Recenzije: I Love You Man, JCVD, Traitor, Race to Witch Mountain

2.05.2009 ob 19:46

I LOVE YOU, MAN (zda 2009, komedija, režija: John Hamburg, igrajo: Paul Rudd, Jason Segel, Rashida Jones, Sarah Burns, Jaime Pressly, Jon Favreau, Jane Curtin, J. K. Simmons, Thomas Lennon, Lou Ferrigno)

Vsak pravi moški potrebuje prijatelja.

Se spomnite vseh tistih komedij, kjer razposajena bejba sprosti zapetega in dolgočasnega japija? Tukaj imate komedijo, kjer isto stori moški. Tako je, I Love You, Man je zelo zabavna, zelo gledljiva in zelo simpatična komedija o možakarju, ki ga sprosti še en možakar. In film o tem, da mora imeti vsak pravi moški vsaj enega zares dobrega prijatelja. No ja, tako vsaj trdijo najboljše prijateljice mladenke Zooey (Rashida Jones), ki jim ni jasno, da njen zaročenec Peter (Paul Rudd) nima niti enega prijatelja. To se jim zdi nenavadno, celo nevarno. Rekoč, boš videla kako tečen bo, ko boš ti z nami hodila na zabave, on pa bo moral ostati doma, saj ne bo imel svojih kolegov. In Peter začne misijo. Misijo iskanja najboljšega prijatelja, ki zgleda kot misija iskanja gejevskega partnerja. To ni misija, to je misija nemogoče. Še posebej, ker je treba prijatelje iskati na internetu, kjer vsak tak stik že diši po osvajanju. Še posebej, če ti pomaga gejevski brat. In če bodoča žena čedalje bolj pritiska nate in se boji, da ne boš imel niti poročne priče. Prav zato pride odštekani Sydney Fife (Jason Segel) več kot naročen. Še več, Sydney Fife izgleda tako, kot da ga je poslal Bog. Vse štima. Tudi okus za glasbo. Če bi bil ženska, bi bil za našega Petra kot naročen. Ker je moški, seveda postaneta najboljša prijatelja. Zaročenka Zooey najprej poka od veselja, nato pa jo začne skrbeti, če njen Peter morda s svojim najboljših frendom ne preživlja preveč časa. Takšne so ženske, dragi moji. Najprej želijo, da imaš hobi in prijatelje, nato jih skrbi, da ti hobiji in prijatelji postanejo pomembnejši od njih. Še posebej, če malce pretiravaš in če si prvič v življenju našel sorodno dušo. I Love You, Man nam hoče torej reči, da samo moški zares razume moškega. In da moški samo moškemu lahko zaupa svoje najbolj skrite težave. Če gremo še globlje, lahko zaključimo, da bi bil Sidney še boljša izbira od Zooey, ki Petra v bistvu drži nazaj in ga ne razume tako kot bi se za bodočo ženo spodobilo. Ne bom rekel, da je slaba, rekel bom le, da s Petrom nista za skupaj. Če bi bila, brez dvoma ne bi rabil takega prijatelja kot je Sidney, saj bi lahko z njo počel čisto vse, kar je počel z njim. Pustimo filozofijo in pametovanje, I Love You, Man je, kot sem že dejal, zelo zabavna komedija, ki ji tempo za razliko od mnogih podobnih komedij ne pade do konca. Klišeji se porazgubijo v domiselnih štosih, kjer piko na i pristavi še Lou Ferrigno, ki mu naš Peter prodaja hišo. Brez dvoma ena bolj zabavnih komedij letošnjega leta, kjer Jason Segel popolnoma zasenči resda prikupnega, a vedno enakega Paula Rudda.

Ocena: 8/10

JCVD (belgija 2008, komedija, kriminalka, drama, režija: Mabrouk El Mechri, igrajo: Jean Claude Van Damme, Francois Damiens, Zinedine Soualem, Karim Belkhadra)

Dog Day Afternoon.

Jean Claude Vam Damme, ki je imel nazadnje svoj film v redni distribuciji kakšnih deset let nazaj, je tokrat naredil potezo leta. Zelo domiselno in dobrodošlo reciklažo kultnega Pasjega popoldneva, kjer igra samega sebe. Kjer se ponorčuje iz svojih šibkih točk in kljub temu ne pade na poceni stopnjo parodije. Če bi rekli, da film diši po Poslednjem akcijskem junaku, kjer je nekaj podobnega počel tudi Arnold Schwarzenegger, ali po filmu Being John Malkovich, kjer je nekaj podobnega počel tudi John Malkovich, ne bi bili daleč. Pa četudi gre Van Damme še dlje in še bolj iskreno spregovori o rečeh, ki ga motijo. Drži, JCVD se gleda kot biografija Jeana Claudea Van Dammea, ali še bolje, kot biografija, ki je še ni in ki je na dobri poti, da se bo zgodila. Van Damme je zadnja leta namreč res v totalnem kurcu, njegove filme pa gledajo le še njegovi najbolj zagreti oboževalci, ki bi gledali tudi film, v katerem bi se samemu sebi posral na glavo. Prav imate, Van Damme se dotakne tudi Johna Wooja, ki ga je kot veste pripeljal v Hollywood in potem nanj pozabil. Tudi svojih let, kjer ne more več tako z lahkoto snemati vseh akcijskih prizorov. In seveda tudi Stevena Seagala, ki mu spelje najnovejši film, kar je pravzaprav izvrstno priznanje dejstva, da je njegova kariera res na psu. Jasno, Vam Damme je tik brez bankrotom, tik pred tem, da mu bivša žena vzame tudi otroka. Zato se vrne v rodno Belgijo, kjer se znajde sredi bančnega ropa, ki tudi zavoljo dolgolasega kriminalca močno spominja na Lumetov Dog Day Afternoon. Če smo pošteni, je prav dolgolasi kriminalec poklon temu filmu, kjer namesto: “Attica, Attica,” pač slišimo: “Jean Claude, Jean Claude.” Na trenutke zelo zabavna, na trenutke pa zelo realistična štorija, ki več kot odlično pokaže razliko med zvezdo na ekranu in zvezdo v realnem svetu. Prav zato Vam Damme samega sebe igra odlično, saj še vedno igra in se znajde v situaciji, ki močno spominja na zgodbo iz kakega njegovega filma. Jasno, ko pridemo do monologa, kjer mu pritečejo solze, se zavemo, da bi bil lahko zares dober igralec, če bi mu to dovolil, ali še bolje, če bi si to dovolil sam. Zelo dobrodošel film, ki bi ga moral posneti tudi Sylvester Stallone. Magari samo zato, da si očisti dušo. Točno tako, JCVD je Van Dammeova nirvana, ki pa bo zares učinkovala samo v primeru, če bi začel sedaj snemati vsaj takšne filme kot nekoč, ko smo ga imeli radi tudi pri nas.

Ocena: 8/10

TRAITOR (zda 2008, politični triler, režija: Jeffrey Nachmanoff, igrajo: Don Cheadle, Guy Pearce, Jeff Daniels, Said Taghmaoui, Neal McDonough)

Donnie Brasco.

Traitor je še en v vrsti takšnih in drugačnih političnih trilerjev, ki jih vsako leto posnamejo vsaj pet. Ne bom rekel, da je slab, rekel bom, da ni nič posebnega. Da nima nobenih presežkov, nobene prav posebej izvirne premise, nobene posebej velike stvari, ki bi nam jo moral nujno povedati. Pač še ena vohunska štorija iz arabskega sveta, kjer so spet glavni Američani. Tokrat FBI agenti, ki lovijo sumljivega Samirja Horna (Don Cheadle), nekdanjega ameriškega operativca, ki naj bi sedaj teroristom prodajal orožje. Na trenutke dovolj napeta, a v glavnem klišejska politična kriminalka, ki jo boste v poplavi podobnih filmov pozabili že med ogledom.

Ocena: 5/10

RACE TO WITCH MOUNTAIN (zda 2009, znanstveno fantastična pustolovščina, režija: Andy Fickman, igrajo: Dwayne Johnson, Carla Gugino, AnnaSophia Robb, Alexander Ludwig, Cieran Hinds, Tom Everett Scott, Garry Marshall)

Povsem dostojen predstavnik žanra, kjer bodo uživali tudi starši.

Race to Witch Mountain, ki so ga kot Escape to Witch Mountain prvič posneli že leta 1975, kot za šalo preseže podobne mladinske pizdarije tipa Zathura, saj kljub predvidljivi zgodbi, ki seveda počne vse, da ujame ciljno publiko, premore dovolj dobro dramaturgijo, solidne igralske kreacije, nekaj zabavnih prigod in ne preveč otročje dialoge. Rezultat je povsem gledljiva, dinamična in solidno narejena fantastična pustolovščina, kjer tokrat hvala bogu ne nastopa Brendan Fraser, marveč veliko bolj skulirani Dwayne Johnson, ki mu na rit znova zalepijo otroke. No ja, bratca in sestrico in vesolja, ki rešujeta svoj planet in bežita pred nevarnim in zelo jeznim robotskim morilcem. Carla Gugino bolj kot ne spet statira, ameriška vlada pa hoče vesoljce seveda spet skriti pred javnostjo in zamolčati njihov pristanek na Zemlji. Okej film, še posebej, če kanite preživeti zabavno in pestro nedeljsko družinsko popoldne.

Ocena: 7/10

 

16 komentarjev na “Recenzije: I Love You Man, JCVD, Traitor, Race to Witch Mountain”

 1. klemenix klemenix pravi:

  Ravno včeraj sem si pogledal JCVD in sem bil navdušen. Bal sem se, da bo Van Damme skušal izpasti nekakšen junak, a je v bistvu le nakazal, da je v bistvu daleč od junaka, ki ga ponavaedi upodablja v svojih filmih in na zelo čustven način prikazal svojo življensko zgodbo. Fajn je tudi prikazano, da je v Belgiji še vedno nekakšen narodni heroj, medtem ko svet zaradi umazanih Hollywoodskih spletk in čudnega razvoja filmske industrije nekako pozabil nanj. Pohvaliti velja igro prav vseh nastopajočih v filmu.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, dobro si povzel bistvo filma.

 3. klemenix klemenix pravi:

  Hvala :) Vsekakor zelo dober film vreden ogleda. Upam le, da Van Damme v realnem življenju ni zares potonil tako zelo globoko, kot je to prikazal v filmu.

 4. Vanja pravi:

  Pravkar sem prišla iz Koloseja, kjer sem gledala film I love you man, in morem rečt ,da mi je bil kar dober, tko zabaven… včeraj pa sem si ogledala 17 Again, ki mi je še boljši, Zec je res dobro odigral. :)

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, mislim, da ni bojazni. Sicer pa bo zdaj igral v tretjem delu Univerzalnega vojaka, kar je vsekakor dobra poteza in končno spet film, ki bo igral v kinu.

  Vanja, 17 again me še čaka, se pa bojim, da bo preveč podobenm trem filmom, ki so jih na isto temo posneli v osemdesetih.

 6. Vanja pravi:

  Katere 3 si imel v mislih ??

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vice Versa, Big in 18 Again.

 8. Tina M Tina M pravi:

  Po I Love You, Man so me lica bolela od smejanja. Zelo fajna in sproščena komedija. Od 17 Again pa tudi pričakujem veliko.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, za 17 Again se pa jaz bojim, da bodo le klišeji veliko boljših filmovna isto temo.

 10. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: Univerzalni vojak je dober film, a vseeno se bojim, da ne bo nek velik hit. Meni sta se oba dela dokaj povprečna. No, vseeno upam na najbolje.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, meni je prvi del kultna zadeva.
  Evo ti link:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/09/24/universal-soldier/

  Drugi del je bil za en drek, tretji pa zna biti kul, saj bo spet igral Dolph Lundgren.

 12. klemenix klemenix pravi:

  Opa, moram priznati, da sem pozabil na 1. del. Sem nekako pod vtisom 2. dela, ki ga je mlajši brat pred leti domol prinesel na VHS kaseti, ko je naša mestna knjižnica za majhne denarje prodajala take filme. Ta del me pa res ni navdušil. :) No, sem pa prepričan, da se bodo za trojko potrudili, kar je vsekakor super.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prvi del je čisto kul akcijska pizdarija, drugi del pa je res navadno sranje, s katerim se je končala Van Dammeove kino kariera.
  Zato res upam, da bo trojka vsaj solidna.

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Jean Claude Van Damme praznoval Abrahama pravi:

  [...] celo njegovi največji oboževalci, se pravi filme, ki jih kino dvorane ne vidijo. Z izjemo presenetljivo dobrega JCVD, kjer je igral samega sebe in po stotih letih pokazal celo nekaj igralskega [...]

 15. Recenzije: Limitless, Faster « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Boba Thorntona, ki igra policista, ki ga lovi, pa tudi za Carlo Gogino, Johnsonovo soigralko filma Race to Witch Mountain, ki tako kot ponavadi nima pojma kaj bi počela. Faster nima niti enega vsaj približno dobrega [...]

 16. Recenzije: Journey 2: The Mysterious Island, Ghost Rider: Spirit of Vengeance « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] vem zakaj sem imel v glavi, da je tole nadaljevanje filma Race To Witch Mountain, kjer je bil leta 2009 prav tako glavni Dwayne Johnson. No, zdaj vem, da je nadaljevanje filma [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !