Recenzije: Mini’s First Time, The Visitation, Keeping Mum

10.05.2009 ob 14:50

MINI’S FIRST TIME (zda 2006, kriminalna komedija, režija: Nick Guthe, igrajo: Nikki Reed, Alec Baldwin, Carrie Anne Moss, Jeff Goldblum, Luke Wilson)

Poštar zvoni samo dvakrat.

Če ste videli klasiko Poštar zvoni samo dvakrat, potem vam mora biti jasno, da je Mini’s First Time njena pavšalna parafraza, le da ljubimca stran spravita ženo in da je ta žena tudi mati ljubice svojega partnerja. Drži, Nikki Reed je Mini, zelo poredna in preračunljiva najstnica, ki ima preveč prostega časa, zato se odloči, da se bo preizkusila kot prostitutka. Jasno, njena prva stranka je njen očim Martin (Alec Baldwin), po prvem seksu pa se zaljubita in začneta razmišljati, kako bi se znebila njene mame Diane (Carrie Anne Moss). Ker je ne želita umoriti, saj bi bilo to preveč nevarno, se odločita za hinavsko igro tablet, ki jih mlada Mini vsako jutro in vsak večer mami nameša v pijačo. V prvi polovici zelo zabavna in skulirana črna komedija, ki se nato povsem po nepotrebnem spremeni v predvidljivo ter klišejsko kriminalko, ki z vsakim prizorom zgublja na kvaliteti in vztrajno ruši vse, kar je bilo pred tem dobrega. Prav imate, šov ukrade enkratna Carrie Anne Moss, ki razvajeno in denarja polno mamo, katera bi ubijala za vsakodnevno masažo, odigra tako zelo dobro, da rešuje malce naivno dramaturgijo in pomanjkanje karizme glavne igralke Nikki Reed.

Ocena: 4/10

null

THE VISITATION (zda 2006, dramska grozljivka, režija: Robby Henson, igrajo: Martin Donovan, Edward Furlong, Kelly Lynch, Richard Tyson)

Zanimiva ideja se dokaj hitro spremeni v bedno in klišejsko grozljivko, ki jo rešuje le dobra igralska predstava Martina Donovana.

Dobrodošli v majhno vasico, kjer se začnejo dogajati čudeži. Kjer mrtvi psi znova oživijo, kjer slepci spet spregledajo, kjer invalidi ponovno shodijo in kjer se skrivnostni mladenič Brandon (Edward Furlong) predstavlja koz Jezus. Kot novi odrešenik, ki se je vrnil nazaj na Zemljo, da bi pomagal ubogim. In pozor, poba ima na zapestju sledove križanja, družbo pa mu delajo še trije apostoli. Ljudje mu verjamejo, dileme ni več, podvomi pa le Travis Jordan (Martin Donovan), nekdanji duhovnik, ki je zaradi nesrečne smrti svoje žene podvomil v Boga. Še več, je Boga celo zavrnil in prenehal verjeti vanj. “Ne moreš biti jezen na nekaj, v kar ne verjameš več,” razlaga presenečeni Travis, ki mu ni jasno, da mladenič Brandon res copra in izvaja čudeže. Kot sem dejal že na začetku, film je v prvi polovici dober, zanimiv in tak, da nas potegne v dogajanje, kar je jasno, saj krščanske finte še vedno vžgejo. Še posebej, če gre za Jezusov kip, ki toči solze in ozdravi rane. Žal je druga polovica le cenen poskus grozljivke, le film, ki mu manjka višji proračun in film, ki ga napade cel kup bedastih in za lase privlečenih prizorov, v katerih se dokaj solidno znajde samo Martin Donovan.

Ocena: 3/10

null

KEEPING MUM (anglija 2005, režija: Niall Johnson, igrajo: Kristin Scott Thomas, Rowan Atkinson, Patrick Swayze, Maggie Smith)

Malce premalo pogumna črna komedija, ki nam hoče reči, da je umor dober za reševanje propadlega zakona.

“Jasno, da sem ju ubila, saj menda niste pričakovali, da bom vse skupaj mirno gledala,” na začetku filma pove neka mladenka, ki je ubila svojega moža in njegovo ljubico. Skuliran uvod in skok v prihodnost, kjer si pastorjeva žena Kristin Scott Thomas omisli ljubimca. Predvsem zato, ker mož Rowan Atkinson preveč časa preživlja v cerkvi in pozablja na seks. In seveda zato, ker ljubimca igra Patrick Swayze, njen hudo privlačni učitelj golfa. Okej, toda potem na sceno prikoraka skrivnostna Maggie Smith, ki ubere zelo drzne metode za reševanje nastale krize in zagovarja dejstvo, da je umor odlična rešitev za propadli zakon. Na trenutke zelo zabavna, nato spet premalo ostra komedija, ki nikoli zares ne odleti čez rob in ostaja v kalupu. Ki se boji do konca, pa četudi se ves čas dotika tematike, ki ni ravno tipična in povsem običajna praksa. Igralska ekipa svoje delo opravi odlično, Rowan Atkinson pa v dokaj resni vlogici dokaže, da je hudičevo soliden igralec, če si to želi.

Ocena: 4/10

null

 

3 komentarjev na “Recenzije: Mini’s First Time, The Visitation, Keeping Mum”

 1. Matej pravi:

  Iztok, eno vprašanje. Očitno je, da gledaš malo morje filmov. Kaj pa serije? Katere te pritegnejo? Si sploh redni gledalec in pa downloadar katere? Bi bli veseli, kake tvoje besede na to temo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, tudi o serijah sem že nekaj pisal. Recimo tukajle:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/04/23/crni-gad-verjetno-najbolj-zabavna-tv-serija-vseh-casov/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/05/17/kaj-se-je-zgodilo-z-ekipo-serije-allo-allo/
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/24/nostalgija-the-cosby-show/

  Drugače pa mi za serije res zmanjkuje časa. Predvsem za novejše. So mi pa kul bili tudi Friends, Twin Peaks, Coupling, Fawlty Towers in seveda Monty Python. Pa še kaj bi se našlo.

 3. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

  [...] Dancing, Keeping Mum, Ghost Waking Up in Reno, Tall Tale Point Break , Young Blood The Outsiders, Road House Red Dawn, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !