Recenzije: Slaughter, The Forgotten Ones, Autopsy

4.04.2009 ob 22:37

SLAUGHTER (zda 2008, grozljivka, režija: Stewart Hopewell, igrajo: Amy Shiels, Lucy Holt)

Zelo slaba grozljivka, ki nekje na sredini vendarle pokaže malce suspenza, a potem žal prične z vlečenjem za lase, ob katerem vas bo prijelo srat.

Kmetija, dve prijateljici in vonj po filmu Teksaški pokol z motorko, kjer familija pobija naključne obiskovalce, no ja, naključno izbrane ljubimce starejše hčerke Lole (Lucy Holt), ki pada na bogataše, se pravi na tipčke, ki se pohvalijo z dragim avtomobilom. Zelo dolgočasen in kvazi intriganten uvod traja predolgo, nato sledi zanimiv ter šokanten preobrat, nakar vse skupaj pade na raven vrtca, na raven zelo poceni, zoprno klišejske in bedaste grozljivke, ki pa se vendarle nekako odkupi s pogumnim in antiklišejskim zaključkom.

Ocena: 3/10

null

THE FORGOTTEN ONES (zda 2009, grozljivka, režija: Jorg Ihle, igrajo: Jewel Staite, Justin Baldoni, Marc Bachner, Nikki Griffin Kellan Lutz)

Presenetljivo učinkovita, dovolj napeta in povsem skulirana grozljivka o skupini izletnikov, ki jih po brodolomu na samotnem otoku napadejo krvoločni stvori.

Neil Marshall je leta 2005 posnel solidno grozljivko The Descent, zgodbo o skupini babnic, ki jih je v jami napadla zelo krvoločna zalega “zombijev” in si ustvaril imidž zelo obetavnega in na pol kultnega filmarja. Neznani Jorg Ihle je štiri leta kasneje posnel zelo podoben in po moji oceni še boljši film, kjer stvori napadajo kar sredi gozda. Kot predator, le da jih je več in da Arnolda Schwarzeneggerja žal ni od nikoder. Medtem, ko je The Descent še vedno obračal klišeje filmov o zombijih, pa The Forgotten Ones, ki so ga ponekod prodajali tudi kot The Tribe, poka svojo sceno in na zelo dinamičen, hiter, oster, presenetljiv ter direkten način vozi prepričljivo posneto ter zrežirano zgodbo. In pozor, stvori so ostanek starodavne civilizacije, pozabljenega ljudstva kanibalov, ki bi ga lahko morda našli tudi na tistem otoku, kjer je bil doma King Kong. In stvori so zelo jezni, divji, krvoločni in lačni človeškega mesa, kar pomeni, da so bili pred brodolomom nič hudega slutečih izletnikov očitno na zelo dolgem postu. Pa tudi kurčijo se, sto na uro, pač zato, da pokažejo, da je otok njihov in da nimajo prišleki kaj iskati na njihovem teritoriju. In potem pridemo do zares enkratnega in strašno zabavnega prizora, kjer eden izmed kanibalov ujame svojo žrtev in jo začne šlatati po prsih in trebuhu. Kot vsaka prava ženska, ali če hočete, kot Tarzanova Jane, mu punca primaže zaušnico. On ji udarec seveda vrne, nato pa jo zgrabi za nogo in zaluča kakšnih deset metrov stran. Kot King Kong, kot zelo tečen in zajeban dedec, ki mu manjka seksa. Pa četudi ima v svojih vrstah nekaj samic, ki pa jih očitno prav tako zanima le žretje človeškega mesa. Skuliran film, tak, da bi si zaslužil kaj več kot le video distribucijo.

Ocena: 7/10

null

AUTOPSY (zda 2008, grozljivka, režija: Adam Gierasch, igrajo: Jessica Lowndes, Michael Bowen, Robert Patrick, Jenette Goldstein, Ashley Schneider)

Solidna in zelo negravžna reciklaža kultnega Re-Animatorja.

Dobrodošli na kliniko doktorja Davida Benwayja, ki ga igra Robert Patrick, tisti Robert Patrick, ki je bil zajebano zloben že v drugem Terminatorju. Na kliniko, kjer se dogajajo čudne stvari. Stvari, ki jih bodo zdržali samo močni želodci. Da ne bo pomote, tu ne gre za realno grozo filma Martyrs, tu gre za gravž filmov, kjer je bil v osemdesetih glavni Re-Animator. Se pravi gravž, ali če hočete, meso, kri, sekanje, žaganje, trganje in paranje, kjer gre za tako močno pretiravanje, da vse skupaj postane zabavno, celo parodično. Če ste videli kultni Bloodsucking Freaks, potem veste o čem govorim. In Autopsy, ki se začne kot I Know What You Did Last Summer, kjer skupina razposajenih najstnikov z avtomobilom podre nekega možakarja, je tipičen predstavnik žanra. Tipični predstavnik morbidnih grozljivk, ali še bolje, morbidnih komedij, ki bodo zares všeč samo ljubiteljem takšnih filmčkov, ki jih zelo radi delajo tudi pri kultnem studiu Troma. No ja, zabave je resda bolj malo, je pa zato gravža toliko več. Naši najstniki namreč sredi noči pristanejo v bolnišnici, kjer osebje nič hudega slutečim pacientom reže zdrave organe. Če rečemo, da gre za brutalno in perverno inačico legendarne in v sedemdesetih posnete Kome, ne zgrešimo kaj dosti. Pred nami se namreč odvije čisti freak show, čisti kadaver party, kjer komajda verjamemo, da gre le za posebne efekte. Divji film, dobro narejen, dobro izveden, takšen, da bo zelo všeč ljubiteljem žanra. In takšen, da bi se v glavni vlogi več kot odlično znašel tudi Jeffrey Combs. Da ne pozabim, če so vam všeč trupla, si nujno oglejte tudi filma Pathology in Unrest.

Ocena: 6/10

 

3 komentarjev na “Recenzije: Slaughter, The Forgotten Ones, Autopsy”

 1. filmoljub pravi:

  The Tribe nisem gledal in ga tudi ne bom (tak ljubitelj horrorja pa SPET nisem, da bi gledal vsak filmski drekec), ampak glede na oceno 4/10 na IMDb (ja, VEM, to itak ‘ne pomeni nič’) in še veliko manjšo oceno pri večini pravih kritikov in celo gledalcev, bi rekel, da je zadeva čisti šit. Da mu daš oceno 4, medtem ko si po odličnem Descent pljuval kot zgolj po ‘še enem filmu o zombijih’ (kar niti slučajno ni), pa me seveda ne čudi.
  Živela demokracija. :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, kako veš, da je drek, če ga še nisi gledal? IMDB je resda ne glede na karkoli okej pokazatelj, toda tokrat gre za krivico, saj je film čisto okej predstavnik svojega žanra in bi si zaslužil več pozornosti.

 3. filmoljub pravi:

  Nisem rekel, da vem, da je drek, temveč da tako domnevam, saj si ga — kot rečeno — nisem ogledal. Drži, včasih te kakšen film prijetno preseneti, ampak za tega verjetno ne bom nikoli vedel.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !