne bi ti ptiči vsako jutro zbudili. Jaz njih ne zbudim. Igra ni poštena.

  Stela, jaz sem vedel, da obstajajo, nisem pa vedel, da živijo tudi pri nas.

  Bedanc, to drži bolj kot si misliš :)

  Mirna,
  1. Od kdaj je njihov poklic bujenje Iztoka Gartnerja?
  2. Če bi iskali hrano, bi se znašli v kuhinji. Če ne bi želeli napasti, pa se ne bi že takoj postavili v zelo napadalno držo.
  3. Sliši se preveč grozno, da bi bilo smešno :)
  Glede komarjev, pa brez skrbi, imam v štekerju tisto zadevo, ki jih odganja :)

  Bine, meni se je moj zdel še večji :)

  Simona, tako me je bilo strah, da sem pozabil kake barve je bil. Vem za to vražo, ja. A jebat ga, bolje on kakor jaz :)

 38. taya pravi:

  he he… tole je bilo pa res zabavno prebrat… pod točko ptiči si nabavi čepke za ušesa, da boš zjutri lahk spal…. prav pomagajo… nad mano v bloku živi en “konj”, odkar imam čepke, ga ne slišim…. kar se pa tiče pajkov pa pravi italjanski pregovor: Ragno porta guadagno… torej pajek prinaša bogastvo, zato zmeri, ko prileze kak čudak v mojo bližino se spomnem tega reka….taljani že vejo….

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Taya, raje sem cel lajf reven :)

 40. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: True Romance, Arachnophobia, Stir of Echoes pravi:

  [...] na filme, kjer so pajki orjaške in z genetskimi poskusi nafilane pošasti. Arachnophobia je iz drugačne mreže. Iz fine, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !