Recenzija: Slumdog Millionare

19.03.2009 ob 04:50

zda & anglija 2008, kriminalna drama, režija: Danny Boyle, igrajo: Dev Patel, Freida Pinto, Madhur Mittal

Če ste mislili, da je Danny Boyle svoj vrhunec dosegel s filmi Shallow Grave, Trainspotting in 28 Days Later, si le poglejte Slumdog Millionare, enega najboljših filmov leta 2008 in oskarjevskega zmagovalca, ki si je vse osvojene nagrade več kot zaslužil.

Slumdog Millionare trga gate. Še več, Slumdog Millionare trga tudi dušo, srce in oči. Povedano drugače, tako zelo dober je, da vas moram opozoriti in vam svetovati, da je bolje, da ga sploh ne gledate. Zaradi njega se vam bo mnogo filmov iz leta 2008 namreč nenadoma zdelo zelo slabih in takih, da jih boste pozabili. Točno tako, z vsako minuto Slumdog Millionarea boste pozabili en film, ki ste ga letos že videli. In pozabili boste tudi dobre filme, kar je jasno, saj se bo kriterij zaradi Slumdog Millionarea močno zvišal. Tako zelo domiselnega, hitrega, ostrega in direktnega filma že dolgo časa ni bilo na spregled. Ta film je še hitrejši od Trainspottinga in 28 Days Later. Tako zelo hiter in poln, da mu boste komaj sledili in da vas bodo podobe zadele še bolj kot v filmu Rekvijem za sanje. In pozor, glavni junak Jamal (Dev Patel) sedi na stolu kviza Lepo je biti milijonar, kjer se počasi približuje zadnjemu vprašanju in odgovarja kot iz topa. Pa ne zato, ker bi imel za sabo tri fakultete, marveč zato, ker ima za sabo življenje. Številne bolj ali manj nesrečne in tragične pripetljaje, ki se mu med kvizom vrtijo v glavi. In ki se v izjemno narejenih flashbackih odvijejo tudi pred oči gledalcev, ki komajda lovijo sapo. Točno tako, Slumdog Millionare je zgodba o fantu, ki je diplomiral iz življenja. In o fantu, ki za pamet in splošno razgledanost ni rabil niti ene šole. Vse, kar ve, je izkusil na lastni koži. Ker je za svoja mlada leta resnično izkusil zelo veliko, mu zmaga na Milijonarju ne uide. Ker odgovarja preveč dobro in prepričljivo, pa trzne celo lokalna policija, ki je prepričana, da goljufa. Tako misli tudi voditelj kviza, ki seveda ne more verjeti, da poba pravilne odgovore stresa iz rokava in da ne nasede tudi njegovi lažnivi pomoči med reklamami. In pozor, prizori na kvizu so flashbacki prizorov na policiji, prizori iz Jamalove mladosti pa so flashbacki prizorov na kvizu. Dvojni flashback, ki zadane sto na uro. Tako močno, da si gledalec zlepa ne opomore. Tudi zavoljo prekrasne ljubezenske zgodbe med Jamalom in njegovo Latiko, ki jo igra zelo obetavna novinka Freida Pinto. Briljantno zmontiran in zrežiran film. Takšen, da ga ne boste nikoli pozabili. In takšen, da si boste zapomnili tudi odlično sekvenco z majhnim Jamalom, ki skoči v greznico, da bi dobil avtogram indijskega superzvezdnika Amitabha Bachchana. In da ne pozabim, kako je mogoče, da najtežje vprašanje govori o imenih mušketirjev, se pravi o imenih, ki sem jih znal na pamet že kot otrok? Prav to je verjetno edini minus tegale zares brezhibnega filma. Te zares krasne pravljice, ki jo nenehno trga kruta realnost.

Ocena: 10/10

null

null

 

8 komentarjev na “Recenzija: Slumdog Millionare”

 1. lily pravi:

  Se mi zdi, da tudi pri resničenm Milijonarju pride včasih zadnje vprašanje malo lažje.
  Sicer sem pa jaz film videla že dvakrat in še bi ga. :)
  Lahko pa lažno pomoč voditelja razumemo tudi drugače. Na nek način je Jamalu namreč res pomagal. Namignil mu je na odgovor B, ampak vsak bi pomislil, da ga voditelj nalašč napeljuje na napačen odgovor, saj ga celo oddajo “podjebava”. Razumeš? Na nek način mu je povedal, da ni B.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lily, hm, pomagal mu je prav toliko kot je Jonas pomagal svojim tekmovalcem, če mene vprašaš, se pravi ne kaj dosti, pač zmedel jih je, morda na nek način res pomagal, morda pa le zmedel in napeljal stran od pravilnega odgovora. To je naloga voditelja pri takem kvizu. Zadnje vprašanje je bilo vsaj zame tako zelo lahko, da bi lahko bilo tudi prvo. To mi je bilo res malce čudno.

 3. Filip Filip pravi:

  Tudi meni se je film zdel zakon. Strinjam se skoraj z vsem kar si napisal, ampak malo si pa le pretiraval. Ali pa si res pozabil film Martyrs? Pa Lord of the Rings? Pa Rambota? Pa Bojsa v črtasti pižami? Pa saj nisi pozabil tudi Rain Mana?? :P

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filip, omenjal sem primerjavo z lanskimi filmi, zato Rain Main in Lord of the Rings ne sodita zraven. Deček v črtasti pižami je kul, a daleč od mojstrovine. Rambo je odličen, a v povsem drugačnem žanru. Martyrs pa grozljivo popoln, a tako drugačen, da ga ne morem primerjati. Slumdog je čisto drugačna zgodba. Sicer pa, saj veš, tako pač napišem, kadar želim poudariti, da je nek film zares odličen.

 5. Filip pravi:

  Razumem, razumem, samo zajebavam :)
  Si slučajno bral knjigo Q&A po kateri je film posnet? Zdi se mi da niti ni prevedena v SLO.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vem, da me zajebavaš :)
  Nisem bral knjige.

 7. Recenzije: 127 Hours, Somewhere, Stone « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] kvalitetno in kompleksnejše.  Jp, Boyle zna, to je dokazal že večkrat, nazadnje v mojstrovni Slumdog Millionare, sedaj tudi v odlični drami 127 Hours. Odličen je tudi James Franco, ki ga pred temle filmom [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Miral, Wrecked pravi:

  [...] deklicam, med katerimi je tudi naša Miral (zelo solidno jo odigra Freida Pinto iz odličnega Slumdog Millionarea), razlaga, da je izobrazba njihova prihodnost. Da bodo le s pametjo prišle nad politične spore, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !