Recenzije: My Bloody Valentine, Taken

3.06.2009 ob 22:36

MY BLOODY VALENTINE (zda 2009, grozljivka, režija: Patrick Lussier, igrajo: Jensen Ackles, Jaime King, Kerr Smith, Betsy Rue)

Kliše, ki ga na trenutke rešuje 3D.

Drži, 3D je letos na osvajalskem pohodu. Vsak drugi film, ki pride v naša kina, je posnet v 3D tehniki. Če nisi 3D, nisi v trendu. Ali še bolje, če se te ne da gledati v 3D, te ni. Toda pozor, doslej je šlo predvsem za risanke in mladinske filme, kjer je bil izjema le Beowulf, tokrat pa gre za čisto pravo grozljivko, se pravi za tako imenovani R rejting, kar nas spomni na čase, ko sta nas na podoben način strašila Jaws 3 in Freddy’ Dead: The Final Nightmare, kjer smo 3D očala domov odnesli za spomin. Zdaj so seveda drugi časi, zdaj so 3D očala last kina, če jih pokvariš, pa te čaka precej visoka denarna kazen. Pa vendar, zdi se mi, da tale 3D vendarle ni bogve kaj. Vsaj ne v Planetu Tuš, kjer sem dobil občutek, da bi zadeva delovala podobno tudi brez očal. No ja, razlika je, a ni takšna, kot sem pričakoval. In takšna, da bi bil zares navdušen. Za razliko od ljubljanskega Xpanda, kjer so bile recimo Muhice, Dinozavri in prej omenjeni Beowulf resnično fenomenalna dogodivščina. Morda je kriv Tuš, morda pa tale film, podobno kot Corlaline, vendarle ni tako dober 3D kot bi moral biti. Še posebej zato, ker ne gre za določene 3D odseke, kjer bi nas kot v Freddyju opozorili, kdaj moramo nadeti očala, marveč za film, ki se ponaša s sto minutno tridimenzionalno zgodbo. S klišeji tipičnih slasher grozljivk, kjer je psiho tokrat pač rudar in kjer prvič v zgodovini vidimo tudi 3D seks in goloto, kjer ravno prav zmedena Betsy Rue pred morilcem naga leta skoraj pet minutk. Pravih 3D efektov je zelo malo, dogajanje je skoraj v celoti postavljeno v temo, psiho pa svoje žrtve pobija kot za stavo. Noč posebnega torej, pač kliše, ki ga, kot sem povedal na začetku, pred popolnim polomom rešijo le 3D očala, ki vendarle dodajo nekaj groze in dobre atmosfere.

Ocena: 4/10

TAKEN (francija 2008, akcijski triler, režija: Pierre Morel, igrajo: Liam Neeson, Famke Janssen, Leland Orser, Radivoje Bukvić, Holly Valance, Katie Cassidy, Maggie Grace, Xander Berkeley)

Še ena poceni, a vendar dovolj frajerska pizdarija, s katerimi se zadnja leta smeši Luc Besson.

Luc Besson, nekoč vizionar in režiser, na katerega so orgazmirali vsi mladi evropski in morda tudi ameriški režiserji, zadnja leta producira in sodeluje pri samih trapastih in poceni filmih. Zelo povprečnih reciklažah ameriških akcionerjev, kamor seveda sodi tudi Taken. Presenetljiva finančna uspešnica in film, ki ne premore čisto nič novega. Čisto nič takšnega, kar nismo tako ali drugače videli že drugje. Tudi v kultnem filmu Hardcore, ki ga je leta 1979 posnel Paul Schrader in kjer je oče George C. Scott svojo pogrešano hčerko našel v pornografskem podzemlju. Tokrat je glavni Liam Neeson, nekdanji telesni stražar, rezervna inačica Kevina Costnerja, ki namesto na Whitney Houston pazi na Holly Valance in ekipi, ki v Parizu ugrabi njegovo hčerko Kim (Maggie Grace), napove tretjo svetovno vojno. Po telefonu jim pove nekako takole: “Imate dve možnosti. Prva je ta, da jo izpustite, kar pomeni, da bom pozabil, da ste jo sploh ugrabili in vas ne bom preganjal. Druga pa ta, da tega ne storite in vas najdem, ulovim in pobijem. Sem namreč profi, ki se celo življenje ukvarja z barabami kot ste vi.” Res je, Neeson, sicer možakar po imenu Bryan Mills, misli resno. Tako zelo, da se na lov za albansko mafijo, ki želi njegovo hčerko prodati za prostitutko, odpravi kar sam. Jasno, napako stori že na začetku, kjer tistega pizdeka, ki mlada dekleta osvaja že na letališču, prelomi sto na uro, namesto da bi počakal in ga zasledoval. Jebat ga, Neeson nima živcev, Neeson je kot Punisher. Kot ultimativni angel maščevanja, ki hoče do konca. Drži, dobili boste občutek, da mu je nekje vmes malo mar, če je hčerka sploh živa. Da ga zanima samo to, da bo pobil čim več barab. Da si bo dal duška in da ne bo izbiral sredstev. Nič čudnega, da ga nek prijatelj že na začetku filma pokliče Rambo. Res je, Taken je film o očetu, ki bi za svojo hčerko naredil vse. Pa četudi bi jo na koncu našel mrtvo. Soliden akcijski triler, ki pa začne močno pretiravati, nas vleči za lase in med vsemi metki ter udarci seveda pozabi na dramaturgijo in na boljše igralske kreacije. Še ena Bessonova pizdarija, pač.

Ocena: 5/10

null

 

12 komentarjev na “Recenzije: My Bloody Valentine, Taken”

 1. turbofolker turbofolker pravi:

  uf, že kar nekaj časa nisem utegnil pogledat kašen film. Bom moral jutri pobrat par filmov dol. Ta prvi odzgoraj je že na seznamu. :lol:

 2. tjasa pravi:

  z recenzijo filma taken se ne strinjam. mislim, da bi ga morale pogledati vse najstnice. pa sama sem bila v parizu in me je kr streslo ko sem gledala.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Turbo, za prvega priporočam 3D ogled v kinu. Doma je brez dvoma zelo navaden in tisočkrat viden kliše.

  Tjaša, hm, potem naj raje gledajo Hostel, tam ga mladina še bolj našpuka :)
  Ali pa Petek trinajstega, kjer jih pobije Jason :)

 4. Maja pravi:

  Ta film My bloody valentine je res hudičevo grozen,ni mi bilo jasno ker je ta morilec oblečen v rudarja mrtev in potem se zopet pojavi živ,podobno kot Jason v Petku 13.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, mene pa ni ne vem kako prestrašil niti s 3D očali. Morilci pa so itak v takih filmih neuničljivi. No ja, Jason je to postal šele v kasnejših delih, ko je bil v bistvu zombi in je vstal od mrtvih.

 6. Eva pravi:

  Zame pa je TAKEN čista 10ka. Meni zelo ljuba tematika.

 7. Escobar pravi:

  drgač pa moje osebno mnenje … bloody valantine ni vreden da bi ga pes poscal :) sam začetni pokol najstnikov v rudniku je tak, da študiraš, če te ma režiser za retardiranca …. mislim the fuck … pomoje ga še 3d ne reši … tega zmazka ….

  the taken je pa izredno solidna akcija (v tem času nam jih primankuje, je zato še tok boljša)… se strinjam z oceno in z kritiko …

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eva, ni panike, toda to tematiko je doslej obdelalo vsaj sto filmov.

  Escobar, v 3D je vsekakor boljši, res pa je, da ga še nisem in ga niti ne bom gledal brez očal :)
  Taken? Hm, no ja, kul mi je prva polovica, potem pa začne pretiravati in se spremeni v neumno streljačino.

 9. » Recenzije: Final Destination (vsi filmi) pravi:

  [...] samo tridimenzionalna očala, ki tokrat ponujajo veliko več groze in užitka kot pri filmu My Bloody Valentine. Prav zato je škoda, da vse ostalo ne štima. Da je vse ostalo tako zelo klišejsko, povprečno in [...]

 10. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Taken 2 pravi:

  [...] v prvem delu so albanski nepridipravi Liamu Neesonu ugrabili hčerko (Maggie Grace), zdaj pa ugrabijo njegovo [...]

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: In the Blood pravi:

  [...] filma. Je na stopnji televizijske B pizdarije. Čisti kliše, prozorna zgodba, reciklaža filma Taken, ki je že sam po sebi navadno sranje. Plus Danny Trejo, Treat Williams in Stephen [...]

 12. montebuba pravi:

  “Tjaša, hm, potem naj raje gledajo Hostel, tam ga mladina še bolj našpuka :)
  Ali pa Petek trinajstega, kjer jih pobije Jason”

  haha Lol ker ziher je v vsaki zapuščeni gozdni koči kak psihopat, ki čaka na turiste ali pa, v motelu čaka na goste….ah daj no…tega ni če pa je že pa enkrat na deset let mogoče.

  Uugrabitve v tujini predvsem na letališču pa se dogajajo skoraj vsaki mesec…ko prideš na letališče in tam vidiš ekran z izginulimi ljudmi te kar stisne… ahhh :(

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !