IZTOK faking GARTNER

« | | »

Recenzija: The Wrestler

22.04.2009

zda 2008, drama, režija: Darren Aronofsky, igrajo: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood

Če iščete najboljši film leta 2008, bo The Wrestler čisto prava izbira.

Mickey Rourke, ki brez dvoma odigra svojo življenjsko vlogo in bi se lahko od filma za vedno poslovil povsem mirne vesti, je Randy »The Ram« Robinson. Ostareli rokoborec, ki je svoje najbolj uspešne dni pustil daleč za sabo. In ki se mora za preživetje boriti v zelo divjih in krvavih underground dvobojih, kjer njegovo zdelano telo komajda sledi tempu. Taki dvoboji so namreč edini način, da se vrne pod soje žarometov in se počasi spet prebije v ospredje. Izbire itak nima. Wrestling je vse kar zna in kar mu leži. Tip je kot Rocky Balboa, le da se mora še bolj poniževati in da nima možnosti, da bi treniral mlade borce. Točno tako, The Wrestler je parafraza Rockyja. Odlična, vrhunska in brez napak izvedena parafaraza, ki zadene sto na uro. In režiser Darren Aronofsky, ki je po bedariji The Fountain spet na pravi poti, ga pelje enkratno, realistično, direktno, ostro in brez patetike. Točno tako, kot bi se zgodil tudi v resnici. Mickey Rourke je tudi v resnici dovolj zjeban, da je glavno vlogo dobesedno požrl. Tako zelo dober je, da se bo lahko letos pod nosom obrisal tudi za oskarja. Takim vrhunskim kreacijam se oskarjev ne daje. Take vrhunske kreacije za vedno ostanejo le v srcu gledalcev, ki bodo čutili čisto vse, kar čuti glavni junak. Orjaška kreatura, ki je ne ustavi niti infarkt. In ki zaradi želje po žuranju tako kot vedno pozabi na čustva svoje najstniške hčerke Evan Rachel Wood, ki ji je živce malo nazaj v filmu King of California žrl tudi očka Michael Douglas. The Wrestler je film, ki ga zlepa ne boste pozabili. Popeljal vas bo v dušo in srce glavnega junaka ter vam razgrnil tudi izjemno informativne skrivnosti tega še vedno popularnega športa, kjer je kri sicer prava, pa vendar zaigrana in dogovorjena v naprej. Hudičevo dober film. Tak, da vam leta 2008 ne bi bilo potrebno gledati čisto nič drugega. Plus izvrstna Marisa Tomei v vlogi priletne striptizete, ki stoji ob strani glavnemu junaku. Ki je v bistvu prav tako še ena uboga para, ki zna le plesati in ki bo to počela tudi po tem, ki jo bo ruknil infarkt.

Ocena: 10/10

 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 22.04.2009 ob 17:13 pod recenzije. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

23 odgovorov na “Recenzija: The Wrestler”
 1. Pris - 22.04.2009 ob 19:01
  Pris

  Tale film si pa zasluži oceno šest! ;)

 2. IZTOK GARTNER - 22.04.2009 ob 19:02
  IZTOK GARTNER

  Se strinjam, petka je v bistvu žalitev zanj :)

 3. Maco - 22.04.2009 ob 21:33

  Mickey Rourke super odigra vlogo wrestlerja in gledalcu se zdi kot, da je “Randy the Ram” on sam in ne neka druga oseba, katero igra. Zaslužil bi si oskarja, čeprav še nisem videl Milka s Seanom Pennom v glavni vlogi. Tudi Darren Aronofsky je odlično zrežiral film po dokaj povprečnem The Fountain. Marisa Tomei pa je zelo dobra v stranski ženski vlogi.

 4. t-h-o-r - 22.04.2009 ob 23:51

  rourke je itak igral samega sebe, ni čudno, da je lahko tako blestel

  drugače pa izjemen film in nekaj povsem novega s strani aronofskega

  samo… zakaj ni bilo več marise tomei :D

 5. IZTOK GARTNER - 23.04.2009 ob 02:58
  IZTOK GARTNER

  Maco, četudi nisem videl Milka, ti lahko povem, da ni nobenega dvoma, da je Mickey vsaj nekaj razredov boljši. Če ne boljši, pa bolj prelomen. Penn bi lahko Milka odigral še stokrat, Mickey pa je Randyja lahko na tako odličen način le enkrat v življenju. To je vsak zame poglavitna razlika. In ja, končno eden, ki ga The Fountain prav tako ni navdušil.

  Thor, Marise je bilo ravno prav, če bi jo bilo več, bi bil film znatno slabši, saj bi pozornost preusmeril na reči, ki niso bistvene. Še to, da se je slekla, ni bilo bistveno za zgodbo in bi lahko mirne duše tudi izpustili. Ta film je Mickey Rourke.
  Če pa si še vedno nesrečen, pa pač stisni pavzo :)

 6. Aljoša - 23.04.2009 ob 07:32

  Jaz, bi se ti sam zahvalu, da si omenil Mariso, ker sem se močno bal, da jo boš spregledu.

 7. filmoljub - 23.04.2009 ob 12:35

  Moja ^ ocena filma na linku.

  V redu recenzija, z eno samo napako, ker gledaš samo površinsko in vidiš zgolj ring: Wrestler NI parafraza Rockya ama baš v nobenem smislu. Če bi vsaj šlo za isti šport, potem bi mogoče še nekako razumel, zakaj tako misliš.

  Rocky je zgodba o ameriških sanjah in uspehu, ki ga lahko doseže reven pripadnik kulturne manjšine s trdim delom, če le verjame vase – navdihujoča (čeprav malce naivna) pravljica o premagovanju preprek in moralni zmagi, ki je pomembnejša od bogastva in uspeha.

  Wrestler pa je žalostna, kompleksna in realistična zgodba o tem, kako sčasoma vse propade, ker ljudje raje živimo v preteklosti in namišljenih svetovih, kjer smo medijski junaki lastnih prepričanj, kot da bi se odgovorno spopadali s kruto resničnostjo in reševali svoje težave.

  Kje ti tukaj vidiš kakršnokoli podobnost?

 8. IZTOK GARTNER - 23.04.2009 ob 14:09
  IZTOK GARTNER

  Filmoljub, Rocky Balboa kot lik v vseh šestih filmih, ne le kot lik v prvem filmu, ki mu Wrestler res ni podoben. Le poglej, oba sta bila na vrhuncu slave, v soju žarometov, oba se borita v ringu, oba sta padla na dno in oba sta se vrnila nazaj. Le da se je Balboa vrnil povsem dostojno in brez pretiranega napora, no ja, razen če upoštevamo, da je dobil kar precej batin, kar bi lahko bilo za njegovo starost prav tako usodno, Randy pa je moral pristati v ekstremno nevarne dvoboje, da so mu sploh dovolili vrnitev. In tudi Randy je bil nekoč verjetno zgodba o ameriških sanjah in navadnež, ki mu je uspel veliki met v ringu, potem pa je vse zajebal, kot Balboa. Če še vedno ne vidiš podobnosti, pa ti ne morem pomagati.

 9. filmoljub - 23.04.2009 ob 14:48

  Ti si tisti, ki je brezupen primer. Še enkrat: franšiza Rocky in film Wrestler nimata nič skupnega. Ampak se mi ne da prepirat. Ti pa lahko zaradi mene še kakšnega Van Damma privlečeš za primerjavo.

 10. IZTOK GARTNER - 23.04.2009 ob 15:29
  IZTOK GARTNER

  Ej, lepo ti napišem primerjavo, ki je zelo smiselna, ti pa nepotrebno vztrajaš. In to samo zato, ker si vedno prepričan le v svoj prav. Škoda.
  Pa naj končan še z eno primerjavo: šesti Rocky je pomenil veliko vrnitev za Sylvestra Stallonea, The Wrestler pa veliko vrnitev za Mickeyja Rourkea. Tudi glede tega sta si zelo podobna.
  Van Damme? Nima nobene zveze, le če bi dejal, da je njegov JCVD prav tako velika vrnitev, kjer prvič igra nekaj povsem drugega kot ponavadi. Kot filmski lik pa seveda nima nobene zveze.
  Tvoj dodatni problem pri dojemanju moje razlage pa seveda tiči v tem, da šestega Rockyja ne vidiš kot presežek, ampak le kot še eno bedarijo Stallonea. Tudi to je škoda.

 11. šaci - 23.04.2009 ob 16:39

  “The Wrestler je parafraza Rockyja”

  lol :D

  Pa pri recenziji Killshota še zmer nisi popravu, kar sm ti napisal, predvidevam, da si narobe razumel film, kjer niti ni treba veliko razmišljati?

 12. klemenix - 23.04.2009 ob 17:43
  klemenix

  Zares sijajen film. Močno me je zmotil le Mikijev z botoksom nafilan obraz. Drgač pa same pohvale.

 13. IZTOK GARTNER - 23.04.2009 ob 17:46
  IZTOK GARTNER

  Klemen, meni pa je bil prav zaradi tega še toiko bolj prepričljiv. Jebat ga, tak obraz ima, pa ne zato, ker bi se operiral zaradi izgleda, ampak zavoljo tega, ker se je kar nekaj časa ukvarjal s profesionalnim boksom in ji velikokrat pošteno fasal. Škoda je teh let, da jih je tako bedno zajebal. Je pa res, da če jih ne bi, ne bi nikoli igral v The Wrestlerju in bi vlogo verjetno dobil Nicholas Cage. Sem pa zelo vesel, da ima zdajv planu tako veliko dobrih filmov in vlog.

 14. klemenix - 23.04.2009 ob 17:52
  klemenix

  No, se strinjam, da je svojo vlogo odigral fenomenalno. :) Bi pa rekel, da je njegov obraz po moje tak predvsem zaradi botoksa, zaradi katerega mu malce peša obrazna mimika. A vseeno res sijajen igralec!

 15. IZTOK GARTNER - 23.04.2009 ob 17:56
  IZTOK GARTNER

  Ma ja, saj ima botoks in kar nekaj operacij, a ne zaradi želje po novem izgledu, kjer se potem kaj zajebe kot pri marsikateri zvezdi, ampak kot posledica boksa, ki mu je uničil obraz, pa se je pač moral operirati. To sem mislil.

 16. Escobar - 29.04.2009 ob 10:18

  se strinjam z napisanem gartner …. film je izvrsten in me drži še zej, pa je minil več kot mesec, od kar sem ga gledal (v tujini seveda :) ) ….. lepa vrnitev je bla tole za mickey rourka …

  p.s. ka pa film Domino si gledu od njega? kak se ti je zdel?

 17. IZTOK GARTNER - 30.04.2009 ob 03:19
  IZTOK GARTNER

  Domino gledal, pa me ni prepričal kot film v celoti.

 18. LegendKiller - 4.05.2009 ob 00:47

  Pri tem filmu ne navduši le odlična igra Rourka, ampak tudi prikaz wrestlinga (kot mešanica športa in zabave). Film naredi neverjetno realen prikaz te ameriške pogruntavščine in pokaže celemu svetu, da to ni le poziranje in lažno metanje po ringu…

 19. v. - 4.05.2009 ob 08:54

  fenomenalen film. čeprav ga najprej nisem imela namena gledat – prav zaradi skaženegea obraza glavnega igralca – sem si na koncu premislila, in ni mi žal. zdaj morem le še pogledat Milk, da vidim, če so Rourka res oropali zaluženega oskarja… težka bo, ker je Penn definitivno eden izmed mojih najljubših karakternih igralcev! ampak, kot pravim, Rourke je bil odličen!

 20. IZTOK GARTNER - 4.05.2009 ob 21:22
  IZTOK GARTNER

  Legend, točno to sem zapisal tudi v recenziji. Se strinjam.

  V, Penn je odličen, toda oskar bi moral letos iti v roke Rourkeu.

 21. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Black Swan - 25.12.2010 ob 19:05

  [...] ogledom najnovejšega filma Darrena Aronofskyja, avtorja mojstrovin Requiem for a Dream in The Wrestler, ki je največ prahu dvignil zavoljo dokaj drznih sekvenc mastrubacije in lezbičnega kunilingusa, [...]

 22. Oskarji 2011: nominacije « IZTOK GARTNER - 2.02.2011 ob 06:57

  [...] dober film, a spet ne tako zelo kot pravijo mnogi. Aronofsky je predlani posnel veliko boljšega The Wrestlerja, pa ni dobil niti nominacije, da o mojstrovini Rekvijem za sanje s konca devetdesetih niti ne [...]

 23. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Trouble With the Curve - 12.12.2012 ob 22:24

  [...] med sabo. Pa seveda tudi film o bejzbolu, ki služi kot dobra kulisa za osnovno zgodbo. Neke vrste The Wrestler, če prav pomislim. Mešanica športa in družinske drame, resda polna klišejev, toda narejena [...]

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !