Recenzije: Monsters vs. Aliens, Paris

27.04.2009 ob 04:00

MONSTERS VS. ALIENS (zda 2009, risanka, režija: Rob Letterman & Conrad Vernon, glasovi: Reese Witherspoon, Hugh Laurie, Seth Rogen, Will Arnett, Kiefer Sutherland, Rainn Wilson, Paul Rudd, Jeffrey Tambor, Renee Zellweger)

Če hočete prave pošasti, glejte raje risanko Monster Inc. iz leta 2001.

Okej, ne bom rekel, da je tale risanka na prvo žogo, saj citira in obrača številne znane filme. Tudi Close Encounters of of the Third Kind, The Fly, Mars Attacks, Creature from the Black Lagoon, Dr. Strangelove, Evolution, Independence Day, The Blob in seveda Attack of the 50 Foot Woman, ali če hočete, tudi zloglasni incident pri Roswellu, toda kaj, ko drugega v bistvu nima. Ko se le šlepa na te omenjene filme in računa, da bodo ob ogledu poleg otrok uživali tudi filmofili. Ne bom rekel, da asociacije na omenjene kulte niso dobre in take, da se človek ne bi nasmehnil (to še posebej velja za sekvenco, kjer znanstvenik v maniri filma Close Encounters of the Third Kind zaigra glasbeno temo filma Beverly Hills Cop), toda vsi ti kulti so že sami zase dovolj kul in zabavni, da ne potrebujejo takšne v bistvu poceni interpretacije. Zgodba nam predstavi skrivno ekipo pošasti, ali če hočete, še ene Može X, za katere ne ve niti predsednik. To je pač ekipa ponesrečenih znanstvenih eksperimentov, ki je postala skrbno varovana državna skrivnost. Kot Roswell, kot Možje v črnem. Toda, ko pride do napada zlobnih marsovcev, ameriška vlada aktivira prav te pošasti, ki jih vodi velikanska Susan Murphy (Reese Witherspoon), po novem Ginormica, sicer pa povsem običajna mladenka, ki se v “pošast” spremeni na dan svoje poroke. Prav imate, Monsters vs. Aliens, ki si ga zaradi slovenske sinhronizacije seveda nisem želel ogledati v 3D verziji, se s parodiranjem številnih znanih filmov ukvarja tako zelo zagnano, da na koncu postane le bleda kopija brez svoje hrbtenice. Le risanka, ki jo pozabimo že med gledanjem.

Ocena: 3/10

null

PARIS (francija 2008, drama, režija: Cedric Klapisch, igrajo: Juliette Binoche, Romain Duris, Fabrice Luchini, Albert Dupontel)

Zgodbice.

Paris je omnibus. Še en v vrsti številnih omnibusov, ki jih zadnje leta snemajo predvsem Američani. Drži, omnibusi so v ZDA tako zelo popularni, da dobivajo celo oskarje. Tale francoski je žal premalo zanimiv, da bi nas zares pritegnil in da bi nam številni liki s svojimi različnimi zgodbicami uspeli zlesti pod kožo. Njegov problem je v tem, da nima dovolj močnih likov in da se mnogim likom posveti premalo natančno. Taka je recimo tista temnopolta familija, ki iz Afrike pripotuje v Francijo. Tak je navsezadnje tudi starejši možakar, ki se zaplete v intimno razmerje z mlajšo žensko. Tak je tudi mladenič, ki na neki zabavi pobere žensko, ki potem umre v prometni nesreči. Gledalec seveda zanjo ne žaluje, saj si jo je komaj zapomnil. Kot da bi nam film skušal reči, da je tudi moderno življenje tako, da si ga ne zapomnimo več, saj teče prehitro. Pa vendar, Paris kljub temu premore nekaj očarljivih in prikupnih prizorov, kamor gre prišteti vožnjo na viličarju in obisk mesarije, ples na na žurki in seveda osrednjo zgodbo na smrt bolnega Pierrea (Romain Duris), za katerega skrbi sestra Elise (Juliette Binoche). Samska mati, ki je pozabila nase in na možnost, da bi se znova zaljubila. In prav ti prizori rešujejo tale film. Prav te posamezne sekvence ga dvignejo nad oblake, kamor na koncu gleda tudi nesrečni Pierre, ki je pred tem ves čas gledal iz oblakov na Zemljo.

Ocena: 5/10

null

 

6 komentarjev na “Recenzije: Monsters vs. Aliens, Paris”

 1. hmhmhm pravi:

  Kaj je omnibus?

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Film sestavljen iz večih različnih zgodb.

 3. Filip pravi:

  Jaz sem si Pošasti ogledal v 3D sinhronizirani verziji. 3D se mi je zdel super, še posebej začeten prizor v vesolju z meteorji. Sinhronizacija je bila prebavljiva, sama risanka pa na splošno kar v redu, čeprav daaaleč za predhodnimi filmi. Film je res parodiral čisto vse znane filme, zdi se mi, da je neka opazka padla celo na An Inconvenient Truth od Ala Gorea. V glavnem…moja ocena bi bla +3.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, jaz pa ne morem slovenskega sinhra in raje žrtvujem celo 3D, za kar mi je hudo žal. Edina izjema je bil Muhice osvajajo Luno, ki sem ga celo preživel :)

 5. Animirani maraton « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Kal-El, dojenček, ki je kot veste kasneje zrasel v Supermana. Megamind je dosti bolj prebrisan od Monsters vs. Aliens in dosti bolj zabaven od Neverjetnih. Pa vendar razred za prej omenjenim Despicable Me, ki je [...]

 6. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Planet 51 pravi:

  [...] ko to počne premalo kvalitetno, premalo atraktivno in preveč na prvo žogo. Kot tematsko podobna Monsters vs. Aliens, ki je prav tako ostala daleč od dobre [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !