Recenzije: The Broken, Havoc

8.06.2009 ob 00:05

THE BROKEN (francija & anglija 2008, srhljivka, režija: Sean Ellis, igrajo: Lena Headey, Richard Jenkins, Asier Newman, Ulrich Thomsen)

Parafraza klasike Invasion of the Body Snatchers.

The Broken se prične počasi, intrigantno, zanimivo in skrivnostno. Z atmosfero, ki jo lahko zavidajo mnogi podobni filmi. Mnoge podobne grozljivke, ki stavijo na posebne efekte. The Broken le teh skorajda nima. The Broken pokaže skorajda manj kot Čarovnica iz Blaira. Vse, kar vidimo, le povohamo in ugibamo, kaj za vraga se dogaja. Ravno zato potem sledi hudo razočaranje. Zavedanje, da gre le za obračanje znane teme, kultne zgodbe filma Invasion of the Body Snatchers, ki je prav tako dobila veliko rimejkov in predelav. No ja, tokrat resda ni rastlin, saj kopije pridejo iz ogledal, kar je po eni strani celo bolj strašljivo in realistično od originalne zgodbe. Drži, The Broken, kjer se kopijam najdlje upira Lena Headey, ki jo na začetku useka prometna nesreča, je film, kjer bi orgazmiral Tony “Candyman” Todd. In film, ki obeta veliko in se na koncu žal preda klišejem ter zgodbi, ki jo že poznamo.

Ocena: 5/10

HAVOC (zda 2005, kriminalna drama, režija: Barbara Kopple, igrajo: Anne Hathaway, Bijou Phillips, Shiri Appleby, Michael Biehn, Joseph Gordon-Levitt, Laura San Giacomo, Freddy Rodriguez, Matt O’Leary, Alexis Dziena, Channing Tatum, Mike Vogel)

Film, ki nam izvrstno pokaže razliko med poziranjem in realnostjo, med fejki in originali, med gangsta raperji in pravimi gangsterji.

Havoc, kjer na veliko presenečenje zelo konkretno zajoškari celo vedno pridna in dolgočasna Anne Hathaway, je dober film. Realen, prepričljiv, življenjski in tak, da mu verjamemo. Še posebej pri prikazu razlike med pozerji in pravimi thugi iz ulice. Se pravi, med imidžem in resnico. Med tistimi, ki se grejo gangsta rap in tistimi, ki so razlog, da je gangsta rap sploh nastal. In tukaj sta dve prijateljici, Allison (Anne Hathaway) in Emily (Bijou Phillips), razvajeni članici šolske “tolpe”, šolskih pozerjev,  ki so prepričani, da so gangsta. Da so nevarni in da se jih je treba bati. Pa četudi v resnici delujejo kot Jamie Kennedy iz filma Malibu’s Most Wanted, torej kot parodija gangsta rapa. Jasno, punci sta doma v razkošnih hišah, punci imata bogate starše, punci si želita avanture in odklopa. Ko šolska “tolpa” postane premalo zanimiva in drzna, pridejo na vrsto pravi latino gangsterji iz ulice. No ja, prav tako bleferji in pozerji, ki pa vendarle uporabljajo prave pištole in počnejo prave pizdarije. Drži, Havoc nam v resnici razlaga, da pravih gangsterjev ni in da je tudi pri njih vse le imidž in blefiranje. Še posebej, če v njihove vrste hočeta dve razvajeni bejbi, ki bi za “iniciacijski obred” seksali s celo tolpo. Hm, kot hrvaška pevka Nives Celzijus, le da ne gre za nogometaše. Skuliran film, ravno prav izzivalen, ravno prav oster in z ravno pravšnjo dozo reality checka, da ostane v spominu.

Ocena: 7/10

 

4 komentarjev na “Recenzije: The Broken, Havoc”

 1. Tina M Tina M pravi:

  America’s sweetheart Anne H. me je v tem filmu pošteno presenetila.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene tudi, še posebej, ker sem mislil, da je bila prvič uporniška v Rachel Getting Married.
  Je pa vseeno zanimivo, da se nekdo sleče v filmu, ki ga v bistvu nihče ne pozna. V čem je sploh finta, da za tak film odvržeš cotke.

 3. Tina M Tina M pravi:

  Finta je v tem, da nekje to vloge zahtevajo, drugje pa ne. Po tvojem bi se potem vsi morali slačiti le v znanih filmih :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne, ampak če se že slečeš, imej vsaj kaj od tega. Kot Sharon Stone na primer. Ali pa Demi Moore, ki je za goloto pokasirala deset milijonov dolarjev. Ali Halle Berry, ki so ji dodali dva milijona več. Za kaj za vraga pa se drugače slačijo, za lastno zadovoljstvo? Zavoljo vloge v filmu, ki ga nihče ne gleda? Tega ne kupim.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !