Recenzije: The Burrowers, Sonny, Ip Man, Dark Reel

7.05.2009 ob 22:48

THE BURROWERS (zda 2008, grozljivka, režija: J. T. Petty, igrajo: Doug Hutchinson, Clancy Brown, William Mapoter, Sean Patrick Thomas)

Če želite dober film o podzemnih črvih, predlagam Tremors.

Tako je, če želite dober film o krvoločnih podzemnih črvih, ki hlastajo po nič hudega slutečih ljudeh, potem tale film raje spustite skozi. Pa četudi se dogaja na Divjem zahodu, čeprav v bistvu ne gre za črve, marveč za starodavno pleme “burrowersov”, ki se skrivajo pod zemljo in obožujejo trganje človeškega mesa. Jasno, ker smo na Divjem zahodu, kavboji mislijo, da so za mesarjenje krivi Indijanci, ko poštekajo, da gre za pošasti, za nekakšne mutantske stvore, pa je seveda že prepozno. Prepoceni, premalo zanimiva in slabo posneta grozljivka, no ja, vestern grozljivka, ki jo v osnovno šolo pošlje tudi tretji del filma From Dusk Till Dawn.

Ocena 2

SONNY (zda 2002, drama, režija: Nicolas Cage, igrajo: James Franco, Brenda Blethyn, Mena Suvari, Harry Dean Stanton, Scott Caan, Josie Davis, Seymour Cassel, Brenda Vaccaro, Nicolas Cage)

Malce zatežena, pa vendar dovolj močna štorija o mladeniču, ki se prodaja starejšim damam.

Vedno isti in tokrat še posebej statični James Franco je Sonny Philips, mladenič, ki se vrne domov. In mladenič, ki bi rad spremenil svoj zajeban lajf. To seveda ne bo tako lahko, saj njegova mama Jewel (Brenda Blethyn) fura javno hišo, no ja, prodaja mlado dekle Carol (Mena Suvari) in si želi, da tudi Sonny še vedno igral žigola in ohranjal tradicijo ter ugled njenega posla. Prav ste slišali, Sonny ima mamo, ki je jezna in prizadeta, ker noče več porivati starih bab in ker želi početi kaj bolj pametnega in normalnega. Se pravi mamo, ki ne razume, da bi lahko kdo počel še kej drugega kot to, kar počne mlada Carol. In to, kar je nekoč počel tudi seksualno zelo vzdržljivi Sonny. Zaenkrat edini režijski poskus igralca Nicolasa Cagea sploh ni slab film. Je le delo režiserja, ki bi rabil malce več kilometrine, da bi bolje dodelal prikaz zgodbe in med sicer pestro igralsko ekipo prižgal še malce več karizme. In da ne pozabim, film je poln dokaj eksplicitnih seksualnih sekvenc, kjer joškarijo ostarele dame, kar je vsekakor prava redkost ameriške kinematografije in spomin na kultnega Polnočnega kavboja, kjer se je dogajalo nekaj podobnega. In pozor, ostarelo pohotnico Meg, ki bi dala vse, da se Sonny vrne v igro, igra Brenda Vaccaro, ki je prav v Polnočnem kavboju igrala eno izmed strank Jona Voighta. Drži, Sonny je parafraza Polnočnega kavboja, ali še bolje, Sonny je Polnočni kavboj Nicholasa Cagea.

Ocena 3 in pol

IP MAN (hong kong 2008, kung fu drama, režija: Wilson Yip, igrajo: Donnie Yen, Simon Yam, Siu Wong Fan, Ka Tung Lam)

Biografija legendarnega mojstra Yip Mana, ki je med drugim znan tudi kot učitelj še bolj legendarnega Brucea Leeja.

Donnie Yen je Yip Man, za kolege, Ip Man, nepremagljivi mojster borilnih veščin, ki mora v času japonske okupacije Kitajske pozabiti na ugled in kariero ter se spremeniti v navadnega delavca. Prav to ga dela za junaka, za heroja Kitajcev, ki so v njem videli preroka, novega odrešenika in pogumnega borca za pravice malega človeka. Točno tako, gospod Yip bi se lahko fural na staro slavo, lezel v rit aristokraciji in se prodal celo Japoncem, namesto tega pa je ohranil svoj ponos, se izenačil z navadno rajo in se uprl japonskim vojakom. Tudi za ceno dejstva, da njegova družina ni imela niti za riž in da je pozabil celo na kung fu. Na svojo veliko ljubezen, ki jo je po drugi svetovni vojni prenesel na vrsto učencev, med katerimi je bil kot veste najboljši Bruce Lee. Ip Man je bil mojster kung fuja. Največji mojster v zgodovini. Tako dober in usposobljen, da bi lahko rekli tudi king fu in da bi z eno roko premlatil Jeta Lija, Chow Yun Fata, Jackiea Chana in Donniea Yena, ki ga igra povsem solidno in tako, da se vidi, da ne blefira. Res je, Ip Man je eden redkih kung fu filmov, kjer borci ne letajo po zraku, kar je jasno, saj je posnet po resničnih dogodkih, kjer ni prostora za baletne breztežnostne akrobacije, marveč samo za realne in zato še toliko boljše pretepaške dvoboje. Dobra mešanica, kjer se kung fu sreča z vojno dramo in biografskim filmom. Ter celovečerec, ki se povsem dostojno pokloni veliki legendi, o kateri na Kitajskem še danes govorijo naglas. Zgodba o možaku, brez katerega ne bi bilo Brucea Leeja, ali še bolje, brez katerega tudi kung fu ne bi bil to, kar je.

Ocena 4

DARK REEL (zda 2008, grozljivka, režija: Josh Eisenstadt, igrajo: Edward Furlong, Lance Henriksen, Tiffany Shepis, Rena Riffel, Alexandra Holden)

Prizori, ki bi jih tudi pri stotem delu Krika pustili na montažnem pultu.

Ko človek zagleda filme, ki jih v filmu Dark Reel snema ekipa producenta Connorja Pritchetta (izjemno slabi in bedasti Lance Henriksen), upa, da pravi film ne bo tako katastrofalno slab. Ko mine nekaj minutk, nekaj dialogov, nekaj sekvenc, pa postane jasno, da so filmi v filmu veliko boljši od samega filma, pa četudi so še vedno katastrofalno slabi, pač Ž produkcije, kjer štejejo samo joške in kri. Če iščete najslabši film leta 2008, je Dark Reel odlična izbira. Pa ne v tistem poceni smislu, kjer “slabo” dejansko izpade zabavno in kul za fane takšnih bedarij, marveč v smilsu, kjer je “slabo” res slabo in takšno, da boste komaj zdržali do konca tudi z uporabo tipke za hitro previjanje. In pozor, film si kljub temu privošči celih 110 minut. Kot da bi upal, da bo komu zares všeč. In da bodo koga zanimali preobrati ter umori, kjer kri seveda šprica na vse strani. Kot sem dejal že na začetku, tole so prizori, ki bi jih izrezali tudi pri stotem delu Krika. Zgodba o v petdesetih brutalno umorjene filmske starlete, ki se kot prikazen pojavlja med snemanjem našega filma v filmu, kjer neznanec z zloveščo masko zverinsko pobija filmsko ekipo, v kateri je tudi Edward Furlong. Nekoč obetavni igralec, ki ga je lahko sram, da je nastopil v takem sranju.

Ocena 1 in pol

 

7 komentarjev na “Recenzije: The Burrowers, Sonny, Ip Man, Dark Reel”

 1. Jure pravi:

  Dark Reel, so vsaj joške dobre?

 2. Escobar pravi:

  ja Ip Man je svinjski film, komi čakam na dvojko, eden najtežje pričakovanih filmov za leto 2010 :)

  donnie yen je legenda kung fu filmov in res obvlada borilne veščine …. zato mi je tud šlo na smeh v Highlanderju k je bil v dvoboju z Adrian Paulom, k bi ga Donnie pretepu ko za šalo :)

  p.s. …. to je men tud v tem filmu ušeč, k res ni nobenih baletnih akrobacij na štriku :)

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi sam čakam na dvojko, bo baje tudi lik Brucea Leeja noter.
  Jebat ga, tudi Jeta Lija je v četrtem Smrtonosnem orožju namlatil Mel Gibson :)

 4. Escobar pravi:

  ja sam mu je danny glover pomagu, morš upoštevat dejstvo, da je danny glover premagu tud predatorja, pr jigsawu je pa bil že prestar in tud mark wahlberg mu je dal po pizdi :)

  drgač pa če bi jet lija sreču mel gibson v fearless neb mel za kruh :)

  *** nisn pa vedu da je pravi Ip Man mel Bruce Leeja v šoli kung fuja …. je bil kr jack tale Ip Man …

  dvojka pa se naj bi dogajala leta 49 v Hong Kongu … me kr zanima kdo bo igral Bruce Leeja ….

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, to pa drži, toda če se ne motim, je bil Danny večino dvoboja v nezavesti.
  Pravi Ip Man, ali še bolje, Yip Man je bil čisto resnični učitelj Brucea Leeja, ja, evo ti linka do njune fotke:
  http://www.wt-system.pl/images/new/bruce-lee-yip-man-b.jpg
  http://boffboff.net/wp-content/uploads/2008/12/bruce-lee-yip-man-3.jpg

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Sleeping Dictionary, Yip Man 2, The New Daughter pravi:

  [...] leta 2008 posnetega in zelo dobrega Yip Mana je v bistvu reciklaža četrtega Rockyja, kar pomeni, da izgubi nekaj kvalitete in skuša gledalce [...]

 7. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Grandmaster (Yi dai zong shi) pravi:

  [...] celota je večkrat precej razvlečena in celo dolgočasna, kar pomeni, da veliko raje priporočim Ip Mana iz leta 2008. Tony Leung je kot legendarni Ip Man, ki je kot veste učil tudi Brucea Leeja, soliden, Ziyi Zhang [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !