IZTOK faking GARTNER

« | | »

Pester, zanimiv in zelo simpatičen pesniški večer

26.04.2009

V petek sem se znašel v zelo zanimivi družbi. Na srečanju pesnikov, ki ustvarjajo na spletnem portalu Pesem.si, ki je pravkar izdal tudi tradicionalni knjižni zbornik z naslovom Pesem SI 09, kjer so verjetno zbrane njihove najboljše pesmi preteklega leta. Ker sem bil totalni outsider, kar pomeni, da nisem poznal nikogar, sem že na začetku ustrelil veliko neumnost. Vsi sodelujoči so se namreč klicali po vzdevkih, se pravi tako kot se poznajo tudi na portalu. Ker so se mi zdeli nekateri vzdevki nadvse zabavni, sem to povedal tudi na glas, nato pa so mi pojasnili, da pri marsikomu ne gre za vzdevek, marveč za pravo ime. Jasno, tisti, ki so slišali šalo na račun vzdevka, ki je bil v resnici njihovo pravo ime, so me potem cel večer gledali malce čudno. Le kdo bi jim zameril, mar ne?

PESNICA AJDA V DRUŽBI GREGORJA alias BOGA, KI SKRBI TUDI ZA PODOBO PORTALA

Ker gre za spletni portal, sem dobil občutek, kot da bi se srečali blogerji. Tudi tam gre vse skupaj verjetno isto, se pravi, da se pokličejo po vzdevku in preverjajo, če se poznajo. Skratka, simpatična atmosfera in cel kup zelo prijaznih ljudi, ki so zaslužijo pohvalo, da se jim sploh ljubi ustvarjati take vrste portal, nekaj pesmi celo izdati v knjižni obliki in se dobiti tudi na srečanju.

OČARLJIVI IN ZELO ZABAVNI GABRIEL JE PREBRAL IZJEMNO DOBRO PESMICO O BOGU

Več kot uro trajajoča prireditev se je delila na dva dela. V prvem so izbrane pesmi prebirali isti recitatorji (Ana Porenta, Darinka Grmek Štrukelj, Saša Strnad, Urša Zalar in odlični Matjaž Gruden), v drugem pa so svoje pesmi v živo prebrali še pesniki portala. Čisto vse so mi bile na nek način všeč. Čisto vsaka mi je povedala svojo zgodbo, svoje občutke in svoj namen. Če bi hotel izpostaviti najboljšo, pa ne bi mogel mimo pesmi z naslovom http://www.etc, ki jo je spisal pesnik Brezinbor.

PESNICA ROMANA SI BREZ DVOMA ZASLUŽI APLAVZ ZA NAJBOLJ DOŽIVETO INTERPRETACIJO SVOJE PESMI

Čeprav sem se na začetku bal, da mi bo dolgčas, je prireditev minila kot bi trenil, kar je za pesniškega amaterja kot sem jaz, preprosto neverjetno. Soba je bila nabito polna pozitivne energije, ali če vzdušje opišem z besedami pesnika Poeta: “Hvala vam, prijatelji moji, zaradi vas sijem.” Drži, vsi sodelujoči so sijali od dobre volje. Tudi zaradi dejstva, ker so se nekateri med njimi prvič videli v živo. Objemi, nasmehi, kramljanje in seveda dobre pesmi, ki se jih ne bi branila tudi kakšna bolj vplivna in znana knjiga.

ZALKA, ANA IN KERSTIN, UREDNICE PORTALA, SO Z VELIKIM VESELJEM ZAREZALE V TORTO IZ POTICE

A saj veste, kako gre ta zgodba. Če nisi dovolj znan, ali še bolje, če nimaš pravih zvez in botra, ki te financira, težko prideš naprej. Prav zato si vsi, ki tako ali drugače ustvarjajo ta portal, zaslužijo pohvale za pogum in jekleno voljo. Zelo iskreno lahko zapišem, da bi si prav vsi zaslužili velike črke med slovensko pesniško srenjo, saj so dobri, izvirni in inovativni umetniki.

VIDA JE RECITIRALA V HRVAŠČINI, KI SE JE SLIŠALA ŠE BOLJ DOVRŠENO OD SLOVENŠČINE

Po končani prireditvi nas je čakala še gostija, kjer so se mize šibile od domačih dobrot, kar je še ena pohvala za organizatorje, ki so tudi v današnjih težkih časih našli dovolj energije za brezhibno pripravo in izvedbo dogodka.

PESNICE BREZA, AJDA IN NUŠKA SO SE TAKOLE SPROSTILE PO URADNEM DELU

Pa naj ob koncu omenim še imena pesnic in pesnikov, ki so tako ali drugače sodelovali na prireditvi. Takole gredo: Darinka Grmek Štrukelj, Poet, Barbara Žvirc, Gabriel Stormer, Brezno, Jur, Ajda, Kočijaž, Hope, Ksenija Trs, Jasna, Gregor Grešak, Murka, Sonja Votolen, Silvy, Kai, Daya, Jedrt Malezič, Brezinbor, Helena, Mateja J. Hočevar, Sabina Hvastija, Ivie, Neda, Franci Novak, vsega 14 letna Ananas, Nuška Golobič, Vens, Adisa, Marija Gorše, Andrejka Jereb in seveda Svit Valovnik, starosta portala Pesem.si. Če sem koga pozabil, naj mi seveda oprosti.

Omenil bi tudi Branka Baćovića, ki je ob glasbeni spremljavi prijatelja Zorana, predstavil dve svoji pesmi in nam pričaral mešanico Bajage ter Radeta Šerbedžije.

In da ne pozabim, nekateri izmed pesnikov so že izdali svojo lastno pesniško zbirko. Jasno, ne poznate je, saj so trgovine njihove knjige potisnile čisto na dno police in jim pojasnile, da pač niso Tone Pavček. Bedno do konca.

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 26.04.2009 ob 23:25 pod vsakdanji lajf. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

23 odgovorov na “Pester, zanimiv in zelo simpatičen pesniški večer”
 1. gabriel - 28.04.2009 ob 07:23

  Igor :D !

  Hvala za čudovit prispevek!

  Stojan

 2. hermit - 28.04.2009 ob 08:35

  nisem vedel, da tvoja mama piše pesmi… že kaj izdala?

 3. IZTOK GARTNER - 28.04.2009 ob 15:05
  IZTOK GARTNER

  Gabriel, nisem Igor, Iztok sem :)

  Hermit, že vrsto let jih piše, pesniško zbirko pa je izdala leta 2006.
  Evo nekaj linkov:
  LINK
  LINK
  LINK
  LINK

 4. po pameti - 29.04.2009 ob 16:01

  Bloger, prosti padalec na neznana tla piše, lobira za svojo slavo. Prilagaja podatke, pri tem imajo tisti najglasnejši ki to na veliko napišejo celo prav.
  Mišljenje, zapisovanje oz. poniževanje o tem, kdo kaj izda in katera knjiga od pesniških zbirk je kaj ali nič vredna je zadnje kar se najosnovne kulture tiče, ko piše slučajni padalec o tem, kar hoče da bi bilo res.
  Me zanima in še druge, kaj o tem misli resni pesnik, ne tisti ki tolče koga, da si nabere laične izmišljotine, saj on je poziteven človek. Nekateri ga poznamo osebno, nekateri smo celo šli na večje predstavitve njegovih pesmi. Tisti, ki govori imena o človeku, ki samo ve, da zna, je nizkotno. O tem bi najboljšo šolo povedal takšnim sam Tone Pavček. On piše s srcem, blogerji pa s svojimi nameni, često nimajo s pravo sliko nič skupnega.

  Nekaj bi jih mogli odstranit z interneta, delajo večjo škodo kot korist. Kulturo najdejo celo v svoji nekulturi in za nameček še v kulturnem hramu.
  Verjetno bi celo Primož Trubar, ki je po naravi se držal svojih ciljev in mnogo pretrpel. Za razliko od blogerja.

  Samo da se razmišlja na glas.

 5. Lucija - 29.04.2009 ob 17:49

  Vsak ima pač svoje mnenje, da napiše nekaj, s čim se npr. ne strinja, v čem je nekaj sporno. A komentar avtorja po pameti mi ni jasen. Ne vem, kaj je hotel povedati v svojem prispevku. Če prebiram prispevek I.G., ko je omenjal Toneta Pavčka, ga ni z ničemer žalil, napisal je le odnos trgovin oz. oseb, ki knjige neznanih avtorjev pospravijo na police in kako jih potem lahko kdo vidi? In to sigurno ni izmišljotina. Menim, da bi avtor oz. avtorji kot je iz prispevka razbrati morali biti bolj jasni pri svojem podajanju.

 6. Marija - 29.04.2009 ob 18:21
  Marija

  Biti poznan in uveljavljen (v kvaliteto se sploh ne bom spustila), je v poeziji težko, mogoče še težje kot v kaki drugi veji umetnosti. Woody Allen je imel prav, 80% of success is showing up, jaz sem to enkrat narobe citirala in rekla 80% of success is showing off in mogoče tudi to ni čisto napačno. Nihče ni tako presežno dober, da bi zacvetel zgolj zaradi kvalitete; treba se je znati prav prodati, si ustvariti brand iz imena (če si to seveda želimo).

  Ob tem pa je godrnjanje nad Pavčkom zelo neokusno (mislim… pa ravno Pavčka si moral najti; ne bi rekla, če bi špiknil kakega Grafenauerja). Pavček sam ne postavlja knjig na police. Postavljajo jih drugi, ker se pač bolje prodaja, je nemara kdaj izpostavljen. So pa po mojih (bogatih!) izkušnjah brklanja po poeziji knjige ponavadi vseeno urejene tako, da jih najdejo tudi telebani… po abecedi.

 7. Marija - 29.04.2009 ob 18:26
  Marija

  še za komentatorja “po pameti”: tudi nekateri blogerji pišemo s srcem. S takšno kritiko, ki si jo podal na Gartnerjevem blogu in jo posplošil na vse blogerje, nisi nič drugačen od tistih, ki jih kritiziraš. Moraliziranje je tanki led, bruna v lastnih očeh pa zajebana zadeva…

 8. IZTOK GARTNER - 30.04.2009 ob 00:54
  IZTOK GARTNER

  Po pameti, lobiranje za svojo slavo, prilagajanje podatkov? Sem mar tudi jaz pesnik, želim narediti kariero na tem portalu? Kaj je to za eno sranje in mlatenje prazne slame?
  Očitno res nimaš pojma kako je v tem poslu in kako močne zveze in finančno zaledje moraš imeti, da kam prideš in da ti trgovine pesniško zbirko uvrstijo na prave police. Mnogi neznani pesniki, ki zaenkrat svoje pesmi objavljajo le na raznih portalih in blogih, so mnogokrat veliko boljši od že uveljavljenih, ki so pač slavni, ali še bolje, ki se vlečejo na staro slavo in odločajo, koga bodo spustili zraven. Isto je pri slikarjih. Daj no, zbudi se in ne serji na pamet.
  Torej, tisti, ki pišejo pesmi na blog, tega ne počnejo s srcem? Mater si trapast. Veš kaj ti bom rekel, prav blogerji pišejo s srcem, uveljavljeni pa pišejo le še za denar.
  Sicer pa, kaj za kurac si sploh hotel povedati?

  Lucija, njegov komentar je navadna pizdarija, kjer še on sam ni vedel kaj točno želi.

  Marija, Pavčka sem omenil samo zato, ker ga osebje v knjigarnah tako rado omenja in daje za primer pesnika, ki je znan.

 9. Nuška - 2.05.2009 ob 21:06

  Lep prispevek Iztok. Nasploh imaš dobre bloge. Me veseli, da si tako podoživel ta večer in da smo se spoznali;)

  Dokler se ne snidemo spet …
  Nuška

 10. po pameti - 3.05.2009 ob 22:06

  Jebela, Marija,Lucija, ve ženske imate feeling.

  Zakaj bi pa vlagali denar v knjige, ki niso vredne.
  Naj nekdo javi na Ministrstvo za kulturo, najboljše kar vidve z vajinim blogerjem, dajmo blogerjem več, pa ukinimo financiranje izdaj brez vpogleda, katera je. Katera ni. Denar mečemo v nič, namesto da bi skrbeli v recesiji za prežvet. Samo tistim ki so preverjeno znan.
  Vsem drugm pa dajte že enkrat gospod Iztok Gartner, saj ste še mene prepričal in moškim nam pamet hitrej dela ko ženskam, dajmo proč vržt te odvečne knjige, pa vso navlako ki samo molze denar od skupnega proračuna. Kot pravi Iztok Gartner,če ni slavno ni vredn, mater si ti pametn človk. Se vid da si iz high sesajeti, al pa bi rad bil…
  U glavnem razširu si mi možgane, kolega blogerski,HVALA TI!

 11. po pameti - 3.05.2009 ob 22:16

  Škoda, da našega predsednika dr. Janeza Drnovška nočejo več niti omenit, pa je tako dobre knjige napisal.
  Prej so pa delali tako propagando.
  Spomin hitro pade.

 12. po pameti - 3.05.2009 ob 22:20

  Marija,
  ti si samo še ena cifra ženske več,
  zgoraj v okviru piše v blogu:
  Iztok Gartner razmišlja na glas:
  Število norcev: in tekoča št., Marija, ti si srečna dobitnica, cifro si zaokrožla. Ženska pamet nima samospoštovanja, često. Slepo ko…

 13. ketna - 3.05.2009 ob 23:15

  @po pameti

  Jaz sem razumel, da če nimaš “sponzorja” oz. “donatorja” potem ne moreš predreti na trg. kaj bi bila recimo Metallica brez pravega meneđmenta? Kaj bi bil Avsenik brez dobre promocije in zelo obilnega finančnega vložka? Verjetno nisi ti neka čudo od genije, ki čara denar, ali pa ga kar serješ? Ja dobre police v trgovinah so kupljene oz. zlobirane, ker ni vseeno a si v Big Bangu na prvem stojalu ali pa na stojalu v kotu, ali pa so je tvoja plošča nekje vzadaj drugih!:)

 14. smukc - 3.05.2009 ob 23:23

  no kaj preberem. tudi sam sodelujem na portalu, pa nisem ujel, da bo bilo srečanje! sem vesel, da se je zgodilo, prihodnjič pa se vam pridružim! seveda, pa še pohvale za delo na portalu. mislim, da je za mnoge edini kraj, kjer delimo svoje besede, nekaj posebnega na slovenskem spletu! hvala in upam, srečno tudi v neprej

 15. Marija - 3.05.2009 ob 23:32
  Marija

  še enkrat, “po pameti”: ni bilo govora o presojanju kvalitete knjig, ampak o tem, da je težko prodreti. Nekega dne se nekateri zbudijo iz sanj, v katerih mogočno superiorno bitje presoja o tem, kaj je dobro in kaj ni. V čudovitem obdobju svobode govora, ki omogoča obstoj tudi takim kot sta ti in avtor tega bloga, se je treba pač znati prodajati (in samo znanje ne pomeni kvalitete; ne more pa biti videne kvalitete brez tega znanja, ker pač ostane zaprašena nekje daleč od oči).

  Saj vem, da je težko, če maš ranjen ego in kurčeve argumente, ampak tolk zlorabljat besedo pamet pa vseen ni treba.

 16. smukc - 4.05.2009 ob 00:17

  @po pameti. tisti, ki serje po ostalih, navadno tudi o sebi nima dovolj dobrega mnenja. spoštuj sebe in ostale!

 17. IZTOK GARTNER - 4.05.2009 ob 21:19
  IZTOK GARTNER

  Nuška, hvala, hvala, če bo čas pridem s svojo boljšo polovico na predstavitev tvoje pesniške zbirke. Ji je moja mami pokazala tvojo prejšnjo, pa ji je bila kul.

  Po pameti, še vedno ne vem kaj točno je tvoj problem.

  Smukc, zdi se mi, da so povabili samo tiste, ki so jih izbrali za zbornik.

 18. ajda - 4.05.2009 ob 22:30

  Smukc, povabljeni so bili vsi, tudi tisti, ki jih niso zbrali v zborniku, tako je bilo tudi zapisano v vabilu, če si slučajn spregledal tam na portalu in če si objavil kakšno pesem, si sigurno dobil povabilo. Iztok, to ni nova zbirka, gre za isto, vendar v drugem kraju, tokrat v Celju, prva pa je bila na Vrhovem.

 19. ajda - 4.05.2009 ob 22:31

  Se oproščam, odgovor je namenjen Iztoku, ne pa smukcu glede povabljenih.

 20. IZTOK GARTNER - 4.05.2009 ob 22:43
  IZTOK GARTNER

  Ajda, oki doki.

 21. mimo idoči - 5.05.2009 ob 15:49

  “ki je pravkar izdal tudi tradicionalni knjižni zbornik z naslovom Pesem SI 09, kjer so verjetno zbrane njihove najboljše pesmi preteklega leta.”

  –>> P R I C E L E S S

 22. enpassant - 22.11.2012 ob 23:27

  to so morda še bili fer, lepi časi … danes ni več tega prijaznega druženja in tekma za prestiž na pesem si je krvava;)

 23. IZTOK GARTNER - 22.11.2012 ob 23:29
  IZTOK GARTNER

  Tudi lani sem bil, če se ne motim, pa je bilo spet enako simpatično kot leta 2009.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !