Spomini na čase, ko sta bila Janez Janša in Igor Bavčar idola ljudskih množic

31.03.2009 ob 23:20

Pravkar sem se spet spomnil dokumentarca o zloglasnem procesu JBTZ, kjer se je za rešetkami kot veste znašel tudi Janez Janša. In pozor, takrat se je v njegovo podporo na kongresnem trgu v Ljubljani zbralo kar trideset tisoč ljudi. Trideset tisoč Slovencev, ki so v njem videli idola. Mučenika in junaka, za katerega bi dali življenje. Da ne bo pomote, Janša je takrat glasni množici dejal: “Ne bom kaj dosti govoril, saj se v tej državi vsaka beseda, ki jo poveš, najprej obrne proti tebi.”

Res je, Janša je bil leta 1988 pop zvezda. Hudo popularen in skuliran mladenič, za katerega se je vedelo, da bo prilezel daleč. In za katerega sem glasno navijal tudi sam. In točno to se je tudi zgodilo. Prilezel je na vrh Slovenije, kjer pa je uspel ostati le štiri leta. In po dvajsetih letih je bila situacija na dan volitev seveda povsem drugačna, kar pomeni, da bi se na kongresnem trgu verjetno zbralo trideset tisoč ljudi, ki ga ne marajo. Ki so njem videli glavnega krivca za alarmantno stanje v naši deželi, ki je prav med procesom JBTZ prvič pokazala jajca.

In potem je tukaj tudi njegov soborec Igor Bavčar, ki bi tistega leta zanj brez dvoma dal življenje. Ki bi morda namesto njega celo odslužil enoletno zaporno kazen. Bila sta frenda, možakarja istih misli in istih nazorov. Moška, ki ju je namesto ženske ločila politika. In to tako zelo, da je Janša nedavno med tajkuni seveda našel tudi Bavčarja. Kako se je vse skupaj končalo, smo izvedeli danes, kaj se bo zares zgodilo z Bavčarjem, pa bomo izvedeli šele pri naslednjih volitvah. Če ostanemo pri temi moških in žensk, pa lahko zapišemo, da politika pride in gre, prijatelji pa bi morali ostati.

Je pa vendarle zanimivo, da sta bila oba nekoč idola ljudskih množic, sinonim za uporništvo. Oba sta prilezla zelo daleč, ko je padel eden, pa je zelo hitro padel tudi drugi. Mar to pomeni, da se je prvi žrtvoval za drugega, drugi pa za prvega in da je njuno prijateljstvo še vedno takšno kot nekoč?

 

24 komentarjev na “Spomini na čase, ko sta bila Janez Janša in Igor Bavčar idola ljudskih množic”

 1. smoger pravi:

  Chamaeleonidae

  LP

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kdo?

 3. smoger pravi:

  Sej maš google :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mam ja, ampak ne vem koga si označil s to živaljo :)

 5. smoger pravi:

  Oba iz naslova… no saj jih je še precej…

 6. simonarebolj simonarebolj pravi:

  “Trideset tisoč Slovencev, ki so v njem videli idola. Mučenika in junaka, za katerega bi dali življenje.”

  Ne napihuj!!!

  “Hudo popularen in skuliran mladenič, za katerega se je vedelo, da bo prilezel daleč.”

  Nikoli ni bil “skuliran”, se je pa vedelo, ja, da bo daleč prilezel in da je trdno odločen daleč prilesti. In takšni lahko odigrajo vloge revolucionarnega pozitivca, lahko se pa znajdejo tudi v drugačnih okoliščinah. Bistvo je, da nikoli niso skulirani in vedno zelo ambiciozni.

  “In potem je tukaj tudi njegov soborec Igor Bavčar, ki bi tistega leta zanj brez dvoma dal življenje.”

  Brez dvoma bi dal življenje zanj??? Kje si dobil ta brezdvomni podatek??? Na plano z brezdvomnimi dokazi za tako trditev prosim!!!!

  “Bila sta frenda, možakarja istih misli in istih nazorov.”

  Takrat sta bila v nekem aspektu “frenda”, ja, bolje rečena zaveznika v dani situaciji, nista bila pa povsem istih misli, kaj šele nazorov!!! Zato so Janševe misli po njegovem nazoru skrenile k desni opciji, Bavčarjeve misli z nazori v paketu pa k levi.

  “Mar to pomeni, da se je prvi žrtvoval za drugega, drugi pa za prvega in da je njuno prijateljstvo še vedno takšno kot nekoč?”

  Prosim???? Od kod ti take??? Kdo se je pa kaj žrtvoval, da bi lahko sklepali, kako je njuno prijateljstvo še vedno takšno kot nekoč??? Bom morda prebrala še kakšno veleumno misel, da je Zavrl žrtvoval kariero, pa da je Borštner, ki se je očitno edini izključno in predvsem žrtvoval v prid osamosvojitvi brez drugovrstnih ambicioznih vizij, propadla znamka za slovensko pašteto.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Smoger, sem pomislil, da je letelo name, zato sem vprašal :)

  Simona, daj ne tečnari spet. Mater no, saj ne gre za matematično enačbo, ampak za stil pisanja.

 8. smoger pravi:

  @Simona: OK,…sam priznaj, da se splača biti ‘revolucionar’ oz. ‘rušilec’ (ponavadi komunističnih) sistemov…:) Zahod zmeraj nagradi …al si Tito po 2 sv.v. al pa si npr. Lech Wałęsa v 70.letih ali pa Đinđić konec 90-ih…

  lp

 9. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @smoger:
  Valjda, da priznam in se zelo strinjam s tabo. Ne samo, da se splača bit rušilec komunističnih sistemov, tudi rušilec drugih in revolucionarni vzpostavljevalec komunistične viže na principu istega diktatorskega sranja, pri čemer je na koncu samo vprašanje pod kakšnimi ideološkimi slogani boš jebal istega ježa maršev navadnih fanatikov. Samo poglej kakšen ugled na primer uživa El Che še danes?! Pardon. Ampak, ko si prebereš biografijo in smernice življenja, kaj šele voljo do klanja, tega osebka, me mine ves apetit, kaj šele, da bi točila solze, ker vsaj danes ne živim na Kubi … hoho … Pri nas gredo pa majčke še vedno za med, kot da je natiskan James Bond, ki v zadnjem delu odreši svet muke.

  @Iztok:
  Ja, saj v tem je problem.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Problem? Kakšen neki.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  In ja, kaj nuca Cheju, da uživa ugled po smrti, ki ga je zadela zelo zgodaj? Daj no.

 12. Žogca pravi:

  Izjava mojega očeta: Od vsega, kar sem v življenju naredil, najbolj obžalujem, da sem demonstriral, naj ga izpustijo. Namreč Janšo. Love my daddy. ;-)

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Žogca, tvoj oče je legenda :)
  No ja, moj niti demonstriral ni.

 14. Žogca pravi:

  Moj oče je takrat bral Mladino in jo bere še danes. Nekateri so vmes zamenjali že po par strank, tudi boga (od Tita so prišli do vatikanskega), pač, po vetru, moj oče pa je še vedno zvest eni reviji.

 15. Žogca pravi:

  Malo špegam šov v parlamentu. :mrgreen:

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kot sem rekel, svaka čast, takih je malo.
  Je pa res, da so se vmes menjali celo uredniki in novinarji Mladine :)

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jst tudi:
  http://iztokgartner.blog.siol.net/2009/04/01/joj-grims-bodi-tiho/

 18. Rado Rado pravi:

  Osemdeseta leta so bila nora.
  Kulturno vretje, nastajanje močne narodove identitete.
  Slovenci smo množično drli na prireditve, okrogle mize, javne polemike, gledališča domača in gostujoča.
  Kulturna stran Dela je bil najbolj bran del časopisa.
  V knjigarni je bilo treba prednaročiti Novo revijo,
  sicer si ob izzidu ostal brez nje. Revija Mladina je bila tiskana v 150.000 izvodih – naročali so si jo po vsej Jugi.

  Za aretacijo Janše sem izvedel dan potem na mariborskem Štuku, kjer so gostovali Novorevijaši, oba Hribarja, Snoj, Jerovšek, Rupel, Urbančič, ki so nas seznanili z zakulisjem.
  (kot zanimivost) – v Mariboru je is

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rado, zlata osemdeseta :)

 20. Rado Rado pravi:

  (kot zanimivost) – v Mariboru je istočasno gostoval znani jugoslovanski disident, Titov nekdanji soborec, Milovan Džilas.
  Ja, to je bilo noro. Vsak dan nekaj zgodovinskega, nepovratnega. Vsak dan je padel v nas kakšen berlinski zid.

  Seveda smo se iz Maribora vozili na roško demonstrirat.
  Janša je takrat nedvomno bil naš simbol.
  Danes je zgolj pritlehen in zakrknjen politik, ki je na polno, cinično zlorabil našo vero vanj.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  In le zakaj smo se potem spremenili v tako pridno državo, ki je pogumna samo pri kraji lastnega premoženja?

 22. Orožarski POSLI pravi:

  Preveč nerazčiščeni posli posebej v skladišču v Ribnici kupi orožja pa tudi tankov so šli
  na hrvaško in Bosno. JLA v Sloveniji pustila je več kot 150 tankov M-84, T-55, T-34.

  Tedanji minister za obrambo J.J. v sodelovanju z svojim puleni in brigado MORIS T.K. in ostali pa v sodelovanju z VOMO katere na čelu je bio A.L. bivši generalni direktor Intereurpe prehodne vlade so kupe orožja pošiljali na Hrvaško sam A.L. je pričal v nedeljskem delu nekje 2000 kak so cestnino plačali z naboji. V Sloveniji je ostalo okoli 100 tankov ostali pa so končali na hrvaški in Bosni muslimani so dobili T-34.

  O orožju islamskih fundamentalistov v Sudan ki so kargo letalom poslali orožje na Mariborsko letališče ki je potem zaplenjeno leta 1997. Kučan doniral muslimanom in Izebegoviču to orožje ko donacijo popizdili so ker so prek TWRA agencije to orožje blazno plačali pa se preleti helikopterjev Mi-8 obarvanih v belo ki so orožje z letališča prevaželi do Bihaca in Tuzle Hasan al Turbai glavni distributer orzja v Bosnu iz Sudana.

  Ker je kompletna slovenska politika bila vpletena v te posle glave bi frcale preveč dreka smrdi.

  Ne samo J.J. in I.Bavčar ampak njegov brat Dragan visoki slovenski častnik, potem Waler Wolf in vsi ki se pojavljajo v aferi PATRIA so bli vpleteni v ta posel a o tihotapljenju i prehodu muzahedinov iz afganistana in zahodne evrope iz Bolonje v Bosnu
  kup dreka podno Triglava.

  Pa nobenega dokaza in papirja ne obstaja ker je vse slo ustno nič prek papirja še niso mogli najti skrite račune v Avstriji kaj ti misliš kaj so delali agenti VOMO v Avstriji pa prodali so rabljene minomete Slovenski vojski se spomniš devedesetih koliko je bilo tragediji ko so mladi vojaki umirali na vajam pri streljanju z havbicami ni minometima proizvajalca soltam sistem iz Izraela par haubic TN-90 rabljene so poslali iz izraela pa še smodniške polnitve so bile proti koncu prav na tim havbicami stradala so dva Slovenska vojaka nabornika. Dvojec iz afere Janša Bostnet Tasič zjebali so vse Janša in Bavčar.

  Janša je ko je o tem Ivo Hvalica spregovoril ga je brcnil v rit nagnal iz SDS in se tožil, Hvalica še vedno plačuje masne denarce Janši ker nič ni mogle dokazati pred sodiščem del orožja ki ga je Slovenija jemala kot provizijo potem je končala v Afganistanu kot donacija Slovenije novi Afganistanski armadi to pa je posebna zgodba pelikanovo poročilo.

 23. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Atentat na Janeza Janšo pravi:

  [...] pred dvema letoma, ko so bile volitve. Če sem iskren, sem takrat pomislil, da si je afero izmislil Janša sam, saj je računal, da mu bo to dvignilo rejtinge, saj je med ljudmi znan tudi po tem, da je [...]

 24. Iztok Gartner » Janša, Janša, Janša, Janša pravi:

  [...] 8.02.2013 Okej, danes zanj resda ni prišlo toliko ljudi kot pred leti, ko je bil del znamenitega procesa JBTZ, toda ljudje so vseeno skandirali njegovo ime. Jp, Janša je za mnoge Slovence še vedno car. [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !