IZTOK faking GARTNER

« | | »

Trenja o Titu

18.04.2009

Ljudmila Novak je bluzila kot vedno. Prav nasmejal sem se, ko ji je Peter Božič z roko zaprl usta. Če ji ne bi on, bi ji jaz. Toliko bedarij lahko prileti le iz njenih ust. Nič čudnega, da ima njena stranka tako debilen podmladek, drugače tudi ne more biti. Tone Partljič je govoril skulirano, hudomušno in realno. Publicista Boštjana Turka je lahko sram za njegov nastop in izjavo, da Tita v svetu niso cenili. Sicer pa, kdo za kurac je Boštjan Turk, da si sploh upa čvekati o Titu? Zelo frajerska Alenka Pinterič je ruknila izjavo leta in nas vprašala, kdaj mislimo končati to pizdarijo. Muzikant Dušan Uršič je prav tako čvekal bedarije, oba nekdanja Titova gardista pa bi se skoraj pobila med sabo. Ivan Vicman je Tita hvalil, Marjan Ovin pa ga je kritiziral. Jasno, Ovin je dejal, da ga je sram, da je bil Titov gardist, Vicman pa mu je povedal, da ga naj bo sram, da tako grdo govori o Titu.

Zelo zanimiva oddaja, obogatena tudi s posnetki in intervjuji, kjer mi je bil še posebej zanimiv Titov vnuk.

Moje mnenje? Tisti, ki Tita enačijo s Hitlerjem in Stalinom, so kreteni. Tisti, ki v njem vidijo samo heroja brez napak, ga prav tako malce lomijo. Tisti, ki ga imajo za pop zvezdo, pa imajo še najbolj prav. Saj res, se še spomnite obiskov Sophie Loren, Kirka Douglasa, Richarda Burtona in Elizabeth Taylor? Ali pa pogreba, kjer je bilo največ državnikov doslej? Pa ne boste menda rekli, da je bil vse skupaj le blef, le igra, le del imidža, kjer je bila resnica tako strašno drugačna? Tega ne kupim.

Ali kot je rekla Alenka Pinterič: “Le pomislite kaj bi bilo, če bi nam takrat vladal kdo drug kot Tito?”

Kaj pa Titova ulica sredi Ljubljane? Dobro se sliši. Nekaj podobnega kot da bi dobili ulico Michaela Jacksona, ulico Elvisa Presleyja, ulico Franka Sinatre in recimo ulico Madonne.

YouTube slika preogleda
 

Avtor IZTOK GARTNER, zapisano 18.04.2009 ob 09:13 pod Aktualno in brez cenzure. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

132 odgovorov na “Trenja o Titu”
 1. titio - 18.04.2009 ob 11:13

  Ma dej no. Zbudi se, Garty!

  Preteklost je zgodovina! Verjetno bi še svoje froce posiljeval s komunajzarskim Titom.

 2. M. - 18.04.2009 ob 12:09

  Jaz bi rekel takole: žal se na teve prodaja le še kreganje, poptv je mel že tretjič oddajo na skoraj isto temo (bojda tudi zato, da bi mal skakal v zelje Vodušku, ki drug teden baje štarta s podobno oddajo na infotv in bo prva prav na to temo). Najbolj mi je “smešna” Novakova: pravi, da si s to temo levica nabira točke – kaj ni desnica predlaga umik vsega povezanega s Titom – jasno je, da si ona tako rešuje evro stolček – no še nekaj mesecev, nato pa bo tudi ona politična zodovina (kot NSi). Prav všeč mi je kako Božič s tem, da hoče vrnit Titovo ulico kljubuje SDS in NSi. Sicer pa večina Ljubljančanov Slovensko cesto še zmeri imenuje Titova, tak da vrnitev imena niti ni nujna, saj menim, da večina Ljubljančanov še vedno misli, da jo ime! To o B. Turku si napisal odlično: pa kdo on sploh je, da lahko govori o tem? Sodeloval je že na več tem in vedno je tist “ta jezični” nergač kot Gizmo (torej za JJ).

 3. RazbOjniK - 18.04.2009 ob 13:15

  Garnter, tvoj pogled na to zadevo ne preseneča.

  To pa zato, ker je tvoje razmišljanje jasno: tisti, ki mislijo tako kot ti, so carji in frajerji, tisti, ko pa ne, pa so kreteni, jih mora biti sram in jih je treba utišati (dati roko na usta). Tu ni prostora za spoštovanje drugače mislečih, tu ni prostora za soočanje argumentov v prid enih ali drugih.

  In ta logika je identična logika Tita in takratne komunistične oblasti. Kdor je razmišljal tako kot oni (oziroma ni razmišljal sploh) je živel lepo, imel privilegije, je napredoval…, kdor pa ne pa… no niso ga ravno imenovali kreten in mu dajali roko na usta. So ga raje poslali v zapor ali družbeno koristno delo. Preverjeno bolj učinkovito.

 4. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 18:44
  IZTOK GARTNER

  Titio, se ti ne zdi, da zadnje čase posiljujejo le tisti, ki Tita sovražijo, se pravi tisti, ki nenehno odkrivajo pozabljeno zgodovino?

  M, dobro si omenil to, da večina ljubljančanov to ulico imenuje Titova, čeprav kao ni več. Rejting ja, kaj pa druzga.

  Razbojnik, narobe, kolega, le svoje mnenje povem, tako kot ga tisti, ki se ne strinjajo z mano. Tudi Novakova bi Božiču z veseljem zaprla usta, ker se z njim ne strinja. Je pa čudno, da ne opaziš razlike med njima in da ona res govori traparije. Ni nujno, da se strinja, toda govori take traparije, da je nerodno celo tistim, ki so na njeni strani in ki mislijo, da je bil Tito tudi baraba. Toda vseeno ne bodo rekli, da je bil isti kot Hitler in Stalin. Če pa že bodo, pa bo šlo le za metanje ven, kar pomeni, da tega ne mislijo zares, no ja, razen, če so res zabiti. In kot si lahko prebral sem zapisal, da je Tito zame le pop zvezda in da se tudi jaz zavedam, da ga lomil, saj nisem idiot. A moti me, da pa ga skušajo prikazati v samo negativni luči, kar je jasno, saj se gre le za argumente proti poimenovanju ulice. In to je populizem, dragi kolega. Ni fer. Pa tisti poboji v Hudi jami, zakaj jih dajejo kot razlog, da si Tito že zaradi njih ne zasluži ulice, saj je žaljivo za svojce. Pizda no, saj sploh ne vemo kdo leži notri, saj ni nihče dokazal, da niso morda ustaši in pravi izdajalci.

 5. Anonimnež - 18.04.2009 ob 19:07

  Razbojnik je kreten.

 6. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 19:11
  IZTOK GARTNER

  Anonimnež, Razbojnik je pač prepričan, da je bil Tito kot Hitler in da so bili domobranci v resnici le borci proti komunistični diktaturi in da je bil NOB le farsa za povojni prevzem oblasti.

 7. spookymulder - 18.04.2009 ob 19:20
  spookymulder

  In spet bo 150+ komentarjev, katerih rezultat bo zgolj to, da se bodo ljudje zmerjali z domobranci in komunisti.

  Če smo Slovenci zares dovolj nori, da pustimo, da nas v časih finančne in gospodarske krize politiki nenehno šopajo s temi preživetimi temami, mi pa jim nasedamo kot bedaki, si res ne zaslužimo drugega, kot da podjetja propadejo, da denar pobašejo tajkuni, navadni ljudje pa bomo brezposelni in imeli več kot dovolj časa za take nebuloze.

  Za moje pojme so čisto vsi politiki (LEVI in DESNI!!!), ki se gredo v teh časih te demagoške vojne, navadni vetrnjaki, ki bi jih po hitrem postopku morali odžagati iz poslanskih in drugih stolčkov.

  LJUDJE, VELIKA NOČ JE MIMO, ZATO NE PUSTITE VEČ, DA VAS POLITIKI FARBAJO KOT PIRHE!!!

 8. lala - 18.04.2009 ob 19:33

  Spooky bravo, vidiš vse to nategovanje ima svoj namen, ki v takšnih časih pride še kako prav!!

 9. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 19:56
  IZTOK GARTNER

  Spooky, ne boj se, Tito ni tako zanimiv kot misliš :)

 10. spookymulder - 18.04.2009 ob 21:05
  spookymulder

  Iztok, za naivno ljudstvo očitno je, drugače ga levi in desni politki ne bi ves čas silili v ospredje in tudi ne bi vsak teden na tvojem blogu dobil kakšnega zapisa, ki avtomatično pristane med najbolj komentiranimi članki, a so komantarji zgolj odraz politične demagogije.

  Med tem pa podjetja zapirajo vrata in mečejo delavce na cesto … ampak glavno, da se mi prepiramo okrog Tita, kajne?

  Čisto prav nam je! Dokler namreč sami pri sebi ne bomo razčistili, kaj je zares pomembno za našo prihodnost (oziroma v aktualnih časih že kar za golo preživetje), nas bodo politiki z veseljem pitali z vsako neumnostjo, ki preusmeri našo pozornost stran od resničnih problemov.

 11. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 21:17
  IZTOK GARTNER

  Govorim za moj blog, kjer se pod temle zapisom ne bo nabralo veliko komentarjev, saj ni dovolj zanimiv. Sicer pa dobro veš, da napišem tisto, kar mi leži na duši in da mi je vseeno za komentarje. Če so, so, če jih ni, jih pač ni.
  To, da se prepiramo za bedarije, pa je lepo povedal že Tone Partljič.
  A ne morem biti tiho, če nekdo tako oslovsko čveka o Titu, ki pa je meni osebno vendarle kul, v smislu pop zvezde seveda.
  Sicer pa, meni osebno ni naredil nič žalega, zato nimam biti za kaj jezen nanj.

 12. smoger - 18.04.2009 ob 22:03

  No, Iztok….Slovenija tone v 3pm…in je potrebno neko dimno zaveso najti…zgleda, da ‘Tito’ deluje. Mal si pretiraval s spodnjim videom…Ljudje so premagali Nemce in ne Tito…ljudje so ponovno zgradili zrušeno Jugo…Bolj bi pasal tale video:
  http://www.youtube.com/watch?v=ELqBjOSW6B8&feature=channel_page

  LP

 13. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 22:19
  IZTOK GARTNER

  Smoger, malo provokacije ne škodi :)

 14. Nastja - 18.04.2009 ob 22:31

  Naj bo raje ulica Michael Jacksona . heh! ;)
  Drugač pa mi je v oddaji šla zelo naživce Pintaričeva, ko je neko frajerko pičla.

 15. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 22:33
  IZTOK GARTNER

  Nastja, glumila je res, toda vsaj pametno je čvekala. Se je pa pred časom oglasila tudi na mojem blogu, pa je nastopala na isti način. To je nepotrebno, saj tako ne izpade tako kul kot bi lahko.
  Jacksonova ulica? Gotovo bi se našel kak idiot, ki bi rekel, da je to žalitev za žrtve pedofilije :)

 16. Nastja - 18.04.2009 ob 22:42

  Ja sem brala tisto, ko naj bi ona pisala, čeprav mi je bila v oddaji tako brezobrazna, ko je govorila samo svojo trditev od katere ni iztopala, spominjala me je na mojo učiteljico matematike iz OŠ :)

  Ja bi se našo, ampak jaz Jacksona cenim morda še bolj kot po glasbeni plati, kot človeka, ker koliko dobrega je naredil za mnoge revne je res hvale vredno.

 17. IZTOK GARTNER - 18.04.2009 ob 22:46
  IZTOK GARTNER

  Nastja, pokroviteljska je in to ni kul. Jebat ga, egotrip pač. Po svoje celo simpatičen.
  Jackson? Hm, če je lahko v Bosni, ali kje že, kip dobil Bruce Lee, bi pa lahko Jackson tudi ulico pri nas, a ne :)

 18. Hotimir - 18.04.2009 ob 22:50
  Hotimir

  Kar bilo je pod pepelom
  v naših srcih plaho skrito
  kruha novega nam mesi
  naš tovariš Tito Tito :)

  ej pa saj je Ludmila priznala, da je tud mahala titu z zastavcami, dokler se ni spreobrnila kot sv. Pavel :)

 19. Hotimir - 18.04.2009 ob 23:00
  Hotimir

  Slovenci imamo pa res smolo s Turki. En nam predseduje in zapravlja denar v nekdanji turčiji, en nam štrom odtujuje :) en nas pa presvetljuje , ko je ravno razlagal, da Tito sploh ni bil znan in slaven, ga je izdal njegov rajnki papež, ki se je ravno tisti trenutek na posnetku med oddajo objemal z Brozom :)

 20. Hotimir - 18.04.2009 ob 23:01
  Hotimir

  Potem pa bodi zvest in veren cerkvi in JJ-ju

 21. Žogca - 18.04.2009 ob 23:36

  “Ljudmila Novak je bluzila kot vedno.”

  Zakaj ni smajlija, ki bruha???

 22. Žogca - 18.04.2009 ob 23:37

  “Če ji ne bi on, bi ji jaz.”

  Kar misli si. Tej ženski nihče ne more zapreti ust. Kot nihče očitno ne more poskrbeti, da bi govorila kaj bolj pametnega.

 23. Žogca - 18.04.2009 ob 23:38

  “Publicista Boštjana Turka je lahko sram za njegov nastop in izjavo, da Tita v svetu niso cenili.”

  Njemu ničesar ni treba reči, da bi ga moralo biti sram. Njega bi preprosto moralo biti sram. Pika. Bolj zaskrbljujoče kot on je število oboževalcev, ki jih ima.

 24. IZTOK GARTNER - 19.04.2009 ob 01:17
  IZTOK GARTNER

  Hotimir, to, da Tito ni bil znan, je bila res bosa. Očitno je po Turkovem tudi na pogreb prišla le peščica kmetov iz vukojebine.

  Žogca, vseeno mi je pa čudno, da recimo Novakova ne uvidi, da je več ljudi še vedno na strani partizanov in Tita,kar pomeni, da si s tako taktiko ne bo nabrala dovolj političnih točk.

 25. spookymulder - 19.04.2009 ob 01:34
  spookymulder

  Em, da ne bo pomote Iztok, jaz sploh ne mislim, da ti o tej temi pišeš zaradi želje po čimvečjem številu komentarjev, se mi pa zdi, da si podlegel politični manipulaciji politikov (levih in desnih), ki ustvarjajo neke brezvezne probleme, namesto da bi reševali tiste, ki dejansko težijo ljudi danes in tukaj.

  Če res čutiš, da moraš ob vsaki politizirani debati o Titu, domobrancih, komunizmu, NOB-u itd. skočiti pokonci in se postaviti na to ali ono stran, potem je to voda na mlin populističnih politikov, ki skušajo ustvarjati dimno zaveso, skozi katero ljudstvo ne bo videlo njihove neaktivnosti pri reševanju veliko bolj perečih in eksistencialnih vprašanj.

  Ti seveda piši kar te je volja, a morda bi se bilo pametno od časa do časa vprašati, komu take žolčne, brezciljne in pretekle polemike najbolj koristijo? Ljudstvu ali politikom?

  Žalostno je, če prostovoljno pristanemo na nivo, ko smo zgolj igrača v rokah politikov! V bistvu smo še na slabšem, kot stari Rimljani, ki so jim politiki za ohranjanje na oblasti dajali vsaj kruha in igre, med tem ko mi dobimo zgolj igre, kruha pa vse manj. Sram nas je lahko, da kaj takega dopuščamo!

 26. IZTOK GARTNER - 19.04.2009 ob 01:47
  IZTOK GARTNER

  Spooky, teme pišem prosto po svoji vesti in nihče ne vpliva name. Je pa res, da sem padel v tole partizansko/domobransko sranje malce preveč in sem pač objavil malce več na to temo. Pa kaj, saj ne bo konec sveta in konec mojega bloga, kjer je še vedno ogromno reči, ki s to tematiko nimajo nobene zveze.
  Mi je pa zanimivo tudi to, da ti samo te teme komentiraš :)
  Komu koristi? Morda le meni, da se malo spucam in še komu, da se spuca skozi komentarje. Verjemi, deluje terapevstko :)
  V čigavih rokah sem? Se ti zdi, da ne razmišljam s svojo glavo, da me je kdo zavedel? Bi bilo drugače, če bi se strinjal z Ljudmilo Novak in obsojal poboje sto na uro?

 27. spookymulder - 19.04.2009 ob 02:03
  spookymulder

  Komu koristi? Sploh ne tebi, meni ali drugim običjanim “Janezom”, temveč v prvi vrsti politikom, ki, med tem ko se mi ubadamo s temi neumnostmi, počnejo karkoli se jim vzljubi.

  In nihče ne pravi, da ne razmišljaš s svojo glavo, vprašanje je le, o čem razmišljaš (in ZAKAJ razmišljaš ravno o tem?) in če je to, o čemer razmišljaš, zares tako zelo pomembno in aktualno, ali pa se v tem trenutku, zdaj in danes v Sloveniji morda dogaja še kaj drugega, veliko bolj pomembnega za nas in našo prihodnost?

  In ne, nič drugače ne bi bilo, če bi navijal za Ljudmilo Novak, saj bi bila edina razlika v tem, da bi ti dimna zavesa pihala iz desne, namesto iz leve, še vedno pa bi bil v dimu.

  Zakaj komentiram predvsem (in nikakor izključno) te teme? Ker me žalosti, da se ljudje tako strastno in razvneto obremenjujejo s takimi rečmi, namesto da bi malce pogledali, kaj jih zares teži v življenju in kaj bi zares izboljšalo njihov življenjski standard, da bi to zahtevali od politikov (in mislim, da debata o Titu ali povojnih pobojih zagotovo ne bo pomagala delavcu, ki je pravkar izgubil službo).

 28. IZTOK GARTNER - 19.04.2009 ob 02:26
  IZTOK GARTNER

  Spooky, hočeš reči, da če bi recimo pisal o brezposelnih, le teh ne bi bilo in bi bilo življenje lepše, ali drugače, je življenje slabše zato, ker pišem o teh rečeh? Daj no, ne lomi ga. Pač pišem tudi o tem in še o čem, tudio delavcih in brezposelnosti. O vsem, kar mi pride na pamet in se se mi zdi prav, da zapišem.
  Kljub temu pa bi te opozoril, da si me vzel nekoliko preveč resno, kot da bi dobil občutek, da sem res tako zelo sekiram in obremenjujem za Novakovo, za Tita, za Rožmana ali še koga.
  Tako hudo pa spet ni, prijatelj dragi :)

 29. Frunobulax - 19.04.2009 ob 08:05

  Boštjan M. Turk je en navaden ritoliznik. Nobena njegova trditev ne zdrži. Čudim se samo zakaj mu ni noben odgovoril kaj smo dobrega dobili v Titovi Jugoslaviji? Pomoje so ga vsi ignorirali.
  Novakova se pa ponavlja. Klerikalci sploh nočejo sprave. Ponujen jim je bil spominski park v Teharjah, oni pa nič. Da bi bili vsi pobiti po vojni razglašeni za vojne heroje bo pa nemogoče. Grobišč je baje evidentiranih nekaj čez 80. In seveda kadarim jim paše odprejo novo luknjo. Tako lahko o tem govorimo še nadaljnih 100 let.
  Zanimivo kako hrvatje gledajo na svoje povojne poboje. Ni denarja in grobišča puščajo zaprta. Jim pa seveda naše razprtije pridejo zelo prav.

 30. spookymulder - 19.04.2009 ob 09:34
  spookymulder

  Iztok, narobe si razumel, saj to sploh ni bil napad nate ali tvoje pisanje, temveč gre zgolj za vprašanje, zakaj smo Slovenci tako lahkoverni, da dopustimo politikom, da v ospredje ves čas potiskajo preživete – oziroma, kot bi rekel predsednik Türk – drugorazredne tematike? ;-)

 31. IZTOK GARTNER - 19.04.2009 ob 16:24
  IZTOK GARTNER

  Frunobulax, ma finta je v tem, da so povojne poboje že zdavnaj priznali in se zanje upravičili, celo postavili spomenike. Več kot to ne gre. In kot si rekel, očitno bi radi, da bi vsi pobiti postali vojni heroji in da bi vsak posameznik dobil svoj spomenik. To res ne bo šlo, pizda no. Prav zate je zame vse skupaj le nabiranje političnih točk.

  Spooky, ma saj ne gre za Slovence, gre za medije, ki o tem prirejajo oddaje. Pač šov in borba za večjo gledanost. Povsem razumljivo. No evo, sem vedel, da boš dal Türku čez čas prav :)

 32. Niko Brumen - 20.04.2009 ob 19:51

  Copy/paste Nastjinega doneska v komentarju štev. 14.:

  “Naj bo raje ulica Michael Jacksona . heh!
  Drugač pa mi je v oddaji šla zelo naživce Pintaričeva, ko je neko frajerko pičla.”

  Ulica Michaela Jacksona?
  Punčka, kaj je bila tudi Monkeyeva mama Slovenka?

  Očitno bedaki pač ne morete za začetek zbrati kakšnih podatkov o stvarnosti, da bi vsaj dokazali, da nekaj malega pa le veste o tem, o čemer se razpis(dj)ujete in sploh ne veste, da JE BILA TITOVA MATI SLOVENKA.

  Veliki narodi svoje velike ljudi čuvajo, mali slovenceljčki pa se bi odrekli vsemu, kar je višje od depresije ob Mrtvem morju.

 33. IZTOK GARTNER - 20.04.2009 ob 20:26
  IZTOK GARTNER

  Niko, Nastja se je le pošalila zaradi mojega stavka na koncu zapisa. Po nepotrebnem se kregaš nanjo.

 34. Niko Brumen - 20.04.2009 ob 20:33

  Ni važno, s kakšnimi nameni kdo kaj napiše – v tovrstnih razpravah je važno, kako “revolucionarji desnice” to razumejo.
  In zato je treba reagirati pri izvoru in ne potem, ko se mikserji zaženejo in se ne morejo več ustaviti. Lahko je ustvariti motor s 1000 KM, težko je te konje potem brzdati.

 35. Niko Brumen - 20.04.2009 ob 20:34

  BTW: Iztok, si vedel, da je bila Titova mati Slovenka?
  Če si, sledi naslednje vprašanje, ki bo dokaj težje za tvoj ponos in samozavest.

  :) )))))))))))))))))

 36. IZTOK GARTNER - 20.04.2009 ob 20:37
  IZTOK GARTNER

  Niko, daj no, Niko, niso vsi desničarji, nekateri so še premladi, da bi bili in so se pač pošalili v kontekstu mojega zapisa. Daj no, ne bova se midva zdaj kregala pri temi, kjer sva na istem bregu.
  Slovenka? Niko, to so nas učili že v šoli. Da je bil Tito mali Joža. Itak da to vemo vsi. Zato pa je imel bojda tako rad Slovenijo. Pa tudi govoril je z zelo slabim srbohrvaškim naglasom, če mene vprašaš. No ja, teoretiki zarote bodo rekli, da je to zato, ker je bil ruski vohun, ki je zamenjal pravega Tita :)

 37. spookymulder - 20.04.2009 ob 20:38
  spookymulder

  To priskutno obaro meša že toliko političnih kuharjev, da se prav nič več ne čudim, da se je utrnila še tale bizarna ideja o Titu … kot pedofilu:

  http://www.anajud.eu/index.php?view=detail&contentId=352

  Ana Jud ju sicer znana provokatorka, ampak krivda je prvenstveno na politkih (tako DESNIH, kot tudi LEVIH), ki jih Tito malo briga, temveč ga vsi samo še zlorabljajo za svoje politične demagogije. Žalostno in bedno, še bolj tragično pa je, da Slovenci nasedamo takim političnim populizmom.

 38. Niko Brumen - 20.04.2009 ob 20:47

  Pa se ti ne zdi čudno, da nobeden od politikov tega ne omeni?
  Ja, zaboga, potem bi marsikomu postalo jasno, da ne gre primerjati pobeljenih črncev z domačim fantom in da ima poimenovanje po Titu svoj smisel že zaradi tega, ker je pač tudi naš.

 39. IZTOK GARTNER - 20.04.2009 ob 20:48
  IZTOK GARTNER

  Spooky, kot sem rekel, Tito je pop zvezda. Kot Michael Jackson, R. Kelly in Jerry Lee Lewis :)

  Niko, evo pa smo našli povezavo z Jacksonom. Samo toliko, da boš zadovoljen :)

 40. Niko Brumen - 20.04.2009 ob 22:09

  Ma, kurc, naj ti bo Iztok – si pač tako posiljen kot pokojna strina, ki si je želela pred smrtjo poslušati Nedokončano, ko jo je botrca Smrt vprašala za zadnjo željo.

 41. Fuga - 20.04.2009 ob 22:24

  Ja, nič lažjega kot skregati narod in potem okrasti državo, pozapreti nekaj “fabrik” in zmetati ljudi na cesto. Mi bomo obubožali, ko se bomo prepirali o eni kurčevi Titovi cesti, iskali delo v bivši Titovi Jugoslaviji ali pa nekje v Romuniji, Bolgariji in Rusiji, saj nas v Evropi ne bodo več marali. Kot če bi Nemci odprli novo “Hitler gasse” proti balkanu.

 42. spookymulder - 20.04.2009 ob 22:30
  spookymulder

  No, kocka je padla in županmajster Jankovič ter Božičevi “Titovi zavodi” so dosegli, da se bomo Ljubljančani vrnili v čas pred osamosvojitvijo in se znova vozili po Titovi ulici.

  Ampak dobro, odločitev je taka kot je in zares nima prav nobenega pomena, da na tej tnali še naprej brez vsake razsodnosti cepimo grčava polena, zato upam, da bodo politiki sedaj vendarle prenehali prodajati te Titove bučke in se posvetili reševanju gospodarskih in finančnih težav, s katerimi se sooča Slovenija.

  No, če že za nič drugega, je poimenovanje Titove ulice dobro vsaj zato, da bo po dolgem času Iztok znova lahko enkrat za spremembo ponosen, da živi v Sloveniji. ;-) In to je že zelo veliko!!!

 43. david.pelko - 20.04.2009 ob 22:36

  LJUBLJANA. BUTALE. POKVARJENE BUTALE.

 44. Fuga - 20.04.2009 ob 22:59

  Ja, samo še vprašanje je,… kdaj se bo Ljubljana odcepila od Slovenije!

 45. IZTOK GARTNER - 20.04.2009 ob 23:16
  IZTOK GARTNER

  Fuga, ne pozabi, da zdrahe delajo samo na desnici. Samostojna Ljubljana? Se ti ne zdi, da se je to že zdavnaj zgodilo?

  Spooky
  , lepa odločitev. Pač dobili smo zvezdniško ulico. Ponosen? Eh, daj no, ne pretiravaj. To ni moj problem, jaz sem samo o tem, da Tito ni bil tak zlodej, kot nekateri skušajo povedati, pisal. To je vse.

  David, ti bi imel Rupnikovo in Rožmanovo ulico?

 46. spookymulder - 20.04.2009 ob 23:51
  spookymulder

  Ah ne, Iztok, to o enostranskih zdrahah se zelo motiš, saj je očitno, da je Jankovičev odziv zgolj politikantska reakcija na prav tako politikantsko izzivanje desnice. Prej ni namreč nihče govoril o tem, da bi Ljubljana potrebovala Titovo ulico, sedaj pa so jo magično kar naenkrat potegnili iz rokava, ko je bilo potrebno dati kontro desnici. Čista demagogija – tako desnih KOT TUDI LEVIH!!!

  Sem pa kar malo razočaran, ker sem mislil, da boš vsaj ob tej novici, ki ti je po pisanju sodeč vendarle zelo blizu srca in duše, lahko ponosen, da živiš v Sloveniji, ko vedno tako glasno in jasno izražaš, kako te je sram, ko kakšno zadevo, ki ti ni všeč, ušpiči desnica. Človek bi potem pričakoval, da boš ob zmagah levice vendarle lahko občutil malček ponosa … no, če ne, potem je bila pa ta zadeva zares z eno besedo – NEPOTREBNA.

  Uf, saj res, zvezdniška ulica praviš … bomo na njej torej dobili tudi pločnik slavnih po vzoru hollywoodskega Walk of Fame? In če ja, potem mislim, da je edino pravilno, da bodo zvezde na tleh peterokrake in v rdeči barvi. ;-)

 47. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 00:00
  IZTOK GARTNER

  Spooky, torej je zdraha to, da ulico poimenuješ, ne pa to, da se zbuniš, da jo bodo poimenovali?
  Se ti ne zdi, da je bilo pred leti isto z letališčem Jožeta Pučnika?
  Pa kaka levica pa desnica pa ne vem kaj še. Pač ulica, ki je zdaj Titova in ki je bila Titova že nekoč, pa so jo po nepotrebnem preimenovali v Slovensko nekaj let nazaj.
  Veselil? Daj no, boli me kurac za vse to. Pač dobra tema za zapis in za zanimiva mnenja.
  Rdeče peterokrake zvezde? Odlična ideja :)
  Razen če ne bi morda raje videl kljukastih križev.

 48. spookymulder - 21.04.2009 ob 01:28
  spookymulder

  Zdraha je to, če ulico poimenuješ SAMO ZATO, ker nekdo glede tega dela zdraho.

  Glede letališča – kolikor vem, pod Pučnikom vendarle NIHČE ni trpel v zaporu ali na Golem otoku, zaradi svojih drugačnih prepričanj, pod Titom pa pač so (če damo na stran pobojne poboje). Res ne vidiš razlike?

  Pa malce se motiš – ne bodo nazaj v Titovo preimenovali Dunajske in Slovenske (proti temu pa bi bil odločno proti, ker je to zame osebno eden od simbolov osamosvojitve), kot je bilo prej, temveč bodo Tita počastili s povsem novo ulico. Kar samo po sebi v bistvu ni tako zelo sporno, težko je razumeti zgolj to, da prej o tem ni nihče govoril, ko pa je desnica začela blebetati o odstranitvi Titovih ulic, jim je levica s tem dala kontro. Točno na tej točki pa je tudi levica zelo grdo zlorabila Tita, kar jim zagotovo ni v čast.

 49. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 01:33
  IZTOK GARTNER

  Spooky, da so si jo res tako želeli poimenovati, pa ne sprejmeš, a ne? Itak, da ne, ker je tudi tebi Tito le zločinec.
  Vidim razliko, govorim le o poimenovanju, ki ne glede na ime vedno zbuja različna mnenja. Pa četudi bi jo imenovali po Svetem Kurcu.
  Če pa že hočeš, jasno, da so jim vrnili, saj so čvekali oslarije. Če lahko oni zbirajo tako debilne podpise, pa lahko levica kot za šalo poimenuje še ulico. A ne pozabi, mnogi levičarji so bili prav tako proti. Torej to ni levica, ampak pač ljubljanski mestni svet, s katerim vlada nima kaj dosti.
  Zloraba? Meni se to zdi čast.

 50. spookymulder - 21.04.2009 ob 07:23
  spookymulder

  Iztok, kot sem že dejal – ŽELJA levice po imenovanju se je pojavila šele, ko je desnica začela z grožnjami splošne lustracije Titovih ulic – prej te ŽELJE ni bilo, zato ne gre za nič drugega kot demagoško politikantstvo levice in kontro desnici, ne pa za njihovo iskreno ŽELJO po počastitvi Tita.

  No pa povej, kateri levičarji so se izrekli proti temu? Pahor? Golobič? Kresalova? Kučan? Iztok, če po Jankovičevi aktivni vlogi na minulih volitvah res misliš, da ne gre za skupni interes levih političnih sil, potem si zares politično zelo, zalo naiven. In kaj je bila ob trenutni krizi v koaliciji največja strah Jankoviča? Da bi znova na oblast prišel Janša? Zakaj? Zato ker potem ve, da se lahko pod nosom obriše za milijone, ki jih pričakuje od Pahorja, katerega preko svojih političnih navezav vendarle lahko v vsakem trenutku pocuka za rokav (oziroma gre k njemu na pogovore pri zadnjem vhodu, ko se pogovori pogajalskih komisij izjalovijo).

 51. Vanja - 21.04.2009 ob 07:38

  krščanarji imajo lahko na vsakem križičun unega tanazgs na križu, cerkve kamor pogledaš, levičarjem pa bi radi preovedali vsak spomin in vsako obeležje na obdobje, ki je bilo za marsikoga lepo- Hej kaj nam pomaga lastna država, če jo očitno ne znamo voditi, smo tik pred bankrotom…Slovenija bivši jugi ni niti do kolen. No zdaj me pa križajte klero fašisti.

 52. milena - 21.04.2009 ob 07:39

  ob tem, kar se dogaja, bomo Slovenci, ŽAL, prišli v svetovno zgodovino kot narod, ki malikuje morilce.
  Samo vprašanje časa je, kdaj bomo dobili še Stalinovo ulico, pa Fritzlovo in Trobčevo.
  Že s posamezniki, ki fetiširajo zločine, je nekaj hudo narobe, so zreli za norišnico. Če pa se za tak korak odloči kar cel narod…..
  :-(
  :-(
  Tisti redki posamezniki, ki še ohranjamo zdravo pamet, nas je globoko in za vedno sram.

 53. david.pelko - 21.04.2009 ob 08:13

  Uf, ne bi imel niti rupnikove, niti rožmanove ulice. In tudi titove ne.

 54. david.pelko - 21.04.2009 ob 08:16

  Imamo dovolj Slovencev, na katere smo lahko ponosni in ki so s svojim delom združevali in plemenitili ta narod. A Martin Kojc že ima svojo ulico v Ljubljani? Kaj pa dr. Anton Trstenjak?

 55. Vanja - 21.04.2009 ob 08:25

  hmmm <Mica, pravzaprav tudi jaz sebe štejem med redke pametne….zaj pa…ena izmed naju je v veliki zmoti. Naj še dodam, da je moj pogled obaravan tudi z izkušnjo živlejnja v demokraciji v kapitalisitčenm svetu kjer sem živela 14. let in se tudi tam marsikaj naučila o svetovnem političenm redu. na podlagi tega presojam ali je bil tito res masovni morilec….kar bi se v bistuv lahko naprtilo čisto vsakemu ameriškemu predsedniku na primer (pa vladajo 4 li 8 ali 12 let najvewč)

 56. Vanja - 21.04.2009 ob 08:26

  pelko, jaz mislim, da kojcu ti ne bi bil niti po razno všeč.

 57. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 08:49

  SM: želja osebka po begu seje pojavila šele, ko so ga napadli
  ALI: želja SM po obrambi se je pojavila šele, ko ga je napadalec že začel pretepati
  ALI
  želja po maščevanju se je pojavila šele, ko mu je sosed posilil ženo
  ALI: Ja, kaj hudiča pa ti počneš s tem svojim

  “prej te ŽELJE ni bilo, zato ne gre za nič drugega kot demagoško politikantstvo levice in kontro desnici, ne pa za njihovo iskreno ŽELJO po počastitvi Tita.”?

  Dejstvo je točno, vse naprej je pa konstrukt, da se torej levica nima pravice braniti – namesto da bi napisal, da gre za demagoško politikanstvo desnice, ki je začela, govoriš o tem istem levice, ki se je branila.

  Kaj levica nima povsem enakih pravic kot desnica?

  Ej, moj SM, ko gre za politiko, ti pa vse instalacije objektivnega razsojanja očitno povsem odpovedo (zdaj pa le še opiši strašne osebne izkušnje, ki so te do tega privedle!).

  BUTALCI, ZA BUTALCE ROJENI, ZA BUTALCE VZGOJENI, USTVARJENI ZA BUTALČEVANJE (no, seveda na 2000 let podlage)!

 58. direktni - 21.04.2009 ob 08:51

  Tito je bil POLITIČNI CAR svojega časa, pa če nam je to všeč ali ne. Karizmatičen in odločen, vzhod nas je imel za zahodnjake, zahod za vzhodnjake, in takrat je beseda JUGOSLAVIJA v svetu nekaj pomenila, in to v pozitivnem smislu, v smislu spoštovanja. Pa danes, ko smo bruseljski hlapci, in nas neki laški komisar buzerira zaradi vinjet, mi pa plačujemo v evro “kasico prasico” za Romune, Bolgare, …., nekoč pa bomo še za hrčke, ko se jim uspe priplaziti v EU.

 59. david.pelko - 21.04.2009 ob 08:52

  Niko Brumen. Ti si največji butalec, kar sem jih zasledil na blogosu.

  Brumen, ti si kralj Butalcev.

  Danes je že vsak butalec aforist, če bi sodil po tebi. Kar ni čudno. V Sloveniji je zadnjih 18 let vse možno.

 60. spookymulder - 21.04.2009 ob 09:45
  spookymulder

  @Niko Brumen:
  Heh, seveda, da ima tudi levica prav take pravice, da ravna natančno tako politikantsko, demagoško in preračunljivo kot desnica … in ker je točno tako ravnala (le da v obrambi, namesto v napadu), je dokazala, da ni čisto nič drugačna (sploh pa ne boljša) od desnice.

  O instalacijah (ne)objektivnega razsojanja imaš morda prav, morda pa tudi ne, a preden mečeš take kamne v druge ljudi, bi bilo morda prav, da bi pogledal, če si res tudi sam brez tega greha?

  Kar pa se Butalcev tiče, smo dejansko Butalci vsi, ki smo se zavoljo političnega blefa sputili v tole debato – le da se očitno nekateri zavedamo, da smo zaradi tega Butalci, drugi pa tega (še) ne vedo.

 61. ana od srca - 21.04.2009 ob 09:53

  “Tisti, ki Tita enačijo s Hitlerjem in Stalinom, so kreteni. Tisti, ki v njem vidijo samo heroja brez napak, ga prav tako malce lomijo.”
  Malce lomijo???
  Eni so kreteni, drugi ga malce lomijo????
  Aaaa?

  Misliš ti to resno?

 62. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 09:53

  Pelko – David, ti kot moder človek napiši in objavi tam okrog 30.000 aforizmov ali pa izdaj nekaj knjig, v katerih jih bo kakšnih 8 do 9 tisoč (točnih števil seveda ne vem – za kakšno stavo, ki bi izdatno izboljšala moje materialno stanje, pa seveda lahko vse argumentiram z dobri dve desetletji starimi dokumenti), potem pa le reci aaaaa ali pa AAAAAAAAAAA o bedakih.

  Mislim pa, da boš pisanje končal ravno pri “a” in do “ki” sploh ne boš prišel.
  Razlaga ali boš razumel brez nje?

 63. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 09:59

  SM – presenetil si me s tako arogantnim enostranskim pisanjem, pa sem odgovoril v tvojem nepremišljenem (ali provocirajočim – provakativnim ne bi pomenilo tega, kar hočem sporočiti, kajti v provokaciji je trdnost in prepričanje, tvoje pisanje pa je bilo le cepetanje negodneža) stilu.

 64. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 10:01

  Hej, Ana – in kdo je tisti, ki v Titu ne vidi napak?
  Ne bodi vendar tako zelo blod!

 65. ana od srca - 21.04.2009 ob 10:12

  Niko, citirala sem Iztokov zapis!

 66. spookymulder - 21.04.2009 ob 10:18
  spookymulder

  @Niko Brumen:

  Je bilo moje pisanje zares tako “arogantno in enostransko” cepetanje negodneža, ali pa se to zgolj zdi nekomu, ki misli drugače in mu ni všeč, kar bere, saj se s tem ne strinja, a hkrati morda vendarle ni tako zelo popolnoma objektiven, kot si morda misli, da bi zmogel na zadevo pogledal izven konteksta boja med levico in desnico, temveč zgolj kot splošno demagogijo celotnega slovenskega političnega prostora?

  Zares, osebno zaradi nove Titove ulice ne bom imel nočnih mor, me pa moti, na kakšen način je do tega prišlo, saj nakazuje bednost duha desne in leve politike, ki sta si v izbiri sredstev in poti do cilja veliko bližje, kot bi si nekateri želeli priznati.

 67. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 10:24

  Seveda nakazuje bednost duha – saj to sem ti očital, ali sem ti kaj drugega?

  Zdaj se seveda lahko greva maraton – meni so take razprave v užitek in kot penzionist, ki se mu v dežju česa drugega ne da ali mu ni dano delati, mi je SM zelo dobrodošlo razvedrilo, ko ne zna nehati z neumnostmi. Hehehehe …

  PRIPIS: Če boš šel nazaj do križišča vzvratno, pri prvem zavij desno, če boš pa obrnil in vozil “po predensko”, pa zavij levo.

  :) )))))))))))))))

 68. Rado - 21.04.2009 ob 10:27
  Rado

  SpookyMulder,
  a ne bi za pojav Titove ulice, vsaj malo krivil tudi desnice, ki je trimfirala ob odprtju Hude jame in ob kazanju kosti.

  Ali mar ne vidiš, da je pojav Titove ulice direktna refleksija na stopnjevanje kulturnega boja, tokrat nedvomno povzročeno z desne?

 69. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 10:30

  Ana, saj je vseeno, ker razumela tako ne boš, dokler ne boš dala dejanjem avtorjev (pa za karkoli v življenju že gre) in avtorjem imen.

  =bene ideologije, strankastva, osebna mnenja brez argumentov so pa tako ali tako le metoda za manipuliranje. Ko jih analiziraš, pa boš ugotovila, da so manipulantom v korist, zmanipuliranim pa kost za glodanje v jabolkih sporov.

 70. milena (mica) - 21.04.2009 ob 10:31

  se strinjam Rado.
  nekaj je pripomogel tudi naš Polde, ki je strgal hlače poštarju.
  Mislim….to, da kažejo kar ene kosti v kr eni jami, to pa je res nesramnost brez primere. kako si drznejo in to po 60 letih! Banda desničarska, ane? A sem prav povedala?

 71. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 10:32

  Mica – prav, a z nepoštenim namenom.

 72. Rado - 21.04.2009 ob 10:37

  Mica,
  ne bom se prepiral o kvaliteti, oz. nekvaliteti Tita.

  Govorim le o tem, da se je ideja o Titovi ulici pojavila neposredno zatem, ko je en forum zahteval odstranitev vseh Titovih kipov iz javnih mest.
  Preprosto gre za princip vzrok – posledica.

  Bolj, kot boste radikalni na desnici, več radikalov bo na levici.

  Če se v svojem dosedanjem življenju še nisi naučila tega, potem ti bog pomagaj.

 73. milena (mica) - 21.04.2009 ob 10:43

  je rekel Bog, da me ima od takrat, ko sem te povabila na štrudl, še veliko rajši
  :-)

 74. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 10:45

  Ja, je zadnjič, ko smo z njim igrali poker, rekel, da tako zlagal se pa v življenju ni, ampak da za ljubi mir mora tudi Bog kaj storiti.

 75. Rado - 21.04.2009 ob 10:51

  Ta tvoj posmeh Mica
  in odpor do simpatizerjev Tita, ki ga tu gor ognjevito kažeš, me navdaja s strahom.
  Ali naj zares poskusim tvoj štrudl, ali pa se moram bati . . . ?

 76. milena (mica) - 21.04.2009 ob 10:59

  hm, hm, hm, Rado….mislim, da bi se me moral zeloooo bati. lahko bi te spremenila v veverico
  :-)

 77. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 11:07

  Rado, pozor in ne zaupaj besedam: tile so specializirani za sklete in temu primerno te bi znala ponudnica štrudla spremeniti.

  PRIPIS: sEM PA PREPRIČAN, DA ŠTRUDL BI BIL PA DOBER – ČEPRAV MORDA KOT ZADNJA VEČERJA.

 78. ana od srca - 21.04.2009 ob 11:36

  Hi hi, jaz sem Milenin štrudl preživela!

  Sicer pa: Odziv na “kosti”? Žalostno. Zakaj bi se na resnico odzvali tako? Hm? Način?

 79. Niko Brumen - 21.04.2009 ob 11:48

  Ana globoka in točna misel je to, ZAKAJ SE BI NAJ NA RESNICO ODZVALI TAKO?
  Globoka in točna!

  S tem si pojasnila vse:
  - zakaj se domobranska desnica tako odziva na vse očitke za kolaborantstvo;
  - zakaj tako žolčne reakcije na sv. izdajalca Rožmana grehe;
  - zakaj takšno branjenje izdaj slovenske Cerkve, da so celo izdali vse svoje poštenjake s štajerske strani Trojan, ki niso bili pripravljeni izdati svojega naroda, svojega poštenja in Kristusovih naukov s tem, da bi sodelovali z nacizmom;
  - zakaj je slovenska Cerkev gnala tolikšno gonjo proti naslovnemu škofu Grmiču – potem ko ga je v času Jugoslavije izdatno koristila za svoje koristi;
  - zakaj … zakaj … zakaj?

  In je Ana od srca podala točen zato.
  Ja, Ana: zato … zato … zato …

  POŠTENI VERNIKI, BOSTE NEKOČ MORALI ZAČETI TEMO O IZDAJI SVOJIH POŠTENJAKOV V ČASU ww2. Da ne posegamo kam nazaj v zgodovino.

  Bi rekel, da bo 2000 let podlage v zločinih proti ljudem in narodom kar kaj razlagati.

 80. ana od srca - 21.04.2009 ob 12:20

  Niko,

  marsičesa ne poznam v globino. Tudi v zvezi s tisto jamo ne. Sta pa morda tam dva moja strica (pač na transportu za Teharje ju je nekdo, ki je preživel, videl, dedka pa v Šentvidu). Pač ne vemo, kje sta zaključila svoje življenje.

  Zame je jama dejstvo. Stvar, ki jo je potrebno urediti.

  Jaz bi pokopala vsakega človeka. Z vsake strani.

  Prebrala sem tvoje “zakaj-e”, a mnogih stvari ne poznam kaj prida. Kolaborantsvo? Kolikor jaz razumem, je to bilo nekaj takega, kot je nauk tiste moje zgodbice s kolesom. Izogibaš se nesreči in se zabiješ v nekoga tretjega. Vse, kar je pred teboj, je slabo – skušaš izbrati najmajše zlo. Pa se lahko kasneje izkaže za večje zlo, kot si ti mislil, da bo. Nek korak morda potegne za seboj mnogo nepredvidljivega. Pa ga ne moreš več ustaviti.

  In če Rožman ne bi naredil tistega koraka? Saj nihče ne more vedeti, kako bi bilo potem …

  Od blizu poznam nekatere zgodbe. Vem, kako so nastale vaške straže. V mojih krajih so se bali ljudje partizanov, nevarni so bili, pobijali so družine (videla fotografije pobitih družin), videla sem fotografijo mlade učiteljice, ki so jo ubili … Ustanovili so vaško stražo, da se zaščitijo.

  Moj stric se je umaknil v mesto s svojo družino – zaradi groženj partizanov. A so prišli v mesto – sestrična, ki je edina od družine preživela, mi je pravila to – in družino postrelili z mitraljezom …

  To so posamezne zgodbe.

  Zaradi izkušenj so se v mojih krajih bali partizanov. Tako sem slišala pripovedovati več starih ljudi.

  Kolaboranstvo? No, orožje za partizanski napad na Turjak – ali ni bilo iz italijanskih rok?

  Mnogi so želeli manjše zlo, mnogi na obeh straneh …. a zlo je zlo … Kolikokrat tehtamo, kaj narediti, da bo manjše zlo.

  Resnica pa? No, Huda je jama je resnica. Nisem se kaj dosti ukvarjala z vsemi temi novicami, nisem spremljala načina podajanja teh stvari. Tako o tem ne morem nič reči. Če je to tisto, ki bolj boli od same resnice.

  Dejstvo pa je, da je resnica resnica, pa če jo priznamo ali če je ne.

  Če jo priznamo, je za vse najboljše.

  Saj smo navsezadnje skupna država, družba, ali ne. Ena družina?

  Kolaborant? Sem se spomnila na enega človeka, ga poznam, bil je med vojno tukaj in tam, dobro prišel skozi, vedno imel vse privilegije, tako državne kot cerkvene. Hm …

  Vse dobro! :-)

 81. spookymulder - 21.04.2009 ob 13:36
  spookymulder

  @Rado:
  Mislim, da sem večkrat zapisal, da gre v tem primeru za demagogijo in politikantsvo obeh strani, tako desne, kot tudi leve. In ravno v tem tiči problem: levica, ki se izdaja za nekaj boljšega in filozofira o drugačni politiki, je pri tej temi sprejela pravilo oko za oko in tako pristala na nivoju desnice. Žalostno spoznanje o realnosti (in srhljivi miselni homogenosti) našega političnega prostora, sploh v času, ko se Slovenija sooča z veliko bolj perečimi vprašanji eksistencialnega obstoja svojih državljanov.

  @Niko Brumen:
  Lahko je živeti v blaženem prepričanju, da so vse ideje in prepričanja, ki se razlikujejo od lastnih, zgolj neumnosti tistih, ki živijo v zmoti.

  :) )))))))))))))))

 82. david.pelko - 21.04.2009 ob 14:22

  Aforizmi gor ali dol. Tvoje izjave in pisanje je enako Bedaku!

 83. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 15:14
  IZTOK GARTNER

  Spooky, pa vseeno, oni so začeli. Če nekaj začneš, pa se ti ponavadi zgodi, da nekaj tudi nazaj dobiš. Še posebej v politiki. Meni je važno to, da vem, kdo je zdravo začel prvi.
  Levica? Prav je tako, saj je jasno, da je levica za partizane, desnica pa za domobrance. Če bi bila vojna, bi se levica borila v gozdu, desnica pa bi se z okupatorjem objemala v razkošnih lokalih.

  Vanja, dobro si povedala za cerkve in Jezusa.

  Milena
  , so Angleži zaradi Churchila prišli v zgodovino kot narod, ki malikuje vojskovodjo, ki je pri Dardanelah povzročil smrt tisočih britanskih vojakov? Pa Trumana, ki je odobril atomsko bombo? Mar še vedno misliš, da tudi svet naseda negativni propagandi okoli Tita? Tole s Fritzlom in Trobcem pa je povsem nepotrebno in neokusno.
  Saj res, a že veš kdo leži v Barbarinem rovu?

  David
  , se strinjam, veliko Slovencev je, ki si prav tako zaslužijo kako ulico. A to raje povej tistim, ki so letališče preimenovali v Jožeta Pučnika.

  Direktni, se strinjam.

  Ana, povsem resno.
  Glede partizanov, po tvojih opisih so bili Nemci tisti, ki so hoteli osvoboditi Slovenijo pred partizani, domobranci pa so jim le pomagali. Joj, Ana, Ana.
  Huda jama? A se že ve kdo je notri?
  Glede spominov, eni imate takšne, drugi drugačne, le vprašaj Nika kaj so mu storili domobranci, ali pa mojo omo, ali pa še koga, katerega svojci so padli pod Črno roko.
  A ti si šla v ekstrem, tako zelo, da si prepričana, da bi nam bilo pod Hitlerjem bolje in da ti je pravzaprav žal, da so zmagali zavezniki.

  Rado, točno tako.

 84. ana od srca - 21.04.2009 ob 15:51

  Iztok, no, tega pa nisem jaz rekla.

  In za svoje sorodnike sem rekla, da ne vem, kje se je končalo njihovo življenje.

 85. spookymulder - 21.04.2009 ob 16:12
  spookymulder

  @Iztok:
  Janezek: UUUEEEEE, mami mami, Mihec me ja pa u peskovniku udalu!
  Mama gre k Mihcu: A je to res?
  Mihec: NEEE, mami, Janezek je bil plvi… me je z lopatko po glavi pletepu.
  Janezek: Ne, nisem bil jz plvi, on mi je ze plej mojo kanglco ukladu.
  Mihec: Ueee, ne pa ne, Janezek mi ni hotu zamenjat ldeč avto za modlega.

  No, upajmo, da bo mama ugotovila, kdo je prvi začel, ker to je tako ali tako najbolj pomembno, ko se otroci stepejo v peskovniku, kajneda? ;)

  In hvala ti Iztok, da si tako jasno in pronicljivo razčistil, kdo kam spada in kako vsi skupaj komaj čakamo, da se med seboj znova razdelimo in pobijemo. Zato bo res najbolje, da si na čelo vtetoviramo črtne kode PARTIZAN in DOMOBRANEC, ker je tako ali tako kristalno jasno, kdo je kdo, da ne bomo v bitki na oni svet poslali koga napačnega, potem pa hajdi na hajke v hoste!

  Očitno še ena bizarna in skrajna manifestacija stanja političnega duha v Sloveniji. Tragično in srhljivo!

 86. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 16:21
  IZTOK GARTNER

  Ana, tako se sliši, saj si zapisala, da so domobranci nastali samo zato, ker so partizani pobijali naše ljudi.

  Spooky, res je, kolega, zelo pomembno je kdo začne. Tudi na sodišču, ko obravnavajo kazniva dejanja in je tisti, ki seje le branil lahko celo oproščen ali pa dobi zelo nizko kazen.
  Ni treba kode, saj se vidi in voha že na daleč.
  Tragično in srhljivo je to, da eni še vedno mislite, da je bil Rožman angel, Tito pa samo diktator in množični morilec. To je, dragi kolega, najbolj tragično.

 87. ana od srca - 21.04.2009 ob 16:24

  Kdo je začel prvi?

  Dobro vem, od ljudi, ki jih poznam, zakaj so v Šentjoštu nad Horjulom začeli s prvo vaško stražo!!! Zato, ker so se bali tistih iz gozda, ker so pobijali druge, navadne civile!

  Kdo je prvi začel? V teh primerih je bil odgovor navadnih vaščanov in potem še drugih na partizanske provokacije. Res.

  Angela Vode pa tudi citira nekega našega “veljaka” iz vrha KP, da partizani belo gardo potrebujejo, da jo bodo ustvarili, če ne bo nastala sama.

 88. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 16:27
  IZTOK GARTNER

  Ana, zakaj za vraga bi “tisti iz gozda” pobijali nedolžne ljudi? Samo to mi povej.
  Angela Vode? Potem pa se čudiš, da so jo strpali v zapor.

 89. ana od srca - 21.04.2009 ob 16:57

  Iztok,

  motili so!

  Na mojem koncu je marsikdo rekel, da so postali partizani v glavnem tisti, ki niso marali delati pa tisti, ki niso marali Cerkve ali so bili skregani z župnikom. To je pač osebno menje nekaj posameznikov. Morda je to splošno veljalo na mojem koncu, zagotovo je bilo na Primorskem čisto drugače.

  Tista učiteljica, ki so jo ubili – edina napaka je bila, da je hodila v cerkev!

  Zadnjič mi je pravil nekdo iz Šebrelj (okolica Cerknega). En partizan je povedal, da so dobili naročilo, da morajo ustreliti župnika, toda nekaj partizanom, ki so ga osebno poznali in spoštovali, se je to upiralo. Tako so minili trije tedni, potem je pa prišlo nekaj drugega vmes in župnika niso ubili.

  Iztok, šlo je za čistke.

  Verni so opleli.

 90. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 17:05
  IZTOK GARTNER

  Ana, imej svoje mnenje in svoj prav. To je navsezadnje tudi tvoja pravica. Jaz pač mislim drugače in temu ne verjamem, saj se zavedam kako pokvarjeni so bili župniki in kako dvolična je bila cerkev.

 91. spookymulder - 21.04.2009 ob 17:21
  spookymulder

  Ne, Iztok, zares srhljivo je to, da več kot 50 let po drugi svetovni vojni nekdo, ki ni živel v tistem času in bi moral po vseh pravilih biti razbremenjen takratnih stereotipov, dandanes zatrjuje, da natančno vidi in voha, kdo je partizan ali domobranec in da je prepričan, da zna brati misli drugih ljudi.

 92. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 17:25
  IZTOK GARTNER

  Spooky, tako kot lahko ti z gotovostjo trdiš, da jaz nimam pav, lahko jaz z eno gotovostjo trdim, da ti nimaš prav. To je vse in to je bistvo :)
  In ja, očitno tudi mladi nismo razbremenjeni, saj ima vsak izmed nas zgodbo nekoga, ki je takrat živel. Ali znanca, ali pa sorodnika. Saj to je povsem jasno. Tudi Janša je dejal, da je morda z vsem skupaj tako zelo obremenjen zato, ker se je tudi njegov oče znašel v jami, a je hvala bogu uspel pobegniti.
  Žalostno je potemtakem le to, da v bistvu nihče nima svojega mnenja in ga gradi le na osnovi tistega, kar je slišal od drugih.

 93. david.pelko - 21.04.2009 ob 17:27

  Uf, Iztok. Jože Pučnik si je tisto jeb.. letališče zelo zelo zaslužil. Sicer ni bilo najbolj primerno, ker smo se vsi zelo navadili na ime Brnik in bi se mu lahko zahvalili na kakšen manj “sporen” način, ampak Jože Pučnik, hvala ti!
  Jože Pučnik je odigral zgodovinsko vlogo pri osamosvojitvi Slovenije. In preganjali so ga zaradi njegove ljubezni do domovine. Domovine Slovenije in ne umetne tvorbe Yugoslavije. To je glavna napaka slovenskih komunistov. Prodali so svoj narod za kratico YU. Fuck Them, še enkrat!

 94. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 17:28
  IZTOK GARTNER

  David, ne pozabi, da je bil tudi Tito Slovenec po materi :)
  Pučnik? Si ulico torej zasluži boj kot kdo drug, ki je sodeloval pri osamosvojitvi? Ali jo je res dobil le zato, ker so ga preganjali? Po tej logiki bi ji morali dobiti vsi tisti, ki so jih nagnali na Goli otok in tudi Angela Vode, pa če hočeš, Ljubo Sirc. Daj no, kako ne vidiš, da je šlo za provokacijo takratne vlade. Če komu izkažeš čast, mu postavi velik spomenik, ne pa z njegovim imenom preimenovati letališča, ki se zdaj sliši zares smešno. Pa ne zaradi Pučnika, ampak zato, ker smo bili vsi navajeni na Brnik.

 95. david.pelko - 21.04.2009 ob 17:35

  Vanja.

  Sploh ni pomembno, če bi bil jaz Kojcu všeč. Zakaj bi mu moral biti všeč? Meni osebno je všeč njegova filozofija, čeprav se z njo popolnoma ne strinjam. Ne bom zdaj tukaj delal obrazložitve s čim se ne strinjam in zakaj, ker je tako nepomembno, ker tako nihče od vas Kojca povohal ni, kaj šele prebral. In četudi si ga prebrala, si ga verjetno enkrat, kar ni dovolj, ker ga je treba študirati leta in leta in z njim živeti. Ker stvari zorijo počasi, da sploh lahko preklopiš in začneš udejanjati filozofijo v praksi, v življenju.

  Vanja, če misliš, da me poznaš, s tem, ko prebiraš moje komentarje, ti povem, da hudo brcaš v temo. Res sem zelo nepopoln in se zavedam te svoje nepopolnosti, vendar sem kljub vsemu huda popolnost proti nekaterim od vas. Verjetno.

 96. david.pelko - 21.04.2009 ob 17:37

  Iztok, vidim da ne poznaš vloge Jožeta Pučnika pri osamosvojitvi.

 97. david.pelko - 21.04.2009 ob 17:39

  Sicer pa sem ti napisal, da izbor poimenovanja letališča Brnik v letališče Jožeta Pučnika ni bil posrečen. Jaz bi tudi bil bolj za kakšno pomembno ulico v Ljubljani, npr.

 98. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 18:09
  IZTOK GARTNER

  David, poznam, toda žal je bil vsaj zame na napačni politični strani, pa mi ni bil najbolj pri srcu. Ga bolj spoštujem kot človeka, ki se je boril za svoj prav in bil zaradi tega večkrat preganjan.
  Veliko raje ulico kot letališče. Prav zato ti pravim, da je šlo le za provokacijo.

 99. ana od srca - 21.04.2009 ob 20:43

  Ime letališča je bilo prej čisto dobro, je pa Pučnik zaslužen mož.

 100. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:07

  Na napačni politični strani?

  Če te prav razumem, je samo “tvoja” politična opcija prava? Tudi zaradi njegovega dela si danes državljan Slovenije in Evropseke unije.

  A se mi zdi, ali ti je težko, da ni več Yugoslavije?

 101. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:10

  In boril se je za Slovenijo in Slovence. To je bil njegov prav.

 102. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:11
  IZTOK GARTNER

  David, ne govorim, da je moja prava, govorim, da mi zaradi svoje pač ni bil blizu. To je vse.
  Jugoslavija, Slovenija? Isto sranje.

 103. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:17

  Jugoslavija in Slovenija ni isto sranje.

  Problem je, da smo podedovali politike, ki so izšli iz balkanske titove komunistične šole in imajo temu primerne manire. Ti politiki delajo iz Slovenije isto sranje, kot je bila Yugoslavija.

  Upam, da jim ne bo uspelo. Slovenija je zelo lepa dežela in Slovenci smo prijazen in priden narod. Jaz sem ponosen, da sem Slovenec!

 104. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:19
  IZTOK GARTNER

  David, tudi jaz sem ponosen, da sem Slovenec, nisem pa vedno najbolj ponosen na Slovenijo.

 105. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:26

  Ugled nam znižujejo titovi učenci, ki jih gledaš v parlamentu.

 106. tajnica - 21.04.2009 ob 21:27

  Slovenci prijazni? Vse manj in manj, na žalost! Sto svetlobnih let so za “južnimi brati”,kar se prijaznosti tiče, seveda.

 107. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:29
  IZTOK GARTNER

  David, Titovi učenci? Daj no, to bi lahko bil edino Ivo Godnič, ki ga oponaša kot igralec :)

 108. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:30
  IZTOK GARTNER

  Tajnica, tudi med južnimi brati se najde veliko neprijaznih, smo kar podobni glede tega.

 109. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:31

  tajnica, mogoče si pa ti do južnih bratov bolj prijazna.

  Iztok, vsi VPLIVNI SLOVENSKI POLITIKI so bili člani ZK (beri: Zveze Komunistov)

 110. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:32
  IZTOK GARTNER

  David, pa žal nihče ne premore niti pet posto Titove karizme in sposobnosti liderstva. Jebeš take učence.

 111. tajnica - 21.04.2009 ob 21:33

  Jaz imam drugačne izkušnje, zato ne bi sodila glede podobnosti:)

 112. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:37

  So se pa dobro naučili razsipništva in titovega načina življenja na drug račun.
  Poglej kako lepo so uredili zakone, po katerih so lastninili, privatizirali in brez škode in posledic izrinili male delničarje iz skladov in firm. Dobri učenci, ni kaj. Res pa je, da niso po karizmi Titu do peta, je pa tudi res, da se časi spreminjajo, smo v dobi interneta, težje zaženeš propagandni stroj. Titu to ni bilo težko, vsi so morali trobiti v isti rog, če kdo ni je hitro dobil “letovanje na golem otoku”. “First minute” varianta.

 113. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:38

  tajnica, če prav razumem si bolj radodarna do južnjakov? :lol:

 114. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:40
  IZTOK GARTNER

  David, ampak a ni najbolj zanimivo to, da njegovemu zgledu sledijo tudi tisti, ki so uradno proti njemu in ga ves čas prezirajo? Sicer pa si vendarle malo nefer do naših fantov. Pravi Titov učenec je bil namreč Franjo Tuđman.

 115. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:44

  Ja, res je. Tudi tisti. Vsem dišijo šuški. A ne poznaš mojega menja o slovenski politiki. Si pozabil, da sem na svojem blogu pozival k neudeležbi in bojkotu volitev, ker dejansko ni bilo nobene poštene opcije, za katero bi oddal glas?

 116. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 21:45
  IZTOK GARTNER

  Se spomnim ja, menim pa, da si vseeno bolj Janšev kot Pahorjev, se pravi bolj Rožmanov kot Titov :)

 117. david.pelko - 21.04.2009 ob 21:51

  Uf, bil sem bolj Janšev to drži, dokler nisem videl, da ima iste manire, kot “levi”. Vendar sem to uvidel že precej pred afero Patria.

  Na marsikoga žalost razmišljam s svojo glavo, zato sem velikokrat na nasprotnih bregovih. Pri GSO sem bil proti in so me zmerjali z zaresovcem. Pri tajkunih na katere sem opozarjal že dolgo nazaj sem bil desni, zaradi tega, ker sem veren sem klerikalec, ker sem za slovensko Slovenijo sem nacionalist, kljub konkretnemu IQ-ju me kdo ozmerja za bedaka.

  Sem samo SVOJ. Nič Titov, Janšev, Pahorjev, Rožmanov, …. TO JE ZA OVCE.

  Jaz sem samo od svojih punc. :D

 118. tajnica - 21.04.2009 ob 22:25

  David Pelko

  Ti si tipičen primer “prijaznega Slovenca”. :D
  Ekrat me posmehjivo označiš za najmočnejši kader, zdaj pa se sprašuješ,če sem radodajka al kako?

  Sama prijaznost in toplina te je.

  Pravi ponos Slovenskega naroda si. :)

  Jaz do južnjakov in Italijanov (tudi slednji slavijo po izjemni odprtosti in prijaznosti)v samem štartu nisem prijaznejša (ljudi je treba najprej spoznat), zagotovo pa so oni radodarnejši in prijaznejši do mene. :)

  Solidarnost pa jim tudi ni tuja, vsaj ne v tolikšni meri, kot pri nas.

 119. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 22:43
  IZTOK GARTNER

  David, čudi me, da Janše nisi spregledal že na začetku, se pravi že takoj po osamosvojitvi, ko je moral odstopiti kot obrambni minister.
  Sicer pa, važno je, da te imajo tvoje punce najraje na svetu.

  Tajnica, strinjam se, da so Slovenci velikokrat zelo zadržani in sitni, toda zadržanost ni vedno slaba karakterna pozeta. Tako kot so južnjaki bolj temperamentni in odprti, kar pa tudi ni vedno najbolj dobra karakterna poteza. A pustimo to, saj to ni tema zapisa.
  Ti pa pripenjam en svoj zanimiv zapis:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/03/03/zakaj-so-ivani-janezi-jureti-in-petri-izgubili-vojno-proti-asimom-amirjem-adisom-in-safetom/

 120. david.pelko - 21.04.2009 ob 22:56

  Mene čudi, da ti še danes nisi spregledal vseh ostalih. Tudi tito je zate zvezda kljub njegovi turistični destinaciji na golem otoku, kamor je pošiljal turiste na first minute oddih. :lol:

  Veš, kakšen karakter je med drugim imel stari? A veš, da je tja poslal tudi (pazi) bivšega fanta svoje ljubice, ki jo je imel v času, ko je bil poročen z Jovanko, ha…. Pazi, bivšega.

  In tak človek je zate zvezda?

 121. david.pelko - 21.04.2009 ob 22:59

  Tajnica, res sem cool. In tistim ženskam, ki padajo na južnjake nezanimiv, preveč nemški, preveč židovski, preveč zajeban, neromantičen, ohol, kreten, hehehe. A ni to dobro? Kateri normalen tip si pa želi žene, ki pada na južnjake, hehe (malo te dražim)

 122. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 23:26
  IZTOK GARTNER

  David, to nima nobene zveze s tem, da je bil zvezda. Tudi gangster Bugsy Siegel je bil zvezda. Pa kaj.
  Bivšega fanta? Zakaj pa ne, očitno mu je bil še vedno nevaren, ker je bil očitno veliko mlajši od njega :)

 123. david.pelko - 21.04.2009 ob 23:30

  Si predstavljaš, da upecaš babo enemu slovenskemu politiku in te pošlje….. kam te pošlje?

  Nima kam, beda. Res niso Titu do pet. :lol:

 124. IZTOK GARTNER - 21.04.2009 ob 23:33
  IZTOK GARTNER

  David, poslati ne more nikamor, prepričan pa si lahko, da bi poskrbel, da bi te vrgli iz službe in še kaj hujšega. Še posebej, če bi to storil kakemu res pomembnemu :)

 125. Niko Brumen - 22.04.2009 ob 10:27

  Tito je vsekakor bil človek s pedigrejem – ne glede na rodovnik.
  Politik velikega formata, ki je vodil ustvarjalno politiko.

  Na mestu zanesljivo ni tacal kot tacajo na mestu in po mrtvih razni Pelkovići, von Pelknicki, le Pelqui in podobni nepietetni pietetnicqi.

  Lep dan dame in gospodje!

 126. IZTOK GARTNER - 22.04.2009 ob 16:47
  IZTOK GARTNER

  Drži, Niko.

 127. Bjuis - 24.04.2009 ob 13:39

  Kje pa še komunistom dajejo svoje ulice, kot v naši komunistični državi? Pa to še svet ni vido!

 128. Niko Brumen - 24.04.2009 ob 13:51

  Bjuis – pa tebi sploh ni jasno, da se ulice poimenujejo v glavnem po ljudeh, dogodkih ali čem drugem (taka ulica bi pač imela ime Komunistična aleja, Ulica cerkvenih miši ali kaj podobnega).

  Sicer pa: tudi konje nekateri posvetijo, ali ne?

  Kako ste plehki, kako plehki …

 129. pips - 3.05.2009 ob 05:30

  Titova ulica v Ljubljani? Kot Hitlerjeva v Berlinu… Le da v Berlinu pred več kot pol stoletja, v Ljubljano se pa danes vrača kristalnacht atmosfera…

 130. IZTOK GARTNER - 4.05.2009 ob 21:41
  IZTOK GARTNER

  Pips, še eden, ki meni, da sta Hitler in Tito ista. Tudi prav.

 131. pips - 5.05.2009 ob 00:38

  Nista bila ista, Hitler je imel pederske brčice in je rad scal po ženskah.

 132. IZTOK GARTNER - 5.05.2009 ob 00:40
  IZTOK GARTNER

  No, pa ti je vendarle jasno, da ju po krivici primerjaš.
  LP

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !