Recenzije: Možje X (vsi štirje filmi)

4.05.2009 ob 22:39

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE (zda 2009, znanstveno fantastična pustolovska akcija, režija: Gavin Hood, igrajo: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Ryan Reynolds, Will I Am, Lynn Collinc, Dominic Monaghan, Taylor Kitsch)

Verjetno najboljše poglavje celotne serije.

Wolverine, sicer predzgodba prvega dela franšize Možje X, ali še bolj natančno, zgodba o tem, kako je Wolverine postal Wolverine, ali če hočete, kako je Logan postal Wolverine, ima čisto vse, kar je treba in čisto vse, kar mora imeti dober znanstveno fantastični akcijski spektakel. Tu so zabavne enovrstičnice, tu so dih vzemajoči posebni efekti, tu je dobra in zanimiva zgodba, tu so povsem prepričljive igralske kreacije, tu je tudi dobra dramaturgija, tu so dinamični in dobro zrežirani prizori. Povedano drugače, četrti X ni prav nič slabši od svojih predhodnikov. Na trenutke je celo boljši, bolj zabaven in tak, da nas preseneča iz prizora v prizor. Brez skrbi, tudi svojih najljubših mutantov ne boste pogrešali, saj ima Wolverine zelo pestro družbo. Ekipo pomagačev, ki bi jih z veseljem kupila tudi profesor Xavier in Magneto. Skratka, tole ni le štorija o Wolverineu, tole je povsem dostojna predzgodba popularne franšize, ki si je zaslužila točno tako predzgodbo. Točno tako mešanico komedije, akcije, fantastike, avanture in celo ljubezenske zgodbe, ki se je ne bi branila nobena romantična komedija. In pozor, film se prične čisto na začetku. Nekje na sredini devetnajstega stoletja, ko sta brata “Wolverine” še čisto majhna. Nato nam pokaže prvo svetovno vojno, Vietnam in skok v sedanjost, kjer spoznamo posebno ekipo mutantov, ki za ameriško vlado opravlja najbolj umazane posle. Drži, glavni junak je star skoraj 200 let, kot grof Dracula, le da ni vampir, marveč “volkodlak”. In pozor, vse to je šele začetek, kar pomeni, da prava stvar šele pride. Res je, četrti X je hudičevo dober predstavnik žanra in film, kjer boste težko našli kako resno napako. Tudi zavoljo odličnega Hugha Jackmana, ki glavno vlogo dobesedno požira in ki mu več kot dobro asistirajo prav vsi ostali akterji, ki s svojo karizmo postavijo piko na i.

Ocena: 9/10

null

X-MEN: THE LAST STAND (zda 2006, znanstveno fantastična akcija, režija: Brett Ratner, igrajo: Hugh Jackman, Halle Berry, Ian McKellen, Patrick Stewart, Famke Janssen, Anna Paquin, Kelsey Grammer, Rebecca Romijin, James Marsden, Vinnie Jones, Ben Foster, Dania Ramirez)

Poslednji spopad.

Zadnje čase se s franšizami dogajajo hudo čudne reči. Tretja in uradno zadnja poglavja so namreč daleč boljša od predhodnikov, kar je seveda neobičajno in zelo presenetljivo. Tak je bil tretji del Gospodarja prstanov, taka je bila tretja Misija:nemogoče in taki so sedaj tudi tretji Možje X. Daleč najboljše poglavje trilogije, ki kot za šalo odleti čez prvi in čez drugi del ter dobesedno eksplodira na vse strani. Mutanti so namreč tokrat kot zombiji. Kot del vsakdana, del vsakdanje družbe, ki jih je pač sprejela za nujno zlo. Za bolnike, ki jim je treba pomagati. Za nesrečne duše, ki komaj čakajo na zdravilo. Na odrešitev in vrnitev v normalno stanje. Jasno, naš stari znanec Magneto (Ian McKellen) se s tem ne strinja in že zbira vojsko. Enako misleče mutante, ki bodo začeli poslednji spopad, the last stand, zadnji obračun, zadnjo svetovno vojno. Nič čudnega, da se mu pridružijo samo najbolj nori, najbolj izvirni in najbolj navihani izrodki, ki bi se pridružili tudi Darthu Vaderju in stopili na temno stran sile. In pozor, na njegovi strani je tudi nekoč prijazna Jean Grey (Famke Janssen), ki se ji zasuče. Ki pride do pete stopnje. Ki lahko z mislijo zavrti Zemljo. Kot Superman, le da ji ni treba leteti. Ljudje, ki jih vodi ameriški predsednik, so seveda nemočni, ekipa, ki jo vodi naš stari znanec profesor Charles Xavier (Patrick Stewart), pa zbira zadnje atome moči, da bi preprečila katastrofo. Znanstveno fantastična poslastica, adrenalinski park za tiste, ki imajo radi vsega preveč, dovolj globine in dramaturgije ter mutant, ki je hkrati oropal sedem bank. Me res zanima, kaj bi se zgodilo, če bi hkrati seksal s sedmimi ženskami.

Ocena: 8/10

null

X2 (zda 2003, akcijska pustolovščina, režija: Bryan Singer, igrajo: Hugh Jackman, Famke Janssen, Halle Berry, Patrick Stewart, Ian McKellen, Rebecca Romijn Stamos, James Marsden, Anna Paquin, Alan Cumming, Brian Cox, Bruce Davison, Kelly Hu, Aaron Stanford, Shawn Ashmore)

Začela se je tretja svetovna vojna, kjer želi Adolf Hitler znova iztrebiti vse Žide.

Mutanti, ki si jih je prvi že leta 1963 izmislil legendarni Stan Lee, mojster stripa in fikcije, so sila nerodna reč, saj znajo početi stvari, katere sta ponavadi počela le Bog in Hudič. Ljudje jih ne marajo, oni pa ne marajo ljudi. Kot dinozavri, le da še niso izumrli. Kot morski psi, le da živijo na kopnu in da znajo govoriti, mešati vreme, brati misli, kuriti ogenj, delati led, rezati meso, hoditi skozi stene, kričati in ustvarjati neskončno število kopij, ki izgledajo bolje od originala. In narejeni so za današnjo generacijo, za moderno generacijo X, ki je tudi sama mutirala v divja bitja, v bitja, ki ljubijo seks, mamila, rejv glasbo in hollywoodske filme. Leta 2000, ko jih je režiser Bryan Singer v kinematografe poslal prvič, so se delili na dva tabora. Na prijazne in na zlobne. Ene je vodil invalidni profesor Charles Xavier (Patrick Stewart), druge pa njegov tekmec Eric Lehnsherr (Ian McKellen), za prijatelje Magneto, pač možak, ki ga je kot Dartha Vaderja potegnilo na temno stran sile. Njihova vojna je bila skrita, se pravi intimna, zakulisna in tajna, torej takšna, da so zanjo vedeli samo mutanti, višja rasa, tajni super junaki, ki zaradi svojih kompleksov manjvrednosti pač niso mogli postati velike zvezde tipa Superman, Spider-Man, Daredevil in Batman. Tokrat so šli korak dlje, saj jih je napadel skupni sovražnik, genialno zmešani general William Stryker (Brian Cox), zapriseženi sovražnik mutantov, torej moderni Adolf Hitler, ki mutante enači z Židi in jim pripravi posebna koncentracijska taborišča. Možje X 2 so torej le znanstveno fantastični rimejk druge svetovne vojne, zato se lahko upravičeno vprašamo, kdaj se bo našel človek, novi prerok, moderni Jezus Kristus, vodja generacije X, ki bo pogruntal, da bi lahko ljudje in mutanti živeli v isti skupnosti, skupnosti miru, spokoja in medsebojne pomoči. Wolverine (Hugh Jackman) bi lahko kot seksi vrtnar razvajal bogate dame in jim strigel živo mejo, Storm (Halle Berry) bi skrbela za sončno poletno sezono, Mystique (Rebecca Romijn Stamos) bi bila izredna tajna agentka in še boljša prostitutka, Pyro (Aaron Stanford) bi kuril odvečne odpadke, Nightcrawler (Alan Cumming) bi lahko zapornike učil pobegov, Rogue (Anna Paquin) bi krotila nesramne najstnike, ki hočejo svoje dekle poljubiti že na prvem zmenku, Cyclops (James Marsden) bi prodajal posebna modna očala, Iceman (Shawn Ashmore) bi pomagal gasilcem in delal v nočnem baru, profesor Xavier in Magneto pa bi šla v pokoj in s svojimi čarovniškimi točkami zabavala starke. Drugi del komedije Mystery Men? Ne, marveč Možje X z veliko več domišljije.

Ocena: 6/10

null

X-MEN (zda 2000, akcijska znanstveno fantastična avantura, režija: Bryan Singer, igrajo:Hugh Jackman, Patrick Stewart, Ian McKellen, Famke Janssen, James Marsden, Halle Berry, Anna Paquin, Tyler Mane, Ray Park, Rebecca Romijn-Stamos, Bruce Davison)

Režiser filma Osumljenih pet je posnel bombastično, divjo, energično, razkošno in eksplozivno znanstveno fantastično akcijsko avanturo. Mu je uspelo? Ja in ne.

X-Men je film o mutantih, ki se delajo akcijske junake. Eni so prijazni, drugi hudobni. Eni obvladajo telepatijo in magnetno polje, drugi lahko mešajo vreme in spreminjajo v raznorazne podobe, tretji se grejo žabe in kiklope, četrti znajo ubijati z dotikom, peti so močni kot slon, šestim pa iz rok skačejo sila ostra rezila. Ljudje se jih bojijo, oni pa se bojijo ljudi. In kje je Arnold Schwarzenegger, da bi jih naučili kozjih molitvic? Ni ga, zato se jih bodo morali naučiti sami. Potomci Supermana, ki se grejo generacijo X. Superjunaki, ki bi radi spremenili svet. In spake, ki sovražijo cirkus. To so oni, Možje X, Ženske X in Otroci X. Vso so X. Totalni X. Od nekdaj in za vedno. Če padejo pod slab vpliv, so hudobni, če jih vodi poštena roka, so dobri. Mystery Men jih ni jemal resno, X-Men pa jih vzame več kot resno. Wolverine (Hugh Jackman), profesor Xavier (Patrick Stewart), doktorica Jean Grey (Famke Janssen), profesor Magneto (Ian McKellen, zloben tudi v Singerjevem The Apt Pupil), Cyclops (James Marsden), Storm (Halle Berry), Rogue (Anna Paquin), Sabertooth (Tyler Mane), Toad (Ray Park) in Mystique (Rebecca Romijn Stamos). Čudna imena za čudne mutante. Rodili so se leta 1963 v stripu Stana Leeja, dobili svojo risanko, postali kult, naposled debitirali na velikih platnih in odkorakali med legende. Otroci so jih vzeli za svoje, staršem pa seveda ni preostalo drugega, kot da jim sledijo in vstopijo v pisani svet posebnih efektov, divjih akcij ter slikovitih mutacij. Tako, zdaj pa na bistvo, se pravi na naš film, ki je ostal nekje vmes. Štos je v tem, da mu drugega ni preostalo, saj je moral zadovoljiti otroke, fane stripa in tudi tiste, ki so režiserja Bryana Singerja proglašali za genija. Takole bom rekel, X-Men je na trenutke zelo dober, včasih pa se nam zazdi, kot da gledamo le četrti del filma Mortal Kombat. X-Men je torej dober takrat, ko ne pretirava in slab, ko gre čez mejo in vse skupaj razpihne v otročarijo. Rešitev bi bili dve različni verziji. Eno bi kazali otrokom in fanom stripa, drugo pa odraslim in tistim, ki režiserja Bryana Singerja proglašajo za genija. In še nekaj nujnih podatkov za fane: kreator stripa Stan Lee se pojavi v majhni vlogici možakarja s hot dogom na plaži, kamor pride meduzasti senator Bruce Davison. Za Wolverinova rezila so porabili 700 različnih plastičnih igel, ki so jih poleg Hugha Jackmana uporabljali še štirje kaskaderji. Producenti so imeli v glavi še lik z imenom The Beast, za katerega pa niso našli primernega kostima. Ostale znane like iz stripa lahko na hitro ujamete v šoli, ki jo vodi profesor Xavier. Mystique in Toad se v stripu ne borita, ker nimata takšnih sposobnosti. Rebecca Romijn- Stamos je zaradi barve, posebnih leč in ostalih nanosov na svoje telo, med snemanjem ohranila samo deset procentni vid. Halle Berry ni prenesla barvnih leč, zato so morali za njene oči poskrbeti z računalniško tehniko. Famke Janssen je v eni izmed epizod serije Star Trek: The Nex Generation ravno tako igrala žensko s telepatskimi sposobnostmi, ki ji je pomagal Patrick Stewart. Prvotna izbira za Wolverinea je bil Dougray Scott, ki je potem raje izbral Misijo nemogoče 2.

Ocena: 6/10

 

28 komentarjev na “Recenzije: Možje X (vsi štirje filmi)”

 1. Pris Pris pravi:

  Sicer še nisem gledal Wolverine Origins, ampak Wolverine definitivno ni volkodlak. ;)

  Drugače pa sta mi bila prva dva filma X-Men všeč, tretji pa bolj kot ne brezveze, kot si napisal – preveč vsega, le da je mene to motilo.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, oznaka volkodlak mu najbolj paše :)
  Okej, bom dal v narekovaje :)
  Uf, meni pa je bil tretji boljši od prvih dveh, tale četrti pa mi je še boljši.

 3. Aljoša pravi:

  Bravo, Iztok sem se bal, da znaš stripovske junake še sam kritizirat :)

 4. filmoljub pravi:

  Zaenkrat sem gledal prva dva dela Mož X (ki sta mi bila kar všeč), zgolj sodeč po zgornjem retardizmu pa lahko kljub temu vse štiri recenzije mirno označim za klasični gartnerizem.

 5. Pris Pris pravi:

  Wolverine je “rosomavh” (vsaj mislim, da se tako reče v slovenščini), ki spada v družino kun oz. podlasic.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aljoša, če je film dober, nimam teh težav :)

  Pris, meni še vedno zgledal kot volkodlak, ali volk, še posebej ko se razpizdi. Podlasice tega ne zmorejo :)
  In res je, prevedli so ga rosomavha.

 7. Boudie pravi:

  Oba se motita, “rosomah” je.

 8. Pris Pris pravi:

  Res je rosomah. :)

  rosomáh -a m (ȃ) zool. v severnih polarnih pokrajinah živeča roparska žival s košatim repom in svetlejšo progo vzdolž bokov

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, pri meni bo volkodlak v narekovajih :)

 10. markopigac pravi:

  Iztok jaz sem film videl takole

  http://www.pigac.si/2009/05/04/wolverine/

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kul si zapisal, prijatelj.
  Nimam kaj dodat. Pa za Odpadnika ti čestitam, sam nisem niti pomislil nanj :)

 12. markopigac pravi:

  Iztok, mah, jaz vidim marsikaj. V Star Treku se očitno vidi recimo Top Gun. Ko se Tom pripelje z motorjem in strmi v akademijo, isto je z Kirkom.. Čekiraj! :)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, tudi jaz vidim marsikaj, potem pa me modeli kot je Filmoljub napadejo, da sem totalni debil, ker sem videl kaj več kot le določen film :)
  Še celo ko zapišem, da je Benjamin Button Forrest Gump wannabe, me križajo, rekoč, da to ni res in da sem samo jaz sposoben kaj takega videti.
  Ko v Wrestlerju najdem zelo očitno primerjave z zadnjih Rockyem, pa me celo križajo in prepričujejo, da sem sem samo jaz tak debil, da kaj takega najdem.
  Prijatelj stari, v tvojem svetu se veliko bolje počutim in hvala bogu, da nisem edini, ki bi tako zabito, neizvirno in ozkogledno gledal filme.

 14. markopigac pravi:

  Ti povem nekaj? Tisti, ki v zadnjem Wrestlerju ni videl totalno kopijo dokumentarca “Beyond the mat” v katerem spoznamo Jack the Snake Robertsa osebno je debil. Wrestler je Beyond the Mat, zadnji Rocky z zgodbo Brad the Hit Mana Hearta v maski Shawn Michaelsa.

  Button je oni v katerem vsi vidijo mega igralca, ceprav igra vedno samo sebe?

 15. markopigac pravi:

  ..in nadaljujem Wrestlerja – to pa zato, ker si producenti ne upajo narediti eksperimenta in nam prodajajo ze videno.

  Mimogrede, si opazil, da je Wrestler skoraj v celoti posnet iz roke in iz hrbtne perspektive (ce bi se v film podpisal kdo drug kot pa preverjeno ime M.Rourke, bi ga ocenili kot bulšid), ki te spominja na igranje racunalniske igrice v drugi osebi?

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, film Benjamin Button z Bradom Pittom, v originalu The Curious Case of Benjamin Button.

  Vidim, da obvladaš wrestling :)
  Posebej zate link:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/06/06/nenavadne-in-prezgodnje-smrti-wrestling-zvezdnikov/

  Se strinjam, Wrestler je tako zelo dober tudi zaradi Mickeyja. A motiš se, da je bil preverjeno ime, lahko bi totalno pogorel in se osmešil. No ja, tudi Nicolas Cage, ki je bil v igri, ne bi bil tako zelo slab, se mi zdi.

  Glede hrbtne kamere, hm, a veš, da nisem bil pozoren, sem preveč padel v zgodbo in fenomenalno igro Rourkea, da bi se ukvarjal s tehnikalijami.

 17. markopigac pravi:

  skoraj vsak prizor je tak, da ga gledamo v hrbet iz kaksnega pol metra. to je motece. jaz v vlogi wrestlerja poleg mikija vidim morda samo še erica robertsa (ce bi pridobil kak kilogram).. on je tudi zivljenska pusiona (kot miki). pa pogojno kurt russell..

  o prezgodnjih smrtih wrestlerjev sem pa dobro poducen

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, se strinjam, o tem sem tudi jaz že debatiral. In sicer, da si tudi Roberts zasluži comeback.
  Tukajle je bla debata, kjer je celo Mickey v zahvalnem govoru nenhno omenjal njega:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/02/26/portret-mickey-rourke/

  Moteče? Hm, po moje je bilo prav to pristno in kul. Nisem imel s tem nobenih težav.

  Kurt? Eh, ni iz pravega testa za take vrste comeback, se mi zdi prestar, da bi bil lahko še tak zjeban mačo. Pa tudi ni zabredel v tako neznane filme kot Mickey in Eric. Je pa imel comeback v Death Proof, kjer so ga zmlatile babe :)

  Si pa upam trditi, da bi v vlogo pasal tudi Jeff Bridges.

 19. markopigac pravi:

  Glej ga -> http://www.youtube.com/watch?v=k9tAIbt4w9M

  kot Vili Resnik je

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se ga spomnim, ja, no ja, so bli še večji pozerji :)
  Nisem pa vedel, da je še vedno tako zelo aktiven.
  Vili Resnik? Zakaj pa ne :)

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Drugače pa, ej, tale Jake the Snake, če se ne motim so ga zjebali zato, ker je njegova kača nekoga res ugriznila, a ne? Je pa zanimivo, da se je okoli Mickeyja na veliko smukal Roddy Piper in da Snakea, za katerega praviš, da je to njegova zgodba, ni bilo od nikoder.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Evo Vilija samo zate:
  http://www.youtube.com/watch?v=cK8tjCwq424

 23. Recenzija: I Am Number Four « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] kar pomeni, da smo dobili še finte bedarij Jumper in The Seeker, no ja, pa tudi malo Twilighta, X-Menov in Percyja Jacksona je za ščepec, če raztegnemo primerjave. Drži, Alex Pettyfer, ki je očitno [...]

 24. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: X-Men: First Class pravi:

  [...] Xavier res le naivnež, ki je imel v glavi, da bodo ljudje sprejeli mutante. Drži, peti film franšize Možje X, nas pelje na začetek zgodbe, je tako imenovani prequel, kjer vidimo rojstvo vseh glavnih junakov. [...]

 25. Recenzija: Chronicle « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] strošeno tematiko, pa da mu manjka tudi precej budžeta v primerjavi s konkurenco kot so recimo Možje X, uspe ohraniti zanimanje gledalca, se uspešno boriti s klišeji, pokazati lastno identiteto in se [...]

 26. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Kung Fu Hustle a.k.a. Gong Fu pravi:

  [...] ena«, z gospodom, ki je bil tako zelo dober, da je končal v umobolnici. Mojstri so kot Možje X, kot mutanti, ki morajo svoje nadnaravne moči skrivati pred ostalim svetom. In ravno zato kung fu [...]

 27. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Wolverine pravi:

  [...] odjavno špico, šele takrat, ko se gledalec vendarle zave, da gleda spin- off X-Menov, kjer je bil X-Men Origins: Wolverine vsaj stokrat boljši film. Jebeš film o superjunaku, ki ni film o superjuanku. In jebeš spin-off [...]

 28. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: X-Men: Days of Future Past pravi:

  [...] ni tole eden najboljših Marvelovih filmov in filmov o superjunakih, potem ne vem kateri je, jebemtiš. Zares perfektna mešanica akcije, scifija, avanture in drame, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !