Kulti in klasike: Breakin’, Footloose, Dirty Dancing, Tap

17.03.2009 ob 20:22

Tokrat sem bom spomnil na štiri glasbeno plesne filme, ki so tako ali drugače zaznamovali mojo mladost in sem jih do danes videl vsaj desetkrat. Prva dva sta izšla celo istega leta, tretji me je osvojil tri leta kasneje, po zaslugi četrtega pa sem se hotel naučiti plesati celo step.

Pa začnimo lepo po vrsti.

S filmom Breakin’, kjer se je med občinstvom, ki gleda prvi ulični nastop plesalcev, znašel tudi takrat popolnoma zeleni Jean Claude Van Damme. Breakin’, ki so mu istega leta nasneli še veliko slabše nadaljevanje Breakin’ 2: Electric Boogaloo, je leta 1984 režiral Joel Silberg, ki se je s hip hop kulturo srečal še leto kasneje v filmu Rappin, leta 1990 pa je režiral še Lambado, katere niso gledali niti največji oboževalci takratne plesne evforije. In prav Breakin’ je njegov najboljši film. Resda površna in dokaj poceni zadeva, kar se dramaturgije in igralskih kreacij tiče, pa vendar odlična, kultna in prepričljiva plesna poslastica za ljubitelje nekoč popularnega breakdancea, z liki, ki zlezejo pod kožo in liki, ki jih gledalec vzljubi za vse večne čase. V prvi vrsti stojita Ozone in Turbo, ki ju igrata Adolpho Quinones in Michael Chambers, sicer tudi resnična in pionirska mojstra breakdancea. To še posebej velja za Quinonesa, sicer tudi priznanega koreografa, ki ga še danes spoštuje celoten glasbeni biznis. In naša fanta se spoprijateljita z mladenko Kelly (Lucinda Dickey), obetavno plesalko jazz baleta, ki se jim pridruži v plesnem dvoboju z lokalnimi dripci, ki hočejo ukrasti šov. Drži, te prizore je zagreto kopiral tudi Poletje v školjki, kjer je breakdance plesal David Sluga. Povedano drugače, Ozone in Turbo dasta Kelly tehniko, ona pa njima seksappeal. Ko nastopajo skupaj, zgledajo kot Fred Astaire in Ginger Rogers. Jasno, tudi Fred je dal Ginger tehniko, ona pa njemu sexappeal. In tu je cel kup nepozabnih plesnih prizorov, ki zažgejo še danes. Tudi po zaslugi karizmatičnih igralcev, kjer v diskoteki rapa celo Ice T. Tu je Turbova točka z metlo. Pa dvoboj v diskoteki. Pa ulične vragolije invalida. Pa učenje otrok. Pa učenje Kelly, ki enkratno združi break dance in jazz balet. Pa zoprni Franco (Ben Lockey), njen plesni učitelj, ki jo hoče tudi v postelji. In seveda zaključna avdicija, kjer Ozone na vprašanje: “Who’s Next?,” zabrusi: “Ozone, street dancer.” Obilo dobre glasbe in odlične koreografije. Ter atmosfera, ki tale filmček dvigne čez vse podobne projekte iz osemdesetih. Pa četudi so fantje v filmu Beat Street, ki ga je prav tako leta 1984 posnel Stan Lathan, plesali veliko bolje in bolj noro. A le Breakin’ je imel še nekaj več. Solidno zgodbo in glavna igralca, ki bi lahko karizmo prodajala na tržnici.

Ocena: 9/10

null

Footloose, ki ga je leta 1984 posnel na pol legendarni Herbert Ross, ki se je z žanrom srečal že v filmih Funny Lady in Pennies From Heaven, je postal eden najbolj uspešnih filmov leta in eden najbolj znanih filmov celotne dekade. Jasno, Kevin Bacon, ki so mu družbo delali še Lori Singer, Sarah Jessica Parker, John Lithgow, Dianne Wiest in leta 2006 nesrečno preminuli Chris Penn, je glavnega junaka Rena McCormacka igral kot James Dean, ali še bolje, kot Jamesa Deana. Uporniško, divje in tako, da so najstnice padle na kolena. Ren namreč pride v mesto, kjer je ples prepovedan. Kjer je rock ‘n’ roll hudičeva glasba. In kjer duhovnik Shaw Moore (John Lithgow) pridiga o grehu in pokori, saj je prepričan, da je prav ples kriv za vse nečednosti, ki jih mladina počne pred poroko. Jasno, pred leti se je zgodila tragična prometna nesreča, kjer sta dva avtomobila zletela s ceste tik po koncu neke mladinske zabave, kjer se je plesalo in popivalo. Toda mladi Ren se ne da. Mladi Ren hoče plesati. Za vsako ceno. Kot James Dean, le da ne dirka z avtomobili, marveč s traktorji. Prav imate, zanj se najbolj zagreje prav Ariel Moore (Lori Singer), hčerka duhovnika Shawa, ki v njem vidi vse tisto, kar je treba. In vse tisto, kar je Natalie Wood videla v Jamesu Deanu v filmu Upornik brez razloga. Toda pozor, Ren ima razlog. Ren si želi, da bi mladina spet plesala. In da bi se tudi njegov kolega Willard (Chris Penn) naučil plesati vsaj tako dobro, da bi pod roko zavrtel svojo punco Rusty (Sarah Jessica Parker). Krasen film. Energičen, karizmatičen, vesel in tak, da se je za glavno vlogo pulil tudi Tom Cruise. Še posebej v zadnji plesni sekvenci, kjer Kevin Bacon pleše vsaj tako dobro kot John Travolta.

Ocena: 9/10

Če boste iskali morda najbolj znani plesni film moderne dobe, bo Dirty Dancing, ki ga je leta 1987 posnel Emile Ardolino, pravi naslov. Ta kultna pravljica o Pepelki Baby Houseman (Jennifer Gray), ki jo zmeša in premeša postavni plesni inštruktor Johnny Castle (Patrick Swayze), je namreč narejena točno tako, da osvoji srca gledalcev. Da vrhunsko obrne prav vse klišeje, ki obstajajo. In se s pomočjo karizmatičnih junakov za vedno usede v spomin vseh tistih, ki so jo videli. In pozor, Johnny je v bistvu žigolo. Lokalni kurbir, ki zadovoljuje razvajene mamice in hčerkice, ki se pridejo važit v poletni kamp na začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ena takšnih je tudi naša Baby, bojazljiva, zadržana in nedolžna deklina, ki se ji uresničijo sanje. Ki zaradi nezaželene nosečnosti Johnnyjeve plesne partnerke Penny Johnson (Cynthia Rhodes), obuje njene čevlje in postane njegova soplesalka ter kasneje tudi ljubimka. Čudovit film. In zgodba, kjer smo si za vedno zapomnili prav vse skupne prizore Johnnyja in Baby. Še posebej tiste v vodi, na deblu, med vadbo in seveda na koncu, ko njun nastop gleda tudi njen strogi oče Jerry Orbach. In pozor, Patrick Swayze, ki mu lahko rečemo tudi novi John Travolta, in Jennifer Grey, ki si je zaradi operacije nosu zapravila obetavno kariero, sta že leta 1984 v filmu Red Dawn odigrala ljubezenski prizor. Toda ne tako lepega in romantičnega kot prav v filmu Dirty Dancing, tej plesni klasiki, ki je še danes ne more preseči skoraj noben film. Pa četudi gre v bistvu le za obračanje klišejev in pravljico, ki se lahko seveda zgodi samo na velikih platnih.

Ocena: 9/10

null

Tap, sicer enkraten in hudo nostalgičen spomin na zlato dobo stepa, je leta 1989 režiral Nick Castle. In režiral ga je tako, da me je zadel že ob prvem gledanju. Tako, da sem padel noter, se želel naučiti plesati step in pri slovenščini napisal celo prosti spis, kjer sem združil zgodbi filma Tap in Footloose. Toda pozor, Tap je v bistvu podaljšek zgodbe filma Breakin’, le da se step združi z rock ‘n’ rollom, ali če hočete, s popom. Edino tako lahko preživi, edino tako postane zanimiv za gledalce. V glavni vlogi nastopa Gregory Hines, ki nas je leta 2003 zapustil zaradi raka. Tisti Gregory Hines, ki nas je tako zelo nasmejal z vlogo lažnega evnuha v komediji History of the World. In tisti Gregory Hines, ki je bil edini pravi naslednik Sammyja Davisa, ki tokrat v svoji zadnji filmski vlogi igra očeta njegove izbranke Amy (Suzzanne Douglas). Davis je umrl samo leto dni kasneje, prizor, kjer plešeta skupaj s Hinesom, pa je za analne filmske umetnosti. Tudi zato, ker se jima pridružijo še ostali ostareli mački stepa. Zgodba sama po sebi ni čisto nič posebnega. Pač mladenič, ki pride iz zapora in ga znova zamikajo stara kriminalna pota (njegovega nekdanjega partnerja igra Joe Morton). In mladenič, ki spet sreča svojo nekdanjo ljubezen in pomisli, da bi se vrnil na plesne odre. Čisti stereotip, ki pa ga rešijo odlične plesne sekvence, kjer Hines izgleda kot najboljši plesalec stepa na svetu. Še posebej na koncu, ko mu lokalni DJ na pete pripne senzorje za zvok. Super film. In več kot dostojno slovo legende, ki je od leta 2003 žal tudi spomin na Gregoryja Hinesa. Tega zelo solidnega igralca, ki se je v drugi polovici devetdesetih nekako izgubil s prizorišča.

Ocena: 9/10

null

Tako, tole so bili štirje glasbeno plesni filmi, ki so tako ali drugače zaznamovali mojo mladost in tudi osemdeseta leta prejšnjega stoletja. Mojo polico sta krasili tudi kaseti soundtrackov Breakina in Footloosea. Tap me je držal skozi cela devetdeseta, Dirty Dancing pa sem vmes malce pozabil in si tu in tam žvižgal le najbolj znano pesem. Največkrat sem gledal Breakin’. Tudi zavoljo mojega mlajšega brata, ki je bil na začetku devetdesetih nor na ta ples. Če bi moral izbrati najboljšega med štirimi, bi seveda imel težavo, saj so mi vsi prirasli k srcu, kar pomeni, da bi jim podelil najvišjo oceno. Kljub dejstvu, da se zavedam, da si je ne zaslužijo. Breakin’, Footloose, Dirty Dancing in Tap. Moji filmi. Moja mladost. Slava jim. Brez njih bi bil za celo življenje prikrajšan za veliko filmskih užitkov.

 

18 komentarjev na “Kulti in klasike: Breakin’, Footloose, Dirty Dancing, Tap”

 1. filmoljub pravi:

  Kaj pa legendarni Flashdance (1983) in What a Feeling? Ali pa najslavnejši med plesnimi filmi, Saturday Night Fever (1977). No ja, mogoče pa si za spoznanje premlad. ;)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, Saturday Night Fever je iz sedemdesetih, tole pa so filmi iz osemdesetih, kjer že lahko rečem, da so me zaznamovali glede na mojo letnico rojstva. Kot vidiš tudi Grease ni zraven. Zato tudi nobene starejše klasike ni zraven. Recimo Singin’ in the Rain in West Side Story, ki sta mi bila prav tako strašno všeč že v mladosti. Flashdance je navdušil mojo mamo, mene žal ni. Niti, ko sem ga gledal mnogo let kasneje.

 3. singlewhitefemale pravi:

  Hm, meni je pa ostal v spominu še film Girls just wanna have some fun….

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Single, kjer je prav tako igrala Sarah Jessica Parker. Meni ni bil nič posebnega, je pa res, da je bolj dekliški filmček.

 5. RHYME-G pravi:

  hehe…fleshhdance:) ne mors to primerjat z Breakin! Sm pa gledu lani breakin 2 pa res ni tak fajni,pa soundtrack je ful bedn! medtem ko prvi del pa je klasika…ful preprost narjen ubistvu!….
  Lah gledas se danes ga pa bo isto fajni…..

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, se strinjam, preprost, a strašno učinkovit in tak, da ga nikoli ne pozabiš.

 7. RHYME-G pravi:

  kk je biu včasih life preprost…mal so plesal pa zivel za to pa so mel najbolse zurke pa vse!

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tudi danes plešejo, a na veliko slabšo musko.

 9. RHYME-G pravi:

  na velik slabšo musko pa sploh plesat ne znajo:)

  ma se sam ves kak je blo vcas v diskotekah pa tko na ulici..poletje pa to ko je blo…pa kak je danes??
  k so vsi zresneni poročeni z otroci…

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jebat ga, drugačni cajti so, mi pa smo se postaral :)
  In prav zato pašejo takile pozitivni filmčki.

 11. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije pravi:

  [...] za gledljivo, poučno, skulirano in tekočo plesno dramo, ki za svoje dobro plonka plesno klasiko Breakin’ iz leta 1984. Zgodba se vrti okoli vsem znanih in napetih plesnih dvobojev, v originalu dance [...]

 12. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Jean Claude Van Damme praznoval Abrahama pravi:

  [...] če slučajno brskate po njegovi filmografiji. Če počoham svoj spomin, ga ujamem že leta 1984 v filmu Breakin’, kjer miga med gledalci na ulici, če čoham dalje, pa  me odnese tudi v leto 1988, kjer je v [...]

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: American Ninja pravi:

  [...] Force, kjer je bil prav tako glavni Michael Dudikoff. Firstenberg, tudi avtor drugega dela filma Breakin’, ki je Dudikoffa izbral med dva tisoč kandidati in zavrnil celo idejo, da bi vlogo marinca Joea [...]

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Menahem Golan, legenda, ki mi je ukradla mladost pravi:

  [...] bilo njegovo delo. Tako ali drugače. Le kdo bi pozabil Blood Sport in Jeana Claudea Van Dammea. Pa Breakin in Adolpha Quinonesa ter Michaela Chambersa. Pa Ameriškega ninjo in Michaela Dudikoffa ter Stevea [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Hitra roba pravi:

  [...] Kerry Washington, Fredro Starr, Bianca Lawson, Vince Green, Terry Kinney) Frajerska inačica Umazanega plesa, kjer je Julia Stiles Jennifer Grey in Patrick Swayze v enem paketu. Julia Stiles je baletka s [...]

 16. » Kulti in klasike: Hair pravi:

  [...] hipija Treata Williamsa dela štalo med snobi (prizor na gali zabavi je kasneje povzel tudi film Breakin’) in odklopi zapetega in preresnega mladeniča Johna Savagea, ki pride v New York in ima le še dva [...]

 17. » RIP: Patrick Swayze (1952-2009), Tupac Shakur (1971-1996) pravi:

  [...] Dirty Dancing, Keeping Mum, Ghost Waking Up in Reno,Tall Tale Point Break ,Young Blood The Outsiders,Road House Red Dawn, Steel Dawn King Solomon’s Mines, North & South One Last Dance,Three Wishes, 11:14 [...]

 18. Iztok Gartner » Umrl Joel Silberg pravi:

  [...] danes objavil novico, da je umrl režiser Joel Silberg, ki je mojo mladost zaznamoval s filmom Breakin’, potem pa še s filmom  Rappin’, morda tudi z Lambado, ki jo je posnel leta 1990. Pustimo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !