Recenzija: The Fast and the Furious (vsi štirje filmi)

24.04.2009 ob 00:28

FAST & FURIOUS (zda 2009, akcija, režija: Justin Lin, igrajo: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, John Ortiz, Laz Alonso, Gal Gadot)

Naspidiran tempo, hitri avtomobili, posebni efekti in frajerska igralska zasedba ne odtehtajo slabe dramaturgije.

Hitri in drzni 4, sicer film, v katerem boste spet lahko občudovali originalno ekipo iz prvega dela, imajo vse tisto, kar sta imela prva dva dela. Divji tempo, energijo, zajebano hitre mašine, atraktivno igralsko zasedbo in frajerske prizore, o katerih lahko navadni smrtniki samo sanjamo. Še posebej v času, ko nam na vsakem koraku grozijo radarji, policija pa kaznuje celo tiste, ki vozijo en kilometer manj od dovoljene hitrosti. Pa vendar, Hitri in drzni 4 so nekako prazni. Brez prave dramaturgije, brez dovolj prepričljivih igralskih kreacij. Povedano drugače, površni so. In taki, da jih zanima le karoserija, ne pa tisto, kar se skriva spodaj. Toda, ker so cestne dirke spet zelo atraktivne, kemija, ki jo uspeta Paul Walker in Vin Diesel ujeti s svojimi lepotci, pa boljša od kemije, ki jo ujameta s svojimi dekleti, je film vseeno dovolj gledljiv, dinamičen in tak, da si ga lahko mirne duše privoščite brez pretirane angažiranosti možganov. Jasno, Dominic Toretto (Vin Diesel) spet ropa tovornjake in beži pred policijo, Brian O’Conner (Paul Walker) pa se mu spet pridruži in mu gleda skozi prste. Drži, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster in Gal Gadot so le za okras. Kot avtomobili, ki so tako zelo fast in furious, da jih ne bi ujeli niti slovenski radarji. Zgodba se zavrti okoli zloglasnega kriminalca, ki s svojo ekipo dirkačev zelo uspešno dila mamila, Dominic in Brian pa se infiltrirata v njegove vrste in pač delata štalo.

Ocena: 6/10

null

THE FAST AND THE FURIOUS: TOKYO DRIFT (zda 2006, akcija, režija: Justin Lin, igrajo: Lucas Black, Bow Bow, Brandon Brendel, Sonny Chiba, Brian Tee, Nathalie Kelley)

Izpušni plin.

Tretje poglavje adrenalinske cestne odisejade Hitri in drzni izgleda tako, kot da bi ga posneli v Sloveniji in se držali vseh mogočih omejitev. Še posebej tiste zoprne stotke med tuneli na poti med Celjem in Ljubljano. Tu ni več pravega pritiskanja na plin, pravega adrenalina, pravega bobnenja motorjev, pravih dirkačev, pravih bejb, pravega izziva in pravega filma. Tu so le ostanki prvih dveh delov, le patetično lepljenje na slavo originala, kjer se na hitro oglasi le Vin Diesel. Pač film, ki bi ga lahko prodajali kot reklamo za izpušni plin starega jugota.

Ocena: 2/10

null

2 FAST 2 FURIOUS (zda 2003, akcija, režija: John Singleton, igrajo:Paul Walker, Tyrese Gibson, Eva Mendes, Cole Hauser, Devon Aoki, Ludacris)

Le kdo v filmu, ki je hitrejši in drznejši od Hitrih in drznih, pogreša Vina Diesla?

Prehitri in predrzni so Hitri in drzni, le da so hitrejši in drznejši, pa čeprav so Vina Diesla pustili na montažnem pultu. Avtomobili so še bolj glasni, kazalec na milje kaže še bolj divje, cestne dirke so še bolj nore, prizor, kjer Paul Walker in Tyrese Gibson poletita na jahto zlobnega Colea Hauserja, pa je tako ali tako napoved tretjega dela, ki se bo moral imenovati Najhitrejši in najdrznejši, če bo hotel držati tempo. Paul Walker je sedaj resda Vin Diesel, kar je smešno, saj izgleda kot Robert Redford, ki je mišice pozabil v fitnes centru. Toda, ker se vozi v tako hitrih avtomobilih, mišic sploh ne potrebuje. Še več, njegovi avtomobili so tako tehnično dovršeni, da ne rabi niti seksa, pa četudi okoli njega ves čas skače Eva Mendes, sicer med kriminalno združbo Colea Hauserja infiltrirana policistka. Da pa je stvar vseeno politično korektna in da ne bi kdo režiserju Johnu Singletonu slučajno očital, da je pozabil na svoje korenine, Paul Walker dobi partnerja, temnopoltega dirkača Tyresea Gibsona, sicer ravno tako tipa, ki žensko telo zamenja za razbeljeno pločevino svojega jeklenega konjička. Možgani bodo morali med izpušne pline, ušesa na pašo, oči pa v adrenalinsko, skrajno dinamično, brezkompromisno in ognjeno dirko, ki je ne bi mogel komentirati niti Miran Ališič.

Ocena: 8/10

null

THE FAST AND THE FURIOUS (zda 2001, akcija, režija: Rob Cohen, igrajo: Paul Walker, Vin Diesel, Jordana Brewster, Michelle Rodriguez, Chad Lindberg, Ted Levine, Ja Rule, Mick Yune, Matt Schulze)

Če hočete doživeti sto odstotni adrenalin, si privoščite ogled dirke za formulo ena, če želite občutiti dvestoodstotnega, pa se prepustite brnenju motorjev in zvokom zavor filma The Fast and the Furious.

The Fast and the Furious izgleda kot naspidirana verzija Upornika brez razloga, kot turbo dieselska inačica Zgodbe z zahodne strani, kot Pobesneli Max na kubik, kot Point Break na cesti, kot Dnevi grmenja s trojnim grmenjem in kot film, ki v osnovno šolo pošlje tudi francosko dirkaško uspešnico Taxi. Motorji hrumijo, zavore škripajo, izpušni plini se kadijo, kazalec na števcu gre čez 260 kilometrov na uro, avtomobili pa potegnejo tako hitro, da sprednja kolesa obvisijo v zraku. Vsi glavni junaki na čelu z Dominicom Torettom (Vin Diesel) so hitri in drzni. Tako hitri, da pobegnejo celo kameri, in tako drzni, da jih ne bi ujela niti svetloba. Četudi bi jih pokazali v slow motion tehniki, ne bi pomagalo. Ko jim na prste poskuša stopiti policist Brian O’Conner (Paul Walker), ki se infiltrira v njihove vrste, zaradi svojih vozniških sposobnosti pridobi spoštovanje in osvoji celo Torettovo sestro (Jordana Brewster), se zadeve resda malce umirijo, toda ne za dolgo, saj tudi Briana hitro in drzno potegne noter in mimo vseh pravil. The Fast and the Furious je film za vse moške, ki vozijo stare kripe, za vse ženske, ki hodijo s temi moški, in za vse tiste, ki še vedno mislijo, da so bili filmi Francoska zveza, Bullitt, Gone in Sixty Seconds, Ronin in Driven paša za oči.

Ocena: 7/10

null

 

28 komentarjev na “Recenzija: The Fast and the Furious (vsi štirje filmi)”

 1. filmoljub pravi:

  The Fast and the Furious je film za vse moške, ki vozijo stare kripe, za vse ženske, ki hodijo s temi moški in za vse tiste, ki še vedno mislijo, da so bili filmi Francoska zveza, Bullitt, Gone in Sixty Seconds, Ronin in Driven paša za oči.

  Krasno povedano. No ja, če malce razmislim, v bistvu bi jaz, kot bi rekel ti, to definicijo nekoliko “parafraziral”, če smem.

  Hitri in drzni je filmska franšiza za nedorasle frustrirane najstnike in z računalniškimi igricami zasvojene infantilne adolescente, ki jim je avtomobil simboličen podaljšek uda in ega ter so taki filmski analfabeti in mongoloidi, da si kulte kot Francoska zveza (1971) in Bullit (1968) upajo sploh omeniti v istem stavku (in se celo imajo za “filmske kritike”), kaj šele primerjati s tem imbecilnim kvazi-dirkaškim trendovskim MTVjevskim shit-festom.

  Gartner, tudi tokrat nisi razočaral. Blagor ti, kajti tvoje bo nebeško kraljestvo. In s tem ne mislim na sloviti film (2005) Ridleyja Scotta.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Če izklopiš možgane, se ne obremenjuješ s kvaliteto in dramaturgijo, pozabiš na tretji del in si vse skupaj seveda ogledaš v kinu, je franšiza Hitri in drzni prav dobra adrenalinska zabava.

 3. MATEj pravi:

  Iztok, dobro si zapisal, jaz pa bi dodal še eno, po moj zelo pomembno, stvar: v prvih dveh delih je bila tudi zelo dobra glasba! To sem v štirki kar malo pogrešal (niti je ni blo tok kot v prvih dveh).

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, a veš, da sem mislu to zapisat, pa sem pozabil. Se strinjam, muska je bla v prvih dveh delih super hip hop, še Ludacris in Ja Rule sta igrala majhni vlogici, v štirki pa je bla muska res veliko slabša. Če se ne motim, pa je v trojki šopal tehno, kar je še slabše.

 5. MATEj pravi:

  Act a fool od Ludacrisa je svetovna!

 6. t-h-o-r pravi:

  prosim lepo, ne primerjaj prvega dela te serije z rebel without a cause :)

 7. Mara R. Sirako pravi:

  Fina recenzija. Sem ljubitelj takih filmov. Hitro vozijo, dobri avtomobili, za las se izognejo težavam… Sama zgodba me niti ne zanima,važno je, da šibajo :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, se strinjam.

  Thor, si pozabil na tako imenovani chicken run?

  Mara, točno tako in to je bistvu pri takem filmu. Nepotrebno je iskati globino in dramatizacijo.

 9. t-h-o-r pravi:

  ne, hehe

  ampak ta film niti približno ni na takšnem nivoju kot rebel…

  tu je pač rohnenje motorjev in avtomobili, ki imajo 25 prestav itd. :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, ma jasno, da ni, saj nisem tepec, da tega ne bi vedel. A zaradi chicken runa pride prav pri oceni, se bolje sliši :)
  Ne jemlji vsega tako dobesedno. To počne filmoljub, zato pa se tolikokrat pizdi po nepotrebnem in nima pojma kaj sem dejansko zapisal.

 11. filmoljub pravi:

  Aha, razumem. Torej misliš nekaj, pišeš pa nekaj drugega? V čem pa je smisel tega?

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, že stokrat sem ti rekel, da imaš pri pravilnem dojemanju mojih recenzij včasih težave le zaradi tega, ker si preveč dobeseden in ne poštekaš, da gre za stil pisanja. Prav zato omembo kakšnega filma znotraj določene recenzije razumeš popolnoma napačno in preveč dobesedno, kar pomeni, da ne dopuščaš nobene razlage, da pa vendarle ni povsem napačna primerjava. To se ti velikokrat zgodi. Kot da bi bil pri dojemanju filmov preveč ozek in kot da ne bi dopuščal še kakšno malce bolj izvirno, ali če hočeš, zabavnejšo interpretacijo.

 13. Vanja pravi:

  Bravo Iztok ,da si se lotil teh recenzij, me pa zanima kateri del je tebi najbolj qll? po oceni sledeč 1 in 2 , katerega bi izbral za najboljšega?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, enka in dvojka sta mi bili enako všeč, štrka malce manj, trojka pa je čista polomija.

 15. Derres pravi:

  Zanimiva recenzija.
  1. in 2.del sta tudi meni najbolj všeč, imam pa drugačno mnenje glede ostalih dveh. Tokyo drift za moje pojme zasede 3. mesto. Zakaj? Ker je nekaj novega: driftanje in ne samo pritiskanje na plin, kdo ima več konjskih moči – bilo je potrebno neko znanje. Če so nadaljevanja, se morajo nekako stopnjevati, drugače izgubi čar. Četrti del me je pa razočaral: enostavno slaba kopija 1. in 2.dela.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Derres, glede tega, da je štirka kopija enke in dvojke, se seveda strinja, a to me ni motilo, saj je blo fino spet videti originalno ekipo. Trojka pa ima resda nov pristop, toda ni me prepričala niti malo.

 17. Escobar pravi:

  lepo napisan …. se strinjam … v večini … 1ka je carska, 2ojka je carska … 3ojka bi bila solidna poceni kopija fast&furious, če nebi bila del franšize … tak je še pa tolk slabša kot je u resnic …

  4ka je pa lepa osvežitev …. škoda je sam da ni tyrese gibsona …. ki je bil mišljen, pa je prehiter u javnosti izjavu da bo in ga zato ni …. saj tak je sam komentiru kasnej :)

  je pa res da ostali liki so sam za okras in to full manjka filmu …

  mi je pa ušeč ko so te gejovske japonske avte dal na minimu, pa imajo glavno vlogo ameriške mišice …. 1970 chevelle SS 454 je lepša kot vse babe u filmu :)

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, a res, a samo zaradi tega je Tyrese odpadu? Hm, ne verjamem, po moje ga pač ni bilo v scenariju pa je to izjavil, da je izpadel kul. Še posebej, ker je črnec tokrat eden glavnih negativcev in bi bilo malo čudno, da pa bi bil še en črnec potem good guy.
  Se strinjam, japonske mašine so nula proti ameriškim klasikam, vse bejbe pa kot za šalo zasenčijo tudi najslabši avtomobili :)
  In prav imaš, stranski liki so tako prozorni, da jih pozabimo že med gledanjem. Recimo Joradana Brewster. No ja, Rodriguezova pa itak umre že na začetku.

 19. Escobar pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=HQ5d5Ki-b08

  evo na premieri objasni približno zakaj ni not … zato kr je kao prehit na hollyscoopu objavu da bo v 4ki …

  ja rodriguezove mi je škoda …

  pa škoda mi je da ni Tyresa … blo bi zanimiv vidit vse tri na kupu … sam pomoje 90 min je premal :) … zato je en mogu odpadit in zato je tyres …. kr paul walker je kljub temu glavna zvezda te franšize …. vin diesel je pa lep come back … upam da bo pa u 5ki vsa zasedba …

 20. Escobar pravi:

  aja pa podvojena dirka v predorih mi ni všeč … kr to je pa samo na zelenem platnu snemam … tu pa pomoje enga kadra ni izven studia … ona cestna dirka ti da vsaj mal filinga da se uzun dogaja, do so zares snemal …. tist tunel je pa lame in to zlo lame ….

  js bi dal to franšizu michael bayu u roke :) to bi blo to :) 2x doza tega kar dobimo zej!

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, pač bla je originalna zasedba iz prvega dela, Tyrese pa je bil pač šele v drugem in je bil v bistvu namesto Vina Diesla.
  Tunel pa je bil meni kul, nisem se obremenjeval s tem tako kot ti, saj mi je jasno, da je vse skupaj v bistvu lame in le zabava.
  Michael Bay? Dobro bi bilo, saj je štirka prav zaradi premalo izkušenega režiserja dosti slabša kot bi lahko bila.

 22. markopigac pravi:

  Iztok, jaz sem FF4 ocenil takole:

  Jep, dočakali smo nadaljevanje. Tisto pravo, ki pa to (žal) ni. Vin Diesel se je vendarle vrnil. Jiha! Film, ki ga je izstrelil med zvezde, pa ga je dokončno pokopal. Vin Diesel je od zdaj naprej dokončno nič. Niente! Nada! Zero! Kdo še sploh gleda te avtomobilske bedarije? Ja, vozniki plastificiranih hond, povešenih z neonskimi lučmi in ovešenih s turbo poliestrom ter drugih kvazi relly strupenjač, ki čez dan nabijajo Collina na Play stationu, zvečer pa hodijo v Planet Tuš na komercialno glasbo. FF4 je nadaljevanje enke. Dvojka in trojka ni všteta. Pozabite ju. Bila sta le čakanje na Godota. Roko na srce pa – ne, če je prvi del bil nivo, je to globoko pod njim. Če je prvi del bil gledljiv, je tole – bruhačina. In če me vprašate ali so te FF avto dirke iznajdba novega milenija vam lahko povem, da so tiste iz sedemdesetih in osemdesetih doživetje in čista realnost.

  Ocena: 1/5

 23. Escobar pravi:

  nea bi se glih strinju da je ta del vin dieselu pokopal kariero, glede na to da so že pridelal bliz 200 000 milčev in še jih bojo in da je že po 2eh mescih predvajanja uradno, da so šefi potrdil 5i del … torej ni tak slab ko si ga ti ocenu …. lahk bi bil pa velik boljši ….

 24. Escobar pravi:

  200 000 000* :)

 25. t-h-o-r pravi:

  med zvezde je vina izstreil pitch black in ne f&f

  se pa strinjam z opisom, ob pogledih na te šmeki avtomobile mi gre na bruhanje

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, ne strinjam se niti malo. Še posebej pa ne za Vina Diesla, ki je končno spet posnel uspešnico, ki jo je prekleto močno potreboval. Povedano drugače, če ne bi posnel tega filma, bi lahko res končal kariero, saj so mu skoraj vsi ostali filmi propadli in je več kot urgentno potreboval uspešnico. Dvojki je rekel ne samo zaradi ega, ker je bil prepričan, da bo uspel tudi v drugih filmih. Ker ni, se je moral vrniti nazaj na začetek. Izjemno pametna poteza, če mene vprašaš.

  Thor, res je, zvezda je postal s Pitch Black, morda celo že z Vojakom Ryanom, prava zvezda pa vendarle s Hitrimi in drznimi.

 27. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Crank, Crank: High Voltage pravi:

  [...] ena, bi zadaj pustil vse, pa četudi bi jim dal tri kroge prednosti. Crank je hitrejši kot Fast and the Furious, hitrejši kot Taxi, hitrejši kot Superman, ki je na koncu poletel v nebo in Zemljo zavrtel v [...]

 28. » Hitra roba pravi:

  [...] kaznjencu ugrabijo sina in pozabijo, da je ta isti bivši kaznjenec malo nazaj igral v filmih 2 Fast 2 Furious in Four [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !