Recenzije: Night at the Museum, Night at the Museum 2

28.05.2009 ob 15:02

NIGHT AT THE MUSEUM: BATTLE OF THE SMITHSONIAN (zda 2009, pustolovska komedija, režija: Shawn Levy, igrajo: Ben Stiller, Amy Adams, Hank Azaria, Owen Wilson, Steve Coogan, Robin Williams, Christopher Guest, Ricky Gervais, Bill Hader, Clint Howard, Jonah Hill)

Bill & Ted’s Excellent Adventure.

Drži, drugo poglavje Noči v muzeju izgleda kot reciklaža kultne najstniške komedije Bill & Ted’s Excellent Adventure, kjer sta dijaka Keanu Reeves in Alex Winter iz preteklosti pripeljala številne resnične zgodovinske like. Tudi Napoleona in Abrahama Lincolna, ki sta glavna tudi tokrat, kjer jima družbo delajo še Ivan Grozni (Christopher Guest), Al Capone, general Custer (Bill Hader) in Amelia Earhart (Amy Adams). Nočni čuvaj Larry Daley (Ben Stiller) jo namreč mahne v legendarni Smithsonian muzej, kjer zdraho dela egipčanski faraon Kahmunrah (Hank Azaria), ki želi zavladati svetu in ugrabi tudi vse naše znance iz prvega dela, ki je bil brez dvoma boljši, zabavnejši in bolj izviren. Vse to, kar sta že leta 1989 počela Keanu Reeves in Alex Winter, počne sedaj tudi Ben Stiller, ki povprečje preseže le v izjemno zabavnih sekvencah besedne vojne z nekaterimi liki. Tudi s čuvajem Jonahom Hillom, ki se za nekaj sekundic pojavi v prvi četrtini filma. Sicer še vedno dostojne zabave za vso družino, ki pa vendarle pade na preveč otročjo raven in se zadovoljni samo s posebnimi efekti in dejstvom, da pač obudi nekaj znanih zgodovinskih osebnosti.

Ocena 3 in pol

null

NIGHT AT THE MUSEUM (zda 2006, pustolovska komedija, režija: Shawn Levy, igrajo: Ben Stiller, Robin Williams, Owen Wilson, Carla Gugino, Mickey Rooney, Dick Van Dyke, Bill Cobbs, Kim Raver, Steve Coogan, Paul Rudd)

Presenetljivo dober družinski film.

Zadnje čase so družinski filmi v hudi krizi. Brez idej, atmosfere in vsega tistega, kar potrebuje dober družinski film. Ravno zato sem bil prepričan, da bo tudi Noč v muzeju slab film. Še en Jumanji, še en trapast popkorn za stare mame, ki ne vidijo na platno. Še posebej, ker ga je režiral Shawn Levy, ki je leto prej režiral Cheaper by the Dozen 2 in The Pink Panther, dva najslabša družinska filma vseh časov. Toda tokrat je drugače. Tokrat je pred nami dober družinski film. Morda celo zelo dober. Tak, da nam je res všeč. In tak, da mu ne manjka ničesar. Je zabaven, dinamičen, ima atmosfero in vse tisto, kar mora imeti dober družinski film. Film za vso družino, ki bo res uživala. Ki bo šla v muzej in ujela stvari, ki jih ujame tudi Ben Stiller. Novopečeni nočni čuvaj Larry Daley, ki ga useka greatest hits of history. Ki mu pred očmi oživijo vsi razstavni artikli muzeja. Tudi Hun Atila, predsednik Teddy Roosevelt (Robin Williams), kavboji (Owen Wilson), Rimljani, raziskovalca Lewis in Clark, neandertalci, opice, sloni, levi, Krištof Kolumb in tiranozaver Rex. Čisto vse, kar premore zgodovinski muzej, še več kot sta v osemdesetih ujela Bill in Ted. Jasno, kot del muzeja izgledata tudi Dick Van Dyke in Mickey Rooney, nekdanja nočna čuvaja, ki imata hinavski načrt in želita ukrasti čarobno tablo faraona, s pomočjo katere ponoči oživi muzej. Prava žanrska poslastica in dokaz, da znajo v Hollywoodu še vedno posneti popolno družinsko zabavo.

Ocena 4

null

 

6 komentarjev na “Recenzije: Night at the Museum, Night at the Museum 2”

 1. bata bata pravi:

  Film sem si ogledala kak mesec nazaj in res ni neko remek delo…
  Pravzaprav si mu dal se visoko oceno.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne glede na očitke, sem se vseeno dovolj dobro zabaval, zato taka ocena.

 3. Dejan pravi:

  Prvi je bil dovolj kul, drugega si še nisem pogledal. Ko že omenjaš Jumanji … ti le-ta ni bil kul?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dejan, ne preveč. Preveč otročji se mi je zdel. Za razliko od Noči v muzeju, ki je premogla še nekaj zelo prebrisanih štosev.

 5. alenka pravi:

  ma te 2 filma sta prav kul ej:) men je bla že enka ful posrečena, dvojka pa tudi. sicer vsebinsko ne ne vem kaj, ampak une hecne karekaristike, dialogi.. ful fajn no! 3+/5 za oba,čeprav mi je bla mogoče dvojka celo malček boljša…

 6. Najstarejši še živeči filmski zvezdniki « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] večna faca, nekdanji mož Ave Gardner, ki se še vedno pojavlja v številnih filmih, nazadnje v Noči v muzeju in Mapetkih. Slavo je ujel kot Andy Hardy, med njegove največje dosežke pa se štejejo tudi Boys [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !