Kulti in klasike: The Three Musketeers

25.05.2009 ob 13:55

zda 1973, pustolovščina, režija: Richard Lester, igrajo: Richard Chamberlain, Oliver Reed, Michael York, Frank Fnlay, Raquel Welch, Faye Dunaway, Christopher Lee, Charlton Heston, Geraldine Chaplin, Roy Kinnear, Jean-Pierre Cassel, Simon Ward, Joss Ackland

Ne vem, ali sem imel slab dan, ali pa je tole res eno veliko poceni sranje.

Tale film sem doslej videl kar nekajkrat in vedno mi je v spominu ostal kot nekaj zelo gledljivega, zelo zabavnega, zelo očarljivega, skratka, kot esenca žanra in kult, ki se ne more postarati. Tudi zavoljo igralskega ansambla, kjer Richard Chamberlain igra Aramisa, Oliver Reed Athosa, Frank Finlay Porthosa, Michael York pa D’Artagnana. Če k temu dodam še Raquel Welch kot Constance, Faye Dunaway kot Lady de Winter, Christopherja Leeja kot Rocheforta, Charltona Hestona kot kardinala Richelieuja in recimo Jeana-Pierre Cassela kot kralja Louisa, dobim zares nostalgičen spomin na čase, ko so se po hollywoodskih filmih sprehajale prave zvezde. Toda včeraj, ko sem tole najbolj znano verzijo znamenite Dumasove zgodbe po dolgem času ujel na TV 1000, je bilo drugače. Včeraj mi je vse skupaj delovalo zelo poceni. Tako igralsko, kot tudi v dialogih, dramatizaciji, atmosferi in še posebej pri dvobojih, kjer bi se bolje znašli celo otroci v vrtcu, ki se sabljajo s kartonastimi meči. Čisto nič nisembil navdušen, celo dolgočasil sem se. Prav zato se sprašujem, če je tale film morda povozil čas in če nikoli ni bil ne vem  kako dober. Da je bil dober pač samo zato, ker so govorili, da je dober in se zaljubili v vse štiri mušketirje.   

Ocena 2 in pol

null

 

7 komentarjev na “Kulti in klasike: The Three Musketeers”

 1. Pris Pris pravi:

  No, če ne drugega, bi na indijskem milijonarju brez problema dobil 20 milijonov rupij. ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, ma ob tisto zadnje vprašanje, ki je kao najtežje, sem se spotaknil že v recenziji Milijonarja, saj se mi je zdelo privlečeno za lase in sem imel občutek, da to pozna vsak kurac :)
  Očitno sem se zmotil, saj so tile mušketirji le del zgodovine, mladina pa zna danes našteti le imena ljubimcev Paris Hilton :)

  Kaj pa film, kako se ga ti spomniš?

 3. Pris Pris pravi:

  Kot mulc sem ga večkrat gledal in bil mi je super, ne toliko mečevanje, bolj vse te spletke. Film me je spodbudil, da sem poprijel za druga Dumasova čtiva (Grof Monte Cristo, Črni tulipan).

  Res pa je, da filma nisem gledal že od otroštva. Morda bi bila moja reakcija ob ponovnem ogledu podobna tvoji.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, mene tokrat tudi spletke niso prepričale, prav tako so delovale poceni. Me pa zanima, če bi mi bila verzija iz leta 1993, ki me je takrat zelo navdušila, enako zanič.

  Kaj vem, morda pa res ni bil dan za pustolovščine, čeprav skorajda ne verjamem, saj ne delujem tako ponavadi.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Robin Hood: Men in Tights, Robin Hood: Prince of Thieves, Robin and Marian, The Adventures of Robin Hood, Robin Hood (Disney) pravi:

  [...] dobro narejeno mešanico komedije in pustolovščine, ki jo režiser Richard Lester, vroč po Treh mušketirjih, vodi kot za šalo. Sproščeno, frajersko in izvirno, še posebej zavoljo dejstva, ker so vsi [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Rasputin: The Mad Monk pravi:

  [...] Baskervilles in recimo še iz filmov The Curse of Frankenstein, The Mummy, The Face of Fu Manchu in The Three Musketeers. Pa ta njegov glas, jebemti, mitsko že zaradi tega. Četudi bi bil samo glas, bi bil enaka [...]

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike iz arhiva pravi:

  [...] Nič čudnega, da je bil Oliver Reed tako zelo jezen na kardinala Richelieuja tudi v filmu Trije mušketirji. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !