Tečen, star, zoprn, nedojeban, nesramen, len in neprijazen dedec na bencinski črpalki

6.04.2009 ob 23:50

Ker sem za menjavanje žarnic na avtomobilu totalni debil, mi pride prav pomoč delavca na črpalki. Vedno, ko rabim pomoč, sem zelo prijazen in ponižen, po opravljenem delu pa vedno ruknem še  kakšne tri evre za dobro voljo. Prav zato nisem danes razumel možakarja, ki mi je na prijazno vprašanje, če zna morda menjati žarnico, osorno odgovoril, da nimajo orodja in da to ne bo mogoče.

Ker je bil za blagajno še njegov mlajši kolega, sem prošnjo naslovil tudi nanj in starejšemu pojasnil, da ne rabijo orodja in da je vedno šlo le roko in malce prijaznosti. Da se razumemo, sem redna stranka te pumpe, kar pomeni, da pri njih večkrat kupim tudi kako revijo, sendvič in dvd, pa četudi je na razpolago veliko drugih pump, ki so mi še bližje. Ker je bil mladi kolega veliko bolj prijazen, je stopil do avta in mi brez problema menjal žarnico.

Ker sem mu hotel  na vsak način dati nekaj denarja za pomoč, sem starejšega poprosil, če mi lahko zmenja deset evrov. Jasno, ni hotel, ali še bolje, osorno je dejal, da nima. Pa četudi je vedel, da drobiž potrebujem za njegovega sodelavca. Ker se nisem dal, sem mlademu ponudil možnost, da mu kupim vsaj čokolado, kar ga je močno razveselilo in je bil takoj za. Drži, stari je imel nenadoma v blagajni cel kup drobiža, ki mi ga je moral ob nakupu čokolade seveda vrniti.

Mater, kakšna razlika je bila med tema dvema prodajalcema. Eden je bil skrajno neprijazen in len, drugi pa skuliran in tak kot se spodobi.

Da ne bo pomote, ne trdim, da so mi delavci na pumpi dolžni menjati žarnico in da je to njihovo delo, toda če gre za redno stranko črpalke, ki povrhu tega rukne še kak evro za prijaznost, bi se pa vendarle spodobila tudi takšna gesta, mar ne.

In da me ne boste imeli za totalnega bebca glede žarnic, naj vam povem le to, da vozim avto, kjer se tudi profi vsaj deset minutk zajebava z zatičem, ki žarnico drži.

Pa še vprašanje za poznavalce, zakaj za vraga mi žarnica crkne skoraj vsak mesec?

 

47 komentarjev na “Tečen, star, zoprn, nedojeban, nesramen, len in neprijazen dedec na bencinski črpalki”

 1. klemenix klemenix pravi:

  He he, zanimivo :) No, mogoče bi se lahko le izognil tistemu konfliktu glede menjave. Kadar sem sam v situaciji, da pri sebi nujno rabim dobiž zavijem v kakšno trgovino (v tvojem primeru bi to lahko bila črpalka) in kupim kakšno drobnarijo, ki mi vseeno vedno pride prav. Čigumije naprimer :) In dobiž je tu :)

  Drgač pa zna biti zamenjava žarnice kar neprijetna zadeva ja. Jaz sem opazil, da bi desno žarnico pri svojem avtu še znal zamenjati, leve pa nikako ne, saj nisem še ugotovil, kako bi sploh prišel zraven.

  Zanimivo pa, kako lahko en tak tečnež, kot si ga sedaj srečal ti človeku pokvari dan. Jaz takih ljudi in tega, zakaj so za brez veze sitni sploh ne razumem.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kako misliš izognil? Res sem rabil drobiž, menda je ne bom šel dva kilometra naprej, v neki drugi trgovini kupil čigumi, dobil drobiž in se vrnil nazaj?Saj ni bil mišljen konflikt, le stari ga je v to obrnil, morda nehote, kaj vem, a dejstvo je, da je imel drobiž.
  Tudi kako priti zraven je problem pri današnjih avtih, ja. In pazi to, če bi hotel tako kot se spodobio menjati sprednjo meglenko, bi moral celo plastiko spredaj sneti.
  No ja, nisem mu dovolil, da mi pokvari dan, je pa res, da mi je tale zapisa vseeno močno pasal :)

 3. klemenix klemenix pravi:

  :) No ja, sej je prou. Takim bebcem se ni za pustit, da ti pokvarjo dan. Jih pa vseeno srečaš, pa če hočeš ali nočeš. :)

  Kar se avtomobilov tiče nisem nek strokovanjak, a baje so novi avtomobili načrtno narejeni tako, da čim manj servisov opraviš sam. :) Novi Audi a4 naj bi imel celo tako narejeno, da moraš zaradi menjave žarnice obvezno na Audijev servis, saj imajo le tam primeren ključek, s katerim pridejo do žarnice. Posega seveda ne opravijo zastonj. :)

 4. Anonimnež pravi:

  zakaj za vraga mi žarnica crkne skoraj vsak mesec?
  imaš dizel?

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, barabe prebrisane :)
  Mi pa vseeno ni jasno, da mi žarnica tolikokrat crkne, pa še poceni ni.

  Anonimnež, bencinar je.

 6. Anonimnež pravi:

  Vzrok je lahko prenapetost, vlaga, tresljaji (se voziš po luknjasti cesti?), mastne roke pri zamenjavi žarnice (držiš za steklo pri menjavi?) itd.

 7. vlatka vlatka pravi:

  Iztok,

  crkne ti zato, ker preveč blendaš lepim voznicam :D :D

  P.S.
  Ne, ni njihova dolžnost, je pa to gesta prijaznosti do stranke. Kar s strani tega bendzonajota ni bila.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Anonimnež, nekaj od tega mora biti. Kakšne roke imajo ti delavci na bencinski, pa seveda ne vem :)

  Vlatka, blendam kretenom, ki mi trobijo, ker po prehitevalnem pasu ne peljem 200.

 9. Anonimnež pravi:

  Drugič, ko ti bodo žarnico menjavali bencinarji z mastnimi rokami, glej da je ne držijo za steklo :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bom opozoril, če ne drugega, pa zato, ker hudič stane 10 evrov :)

 11. Anonimnež pravi:

  Lahko jo po menjavi tudi dodatno očistiš z alkoholom za razkuževanje ran, za vsak slučaj :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne znam je vzeti ven, ali še bolje, ne znam je dati nazaj noter :)

 13. Anonimnež pravi:

  Neee… bencinar jo vzame ven, ti jo očistiš z alkoholom in daš nazaj črpalkarju, da jo da noter. Preprosto.

 14. Delboy pravi:

  Pa ne da si ne znaš zamejnat ene žarnce? Drgači pa je pri dosti novejših avtih res tako,da je ful težko prit zraven, kar je voda na mlin servisov

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Anonimnež, preveč komplikacij, jaz sem vesel že, če mi jo zamenjajo :)

  Delboy, me zanima, če bi mi jo ti znal :)

 16. nevenka nevenka pravi:

  Najbrž ni znal zamenjati žarnice.
  Itak je to pri nekaterih avtomobilih kar zapleten poseg.

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne drži, ni semu ljubilo, saj je rekel ne,četudi sploh ni vedel za kateri avto gre. Prav tako je tisto z orodjem omenil le kot poceni izgovor.

 18. Bojan pravi:

  Štrom je najmočnejši v trenutku, ko vžigaš avto. Nikakor ne smeš imeti luči prižgane med vžiganjem. Najbolje je , da počakaš 10 sekund po vžigu avta, preden jih prižgeš.

 19. Detelj pravi:

  Ja Iztok saj imamo vsi gdaj svoj “tečen”dan…tako,da si sedaj verjetno videl svojo različico v “tečnih”dnevih,n…no vsaj jaz sn takšen:)))razen seveda,če je ta dotični “tankštelar”do tebe vedno osoren.To pa je seveda drugo in takšen prodajalec-uslužbenec ni za v trgovino!
  Glede žarnic-nimam pojma ,he,he,he…

 20. STELA pravi:

  klemen – sploh ni nujno, da je bil dedo siten brez veze – kaj če ga je kaj bolelo kt sto mater, a?…sej vem, mladim kej tazga še na misel ne pride:))

  Iztok – ne opozarjaj naj si umijejo roke, ker se zna zgodit, da ti bodo zaradi tega tvojega “znanja” odpovedal uslugo:)

 21. Matej pravi:

  “Iztok – ne opozarjaj naj si umijejo roke, ker se zna zgodit, da ti bodo zaradi tega tvojega “znanja” odpovedal uslugo:)”

  Če si ne bodo umili roke, bo žarnica spet zelo kmalu pregorela :)

 22. a.r. pravi:

  mislim da maš peugeouta, ker je meni pa še par ki so meli ta avto 1x na mesec crkavala luč.
  je pa jebeno menjat pri novih avtih žarnicah- pri meni morš vzet pumpo za vodo vun- ni to več tak ko pri yugotih

 23. STELA pravi:

  jaz sem pa mislla, da so samo pri roverjih problemi….se takoj boljš počutm:)))))

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Bojan, bom probal, me res zanima če učinkuje. No ja, pred in med prižiganjem nikoli ne prižgem luči, res pa je, da nikoli ne počakam 10 sekund.

  Detelj, ma vedno je nedojeban, ma saj ga razumem po svoje, toda jaz nimam nič s tem, da mora po cele dneve stati za šalterjem. Me pa zanima, kaj bi naredil, če bi ga za isto uslugo vprašala kaka čedna ženska :)

  Stela, ne bom opozarjal, brez skrbi :)

  Matej, zelo sporna odločitev, torej :)

  AR, nimam peugeota, sem pa očitno blizu temu sranju.

 25. jest pravi:

  a si mu pol stisnu še kak €??? v takem primeru jaz neizmerno uživam, ponižati bebca, ki nima osnovnih manir.in najbolj ih zaboli, ko so v igri €. jest bi ta prjaznemu iz inata stisnu celih 10€.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dobra ideja za naslednič :)

 27. jest pravi:

  glede žarnic pa samo to: kupuj no name žarnice!!!! iz iskušenj.

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma kako naj vem, pač dajo mi tisto, ko paše noter, na to nisem bil nikdar pozoren. Niti nisem pomislu, da lahko za isti avto in za isti tip žarnice na neki pumpi, ki ni ravno servis, kjer je vsega dovolj, obstaja več različnih vrst oz. firm žarnic.

 29. jest pravi:

  ene take mi že tri leta gvirajo :) ja prej sem pa originalne,pa ne vem kašne še not dajal.6 mescov kaput ende.

 30. jest pravi:

  nč ne razmišljaj sam reč najbolj cheap žarulje mi dajte.simpl!

 31. jest pravi:

  še en primer.sem mel pumpo za vodo črpatGardena full neki extra pa to.draga ,ko žefran.po letu in pol je bla kaput.pol sem kupu eno najbl cheap podobno CMI.dela k urca že over 2 years.!!!!

 32. siggi pravi:

  ODvisno je od znamke avtomobila, kar se menjave žarnice tiče. Pri golfu pete generacije, lahko menjaš žarnico v minutki. Pri kakem meganu pa profesionalec za to porabi tudi pou ure in več, ker se do žarnice dostopa skozi luknjo v blatniku… V nekaterih primerih moraš odstranit kolo da sploh dosežeš to luknjo :)

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jest, hvala za info :)

  Siggi, očitno so izdelovalci res zviti in dobesedno onemogočajo, da bi tako malenkost kot je žarnica, lahko zamenjal kdorkoli.

 34. Escobar pravi:

  :) moj fatr ma službenega stilota … fiat … italjani :) jajce … totalne jajce … da pa hočeš žarnico menjat … mission impossible za navadnega smrtnika … moj fatr je tehnični tip zelo, amatersko se tud na šraufanje avtov spozna … ampak pr fiatu je treba pol avta razdret uspredi da žarnico menjaš … uzad pa celo luč ven uzet … pa uzad je znal … sprednje žarnice je mogu pa avtomehaniku peljat zamenjat, ki mu je pol avta razdru :)

  tak da menjava žarnice zna bit kr jeba … sploh če maš italjana … niso vredni pol pizde mrzle vode

 35. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, zajebno do konca in to za eno kurčevo žarnico :)
  Uf, sem mislu, da je moj avto najbolj zajeban, pa vidm da ni.

 36. pupa pravi:

  dandanes je veliko neprijaznih prodajalcev, ki se ne zavedajo, da je on odvisen od tebe in ne ti od njega, saj mu prinašaš denar in tako omenjeno plačo, prodajalci so plačani tudi od prometa, in to kar nanese na plačko…ti pa svetujem, da pri menjavi žarnice, ko ti ena pregori, poskusiš zamenjati obe hkrati, pa čeprav druga še vedno dela, tako je ponavadi, ko eno zamenjaš, čez nekaj časa še druga crkne, na pumpi imajo ponavadi philips in elvelux žarnice,to je vse kar imaš na izbiro, predvidevam, da imaš H7, in prodajalec ti je ponudil philipsovo, glede na ceno,ki si jo omenil, poskusi z elveluxovo,je celo malce cenejša, ali s katero drugo, ki so ti svetovali zgoraj omenjeni….

 37. Niko Brumen pravi:

  Iztok – žarnica?
  Vzrokov je lahko več: vse od kakšnega presneto banalnega vzroka na kablih ali tresenja ležišča do človeškega faktorja (probaj najmanj dvakrat s tem, da ti žarnico zamenja drug servisant).
  Zanesljivo pa gre za malenkost.

 38. Niko Brumen pravi:

  Ali pa si KIA Sportaga kupi – devet let, preden je crknila prva žarnica. Pa taki tereni, da so mi morali avto enkrat celo s traktorjem na štirikolesni pogon ven vleči “iz zabave”. In še reduktor sem moral vklopiti, da sem malo pomagal skoraj po luftu voziti.

  Ne, ne kupuj ga, na avtocesti je počasen in celo na klancu navzdol ne potegne več kot realnih 155 – 160. To je pa zate prepočasno in še ob kakšnem nenadnem bočnem vetru, jih znaš skupiti.

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pupa, tudi to so mi že predlagali, da je dobro menjati obe hkrati, pa vedno potem pozabim, saj menjava traja predolgo pa še škoda se mi zdi denarja, ker so res drage.

  Niko, Kia Sportage torej odpade :)

 40. Si. R. pravi:

  Če se “tudi profi vsaj 10 minutk zajebava” … Hmm, a ti veš, kakšne so cene za uro za profija mehanika? A veš, kako mizerno je tri evre v primerjavi s šestino ali četrtino servisne ure? ;)

 41. ketna pravi:

  @iztok

  Crkne ti vsak mesec? Hmm… Moj prof. za štrom bi rekel:”Kaj še čakaš? Na banane iz Afrike?” Odpelji ga do avtoštromarja pa ne do takega izkoriščevalskega ampak do poštenega in mu povej pa sem zihr, da bo zrihtu:)

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ketna, to je en tak poseg, ki ne stane malo, pa ti prefukajo vse luči in štrom, kar pomeni, da potem vse dela. No ja, vsaj moralo bi.

 43. ketna pravi:

  Veš ni rečeno! Lahko, da je kje kak kratek stik kje, to pa ni drago(vsaj ne bi smelo bit)!:)

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma prav poštimat je treba menda cel štrom (ne vem kako se točno reče tej zadevi) in pride okoli 200 evrov, kar pa se mi zdi tok nepotrebn strošek zaradi ene kurčeve žarnice. Vse ostalo namreč deluje.

 45. Niko Brumen pravi:

  Iztok: n’č bat’, pa f’jst bejžat’!
  Za svoj avto si pa menda ja sam šef.

 46. zvone pravi:

  moj nasvet je da zamenjaš obe žarnice na enkrat probaj pri men se je obneslo

 47. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hvala tudi tebi za nasvet.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !