Recenzije: Third Man Out, Land of the Blind

28.04.2009 ob 20:46

THIRD MAN OUT (zda 2005, kriminalni triler, režija: Ron Oliver, igrajo: Chad Allen, Sebastian Spence, Jack Wetherall, Woody Jeffreys, April Telek, Sean Young)

Zelo klišejska in zelo za lase prevlečena kriminalka, ki jo rešuje le dejstvo, da so vsi glavni junaki geji, ali še bolje, da je le zaradi tega vsaj malce drugačna ter izvirna.

Drži, privatni detektiv Donald Strachey (igra ga Chad Allen) je za geje kultna roba. Nekakšen gejevski Sam Spade, ali če hočete, gejevski Phillip Marlowe. Pač tipični private dick, ki namesto fatalk preganja moške in rešuje zelo zapleten primer umora nekega vplivnega geja. Res je, spletk je toliko, da jim boste komaj sledili. Žal so vse po vrsti takšne, da jim ne verjamemo. In takšne, da nas ne presenetijo, marveč nam začnejo žreti živce. Film namreč pretirava prav pri spletkah. Kot da hoče postati novi Malteški sokol, ali še bolje, gejevska inačica Malteškega sokola, kjer je bil glavni Humphrey Bogart. No ja, če ne bil detektiv gej in če se ne bi cel film dogajal na gejevski sceni, bi bilo vse skupaj seveda še slabše.

Ocena 2 in pol

null

LAND OF THE BLIND (zda 2006, drama, režija: Robert Edwards, igrajo: Donald Sutherland, Ralph Fiennes, Tom Hollander, Lara Flynn Boyle)

Zanimiva parafraza Živalske farme, ki jo je že leta 1945 spisal George Orwell.

Če poznate zgodbo romana Živalska farma, ali še bolje, če poznate zgodbo ruskega boljševizma, ki je na začetku dvajsetega stoletja zrušil carja, ali če hočete, skoraj vseh takšnih in drugačnih komunističnih ter diktatorskih sistemov, potem veste, da je politika le boj za oblast, kjer želja po oblasti zagrabi vsakega še tako poštenega in pravičnega revolucionarja. In točno tak je tudi gospod Thorne (Donald Sutherland), revolucionarni in aktualni diktatorski politiki avtoritativnega Maximiliana II (Tom Hollander) nevarni politični zapornik, ki za rešetkami najprej trpi, ko pride na oblast, pa postane še hujši od nekdanjega diktatorja. Če boste dobili asociacijo na satirični, preveč zmedeni in premalo prepričljivi Southland Tales, ne bo nič narobe, saj sta si filma na nek pavšalen način celo podobna. Tudi tukaj gledalec namreč ni povsem prepričan kaj gleda, ali drugače, kaj bi moral gledati. Ali naj gleda politično satiro, morda celo parodijo, ali naj gleda močno in čustveno zgodbo o vojaku Joeu (Ralph Fiennes), ki se spoprijatelji s Thorneom in mu pomaga sesuti diktatorski režim. Film je vsekakor zanimiva parafraza Orwelovega dela, toda kaj, ko nikoli zares ne izkoristi svojih potencialov in se zadovolji le z idejo ter premalo drzno izvedbo, kjer se zelo čudno premešata zaporniška drama, osebna dilema vojaka in politično ozadje izmišljene diktatorske dežele.

Ocena 3 in pol

null

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !