Recenzija: Coraline

24.05.2009 ob 16:25

zda 2009, risanka, režija: Henry Selick, glasovi: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, Keith David, Ian McShane

Premalo zanimiva, premalo atraktivna, na trenutke celo dolgočasna in preveč hladna stop motion animacija.

Ko je Henry Selick leta 1993 posnel mojstrsko risanko The Nightmare Before Christmas, so mnogi dejali, da je bil le zraven in da je večji del projekta ustvaril ter nadzoroval Tim Burton. Navsezadnje se je risanka v izvirniku imenovala Tim Burton’s The Nightmare Before Christmas. Vse do letos, ko je Selick posnel Coraline, še eno temačno, ali še bolje, Poejevsko risanko, ki nikakor ni za otroke, sem bil v dvomih, če trditve iz leta 1993 držijo. Sedaj vem, da držijo, saj je Coraline zelo pusta, začetniška, prazna, s strani sicer pestre igralske ekipe slabo govorjena, po zgodi zelo klišejska (Narnia, Alice, Dorothy, Panov labirint) in skorajda slabo animirana risanka, ki je ne reši niti zelo ubogi 3D. Res je, 3D izgleda kot povsem navadna projekcija, zato nimam pojma, zakaj so nam dali očala in zakaj smo morali odšteti več denarja. Selick torej 3D tehnike skorajda ni izkoristil, njegovi mračni prijemi pa prav tako ne naredijo dovolj dobre atmosfere. Povedano z drugimi besedami, Coraline, zgodba o punčki, ki odpotuje v namišljeno deželo, kjer se cedita med in mleko, bi zares učinkovala pod taktirko Tima Burtona, ki premore več domišljije in izvirnosti. Selickova predstava namreč ostane na polovici. Kot da bi se bal iti do konca, kot da mu studio v nasprotnem primeru ne bi prižgal zeleno luči. Okej, stop motion animacija je resda zelo zahtevna zadeva, ki vzame ogromno časa, kar pomeni, da je treba Selicku vseeno seči v roke zavoljo minutaže in truda, ki ga je vložil v projekt, toda rezultat žal ni takšen kot bi moral biti. Seveda z izjemo ostarelih igralk, ki jih enkratno govorita Jennifer Saunders in Dawn French. In morda prepričljivo pokazane poante, da otrok ne sme nikoli nasesti sladkim besedam tujcev, ki imajo vedno umazane namene.

Ocena 2 in pol

null

 

16 komentarjev na “Recenzija: Coraline”

 1. Tina M Tina M pravi:

  Malo krivično nizka ocena, če mene vprašaš. Ni tako slabo :)

 2. nace pravi:

  Verjetnu se bo Selick zaradi te kritike ubil

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, mene je razočaral in niti malo prepričal. Pričakoval sem veliko več.

  Nace, naj raje naslednjič naredi boljšo risanko.

 4. Tina M Tina M pravi:

  Ta risanka mi zdaj v usta vedno da okus penastih bonbonov, ki sem jih jedla med gledanjem, da me je potem želodec bolel :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Torej spomini niso ravno najbolj kul, ali še bolje, risanko si pozabila, spomniš se le bonbonov :)

 6. Tina M Tina M pravi:

  Sem kar uživala, saj je bila zanimiva risanka, na dosegu roke pa sem imela svojega dečkota in sladkarije.. what more could you ask for :)

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, imam občutek, da nisi gledala Nightmare Before Christmas. Če bi ga, ti Coraline ne bi bila kul.

  Dečko in sladkarije? Čudovita kombinacija. Plus 3D očala :)

 8. hermit pravi:

  Nightmare je klasika, ampak tudi Coraline ni slaba. Pravzaprav mi je zelo všeč, ker je ravno prav morbidna in ravno prav večplastna, pa tudi animacija je retro-super… Sicer se pa skoraj 11.000 registriranih uporabnikov (rednih glasovalcev) na IMDbju ne more glih fejst motit, al misliš da ja?!

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hermit, meni je premalo morbidna, ali bolje, premalo temačna, za odrasle in preveč za otroke, se pravi, da ni ne tič ne miš.
  Glede IMDB, hm, meniš, da si je Dark Night res zaslužil prvo mesto? In da si novi Star Trek res zasluži top 100?

 10. hermit pravi:

  Coraline ni dobesedno temačna, je pa morbidna tematika, ki se ukvarja z drugim jazom, problemi starševstva, odnosi in načinom življenja dandanes. Dovolj grozljivo za razmislek… Meni je bila blazno všeč.

  IMDb pa ni biblija, je pa dovolj reprezentativna zadeva. Dark Knight je super, a vseeno ni ostal na prvem mestu. Star Trek je morda zdaj med prvih 100, morda pa ga že čez mesec dni sploh ne bo na lestvici. Potreben je čas, da se zadeve sfiltrirajo, da film vidi dovolj ljudi, da konstantno glasujejo itd. Formula izračuna je precej zamotana, jo najdeš celo na strani, če ti je kaj všeč matematika in statistika…

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni ni prepričala, jebat ga.

  Glede glasovanja na imdbju sem pisal tukaj:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/01/10/boter-vs-kaznilnica-odresitve/

  Sicer pa, nek film mi ne bo všeč samo zato, ker je tam visoko. In obratno. Imam svoje mnenje. tebe je prepričala, mene ni. Nimaš kej :)

 12. hermit pravi:

  amen! :)

 13. nuky pravi:

  Ravnokar ogledal, tudi jaz mislim da si zasluži precej višjo oceno. Stil animacije se mi je zdel ravno pravi za takšno zgodbo.
  Pa še en nasvet: Takšne risanke/zgodbe ne smeš it nikoli gledat v 3D. Predstavljaj si da bi naredili Malega Princa in ti ga gledaš z smešnimi barvastimi očali medtem ko vse moli ven iz platna. Ta 3d ki trenutno obstaja bo vedno zabavljaški, resnejših zgodb/filmov pa s takimi elementi ne morš resno spremljat.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nuky, kako naj bi ga po tvoje gledal drugače, če je v kinu samo v 3D tehniki?

 15. Filip pravi:

  Šele zdaj sem si uspel ogledati tole risanko in me je prepričala. Animacija je super, zgodba se mi je zdela zanimiva, na začetku nekoliko zmedena, ampak daleč od tega, da bi bila dolgočasna. Glasovi res niso nič posebnega, ampak OK. Se pa strinjam Nukyjem, da je 3D bolj za filme v stilu Avatar in Journey to the Center of the Earth, ne pa za takele zadeve. Skratka, mi je všeč in ji želim veliko sreče na oskarjih.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni je bil 3d kul, motilo me je vse ostalo.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !