Recenzija: Hotel For Dogs

23.03.2009 ob 04:52

zda 2009, komedija, režija: Thor Freudenthal, igrajo: Emma Roberts, Jake T. Austin, Don Cheadle, Lisa Kudrow, Kevin Dillon

Okej, psički resda ne govorijo, toda še bolje bi bilo, če sploh ne bi obstajali.

Hotel For Dogs je tako zelo poceni, tako zelo prazen in tako zelo na prvo žogo, da ne bo všeč niti največjim ljubiteljem psov. Hudiča, da ne bo všeč niti otrokom, katerim je v prvi vrsti seveda namenjen. Res je, Hotel For Dogs je tak zoprn kliše, da bodo napake našli celo predšolski otroci. Tako zelo povprečno narejen film, da celo nič manj trapasti filmi o psičku Air Budu izpadejo kot čisti oskarjevski material. Če ste mislili, da so živalski filmi dosegli dno z rimejkom Doktorja Dolittlea in filmom 102 Dalmatians, počakajte, da vidite Hotel For Dogs. Verjetno enega najslabših živalskih filmov vseh časov. In pozor, eno izmed glavnih vlog igra tudi Don Cheadle. Že to, da notri igrata tudi Kevin Dillon in Lisa Kudrow, pa četudi le v stranskih vlogicah, je sramotno, kaj šele, da igra, ali še bolje, pozira, tudi Don Cheadle, ki bi moral takim filmom reči ne celo na začetku svoje kariere. Kakorkoli že, tukaj sta Andi in Bruce, bratec in sestrica, ki imata čut za potepuške psein ki prideta na idejo, da bi jim uredila zavetišče. Nekakšen hotel, kjer bi se jim godilo veliko lepše kot na cesti. In pozor, film ima uvod. Predolg ter skrajno dolgočasen uvod, s katerim nas pač zapelje v dogajanje. Drži, film se obnaša  odgovorno do svojih gledalcev. Rekoč, da jim bo pojasnil, zakaj sta otroka sploh naredila zavetišče za psičke. In prav to je tako zelo neumno, da skorajda nisem mogel verjeti svojim očem. Veliko bolje bi namreč bilo, da bi se zgodba že takoj začela v hotelu in da bi psički nemudoma zganjali oslarije. Tale uvod je namreč le idiotsko sprenevedanje in dokaz, da ameriški filmi res žalijo našo inteligenco. Zakaj ne čista enka? Samo zavoljo dejstva, da imam rad mopse in da mi je bil tudi tisti čivavi podoben psiček zelo kul.

Ocena: 2/10

null

 

17 komentarjev na “Recenzija: Hotel For Dogs”

 1. klemenix klemenix pravi:

  He he, sam sem videl reklamo za ta film in sem takoj vedel, za kaj gre. :) Hkrat sem vedel, da velja počakati na tvojo recenzijo in če verjameš al pa ne, sem predvidel več kot 50% tistega, kar si napisal :) Tokrat sem ti bral misli :)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Strašljivo :)

 3. Matej pravi:

  A ni bla nekje nekaj dni nazaj (v slovenskem mediju) zapisana recenzija tega filma v stilu: to je ena tistih redkih holivudskih živalskih zgodb, ki je tako zelo dobra in se zgodi le enkrat na desetletje? Pa se ne spomnim kje. Mogoče v Vikendu?

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Matej, nimam pojma. Če pa je res to kdo napisal, potem pa mora nujno na pregled k zdravniku :)

 5. Filip pravi:

  Ja to res piše v zdajšnji številki Vikenda in film ima celo štiri zvezdice. Sam filma še nisem pogledal, čeprav od povsod prihajajo bolj ali manj negativne kritike.

 6. čivava te grize pravi:

  Iztok, ti poniglavi dvoličnež, izdajaš se za ljubitelje psov in na internetu zalizuješ svojo psičko, potem pa temu povsem simpatičnemu, pa četudi nekoliko naivnemu filmu, daš tako bedno kritiko, ki nima nobene zveze s samo kvaliteto filma, temveč kvečjemu nakazuje, da ti vsebina preprosto ni všeč ali pa, da je nisi razumel.

  Ajde, ti filmski kritik, povej, kaj je tako katastrofalnega na sami režiji, scenografiji, zvoku, glasbi, montaži in kar je še drugih filmskih elementov. Prosim, bodi konkreten in z dejanskimi primeri utemelji tvojo trditev o enem najslabših živalskih filmov.

  Videl sem že veliko slabše filme, ki si jim ti pel hvalnice, tudi take, z veliko hujšimi klišeji, kot na primer zadnji Rambo. Res je sicer, da gre za dokaj pravljično zgodbo, ki nima veliko skupnega z resnico, ampak to te očitno ni zmotilo pri Revnem milijonarju, ki je prav tako točno to – entertainment, ki pa se v resnici nikoli ni in nikoli ne bo zgodil.

  Ampak itak, bolj da otroci zažigajo mačke in pokončajo pse, ker je to pač resnični svet, kot pa da bi se mogoče naučili kakšno lepo lekcijo o tem, da tudi živali potrebujejo varen in ljubeč dom. In ravno zato uvod, ki ga nisi poštekal, ker film ni zgolj ena sama velika pasja vragolija, kot bi si jo ti očitno želel, temveč gre za simbol, da tako kot glavna lika iščeta in si zaslužita dom, enako velja tudi za pse, ne glede na to, kakšni razgrajači ali trouble-makerji izgledajo.

  Ljudje, Iztok je tokrat zares falil in po drugih zapisih sodeč je imela njegova draga “tiste dni” in je bil Iztok zato ves pasji, ko je pogledal ta film. ;-) Upam, da ne bo Iztok tudi priznanega filmskega kritika Rogerja Eberta poslal k zdravniku, glede na to, da je dal temu filmu povsem solidno oceno 2,5 od štirih zvezdic.

  Gre za povsem simpatičen film, v katerem bodo zagotovo uživali vsi ljubitelji živali, sploh psov, kdor pa želi gledati filmski presežek, ki bi se potegoval za oskarje, je pač imel povsem napačna pričakovanja, ali pa je kupil narobe vstopnico, falil dvorano oziroma downloadal napačen film.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filip, jebat ga, okusi so različni.

  Čivava, kakšne zveze ima dejstvo, da imam rad pse s kvaliteto tega filma? Daj no, ne bluzi. Nisem razumel? Kaj pa je bilo za razumeti? Hm, pa ne da si našel kakšne globoke podtone, ki so razumljivi samo res pametnim? In ja, kdo za kurac si ti, da ti bom še dodatno kaj utemeljeval. Vse kar sem imel, sem povedal v oceni. In ja, film je hudičevo dolgočasen, nezanimiv in tak, da kar poka od klišejev. No ja, sicer pa tudi ocena na IMDB ne govori ravno v njegov prid, mar ne. Sicer pa mu je le Ebert dal kolikor toliko okej oceno, vsi ostali so ga sesuli v prah. Jasno, da so ga, saj je res zelo slab. In prav zato, ker sem velik ljubitelj psov, mi nisem dal čiste enke.

 8. čivava te grize pravi:

  Heh to ti je ta tvoja večna paradigma, da kar Iztok reče ni potrebno utemeljitve, ker ali se ti ne da ali pa preprosto ne moreš, ker vse skupaj temelji le na tvojem občutku, ne pa na konkretnih primerih iz filma. Čisto vseeno je, kdo sem jaz za en kurac, ampak če si ti filmski kritik, potem se od tebe pričakuje, da svojo oceno tudi utemeljiš, ne pa da napišeš samo neko dogmo o klišejih. Če je to res vse, kar si imel za povedati o filmu, je to en velik prazen nič, ker se bralec lahko zanaša samo na tvoje občutek, ne pa na konkretna dejstva.

  Zgodba, četudi popolna klišejev, namreč ni edini element filma. Tudi če je zgodba popoln bullshit, še ne pomeni, da gre za popolnoma slab film, če je žanrsko solidno narejen. Zato te tudi sprašujem, kaj si opazil, da je bilo narobe pri režiji, scenografiji, glasbi, montaži in drugih filmskih elementih, ker nisi napisal, da gre za eno najslabših zgodb ali scenarijev, temveč si brez utemeljitve oziroma samo s kritiko klišejske zgodbe skritizral celoten film. Hotel za pse je družinski film in kot tak tudi dobro deluje, da pa bi v njem iskal neke globoko filozofijo je že v štartu zgrešeno.

  Ne govorim o nekih globokih podtonih, temveč o povsem preprosti simboliki človeškega iskanja doma in ljubeče družine, ki je paralela enakim pasjim potrebam. Temu služi tisti uvod in če se je tebi zdel nepotreben je povsem logično, da si zgrešil celotno poanto filma, ki nima namena biti filozofsko zahteven, temveč tak, da ga razumejo predvsem otroci in iz tega potegnejo nek pozitiven nauk. Saj je vendarle namenjen protno predvsem otrokom in vsaj moja dva sta odlično zaštekala poanto in čeprav doma že imemo psa, me sedaj ves čas prosita, da bi iz zavetišča posvojili še kakšnega. Zaenkrat ju sicer še testiram, če sta res pripravljena na dodatno odgovornost, ampak vse kaže, da ju je film zares dovolj navdušil, da sta pripravljena na izzive pasje oskrbe.

  Da so film vsi (razen Eberta) sesuli v prah pa je znova neko tvoje blodnjaško samoprepričevanje v lastni prav, ker so v film kot povsem soliden opisali tudi Walter Addiego (San Francisco Cronicle), Paula Nechak (Seattle Post-Intelligencer), Jason Buchanan (MSN movies), Claudia Puig (USA Today), če jih naštejem samo nekaj.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Čivava, daj no, s tvojih ust tale film zveni kot mojstrovina :)
  In ne gre za to, da imam jaz vedno prav, gre samo za to, da sem povedal svoje mnenje, s katerim se lahko strinjaš, lahko pa tudi ne.
  Sicer pa tale film braniš tako zelo kot bi bil osebno prizadet, ker sem ga pošinfal. Kot da si ga ti posnel in dal denar za snemanje.
  Daj no, bolj poceni in navadnega filma nisem videl že sto let.
  Če govoriva o dobrih pasjih filmih pa so pri meni visoko Lassie Come Home, Benji, Homeward Bound, Mitz & Mops, White Fang, K9, Beethoven in seveda Bolt.

 10. MATEj pravi:

  Minuli vikend sem si vzel nekaj časa za malo bolj uizi filme in tale je bil vmes. Pa sem se potem spomnil, da si enkrat že pisal o tem in sem te spomnil na eno dobro kritiko tega filma. No zdaj sem film pogledu in še enkrat prebral, kaj si napisal. Kar pogoste se strinjam s tvojimi kritikami, samo tale film se mi je zdel nad pričakovanji in tako se ne strinjam. Ravno prav zabaven, simpatičen, v določenih delih klišejski, v določenih ne (morda je sam konec ko postane hotel pravi pasji hotel res malo čez rob) … sicer pa gotovo eden boljših živalskih filmov (boljši od vseh zgoraj omenjenih). Ne rečem, da je za petko, ampak za tri zvezdice in pol pa vsaj.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, meni je bil totalno zanič, ne morem pomagati. So mi pa recimo kul Bingo, Homeward Bound, Benji, Lassie se vrača, Beethoven, K-9, Turner and Hooch, White Fang, Eight Below, Rin Tin Tin, Snow Dogs in Shaggy Dog.

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Other Guys, Cats & Dogs: The Revenge of Kitty Galore, Marmaduke pravi:

  [...] pravzaprav čisto okej filmček, boljši od prvega dela iz leta 2001 in dosti boljši od filmov Hotel for Dogs in Beverly Hills Chihuahua, če ostanemo pri novejših in podobnih zadevah. In pozor, mačke in psi [...]

 13. alenka pravi:

  hja to mi je blo všeč po moje pač zarad psov, ker so mi itak naj naj.. sama vsebina pa nč kj fajna. 2-3/5

 14. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: The Strangers, Beverly Hills Chihuahua pravi:

  [...] in nima pojma, kaj se dogaja z njeno psičko. To je vse in to je žal premalo za dober film. No ja, Hotel for Dogs je bil še slabši, toda kaj, ko bi morala biti Čivava z Beverly Hillsa veliko boljša. Tudi [...]

 15. Vanja1 pravi:

  Imam eno vprašanje, ki se ne nanaša na tale film, ampak me zanima en naslov filma, če se ga spomniš! Bil je že večkrat po Tv-ju, mislim, da je bil posnet v 90ih ali pa celo prej, mislila, sem , da igra Ethan Hawke v Njem, ampak ne. :)

  Skratka, v filmu gre sledeče, enako so vključeni psi, in je neke vrste tekmovanje v sankah, Heskijih, ko je tekmovalec na sankah in ga vleče enih 8 psov. Ta glavni igralec, pa se nekako prijavi v eni koči, kjer so vsi zbrani in on reče, da bo tudi sodeloval. Nwm , kako naj drugače napišem.. :D

 16. Vanja1 pravi:

  …Nekaj v Stilu Belega Očnjaka, ampak, da je point zgodbe tole tekmovanje na sankah.

 17. Vanja1 pravi:

  Po brskanju sem našla.
  http://www.alltopmovies.net/movies-with-siberian-husky/

  Iron Will , ampak so posnetki na youtubu sila skopi, ne morem verjet, da na netu skoraj ni nic za najt.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !