Recenzija: Brother, The Era of Vampires

28.03.2009 ob 00:55

BROTHER (zda & japonska 2000, kriminalka, režija: Takeshi Kitano, igrajo: Takeshi Kitano, Omar Epps, Kuroudo Maki, Tatyana Ali, Masaya Kato)

Masaker.

Takeshi Kitano, ki ga vsi mogoči filmski poznavalci proglašajo za enega najbolj izvirnih, domiselnih in neobičajnih režiserjev današnjega časa ter njegove filme označujejo za dovršene mešanice direktnih in ekstremnih yakuza trilerjev, odštekanih komedij in sentimentalnih ljubezenskih zgodb, nas tokrat pelje v Ameriko, kjer se vsi glavni liki obnašajo tako, kot da so še vedno na Japonskem. Kot da med njimi še vedno divjajo yakuza vojne in kot da je Los Angeles, kamor pride tudi glavni junak Aniki Yamamoto (Takeshi Kitano), le igrišče za njihove spopade. No ja, glede na to, da je nasilje skorajda stripovsko, saj na tla pade skoraj osemdeset trupel, je LA kot nalašč primeren kraj. Pač filmsko mesto, kjer lahko nasilje označimo tudi za poseben efekt in del kakega filma, ki ga pravkar snemajo. Če poznate Kitanovo filmografijo, boste v zgodbi filma Brother takoj prepoznali zgodbo filma Sonatine, ki ga je gospod Kitano posnel že leta 1993, kar pomeni, da lahko rečemo, da je Brother pač Sonatine v Ameriki. Še ena hudo brutalna in krvava, na trenutke tudi črno humorna gangsterska zgodba, kjer metki zamenjajo besede in kjer starodavni yakuza običaji veljajo tudi daleč od doma. Dokaz za to je seveda glavni junak Aniki, čistokrvni yakuza gangster, ki mora zaradi spleta okoliščin iz rodne Japonske pobegniti v ZDA, kjer mu je zelo hitro jasno, da so stvari povsem enake kot doma. Še posebej zato, ker pomaga svojemu mlajšemu polbratu. Razlika je v tem, da ga čez lužo kličejo brother in da se spoprijatelji s temnopoltim kriminalcem Dennyjem (Omar Epps). Močno stiliziran, pa vendar nekako prazen in ne toliko inovativen filmček, ki ga brez dvoma ne moremo prišteti med Kitanove najboljše izdelke.

Ocena 3 in pol

THE ERA OF VAMPIRES (hong kong 2002, znanstveno fantastična akcijska kung fu grozljivka, režija: Wellson Chin, igrajo: Ken Chang, Michael Chow Man Kin, Suet Lam, Chan Kwok Kwan, Anya)

Pozabite na zgodbo, kjer se skupina štirih pogumnih borcev bojuje proti krvoločnim vampirjem, ki so ugrabili njihovega učitelja in se prepustite neobremenjeni, divji, antigravitacijski, pestri, odštekani in izvrstno posneti kung fu akciji, kjer je pomagal tudi legendarni Tsui Hark, ki se tokrat podpisuje le kot producent in scenarist. Pa vendar, film so ponekod prodajali kar kot Tsui Hark’s Vampire Hunters, kar je jasno, saj je gospod tržna niša in avtor nekaterih prelomnih hongkongških akcionerjev. Kot sem že povedal, pred vami je zelo zabavna, dinamična in odbita kung fu grozljivka, ki bo seveda zares všeč le ljubiteljem žanra.

Ocena 3 in pol

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !