Recenzija: Duplicity

19.05.2009 ob 22:28

zda 2009, komični triler, režija: Tony Gilroy, igrajo: Clive Owen, Julia Roberts, Tom Wilkinson, Paul Giamatti

Nateg.

Duplicity je zelo dober film. Vsaj toliko kot Michael Clayton, ki ga je prav tako posnel Tony Gilroy, poslednje upanje za filme, ki jih ne napajajo kokice. Res je, Duplicity je film za odrasle, ki znajo še vedno ceniti dobre filme. Ki jih zanimajo prepričljive igralske kreacije, odlična narativna struktura, še boljša dramaturgija, vrhunski dialogi, karizmatični igralci, ki bi lahko medsebojno kemijo prodajali večini mladih kvazi zvezdnikov in zgodba, ki za napetost ne potrebuje krvi, pištol in trupel. Povedano z drugimi besedami, Duplicity je film, ki premore zelo prebrisano, obratov polno, nepričakovano, zapleteno, spolirano in zelo elegantno posneto zgodbo, o kateri lahko podobni filmi samo sanjajo. Drži, podobni filmi luknje v scenariju krpajo s posebnimi efekti, Duplicity pa s klišeji in s pomanjkanjem idej obračuna že med uvodno slow motion špico, kjer se stepeta Howard Tully (Tom Wilkinson) in Richard Garsik (Paul Giamatti). Lastnika dveh mega korporacij, ki si skočita v lase in se borita za prevlado na tržišču. Prav imate, vse tisto, kar je manjkalo filmu Mr. & Mrs. Smith, kjer sta se preganjala Brad Pitt in Angelina Jolie, je v filmu Duplicity, kjer se preganjata Clive Owen in Julia Roberts, vohuna Ray Koval in Claire Stenwick, narejeno več kot odlično. Kot močan presežek, ki so ga gledalci letos nesramno prezrli. Razumljivo, saj ni posebnih efektov, najstnikov, streljanja, revnih milijonarjev in poceni štosev. Clive in Julia, ki sta skupaj nastopila že v izvrstni drami Closer, tudi tokrat delujeta suvereno, zelo prepričljivo in tako, da se gledalec vanju zaljubi že na prvi pogled. Owenov Ray Koval resda diši po Louisu Salingerju, Daltonu Russellu, Smithu in Theu Faronu iz filmov The International, Inside Man, Shoot Em’ Up in Children of Men, ali če hočete, tudi po Jamesu Bondu in Jasonu Bourneu, toda to sploh ni slabo, saj od vsakega potegne najboljše in se zelo hitro izoblikuje v originalnega junaka. Isto velja tudi za Claire Stenwick, ki jo Robertsova igra podobno kot Samantho Barzel in Alice Sutton v filmih The Mexican in Conspiracy Theory, a vendar tako, da ohranja izvirnost in da bi jo gledalec v takšni vlogi gledal vsak leto znova. Krasen film, tista zares prava in kvalitetna sprostitev.

Ocena: 9/10

null

 

13 komentarjev na “Recenzija: Duplicity”

 1. v. pravi:

  če Julijino vlogo primerjaš s tisto iz Mehikanke, to nikakor ni pozitivna primerjava. tam namreč ni bilo nobene izvirnosti! obupen film čez in čez, od scenarija in realizacije glavnih igralcev dalje in vse do tja, ker dlje itak ni segel…

 2. Biba pravi:

  Hmm… Film se je vlekel kot čreva. Kot, da hoče bit nekaj velikega, pa mu ves čas dosti manjka! In na koncu… Dobro, da sem imela fajn družbo, drugač bi zaspala.

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  V, brez zamere, ampak meni je bila v Mehikanki zelo simpatična, sproščena in kul. Še posebej, ko sem se nanjo navadil nekje na polovici filma.
  Govoriš zdaj o Mehikanki ali o Duplicity?

  Biba, velikega? Jaz pa sem dobil občutek, da se hoče biti zelo majhen, kljub temu, da ima tako velike zvezde, tudi zato mi je bil kul. Se ti ne zdi, da če bi hotel biti velik, bi imel eksplozije in hude posebne efekte?
  Zaspala? Jaoo, sva gledala isti film?

 4. Biba pravi:

  Isti, :-D . Pač okusi… Eksplozij in hudih efektov sploh ne hodim več gledat (če se le da). In tale film me je čisto razočaral. Bolje bi bilo, če bi si še enkrat ogledala Closer.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Biba, Closer je fenomenalen, se strinjam, toda tale je bil meni prav tako izjemno dober in zelo prebrisan. Kot si rekla, okusi so različni.

 6. Tina M Tina M pravi:

  Pismo… vem, da film ni na prvo žogo, ampak meni je bil vseeno vmes malo dolgočasen.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ob vseh teh preobratih in humornih vložkih? Nemogoče, no.

 8. Biba pravi:

  Mah, preobratov je celo preveč. Nekdo poleg mene se je na koncu celo ustrašil, da bo po tem, ko smo videli, kaj se je zgodilo dva meseca nazaj, potrebno razložit spet kaj od štirinajst mesecev nazaj… ;-)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Biba, meni pa je bilo prav to genialno in močno gledljivo, saj se je zgodba fenomenalno sestavljala. Podobno kot v filmih Guyja Ritchieja in v Šundo Qutentina Tarantina.

 10. Biba pravi:

  Ja, tudi meni je ponavadi to všeč. Take filme celo najraje gledam. Ampak ta… :lol: Dolgčas…

 11. alenka pravi:

  Duplicity – zgodba, ki te pritegne in te zmede, konec mi je bil pa svetski, hehe. kul filmčk. Julia Roberts je tud zlo fajn, ampak nek presežek pa spet ni. je pa Rima skor več not kot v filmu When in Rome, haha! 3+/5

 12. Recenzije: Animal Kingdom, The Kids Are All Right, The Tourist, Rabbit Hole, Burlesque, Love and Other Drugs « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] filma Das Leben Der Anderen, trudita početi Johnny Depp in Angelina Jolie, sta v filmu Duplicity veliko bolje počela Julia Roberts in Clive Owen. Jp, tudi Turist hoče biti old school, film za [...]

 13. Recenzije: It’s Kind of a Funny Story, Larry Crowne, Our Idiot Brother « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] uspel pri publiki, ki takih filmov ni več navajena in je obrnla hrbet tudi komičnemu trilerju Duplicity, kjer je prav tako igrala Julia Roberts, ta zadnji ostanek starega Hollywooda. Ko sem videl kaj se [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !