Kulti in klasike: Casanova (1927)

18.03.2009 ob 15:06

francija 1927, pustolovska drama, režija: Alexandre Volkoff, igrajo: Ivan Mozzhukhin, Suzanne Bianchetti, Diana Karenne, Jenny Jugo, Rina De Liguoro

Ne boste verjeli, toda tale prastari Casanova še vedno kljubuje zobu časa in s svojo razkošno ter pestro mešanico akcije, komedije, avanture in drame kot za šalo konkurira novejšim verzijam.

Skoraj dve uri in pol dolga nema klasika, ki so jo obnovili sredi devetdesetih in ki ni nikoli ujela zaslužene slave. Pa četudi je šlo za neponovljivo filmsko izkušnjo, ki se ponaša z izjemno bogato scenografijo, razkošnimi sekvencami in kamero, na katero bi bil ponosen tudi D.W. Griffith. In pozor, Casanovo igra ruski superzvezdnik Ivan Mozzhukhin, ruski odgovor na Rudolpha Valentina, ki je umrl leto dni pred premiero tega filma. Prav zato je bil Mozzhukhin idealno nadomestilo in novi up, ali še bolje, novi seksualni simbol svetovnega filma. Ko je postal znan po vsej Evropi, je nanj trznil tudi Hollywood, ki pa je zahteval operacijo nosu. In prav ta operacija je bila huda napaka, saj so mu bojda pogršali obraz in mu uničili možnost izražanja čustev. Teorija zarote pravi, da je šlo za škodoželjno potezo njegovih ameriških tekmecev. Jasno, Mozzhukhin ni nikoli ujel ameriške slave, sredi dvajsetih pa se je vrnil nazaj v Rusijo, kjer je bil velika zvezda že leta 1910. Kakorkoli že, njegov Casanova je fenomenalen. Na začetku v Beneški republiki, na sredini v Rusiji, na koncu pa spet v Beneški republiki. Tako je, tale verzija Casanove se gre tudi politiko, ali še bolje, politične intrige na ruskem dvoru, ki ga od carja Petra prevzema grofica Katarina druga, ki jo igra Suzanne Bianchetti, katera je istega leta v Ganceovem Napoleonu igrala še Mario Antoinetto. Zgodba se prične leta 1760, ko Casanova pridno osvaja vse najlepše dame v Beneški republiki, ki jo razjeda dekadenca. Lovijo ga upniki, jezni možje in še kdo, oblast pa mu skuša na prste stopiti zaradi sumljive knjige, s katero naj bi čaral in povzročal zle uroke. Nato se izdaja za modnega kreatorja in pobegne v Rusijo, kjer zmeša tudi Katarino drugo, nakar se vrne domov in konča za zapahi. Kot sem dejal že na začetku, še vedno svež in zanimiv film, ki je začuda ostal imun na zob časa, saj teče tako zelo elegantno, prepričljivo in dinamično, da gledalec že v uvodni sekvenci, kjer se glavni junak po postelji valja z dvema ženskama hkrati, pozabi, da so ga posneli že davnega leta 1927.

Ocena 4

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !