Recenzija: The Spirit

6.04.2009 ob 22:30

zda 2008, akcija, režija: Frank Miller, igrajo: Gabriel Macht, Samuel L. Jackson, Eva Mendes, Scarlett Johansson, Jamie King, Louis Lombardi, Paz Vega, Sarah Paulson, Stana Katic

Zelo površna, prazna, dolgočasna in preotročja ekranizacija še enega stripa o še enem superjunaku.

Filmov o takšnih in drugačnih superjunakih imam počasi vrh glave. Pa ne zato, ker jih je preveč, marveč zato, ker so po večini slabi. Če sem iskren, se zares dobrega filma o superjunakih sploh ne spomnim prav dobro. Še posebej, če jih primerjam s Supermanom iz sedemdesetih in prvim Batmanom iz konca osemdesetih. In sedaj nas je obiskal tudi Spirit, nekakšen zombi, sicer bivši policaj, ki se po smrti še naprej bojuje proti zlobnežem. Natančneje, proti zlobnežu Octopusu, ki želi postati bog, kar pomeni, da išče kri bajeslovnega junaka Herakleja. Drži, Gabriel Macht je premalo karizmatičen in preveč lesen za The Spirita, Samuel L. Jackson pa pač pretirava in zelo hitro pade pod lastno težo. Prav imate, Eva Mendes, Scarlett Johansson, Paz Vega in Jamie King le pozirajo, resda dobro, pa vendar tako, da jih pozabimo že med gledanjem. In pozor, film je režiral Frank Miller, avtor enkratnega Sin Cityja. Čeprav ga je režiral kot Sin City, ga je zrežiral slabo, neprepričljivo in površno. Torej tako, da smo dobili le atmosfero in ničesar drugega. Pa še atmosfera ne odtehta kaj dosti. Še posebej v otročjih dvobojih, ki se jim ne bi smejali niti otroci. Pravzaprav zelo kičast film. Brez prave karizme in dometa. Tak, da se mu pozna, da ga je Miller režiral za šalo. Pač med tem, ko je čakal na drugi del Sin Cityja.

Ocena: 3/10

null

 

18 komentarjev na “Recenzija: The Spirit”

 1. Aljoša pravi:

  The spirit zasluži oceno 1, za ostale filme o superjunakih pa menim, da že dolgo ni bilo tako dobro posnetih filmov na temo stripov in mislim, da si se ti nekje izgubil in nehal uživat v njih.
  To so filmi za sit bek and releks, ne pa za neko hudo filozofiranje in glede na obisk in zaslužke le teh jih ljudje očitno radi gledamo, če ti pa presedajo te pa nihče ne sili, da jih gledaš.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aljoša, no pa mi naštej nekaj filmov, ki so po tvoje boljši od Supermana iz sedemdesetih in Batmana, ki ga je leta 1989 posnel Tim Burton?

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj res, a šteješ med dobro posnete filme tudi Catwoman, Elektro in Daredevila?

 4. Aljoša pravi:

  Naštel si seveda dva najboljša, ki sta tudi temelj za vse ostale in tu dragi kolega ne bom oporekal, spomni pa se ostalega šunda, ki je bil komaj prebavljil vključno z vsemi ostalimi Batmani,Supergirl,Steel,Swamp thing,the Flesh,Captain America,Dick Tracy, Tank Girl, Phantom, Spawn… , ki so bili na robu komedije.
  Ne rečem, da so novodobno posneti tako fenomenalni so pa za razliko od predhodnikov vsi gledljivi brez driske po ogledu filma :)

 5. Aljoša pravi:

  No, zdej pa še sam čakam, da boš začel s kakšnimi od gospoda Uwe Boll-a ven metat pol se bom pa še sam zjoku.

 6. Matej pravi:

  Npr. Batman Begins in Vitez Teme (2005 in 2008) (sem bral tudi tvojo recenzijo o Vitezu teme in pomoje se Nolan in Burton sploh ne data primerjat imata čisto drugačen pristop, da ne rečem drugačnega batmana.) sta dobra pa tudi Singerjeva adaptacija X-menov je čisto solidna (oba dela). Nobeden od naštetih ni boljši se pa gotovo v določenih pogledih lahko kosajo z omenjenima. Dobri filmi o superjunakih vsekakor so in bodo (bili) prav tako kot tudi slabi (bržkone je noro reči da pa prej slabih ni bilo) samo imam občutek, da jim nekateri enostavno nočejo dati priložnosti, da jih prepričajo.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aljoša, no ja, tudi Batman Returns in Superman 2 in 3 so mi bilo kul. Se pa več kot strinjam, da so tile, ki si jih naštel res znatno slabši od teh, ki jih snemajo danes. To pa imaš več kot prav. A jaz jih ne primerjam s tem sranjem, ampak s Supermanom in sedemdesetih in Batmanom iz leta 1989.
  No ja, Možje X so mi bili kul, novi Superman tudi, pa prvi del Fantastičnih štiri. Tudi zadnji Batman gre skozi. Sem pa zelo razočaran nad Hulkom, Iron Manom in Watchmeni. Pa tudi Hancock ni bil bogve kaj, prav tako ne drugi del Fantastičnih štiri. Zanič je tudi League of Extraordinary Seaman in seveda tale The Spirit.
  Od ta slabih pa si pozabil omeniti še The Shadow :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uwe Bol? No ja, prvi BloodRayne mi je bil okej :)

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, Nolanova Batmana sta vsekakor boljša od Batman Forever in Batman & Robin, toda daleč od Batmana in Batman Returns Tima Burtona. Moje mnenje pač. Možje X pa so mi kul v drugem in tretjem nadaljevanju, medtem ko me prvi ni povsem prepričal.

 10. Matej pravi:

  No, se strinjam drugi del X menov je vsekakor boljši od prvega

 11. Aljoša pravi:

  Iztok, predlagam, da se prihodnje leto za pusta našemima vsak v svojega favorita-junaka, pol pa najprej fight nato pa na krofe :)

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Aljoša, se strinjam :)
  In ja, pozabil sem omeniti Hellboya, ta pa mi je zakon.
  Jebat ga, bom kar Hellboy :)

 13. Aljoša pravi:

  Uf, tole pa zna bit zanimivo še zna fajn film ratat iz tega fajta.
  Pol bo pa Hellboy vs. Wolverine :)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Glede na to, da si zadnje cajte bolj gladko obrit in urejen, dvomim, da si primeren za Wolverinea :)
  No ja, jaz sem bil lani Undercover Brother a.k.a The Pimp.
  Tukajle je dokaz:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2008/02/03/kaj-ste-bili-za-maskare/

 15. Aljoša pravi:

  Bravo, ne rabiš bit Hellboy, predam dvoboj Pimp is my new hero :)

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pametna odločitev :)
  Drži, The Pimp je novi superjunak, o katerem se bo še veliko slišalo. Tip je car, še celo policijo ima na svoji strani :)

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Land of the Lost, Jonah Hex, Kickin’ It Old Skool pravi:

  [...] torej. In film, kjer bi napake našli tudi gledalci, ki se še vedno čudijo, zakaj enako mizerni The Spirit Franka Millerja ni dobil oskarja za najboljši film [...]

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Dylan Dog: Dead of Night pravi:

  [...] kot menijo nekateri. Je recimo dosti boljši in bolj zabaven kot Jonah Hex, Ghost Rider in recimo The Spirit, če omenim daleč najslabše superjunake, pa na trenutke bolj suveren od kakega tretjega Resident [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !