Jan Plestenjak: Klasika

12.03.2009 ob 20:00

Tale dvojni album sem si kupil zelo hitro po uradnem izidu. Imel sem občutek, da bi Janu naredil krivico, če bi si ga potegnil z neta. Navsezadnje gre za zbirko njegovih največjih uspešnic, ki jih tokrat glasbeno spremljajo člani simfoničnega orkestra. To seveda pomeni, da se nekatere slišijo tako dobro kot še nikoli. S tem mislim seveda na najstarejše pesmi, ki jih Jan tudi vokalno izvede stokrat boljše kot nekoč. Recimo Ker te ljubim, Morje in Pogrešal te bom, spomin na pokojnega očeta, katero je odlično izvedel tudi v prvi vrnitveni oddaji Maria Galuniča.

V današnjih časih izdati dvojni album in zanj garati celo leto, ni mačji kašelj. To si je lahko dovolil le Vlado Kreslin, to si lahko dovoli le Jan Plestenjak. Ta zares dober glasbenik, ki na vsakem albumu poje bolje kot prej. Ne bom trdil, da dela najboljše pesmi na svetu, rekel pa bom, da dela zelo kvaliteten pop, kjer tudi besedila niso slaba. Še posebej, če jih primerjamo z ostalimi našimi glasbeniki. In njegova muska mi močno sede. Še posebej balade, ki so res dobre in take, da jih zlepa ne pozabiš. Žal mi je, a če boste pri kakem drugem pevcu našli pesmi kot so Barka iz perja, Moja ljubica, Bodi gola, Lepa, Tebe imam, Nisi moja in seveda Pustil ti bom sanje, ki je brez dvoma ena izmed njegovih najboljših, potem vam bom čestital. Jan je mojster balad, pa še pašejo k njegovem imidžu, kjer ga po lepoti ne prekaša noben slovenski pevec.

In pozor, Jan je tole ploščo delal tako zelo predano, da bi jo v primeru, če je ne bi financiral Boštjan Menart, financiral kar sam. Ne iz maminega žepa, kot bodo rekli zlobneži, ampak povsem sam. In plošči se pozna, da je bila resnično narejena s srcem in z dušo, se pravi ne za denar in zavoljo metanja ven. Upal bi si trditi celo to, da bi bilo Janu vseeno, če ne bi komercialno uspela. Če bi jo pač kupili samo redki izbranci, ki znajo ceniti njegov trud.

Kakorkoli že, tale dvojna plošča mi je strašno všeč. Je prerez ustvarjanja pevca, ki ga mnogi še vedno ne cenijo dovolj in ga imajo pač za pozerja ter nekoga, ki še vedno nima posluha. Okej, tudi jaz priznam, da sem razočaran nad komadoma Si ok? in Pride pride dan, ker sta v refrenu res nekako prepoceni, toda vse ostalo je vrhunsko in brez napake. Drugi cd še bolj kot prvi. Na kratko, plošča, ki jo je treba imeti doma. Še posebej za slovensko sceno.

null

 

88 komentarjev na “Jan Plestenjak: Klasika”

 1. pikapoka pravi:

  us super za tale komenar, si bom še sama nabavila Klasiko ;) ja pa sam naziv albuma mi je ful cool

 2. Marko M pravi:

  seveda občudujem okusno vztrajnost vsakogar….pa če je Jan ali Iztok….a Jan bi brez italijanskih komadov ne bil današnji Jan….selitev na Obalo in življenje tam ima seveda svoje posledice v navdihu….enostavno povedano – nič takšnega, kar že ni bilo slišano že pred leti od italijanskih avtorjev….

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pika, kot je rekel Jan: “To so moje klasike,” se pravi pesmi, ki so tudi njemu samemu najbolj všeč.

  Marko, kaj pa od slovenskih?

 4. Marko M pravi:

  pred Janom je bil Miran Rudan po istem vzoru….pa še koga bi našel….manjkal bi jim le orkester….ampak ta je danes tudi v računalniku…

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, Rudan? No, pa mi naštej tri pesmi, ki so tako dobre kot Janove.

 6. Tia pravi:

  No, pa si rodil tudi ti, a ne Iztok ;)
  Pa šalo na stran.
  V nekaterih pogledih se s teboj popolnoma strinjam. Predvsem, kar se tiče izjemnega truda in dela, ki ga je Jan vložil v ta svoj plošček. Dragi Marko jaz sem velika ljubiteljica in poznavalka italijanske glasbe (od tam imam korenine) in žal te moram razočarat, da ni pretirano veliko komadov, ki bi me spominjali na Janovo glasbo. Morda tu pa tam kakšen košček, kar pa še daleč ne zadošča za tvojo pavšalno oceno… “že slišano” in potem dodano še .. “pred leti”… (se sprašujem zakaj, morda zato, da te ne bi kdo konkretno povprašal po naslovih in izvajalcih od katerih naj bi Jan plonkal?). Zagotovo drži, da ti okolje v katerem živiš, daje navdih in pečat in ljudje z obale smo precej drugačni, bolj odprti, sproščeni in dobrovoljni. Verjetno tudi za to, ker nismo ujeti med hribe v dolinah in kotlinah ampak imamo pred sabo le modrino neba in morja. Le spomni se, kako se ljudje sprostijo in spremenijo že na kratkem oddihu ob morju in če je Jan potreboval to neskončno modrino neba in odprtost širnega morja, da je lahko sprostil svojo ustvarjalnost, potem je bila njegova selitev na Obalo prav gotovo njegova najboljša odločitev v življenju. Zagotovo pa se ni selil zato, da bi plonkal stare italjanske canzone!
  No, pa me je malo zaneslo, ampak včasih me kakšna stvar kar malo razjezi.
  Alora, pa ostanimo pri stvari! Upam si trditi, da trenutno na slovenski glasbeni sceni ni nikogar, ki bi bil sam sposoben oddelati to, kar je Janu uspelo v njegovi Klasiki (kakšen Miran Ruden, lepo te prosim iz katerega vica si pa njega zdaj potegnil za primerjavo?!). Pa nisem nobena zaprisežena Janova oboževalka, samo dovolj sem glasbeno razgledana in izobražena, da znam ceniti in spoštovati njegovo delo. Moj spomin ni tako kratek, da se ne bi spomnila njegovih groznih začetkov (no kdo od vas se še spomni npm. Muce mace?)in če komu priznam, da je trdo delal za napredovanje v vseh pogledih, potem je to zagotovo on. Ta hip je, pa če je to komu prav ali ne, eden naših najboljših ustvarjalcev popa in tak kot je (se mu pozna da je oven, neučakan in trmasto vztrajen)še zdaleč ni rekel zadnje besede.
  Kot sem že zadnjič zapisala, mi je od vseh starih in novih uspešnic takoj padla v uho “Pustil ti bom sanje”. Izjemno dober komad, izjemno dobro napisan (se mu pozna, da ni priredba ampak je bil narejen prav za orkester), ki zares sede. To je zagotovo trenutno Janov najboljši komad in že zaradi njega, se plošček splača kupiti!
  Drgače pa… “Si OK” tudi meni ni pretirano všeč, tako kot mi nikoli ni potegnila “Sam da ti maš mene rada”, ki bi morda lahko bila tudi čisto spodobna skladbica, če ne bi bilo tistega groznega naštevanja slovenskih krajev! Ko sem jo prvič slišala mi je takoj prišlo na misel, da je bil Jan malo kratek s tekstom in je to dodal kot mašilo. Škoda, pokvaril je cel komad! Tudi “Pride, pride dan” ni nič posebnega, se strinjam s tabo.
  Ja, tudi meni je drugi plošček veliko bolj všečen kot prvi, se mi zdi, da so na prvem več ali manj bolj njegove komercialne uspešnice, ki so šle hitro v uho in se na rdijskih postajah zato tudi bolj vrtele, tisti drugi pa je bolj za dušo in so tu komadi, ki niso bili pisani na prvo žogo. Že ko jih je izdal prvič, si skoraj vsakega od njih moral poslušat večkrat ampak potem se ti je zagotovo vtisnil v dušo.
  No, pa sem se razpisala skoraj bolj kot ti Iztok in čeprav bi lahko rekla še marsikaj, bom raje nehala.
  In kot sem tudi že rekla, nekatere priredbe mi nekako ne potegnejo. Nisi moja je ena takih, ki mi zveni mnogo boljše v prvotni izvedbi, pa tudi Tebe imam. Jan je res kot pevec vedno boljši ampak v njegovem vokalu pogrešam tisti poseben čustveni naboj, ki so ga imele nekatere skladbe v prvotni izvedbi, pa čeprav je včasih katera od njih delovala celo malce naivno, česar zdaj na Klasiki zagotovo ni. Kar primerjaj npm. Ker te ljubim ali pa Bodi gola in jasno ti bo o čem govorim. Ni vse samo v barvi njegovega glasu, ki se je spremenila (ja cigareti in cigare Janči, a ne, posledice pa nosijo glasilke!) ampak zares mislim, da je tudi čas napravil svoje in Jan nekaterih stvari enostavno ne čuti več tako močno, kot jih je pred leti, pa čeprav misli, da temu ni tako.

 7. Marko M pravi:

  tia

  ja sorči če sem te vznemiril…ali pa tudi ne….od kod ima kdo korenine pa za poznavanje glasbe res ni pomembno….ker, če sem koprčan to še ne pomeni, da vem vse o slovenski glasbi….ali pa kaj manj o italijanski, bosanski, angleški….verjetno si se zatipkala pri formulaciji, da, po tvojem,ni pretirano veliko komadov, ki bi te spominjali na Janovo glasbo….stavek je seveda pravilen, le da v obratnem zaporedju….sicer pa si s to izjavo le še potrdila mojo, od kod Janu navdih….in, ni panike,če bo potrebno obelodaniti italijanske “koščke” v slovenski nadgradnji….čeprav bi mnenje potem bilo spremenjeno….ravno v teh koščkih je tista finta….v kolikor si kdo “izposodi” košček nekega avtorkega komada do minute oz. tretjine in ga potem nadgradi po svoje, to naj še ne bi bil plagijat oz. že slišano….in je po nekem kriteriju dovoljeno, da si takšen izdelek avtorsko dodeli tisti, ki je dodal ostali 2/3….in takšnih v naši podalpski res ne manjka….poenostavljeno, če mi daš tri potrebne stavke, jih bom jaz oplemenitil v cel spis in bil avtor,čeprav bodo vsi vedeli, da so tisti tvoji trije stavki tvoji…a le tisti trije….
  sicer sem v komentarju navedel tudi, da občudujem okusno vztrajnost vsakogar….tudi Jan-a….a dejstvo je enostavno – dokler se ni naselil na Obali in začel družiti z obalnimi “star” glasbeniki ni spravil od sebe nobene nepozabne…seveda me zdaj lahko v nedogled prepričuješ, da je vsega kriv morski zrak….eh, Tia, tudi sam gojim simpatije do nekaj njih…a ob tem ne pozabljam realnosti…

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, se strinjam, Nisi moja in Tebe imam sta boljši v originalu. Drugače pa, pohvala za dolg komentar :)

  Marko, še zdaj mi nisi naštel vsaj tri pesmi Mirana Rudana, ki presežejo Plestenjaka.

 9. Marko M pravi:

  he iztok, saj nihče ni govoril, vsaj jaz ne, o komadih Rudana, ki naj bi presegli plestenjaka ali obratno….navedel sem le, da sta oba pri svojih hit-ih (?) črpala iz italijanske zakladnice glasbe….oznaka presežkov pa je že stvar lastnega (ne)okusa….zate je presežek Jan plestenjak, zame Iztok Mlakar….ker je M seveda… :)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, Mlakar je tudi meni fenomenalen, a to je druga scena. In ti si omenil Rudana, pa sem te izzval.

 11. Marko M pravi:

  res je druga scena….ampak v sceni katero navajaš v naši podalpski ne poznam ustreznega izvajalca, da bi ga omenjal…zato sem pač navedel tistega, za katerega smatram, da je presežek…pač niti glasbe ne kalupiram – ali mi sede v uho ali ne – edino merilo….
  izzive pa seveda vedno rad sprejmem….če so nadaljevanje tistega, kar sem že navedel….izjav iz konteksta ali tistih katerih ne izjavim pač ne komentiram….princip, jebi ga….

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, mar to pomeni, da ima Plestenjak najboljše pop pesmi v deželi?

 13. Marko M pravi:

  Iztok, to pomeni le, da imaš ti pravico tako razmišljati….jaz ti lahko serviram le svoje razmišljanje….brez da bi v nič dajal tvoje, seveda….

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, no pa mi povej kdo je boljši v njegovem žanru?

 15. Marko M pravi:

  eh iztok, ne vem no če ima smisla biti vztrajen kjer ni smisla….imam majhno težavo, ker osebno pač ne predalčkam in tako tudi ne vem,kam bi jan-a vtaknil….lahko pa mi malo pomagaš in navedeš vsaj enega, ki je slabši od njega….

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, ne veš kam bi ga vtaknil? V pop glasbo, ali še bolje, med pop balade. Saj je čisto preprosto. Slabši od njega? Vsi ki delajo pop. Z izjemo Vlada Kreslina, ki ga mnogokrat prekaša.

 17. Marko M pravi:

  ok Iztok…..si me prepričal, da bom prisluhnil Jan-u….takrat ko bo zapel vsaj komad od Kreslina, če mu že od Lepega Dase ne bo ratalo….čeprav, kot najboljši po tvoji oceni, Jan ne bi smel imeti nobenih težav zapeti kateri koli slo pop komad….po tej logiki bi namreč vse slabe lahko s svojo interpretacijo naredil odlične….

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, le zakaj bi moral nek pevec svoje pevsko znanje dokazovati s petjem tujih komadov? Mar ni dovolj, da odlično zapoje svoje? Saj res, je Michael Jackson kdaj pel komade Princea? Prince pa komade Rayja Charlesa? Ni. Le zakaj bi. Daj no.

 19. Marko M pravi:

  zato Iztok, ker si zgoraj zapisal za Jana-a….”In sicer, da vsi, ki se trudijo peti njegove (Janove) komade, le te odpojejo veliko slabše kot on, pa četudi so znani po svojih odličnih glasovih.”….čeprav vsi oni odlično odpojejo svoje komade….saj res, je Pavarotti kdaj zapel kak komad od Zucchera ali U2 ali Stinga….ali Tom Jones od Princa….ali Ray Charles od Pat Boona….res, zakaj bi….pa so…ampak primerjanje teh velikanov z Janom je že neokusno….za velikane…ti pa izvoli seveda….

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, saj ne primerjam, le pokazal sem ti, da je tale debata zašla v zelo neumno smer. Za Jana pa sem to omenil zato, ker so njegove pesmi na Viktorjih pele Alya, Nuša in Alenka. Drugače ne bi.

 21. Marko M pravi:

  debata je šla kamor si jo peljal….jaz se le fleksibilno obnašam….saj sem razumel, zakaj si omenil Jan-a….najprej zaradi cd-ja….ki je le eden od slovenske scene….in brez vsakega presežka….je pa drugačen….tako in toliko, kot so vsi ostali….

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, brez presežka? No pa mi naštej tri novejše cedeje s presežkom. Tudi v glasbenem smislu, seveda. Bo šlo?

 23. Nick pravi:

  Jan je the one and only, ni pa the only. Sem ga poslušal in je celo na instrumentalni plejbek boljši od večine naših pevcev.

  Miran pa je itak legenda – njegova izvedba Debele deklice je ponarodela, kakor koli debilno se to sliši.

  Glede kopiranja – oba sta prirejala zadeve, ampak sta bila boljša kot original: Lare ni več in Tvoj song.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nick, ponarodela ja, ne pa kvalitetna.

 25. Marko M pravi:

  Dan D, Iztok Mlakar, Elvis Jackson…ima još…Jan bo mogoče nekoč tako dober….seveda le ko bo znal odpeti njih komade…

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Eh, kolega, spet omenjaš popolnoma drug žanr. Pozabi vse skupaj, Jan je meni kul, tebi ni. Naj bo tako.
  LP

 27. Marko M pravi:

  Haha, kolega….a saj to sem ti že uvodoma napisal….poanta je le v tem, da drugi niso nič slabši ali boljši od Jan-a….so pač samosvoji….tako kot Jan….tako kot ti…tako pa jaz….

 28. Tia pravi:

  Uf, me par dni ni bilo, pa je tule že cela štala ;)

  Najprej Nick informacija zate: glasbo za “Tvoj song” je napisala Ivana Spagna in ga ponudila Janu, ki ga je tudi prvi posnel (sploh je Spanga kar precej vpilvala na njegovo musko), “Amore mio” pa je res priredil in je original od Alexa Brittia, česar pa tudi ni nikoli skrival, kakor tudi ne, da je Bolezen od Ramazottija.

  Drugače pa, dragi Marko, če te navdihnejo trije stavki in ti iz tega narediš celo zgodbo, potem je to tvoje avtorsko delo. Kajti, če temu ne bi bilo tako, potem bi bilo vsaj 80% vse literature in glasbe navaden plagiat. Tako pa te, hvala bogu, lahko navdihne glasba nekoga drugega, morda pismo, časopisni članek, trije izrečeni ali zapisani stavko nekoga, slika, oseba…. in prebudi v tebi potrebo po ustvarjanju, izražanju, takšnem ali drugačnem.
  Marko, prav rada bi slišala kakšno tvojo glasbo, nekaj kar si ustvaril ti. Čisto zares, povej kaj je tvojega in z veseljem bom temu prisluhnila.

  Pa še to, jaz osebno poznam in prijateljujem s kar nekaj glasbeniki z obale (mimogrede nisem iz Kopra)in s prve roke ti lahko povem, da na začetku res niso imeli posebej dobrega mnenja o Janu (za kar si je Jan kriv sam in mislim, da to tudi zelo dobro ve) ampak že kar nekaj let je minilo od kar se je njihovo mnenje o njem zelo spremenilo. Bojim se, da ne boš našel nikogar, ki mu ne bi priznal glasbenih kvalitet, pa pri tem ne mislim na njegov vokal (čeprav se je tudi tu popravil)ampak čisto konkretno na ustvarjanje in izvajanje njegove glasbe.

 29. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, točno tako, mnogi imajo Jana še vedno za pevcablesave pesmi Naj stvari so tri in za tipa, ki mu je keš posojala mamica. To je zelo krivično, saj že vrsto let dela zares kvalitetno glasbo in je svoj vokal popravil vsaj za 200 procentov. Mnogi pa prav tako pozabljajo, da je vrhunski kitarist.

 30. Marko M pravi:

  Tia

  ja pa redno pucaj, da se ne nabere štala v par dnevih :) ….drugače pa si le še enkrat potrdila moje besede le da v drugačni preobleki, a istega pomena….če sem prav razumel, tukaj ni bilo debate o osebnosti Jan-a ampak o njegovem delu…če bi bilo govora le o njega osebnosti me tukaj zagotovo ne bi bilo….za njega glasbo pa sem itak povedal, da občudujem vztrajnost vsakogar…in iz tega aspekta tudi Jan-u nimam kaj očitati….a vendar mislim, da so pretiravanja mojega kolega Iztoka presegla meje okusnega s tem, ko trdi da je glasba Jan-a najboljša in da drugih pač ni….osebno dosti raje prisluhnem izvajalcu, ki je nesporno edini avtor svoje skladbe pa naj zveni kakor že, kot pa tistim, ki zadeve predelujejo….to zna vsak, celo jaz….celo ti….in ravno toliko je vsak zase poseben in drugačen….kar sem sicer, brezuspešno, poskušal ponazoriti kolegu Iztok-u….
  in ker boš zelo rada prisluhnila glasbi katero sem jaz ustvaril, potem skoči na moj blog in si pretoči brezplačno tista moja dva mp3 tam v desnem kotu, katerih avtor sem v celoti….in sem jih naredil iz čiste zabave….kot bom tudi naslednje…seveda moj cilj, čeprav ljubiteljsko, ni parirati Jan-u….Iggy Pop-u pa….

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, kje za vraga sem zapisal, da drugih pač ni? Pa kje sem zapisal, da je najboljši od vseh?

 32. Tia pravi:

  Ja, najbolje krpo v roko pa v akcijo, a ne :)

  Hmmm marko sem poslušala. Le zakaj me tvoja glasba tako zelo spominja na Gu Gujevce? Drugače pa, na vokalu boš moral delati še veliko, veliko več, kot pa je Jan ampak ob tekstih sem se pa nasmejala. So zabavni, le naredi še kaj, pa povej ko boš :)

  Se pa strinjam, da (vsaj jaz tako mislim), da se tu pogovarjamo o Janovi muski in ne o njegovi osebnosti. In vsaj jaz ga cenim kot glasbenika. S tem ne mislim, da je zlato vse kar je naredi, ampak večino tistega kar pa je ustvaril v zadnjih nekaj letih, pa je dobrega. Sicer pa to tudi ne gre pričakovati, ga ni glasbenika, ki bi delal same dobre komade. In če boš malo bolje prisluhnil njegovi muski boš lahko slišal, da dela pravzaprav dve različni glasbi, komercialno, ki gre hitro v uho in tisto drugo, za dušo. Drugače pa upam, da bo kdaj izdal tudi kakšen svoj inštrumentalni plošček, zagotovo bom prva ki bi ga kupila, saj mi je ravno njegov Un amor una verdad daleč njegova najboljša skladba in tudi zaigrana u nulo!

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mene pa spominja na Iztoka Mlakarja, ki je njegov idol. Vsekakor pa ni tako dobra, da bi lahko kritiziral Janov vokal.

 34. Tia pravi:

  Iztok a ti poznaš, oziroma se spomniš Janovega komada z naslovom Muca maca? Eden njegovih prvih, po moje ni imel več kot 20 let takrat. No tile Markovi komadi so me precej spomnili na te prve Janove korake, le da je imel Jan že takrat precej boljši vokal. In poglej kaj je sedaj ratalo iz Jana! Zato pa, ti kar pridno delaj Marko, pa kakšne ure petja, da te nauče osnove dihanja in oblikovanje glasu si privošči in čez 15 let….. kdo ve, boš morda prav tako uspešen kot Jan, Iztok Mlakar (ga imam tudi jaz zelo rada, predvsem zaradi njegovih tekstov, ma mi je govorica tako domača :) ), Kreslin, Predin….
  Osebno mislim, da vsak, ki čuti v sebi željo po ustvarjanju, naj jo le uresniči, pa četudi s tem osreči le sebe :)

 35. Marko M pravi:

  Iztok

  tukaj si napisal…”Slabši od njega? Vsi ki delajo pop. Z izjemo Vlada Kreslina, ki ga mnogokrat prekaša.”
  in Iztok, nikjer nisem kritiziral Jan-ov vokal…sem pa zapisal,da bi rad slišal ko zapoje od lepega dase kak komad…
  hehe iztok, Mlakar ni moj idol, je pa kantavtorsko tako poseben, sploh v besedilih, da mu primorci res radi prisluhnemo….koga nameravam prešišati v tej karieri ustvarjanja glasbe pa sem itak napisal….drugače pa, lepo od tebe da si mi prisluhnil, pa še ti kakšno ustvari, da ji prisluhnem….če sem jo jaz, ki nimam pojma o glasbi, kar ne velja za besedila, potem boš tudi ti kaj zložil….sam seveda….za zabavo….in obljubim, da ti prisluhnem brez vsake kritike….saj veš, spoštujem vztrajnost….

 36. Marko M pravi:

  Tia

  lepo,da si mi prisluhnila, malo manj pa da delaš vokalno primerjavo z Jan-om, čeprav sem zapisal, da ni moj domet….ker, jaz pač ne morem odpeti Jan-ovih komadov kot on in on ne mojih kot jaz….vsak ima svoj stil….noben vokal ni boljši ali slabši od drugega – le drugačen….
  o mojih pevskih sposobnostih se ti seveda niti ne more sanjati (se ti pa bo v prihodnosti) upoštevajoč, da sta bila ta komada narejena za prav takšno izvedbo….in predvajana po praktično vseh radijskih in nekaterih tv postajah, če se mi je dalo tja iti….kar se še dogaja….in, glede, da sem celoten avtor, sem za izdelavo obeh komadov porabil cca deset ur…sem pač preskočil dve kavi….in ko sem potem nekega dne prejel vabilo Gams-ov, če lahko predelajo moj komad v narodno zabavni remix, mi je seveda laskalo….toliko, da so fantje izdali moj Njene sanje na svoj Best of album, prodan v krepkih tisoč izvodih….in prav lepo mi je bilo na njih nastopu v živo, ko so igrali moj komad, tisoč glava množica pred odrom pa se je zabavala in pela zraven, nekateri celo na kolena….ni slabo za amaterja….sicer me nekateri žicajo tudi za predelavo Zvestih deklic, pa me še niso prepričali…. mogoče pa tudi Jan doživi kakšen narodno zabavni remix svojih komadov, ko bo kakšnega čisto avtorskega zložil….
  besedila pa so seveda moja vrlina ne glede na tematiko….in ostajajo moja rdeča nit….in iztok, ne Iztok Mlakar ampak Iggy Pop….kitara se že nekaj muči….
  in Tia, če zmorem jaz seveda zmoreš tudi ti….zloži nekaj tvojega in bom z veseljem prisluhnil….tudi če bo muca maca….tista od Gorenjakove seveda…in obljubim, da ne bom izjavil, da moraš še trenirati ali da ima kdo boljši vokal od tebe….bom čisto razumel, da si unikatna in te kot takšno poslušal in poiskal vse najboljše noter…

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, ne poznam tega komada, spomnim pa se Naj stvari so tri :)

  Marko
  , no evo, celo zapisal sem, da je Kreslin boljši od njega, kar pomeni, da je tvoja izjava, da sem rekel, da ni nihče boljši, naravnost lažniva. In kot sem rekel, le pokaži mi našega pop pevca, ki trenutno premore bolj kvalitetne glasbene podlage od Jana? Ni variante, ne boš ga našel. Pa četudi se ti zdi, da le kopira italijanske kancone. Lepi Dasa? Le zakaj ga tako zelo omenjaš. Resda je odličen vokalist, toda pesmi ima zaenkrat pod nivojem, saj še ni Vlado Pija, marveč je še vedno Lepi Dasa. Jaz? Hm, kot da ne veš, da imam glasbeni album, ki se ga še vedno dobiti v trgovini in na katerem je 24 pesmi. Je pa res, da ne znam peti, zato sem rapal. Iggy Pop? Hm, zakaj pa potem delaš pesmi kot Mlakar in Smolar? Iggy je namreč zelo kvaliteten rock.

 38. Marko M pravi:

  eh, izjema ne potrjuje pravila….pred omembo Kreslina si namreč napisal “Vsi ki delajo pop”….torej se nisem v ničemer zlagal….za Jana-a pa se mi ne “zdi”, da kopira italijanske kancone, ker dejansko jih, kar ti je tudi Tia lepo argumentirala….pa še marsikdo ti lahko….mogoče celo Jan kar sam na tem blogu….vem, kruta realnost je lahko kurba, sploh če kdo kritizira tvoje simpatije….četudi upravičeno, nežaljivo in argumentirano…in niti ne bom iskal boljšega ali slabšega od Jan-a, ker takšnih pač ni….kot sem že rekel, vsak je unikat in nekomu všečen….celo ti…če sem rekel, da prvenstveno spoštujem vztrajnost vsakega avtorja, še bolj če je tudi izvajalec, potem tudi resno mislim….tudi za zabavo se je potrebno potruditi….pa saj to že veš….
  da imaš glasbeni album sem izvedel verjetno sočasno ko si izvedel za moja komada….obala se pač drugače odziva na določene…nisem poslušal (še), sem pa prebral besedila….ker mi ta v komadih pač največ povejo o vsebini in avtorju….razumem pa igro pretvarjanj. manipulacij in provokacij….če so okusne, argumentirane in spretne, še toliko bolj….
  ko boš utegnil, si vzemi kakšno minuto in spoznaj drugo plat Iggy Pop-a….tisto akustično…Mlakar me pač pritegne najprej zaradi narečja, kakovostnih besedil in na videz enostavne interpretacije…dela za dušo in se ne forsira, ker glasbe ne dela za temeljno preživetje….je pač svetovljan, ki na svojih redkih živih nastopih razvije poseben odnos komunikacije, ki je vse prej kot le tisto znano “se imate ok?zdaj pa moj ta in ta komad…res, vsak je unikat zase….
  tak je to, veš, Izidor….

 39. alex pravi:

  Ne razumem te pedre ki hvalijo tega velikega mojstra marketinga pravzaprav njegovega ljubimca menarta.Vse skupaj je ena velika goljufija ki sloni na zunanjem izgledu notri je sama ljiga.Pravzaprav zakaj za tega pevca ni nobeden slišu zunaj te male Slovenije.Kakšen je to folk??Res zgube in potrbne samske babe.

 40. Tia pravi:

  Ęh, še en s kompleksom Jana Plestenjaka, alex sploh ne bom komentirala tvojih abotnosti, škoda moje energije in časa!
  Ja Marko, sem si poskusila zamislit Mojo ljubico ali pa Za božič bom sam v izvedbi Avsenikov in glej ga zlomka, mogoče pa sploh ne bi bilo tako slabo ;)
  Jaz sicer imam glasbeno izobrazbo, res samo srednjo glasbeno šolo in nekaj let petja, ampak me je življenje zaneslo v druge vode, v pisateljske, tako da me peti (razen na kakšni žurki) ne boš slišal. So pa me nagovarjali nekaj let nazaj moji frendi in morda bi takrat celo začela, če ….. No, pa saj je vseeno, odneslo me je na druga pota in ni mi žal :) .
  Drugače pa jaz vedno podpiram ustvarjalnost v ljudeh, se mi fino, če so ljudje tudi ustvarjalci in ne samo pljuvalci, kar je v današnjih časih tako zelo in!
  Nisva pa se ravno razumela, ko sem navajala Janove pesmi in italjanske avtorje, saj Jan tega ne zanika in jih kot avtorje tudi povsod navaja. Je pa to relativno majhen del v njegovem širokem opusu ustvarjanja, tako da vsaj mene, to ne moti (hmmm, morda pa so mi določene njegove pesmi všeč ravno zato).
  Mislim, da smo vsi tule malce zašli, saj je bil prvotni namen tegala bloga oceniti izid njgove Klasike, a ne? In kdor se tudi sam ukvarja z glasbo ali je vsaj nekoliko podkovan v tej smeri, mu za tako zahteven projekt lahko samo čestita. Že to, da ni le preprosto ponatisnil svoje stare uspešnice ampak jih je na novo predelal in to za orkestralno izvedbo, se mi zdi pohvale vredno dejanje. Negledo na to, da so mu nekatere priredbe zelo uspele in dejansko zvenijo bolje od originalov, druge pa nekoliko manj.
  Hahaha, poznam Tinino Muco maco, ampak tale o kateri govorim jaz ni ta. To je ena izmed prvih Janovih pesmi, ki jih je posnel in takrat je imel še idejo, da bi bil repar. Jaz sicer imam ta posnetek pa ga ne bom pošiljala naokoli, že zaradi spoštovanja do Jana ne. Čeprav mi ni jasno, zakaj se sam tako zelo sramuje teh svojih začetkov. Bil je mlad in nekje je moral začeti in vsak od nas je v svoji rani mladosti naredil cel kup neumnosti, ki jih danes zagotovo ne bi več ponovil ;)

 41. alex pravi:

  Še4 ena potrebna kura..Dej pejt delat reklamu za klasiko v Italijo mogoče kaj ztržiš.Res vas je veliko potrebnih,kakšen je ta folk’

 42. Marko M pravi:

  Tia

  ah,nič ni zašla debata….le razčlenila se je….komentar na album Jan-a sem itak zapisal že v prvem komentarju….Iztoku pa hvala, da mi je dovolil malo promocije moje glasbe na svojem blogu….
  haha, bemti, kaj pa če so ti res določen Jan-a skladbe všeč ravno zato, kot navajaš….in sploh ne dvomim, da bi bile njegove zanimive tudi v narodno zabavni verziji…..važno da je razlog
  eh, te bom pa jaz povabil, da odpoješ nekaj na mojem naslednjem komadu…zabave nikoli dovolj….
  ne razumem pa zakaj bi se Jan sramoval svojih začetkov….ko bom na svojem nastopu lepega dne imel pred seboj poln stadion, bom prav ponosno prijavil, kateri je moj prvi komad….preden sem oblekel gate sem nosil plenice in mi nič nerodno priznati….pa kaj če niso bile pampers….

  alex
  probaj vstati na desno nogo….ali na obe…na tretjo se očigledno ne moreš nasloniti…

 43. alex pravi:

  Na tretjo boš se ti nataknila pohotnica…Sam jan ti je zaseden,

 44. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alex, zdi se mi, da sodiš v tisto kategorijo moških, ki so Janu nevoščljivi njegove lepote in dejstva, da je ženskam všeč. In seveda tisto kategorijo, ki bi dala vse, da bi bila za en sam dan Jan Plestenjak :)
  Saj res, za katere pevce pa so slišali zunaj Slovenije, ali še bolje, kdo ti je povedal, da zanj niso slišali zunaj Slovenije?

  Tia, se strinjam, njegovi začetki so bili res trapasti. Se spomniš tistega komada z Vilijem Resnikom in Šerbi? Jaoo. Zato pa je potem rabil toliko časa, da mi je uspelo. Resda je imel nekaj lepih balad, toda odpel jih ni prav dobro, pa še izdajal jih je samo za “kolege”. Ni imel uspešnice in to ga je matralo. Takrat brez denarne podpore mame gotovo ne bi mogel početi tega, kar je. Če ne bi imel mame, bi moral v službo, sanje o glasbi pa bi seveda moral pozabiti. Nočem reči nič slabega, a imel je srečo, da je imel tako bogato mamo in da je imel seveda 24 ur na dan čas, da je vadil petje, kar se mu danes več kot pozna, saj je močno napredoval. Trud in vztrajnost se izplačata in Jan je sinonim za to trditev.

 45. Tia pravi:

  Presneto Marko, tale alex je ravnokar naredil žensko iz tebe ali pa je od žalosti sam zaplaval v toplovodrske vode ;)

  Ja, tega tudi jaz ne razumem najbolj, ne vem zakaj mu je tako zelo nerodno. Enkrat je rekel, da če bi mogel bi za vedno zbiral vse te svoje začetne komade in posnetke. Mal je udarjen s perfekcionizmom in se mi zdi, da starejši kot je, bolj mu tole tolče ven. Jaz na njegovem mestu bi, če ne drugega, naredila vsaj hec iz tega, tako kot sta si ga na te njegove reperske začetka privoščila Lado in Jurij v ASTTNP-ju :) Samo škoda, ker je verjetno zelo malo ljudi vedelo v čem je štos.
  Drugače se pa strinjam da je imel Jan izjemno srečo, da sta ga oba starša (ne samo mama, kot to večina zmotno misli samo zato, ker je njegova mama pač znana) finančno podpirala in se je res lahko posvetil le glasbi. Redki imajo to srečo, običajno kakšni športniki. In glej ga zlomka, ko so starši glavni sponzorji in tisti najbolj zaslužni za kakšne športne uspehe svojih otrok, se ob tem nihče ne zgraža. Janu pa toliko ljudi očita, da mu je kariero kupila mama! In malo je pri tem kriv tudi Jan sam, ker ji je zelo hvaležen, da mu je ves čas stala ob strani in verjela vanj in se ji zato tudi vedo zahvali (nikoli tudi ne pozabi na očeta, kar pa mnogi spregledajo).
  Hmmm Marko, glede najinega sodelovanja pa bi se moral zmenit z mojim možem. Enkrat sem enemu mojemu prijatelju sicer naredila uslugo in pela back vokale na snemanju, pa ni bil čisto nič vesel. Tako da…. ;)

 46. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, eh, to samo to reče, da izpade kul, a veš, ker je pač sedaj veliko boljši. Hm, a mu ni oče umrl v zelo mladih letih? Ali morda misliš na očima? Glede mame, res je, veliko mu pomeni in zelo jo ima rad, kar je lepo in prav, prav to pa mnogi zlobneži potem izkoristijo za nepotrebna natolcevanja.

 47. Tia pravi:

  Očim?? Jan ga nima, oče mu je umrl ko je imel mislim da nekje 22 let, če se ne motim. Res pa je da sta šla z njegovo mamo narezen (pa ne v Janovih zelo mladih letih)in zato si o nem slišal bolj malo.
  Ja zlobneži oziroma pljuvalci, kot jim pravim jaz, radi umažejo vse kar je lepo. Sem pa imela priložnost spoznati gospo Doro in lahko ti rečem, da je res krasen človek. Prav neverjetno je koliko energije premore in ima take živahne modre oči ( ja punce, zdaj veste po komu jih ima Jan), ki kar vrtajo po tebi, ko se z njo pogovarjaš. Sem imela ves čas občutek, da ji nič ne uide, da vse vidi. In prav tako kot Jan tudi ona ni čisto nič vzvišena. Je zelo preprosta in se z njo lahko pogovarjaš čisto o vsem.

 48. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, hm, mislil sem, da je zanj skrbel tudi slikar France Slana, saj ima mama Dora z njim sina, ki je Janov polbrat. Upam, da zdaj nisem zapisal kake bedarije, saj sem vse skupaj malo pozabil, ker so stare zgodbe.
  Ko sva že pri Janovem očetu, pa moram reči, da mu je napisal krasno pesem Pogrešal te bom, ki je zares do izraza prišla šele sedaj na Klasiki, ko jo Jan tudi odpoje bolje kot kdajkoli.

 49. Tia pravi:

  Ja, Domen je Janov polbrat, samo je starješi od Jana (7 let sta narezen, če se prav spomnim) in on je sin slikarja Slane, ki pa ni skrbel zanj. Ravno obratno, Janov oče se je ukvarjal tudi z Domnom. Res pa je, da je bil Janov oče pilot in je bil zato bolj malo doma. Se strinjam, Pogrešal te bom je res lepa pesem in Jan jo je napisal že daljnega leta 95 pa so jo mnogi odkrili šele zdaj! Sicer pa bolje pozno kot nikoli ;)
  Hmmm, sem se ravnokar zalotila, da smo prišli že preveč na osebne stvari, česar pa Jan ne mara. Tako, da se bom malo distancirala od tele debate prej, preden bi se mi zareklo in bi povedala kaj preveč, kar bi lahko kdo tudi izkoristil.

 50. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, leta 1995 je ni zapel tako zelo dobro kot sedaj, v tem je po moje finta.
  In če smo že pri osebnih stvareh, enkrat sem bil njegova predskupina. Bal se je iti prvi na oder, zato sem moral jaz ogrevati publiko :)
  Ko je potem le prišel, se mi je javno zahvalil. Izpadel je huda faca.

 51. Tia pravi:

  Saj nisem mislila tebe, jih poznam pa veliko, ki so jo odkrili šele sedaj. Tako kot je veliko tistih, ki tega, kar je naredil Jan v zadnjih nekaj letih sploh ne poznajo, pa vseeno pljuvajo po njem. Sem malo jezna, ker smo z družbo ravno včeraj kofetkali pa sem malo vlekla na ušesa debato pri sosednji mizi. Vedno me razjezi kadar se nekdo dela frajerja, v bistvu pa sploh nima pojma o tem o čemer govori. Le zakaj ljudje tako radi samo kritizirajo in dajejo v nič delo drugih, zase pa so prepričani, da so sploh in oh najboljši. Meni pa je vedno v veselje, če lahko koga ali kaj pohvalim.
  Drugače ti pa tole čisto verjamem, nastopanje, dvorane, koncerti so ena izmed njegovih travm, ki se je verjetno ne bo nikoli znebil.

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Po moje je tudi za daleč za njim, saj je zdaj res zvezda in mu publika leži pod nogami.

 53. vesna pravi:

  no…vidim, da ste se zdaj prešaltali na ta forum…
  no, leto je spet naokoli in naš jan spet praznuje RD…no…želim mu vse naj naj…

 54. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Saj res, kolko let pa ima?

 55. vesna pravi:

  mislim da je bil 36…

 56. alex pravi:

  Boga tia ,ti ne da si ful potrebna…,ampak si še zelo glupa kmečka deklica.Tvoji komentarji da bi js vse dal za eden dan da bi bil jan držijo in bi ga izkoristu da te
  dobro pofukam ,pa da ti to željo izpolnim.Veš kaj tia,če že tolk skrbiš za jančka,a vidim da poznaš i staru doru vedi da je ta fina gospa “delala” z pokojnim Miroslavom (srbskega mutikašo,kartaroša, “osvajača” železniških in avtobusnih postaj),jančka v sobi dokler je stari slana globoko smrčal.To da se Jan svojega očeta sramuje je tudi resnica,na koncu niti priimka ni vzel ,mogoče na ić se nebi izplačalo;a tolk mu je hvaležen.Z druge strani razumem ga ,on je žalosten pankrt ki je odraščal z močno in ukazovalno mamico, kaj je enako=krhki moški ki ljubi močne moške, on pač v njih išče očeta pa magar bili i krimosi.Pogrešal ga bo ,samo na grob v Beogradu ne pride nikoli,kakšna hvaležnost’?'?Moj prijatu dela za adria medio in vem kakšne zgodbice se pripravlajo vsak božji dan(Lomilec ženskih src,njlepši pevec v slo,njboljzaželen ,tudi mašo so mu fotkali pred hišo da bi se resnica prikrila,a to je da Jan ni moški,..Pač vse se vrti okrog zaslužka njega in menarta in njihove playe kje te neznajo niti postrežti z nasmehom če nimaš vsaj bmw ali mercedes. .Vem da ti to spet ne boš verjela zato kar si zasvojena z mediji,ali so ti dali malo kokice(njihove najlubše hrane) da lepo vzdiguješ jančka nad vse nas ostale frajere in čeprav nas nikoli nisi vidla niti veš z čem se ukvarjamo in koliko smo mi dejansko vredni . Pa še glede tvoje glasbene razgledanosti naj ti povem da slovenci v tujini so prepoznavni in eden od njih je Magnifico kate
  rga vrtijo po celi bivši yu,pa tudi v tvoji Italiji je zelo pop in predvajan na tv,SašoLošič,Vlado Kreslin itn… Res ne morem verjeti kolk si potrebna,zasvojena in GLUPA.

 57. klemenix klemenix pravi:

  @Iztok: tk za mimgrede, kr vem, da smo zadnjič nekaj debatirali o komadu Soba 102, za katerega sem jaz nato povedal, da sem slišal, da je bil sprva mišljen za tercet med tremi znanimi slovenskimi pevkami, ki bi se s tem komadom predstavile na emi. No, kakorkoli, Jan je včeraj v oddaji NLP razložil, da je komad napisal za Nušo Derendo in Alenko Godec, ki bi pesem res predstavili na Emi, a se je on kasneje od tega projekta umaknil, ko je izvedel, da bo na Emi zopet prisotna strokovna žirija. Pravilno smo sklepali, da je nato spremenil besedilo in k sodelovanju povabil pevko Laro, s katero sta nato posnela omenjeno uspešnico, ki po moje ne bi bila taka uspešnica, če bi jo zapeli (sicer sijajni) Alenka Godec in Nuša Derenda.

 58. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Klemen, se strinjam, da pesem ne bi uspela brez Jana. To je dejstvo.

 59. locx pravi:

  Ravno prejle sem poslušal neki komad iz te tako opevane plošče. Moram reči, da sem kar zavil z očmi od dolgčasa, ki je preveval iz komada. Res, njegove balade so tako neposrečene in dolgočasne, da jih skoraj ne bi mogel opredeliti kot balade. Balade vrhunskih glasbenikov so v glavnem tudi njihovi vrhunci in tole kar sem slišal je bolj kritična točka.
  Sicer ima Jan nekaj simpatičnih komadov ampak to ziher niso te njegove balade. Aja pa še neki sem se spomnil, enkrat sem gledal nek njegov koncert, ko je spet poskušal peti neko balado in nam je šlo dobesedno na kozlanje. kako je že ljubim te, ljubim te in to v neskončnost. Ja tako se to ne dela.
  Poglej tudi naslove komadov: ljubica, moja si, ljubezen…Patetika.

  P.s.: kar je napisal Alex glede Menarta ni čisto iz trte zvito.

 60. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Locx, katero pesem pa si poslušal? In ja, naštej mi balade naših pevcev, ki so boljše od Janovih?
  Da ne pozabim, v pravi ljubezni ni patetike.
  Jebat ga, pač ne maraš balad, a to ne pomeni, da Janove niso dobre :)

 61. locx pravi:

  Nisem rekel, da ne maram balad, pravim, da so dostikrat vrhunci glasbenih ustvarjalcev, zato so mi seveda všeč. Ne vem katero sem poslušal, samo zelo “švoh” semi je zdela. Slaba muzika in lirika- za moje pojme.

  Kreslin: preko Mure preko drave
  Lovšin: Julita
  Tabu: ne vem katera že
  .
  .
  .
  “Barka iz perja, Moja ljubica, Bodi gola, Lepa, Tebe imam, Nisi moja ”

  Ne vem no, teli naslovi skoraj govorijo sami zase.

 62. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Četudi so naslovi in vsebina vezani na ljubezen, so vsaj zame narejeni vrhunsko, tako glasbeno kot tudi v besedilih, ki sploh niso tako slaba kot se zdi. Še posebej, če jih primerjam z drugimi izvajalci.
  Lovšin in Julita? Daj no, ne lomi ga :)
  Če je tole zate besedilo, kjer opaziš presežek, pa tudi ne vem:
  “Julita, Julita potrebujem te še
  Lahko mi pomagaš, če ostaneš mal tle.
  Lahko mi razkriješ svoj čarovniški trik,
  S katerim zvezala okrog glave s’ mi štrik.
  Julita, Julita, prosim ostan’
  Lahko pa tud mirno daš me na stran.
  Lahko mi razkriješ svoj čarovniški trik,
  Lahko pa do konca zategneš mi štrik.”

 63. locx pravi:

  ko moj duh se bo vrnil na zemljo nazaj
  peljal tem bom spet kam fino na čaj
  Poslušala bova musko španskih kitar
  in sanjarila o tem, da sva najboljši par

  Govori o nepopolni ljubezni, taki kot je v večini primerov. O pričakovanju potrditve. Ne pa da se cedi samo med in mleko.

  Pač ne štekaš poante, ni vse na prvo žogo.

 64. locx pravi:

  Pa še to, ne govori o podcenjevanju Plestenjaka. Bolj precenjenega glasbenika v Sloveniji težko najdeš, razen kakšnih Dan D. Prav nič originalnega ne vidim na njem. Je pa zelo uspešen biznismen. Sicer je pa to tvoj okus in jaz se vanga ne mešam, čeprav je glede na tvoje raperske und štorije presenetljivo mainstreamovski

 65. Nick pravi:

  včasih greva v hribe
  včasih na bazen
  včasih pri večerji
  reče mi kreten

  (angel iz nekje vmes)

  Zame super, se najdem v tem.

 66. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Locx, meni je kul, za razliko od Lovšina, ki se še vedno fura na staro slavo. Da o tem, da poje veliko slabše od Jana, niti ne govorim. Sicer pa, stari moj, Julita zame niti ni balada, je pa pop komad, to pa drži. Saj res, si pomislil, da tudi Jan ni na prvo žogo?

  Nick, verjetno se najdeš v zadnji vrstici, a ne :)

 67. Nick pravi:

  Iztok,

  Sem jasno napisal, lahko pa še enkrat za telebane: v vseh štirih vrsticah se najdem. Pri zadnji si pa verjetno pomislil nase in si jo zato omenil.

  Sicer pa, debilček, na staro slavo se v glavnem furajo jugoviči in zahodnjaki – kolikor sem obiskal teh koncertov, sem bil večinoma nezadovoljen. Naši so daleč od tega, dajo vse od sebe.

 68. Nick pravi:

  lockx,
  da te popravim, tekst je tak:

  Med koncem in ničem ne da se več ž’vet,
  Ko zmanjka ljubezni je boljše umret.
  V peklu je vroče, v nebesih svetlo,
  Tud v vicah ni zmerej tko blazn slabo.

  Julita, Julita potrebujem te še…
  Ko moj duh se bo vrnil na Zemljo nazaj
  Spet te bom peljal v kantino na čaj.
  Poslušala ‘va muz’ko španskih kitar,
  In sanjarila o tem da sva najlepši par.

  Julita, Julita, prosim ostan’…
  Ko moj duh se bo vrnil na Zemljo nazaj…

  mene seveda vedno zmoti tista kantina, ki jo poznam le iz vojske, pri nas so pa pač gostilne in se bi tudi komot rimalo. sicer pa julita … majka!!

 69. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nick, a hočeš reči, da bi bil Lovšin folku še vedno kul, če ne bi bil nekoč član Pankertov?

 70. pikapoka pravi:

  jaz sem danes dobila Klasiko – res je odlična ;)

 71. Nick pravi:

  Na tako zavozlano vprašanje pa ne znam odgovoriti. Le na napako v sklanjanju te lahko opozorim.

 72. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pika, pametno.

 73. Anonimnež pravi:

  Presneto alex na kakšnih prepovedanih substancah pa si ti, da si takole vsepovprek zmešal naše poste in jih pripisal samo meni?! No pa saj me sploh ne moti,če ti je to v posebno veselje, ga pač imej. Meni se ljudje, kot si ti smilijo. Vedno pomislim kaj hudega se jim je ali se jim dogaja v življenju, da svoj žolč zlivajo po vseh in vsakem, ki ali misli drugače ali pa je boljši od njih. Hmmmm, pa ne da ti je Jan speljal kakšno punca ali pa te je katera pustila zaradi njega? Ji ne gre zamerit, jo čisto razumem ;)
  Se že veselm tvojega naslednjega prijaznega posta
  tvoja potrebna, boga, z mediji zasvojena in s koka nafilana zelo glupa kmečka deklica
  Tia

  P.S. oprosti Iztok ampak nisem se mogla premagat :)

 74. Tia pravi:

  Presneto, sem prehitro postala! Da ne bo pomote ali mišljenja, da se ne upam podpisati, tale zgornji post je moj ;)

 75. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, ni panike, ti si kar daj duška v odgovorih Alexu :)

 76. alex pravi:

  Boga tia,misliš da ne vem da ste ti in ta iztok v navezi in da ste brezplačni odvetniki jančka za kapučino v playi,ne vem kako si razlagat drgač vašo vnetost do tega zadetga plagiatorja ki izsiljuje radio postaje po celi slo ,če ne bojo slučajno vrteli njegove komade da nikoli ne bo gost teh postaj.Nam normalnim ljudem se že dviguje želoc od Si ok,ampak to so bogi reveži in za mal denarja bojo vrteli tudi lepog daso če bi nekdo to plaču.Daj komad desetkrat na postajo,podpri z udarnim tv odajam in imaš hit. Še malo pa bomo na sekretu poslušali njegove stupidne pesmice.Dejansko imamo v glasbenem smislu škratka jana v preveliki obleki, ki njemu tako boža ego.Samo, kaj naredi denar iz enega netalentiranega baletnika,okornega in nespretnega do amna,da danes dirigira simfoničnim orkestrom.Brez akademije z enim letom tečaja kitare v ZDA in letom celovškega konz.Ja, to je moralna, recesija in prostituiranje akademskih glasbenikov,škoda vaših ur Mozarta, Chopina,Bethovena da danes igrate po ukazu enega ki ne zna ni desetino vašega … SRAMUJTE SE.To je i Bregovič počel pred dvajstim letom z Bijelim dugmetom,samo njih ne bom niti slučajno v isti rang.namreč Brega je svetovno znan glasbenik in ima dve leti akademije narejene.Za vašo inf ,V LJ je bila tudi balkanska madona alias Lepa Brena koja je naredila z par reklam koncert ki je prekašo jančka za milionkrat,vsaj po kritikah navdušenih obiskovalcev in takšen bo in v zg areni in po celi evropi.(tudi simfoniki in še trubači)dokler bo janček filu Mežico,Ajdovčšino,itn .Pa šele 50 ima. “Gospod” menart ti se zamisli kam boš ga zdaj porinu, ko je vsaka vas že obleplenja in naveličana, hmmm ,pa dej ga mal v Zagreb da vidimo,vem Beograd je deleč in vas ne razumejo… Vem boštjan,zasačila te je tvoja lepa Nataša z njim v postelji v Umagu ko si se lagal in te je ne glede na denar vrgla iz hiše.BRAVO NATAŠA!!”!.Samo da veš da janči ni tako dober ljubimec to tudi govorijo njegove bivše;baje je stari Božo Dimnik po besedah injice gregorčič boljši laver od mlohavega jančija,pa je star čez sedemdeset.BRAVO BOŽO!!!
  Zasvojena tia, glede mojih punc haha,bi ti rad povedu da se ne družim z takšnimi kot si ti in sploh ne dvomim da bi ti svojega fanta pustila na cedilki zaradi prežvečenega,plastičnog jana pa magar bila noseča.Ti se samo navdušuj z Plestenjaki z frau “Fritzl” Doro in njenim baletnikom a js se bom z Tonyem,Tošetom,Gibonijem,Lošičem,Bregom,Borom,Johniem Š.,mal z Oliverom,Iztokom M. in Kreslinom.

 77. alex pravi:

  P.s. tia !pazi da boš trezna ko pošiljaš…(anonimnež),to je prepovedano..

 78. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alex, kapučina ne pijem, v Janovem lokalu pa še nisem bil. In verjemi mi, da ne rabi ne mene, ne Tie, saj ima na tisoče oboževalcev, ki ga imajo zelo radi.
  Da ne bo gost oddaj? Se ti ne zdi, da vse oddaje na kolenih prosijo, da bi bil gost?
  Normalnim ljudem se dviguje želodec? Koliko pa vas je?
  Saj res, si kdaj slišal peti Lepea Daso v živo in to kak drug komad?
  Kakšno zvezo imata Bregovič in Plestenjak?
  Kakšno zvezo imata Lepa Brena in Plestenjak?
  In pozor, tudi so zelo kul Toše, Gibonni in Kreslin. Te pa glede na omembo le teh nikakor ne morem razumeti, da si tako proti Janu. Sem bil prepričan, da si hard roker :)

 79. alex pravi:

  Nespoštovani iztok!Mogoče res ne piješ kapučino v playi amak drži da hodiš po svetu z nosom v janovi riti.Ja, dobil boš avtogram ali jančkove sp hlačke z luknjico odzadaj…Čeprav ne zgledaš na fotkah tolk glup,glede glasbe si pa res omejen.In ti si novinar,publicist pa si tako pristransko navijaško na strani plastičnog.Obupno je da ti moram vse tolk razlagati glede radia,ogromnega denarja da njegove banalne,ljigave pesmi postanejo največi hiti.Preveri inf pri ljudeh ki delajo na radio energy,fantasy,krka itn ,pa boš vidu kakšne ukaze so dali gospodje če se njihovi komadi ne bodo vrteli do nezavesti.Ne bo intervjua ,pa če za tebe to ni izsiljevanje pol je to “umetniško poslovanje”.Kaj ima veliki Brega z tem kriplom, pa seveda nič samo je pokradu idejo ki je bila fora dvajset let nazaj(simfoniki).Kaj ima Brena z njim seveda da nič,samo je napolnila tivoli brez tolk reklame,brez tolk navijaških in občudovanih tekstov o velikem pevcu, ki fila mežico in ajdovščino z potrebnimi babami in pedri,dokler ena Brena polni dvorane kot je arena v zg,bg in po celi ostali evropi.Glede pop pevcev ki sem ti jih naštel da jih rad poslušam so vsi naravni talenti ki jih prepoznaš po celem belem svetu in oni so kul,a ne tvoj” šef u katerega si ti zaljubljen in bi z njim zbežal v rjuhe”Pomislim na tvojo ženo in otroke če jih slučajno imaš,kolk se oni počutijo,ahh siguerno se te fejst sramujejo.Res si “jadan”.Smešni iztok kaj ti se ne zdi čudno da jen z 36 leti človek ima že porche,džip mercedes 320avt,vilo na morju,stanovanje v Lj in se marsikaj,..to je mal preveč in za velike glasbene genije kot on,ki se zbuja opoldan je belo ribo za zajtrk,potem igra poker z mafijo.Nekateri pa garajo celo življenje in delajo stvari ki jih ne videvamo,tudi življenja rešujejo drugim,ampak oni niso face ,oni so grdi,zavidajo janu.res je da zavidajo tem plagijatorju in to je nevarno da pošteni delovni nimajo nič a dripci vse.Zaradi žensk mu nobeden pametan ne zavida ,pa to so vse punce z osnovno šolo,mafijaške kurbice z belim nosom in ena star pohotnica spagna ki je na koncu dobila hepatitis c Kopira Ramazzotija ,Alexa B.,Il divo,G,michela,Ricky M.Prosim te pejt enkrat vprašat v zg Tonya,Antu P.,Brunu Kovačevića,in te mojstre pop scene kaj mislijo za njegov o mrtvaško barvo glasu in stupidne tekste za iti na sekret.Namreč tudi idejo za spot Pride,pride dan je ukradu od Tonya v Pulskoj areni.Zato “misliti je drek znati” je stari pregovor,nisam hard rock,ampak Black ice ni slab ,a od domače Orange Stone.Nehi se blamirati zaradi tvojih domA in bodi KOK-ej.

 80. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alex, glede na to kak drek vse vrtijo naše postaje, so Janove pesmi še najmanj škodljive in sporne. Oprosti, kolega, a prav vidi se ti, da ga osebno ne maraš in da zato nisi poštem pri oceni njegove muzike. Če bi isto recimo pisal za Kumra in Murka, bi še razumel, a ker pišeš, da je Jan najslabši glasbenik od vseh, se vidi, da nisi pošten.
  Preverim naj pri ljudeh? Mar misliš, da ostali znani glasbeniki delajo kaj drugače? Daj no, ne lomi ga.
  Pa daj no, ne moreš primerjati Brene, ki je vsekakor večja legenda pe iz časov, ko je bil Jan še pokovec. To je zelo neumno in neumestno.
  Da bi se me sramovali, ker poslušam Jana? Ta pa je dobra. Po moje bi se me, če bi takole hvalil Damjana Murka :)
  Si na podoben način jezen tudi na tajkune?
  Toni je odličen vokalist, o tem ni dvoma, a to ne pomeni, da ima Jan slabe pesmi. To je spet blesava primerjava.
  Kopira? Kopirajo vsi, le da on to očitno dela stokrat bolje od drugih.
  In da ne pozabim, tudi mojim doma je všeč Plestenjak. Prav tako pa tudi Gibonni, Toni, Grašo, Toše in Oliver.
  Daj no, saj ne hvalim Kumra, Mirno, Atomik Harmonik in Murka. Kot sem rekel, nisi iskren.

 81. Tia pravi:

  Oh, ne morem verjet! Poglej no, skoraj bi zamudila! Velikemu vsevednemu alexu je spet prišlo in to kar dvakrat! Kar dva izliva!

  Sedaj sem pa v resni dilemi ali naj kaj napišem ali ne, odgovoriti ali ne odgovoriti….. to je zdaj vprašanje!

  JBG sorry Iztok, ampak skušnjava je prevelika. Sicer pa, le zakaj bi se sprenevedala, saj sva, kot pravi alex, v navezi, a ne in alex bo to že vedel, ker on ve vse o vsem in to iz prve roke, a ne?! No, pa naju je razkrinkal, se bom začela posipati s pepelom, morda pa bo zaleglo ;)

  Ubogi alex, čisto zares sočustvujem s tabo. Le kaj hudega ti je storil Jan, da ga tako ZELO sovražiš in mu zavidaš? Ti je speljal punco ali si se ti trudil okrog njega, pa ti ni (hmm le zakaj že ne?) ratalo? No ti že veš, ker pač ti veš vse, tako o meni, pa o Iztoku, pa o Janu in o vseh ostalih, po katerih zlivaš svojo gnojnico. Samo nečesa ne razumem, zakaj hudiča tako vneto prebiraš in te zanima vse o Janu, če pa ga ne maraš? Vidiš, to dvoje namreč niti slučajno ne gre skupaj. Če mene nekaj ne zanima ali pa nekoga ne maram, mi še na kraj pameti ne pride, da bi odpirala topike ali forume ali brskala po iunternetu za temi osebami. Jih preprosto ignoriram, pa je. Le zakaj bi se obremenjevala z njimi, če mi pa niso všeč in mi nič ne pomenijo, če jih preziram?

  No, zdaj se pa grem pobarvat na blond, da bom šla lažje v kontekst z naslednjim alexsovim izlivom. Potem bom pa vzela vrečko in na njo napisala:
  “Sram me je ker poslušam Jana Plestenjaka”, si jo poveznila na glavo in šla ven :)

 82. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tia, tudi mene čudi, da Alex tako veliko ve prav o človeku, ki ga ne mara :)

 83. Tia pravi:

  Ko bi vsaj zares kaj vedel mu človek še zameril nebi!Ampak…hahaha ne bom. Bom raje tole, kar se ravnokar zgodilo, delila s tabo! Sem ravno hotela nekaj napisat na temo …to se govori, med ljudmi…., ko se mi je za hrbet pripoal moj mož in mi začel brat čez ramo (presneto, kako to sovražim!). Potem pa je začel topic rolat gor in dol in na koncu sva imela nadvse zanimivo debato, ki se je odvijala nekako takole:
  -moj mož je rekel, da sedaj ko mu je alex končno odprl oči in je spoznal moje resnične potrebe in namere, mi ne bo dovoli več kofetkat z Janom!
  - seveda mu nisem ostala dolžna in sem mu sedaj, ko mi je alex tako natančno in nazorno razložil, kaj je Jan v resnici, javno prepovedujem hoditi z njim na pijačo!
  Tudi nobenih obiskov in butelk in pogovorov do jutra ne bo več!
  Mislim, haloo, a ne! :)

  OK midva greva pakirat, ker grem jutri na obalo in ima moj dragi čisto prav, ko pravi, pa prosim te, pa se ja ne boš spuščala na tako nizko raven in se bodla z enim takim, kot je tale alex.
  Se strinjam. Torej lep pozdrav tebi Iztok in vsem ostalim, ki jih ni sram, ker poslušajo Jana Plestenjaka. Morda pa se še kdaj oglasim, nikoli ne reci nikoli, ne ;)
  -

 84. alex pravi:

  Spet ste me napadli,a me mogoče spet niste razumeli kaj vam hočem razložit,dobro pa še enkrat;Js imam jančiča zelo rad,občudujem ga ,ampak kot velikega goljufa ,mojstra medijske scene ki se nam vsem smeji za hrbtom,da lahko prodaje tak pocukrani drek,tak kič in na koncu še širi svoj biznis,zato ga občudujem.Normalne ljudi bolijo take laži, da je on skromenpa dobrodelen, a vozi takšne avtomobile in trajba tak “glamur”,da pomaga invalide,ja pomaga v interesu reklame.(poglej revijo Nova ki se oprošča enem invalidu ki ga je janči izkoristo in dal na slikico v Kempinskiju,kot on vedno pomaga)…Človek je normalno protestiral in povedu resnico da ga nikoli ni pomagu ali kje povabo ,ampak je dobil vstopnico na neki nagradni igri.Nisem nikoli povedu da je najslabši glasbenik,ampak da je plastični medijski konstrukt to drži.Poglej kolk te agresivne radijske in “žurnalistične” podpore ,celo leto medijske priprave ,za njegov lokal,za njegov album,za koncerte,ljubezni, ..Ahh,kolk smo naveličani tega,kje so drugi pevci jaz se včasih vprašam,pa tuki ti leži odgovor.Ni denarja;ni preklete podpore ,glej zakaj nikjer ne prebereš o Rudanu,Kosmaču itn,pa kje so ostali?Pa kaj je res on najlepši slo pevec?Kdaj je bilo tekmovanje?Čudi me da so vsi tihi,a da sigurno tko ne mislijo.Poln nam je ku…tega pristranskega novinarstva podtkupljenga ki nam oblikuje javno mnenje,eden od tih si tudi ti iztočič.Da kopira in krade ti sam priznaš potlej je sigurno lopov.Lopov ki dobro živi dokler drugi preživljajo z 500 evroni na mesec pa ne kradejo.Kje je ta policija,davčna v tej državi vprašamo se??? tia ti si priznala svoje ampak si pozabila substance .Zakaj berem,berem o vsakem ki me zanima in on me zanima v tem pogledu kot brihtni, zahrbtni glasbenik ki vrti denar na nezbirčni slo publiki,potrebnim samskim ženskam po koncertih,pederčkih,ojdipčkih kot je on sam.Res janči miljkoviću imaš veliko srečo da si se zlego v Sloveniji,zato ker nikjer na svetu nebi bil to kaj si zdaj…

 85. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alex, še enkrat, imaš v glavi, da drugi popularni glasbeniki tega ne počnejo in so vse hite ujeli brez zvez in denarja?
  Ne govorim o navadnih ljudeh, govorim o drugih glasbenikih. Daj ostani pri primerjavi v isti branži. Medijske priprave? No ja, če bi kdo drug izdal dvojni album na tak način, mi lahko verjameš, da bi imel prav tako veliko medijskih priprav in podpore. Rudanu? Kaj pa dela? Kosmač? O njemu se ogromno piše zadnje tedne, ker spet dela pri nas. Ko ni delal se pač ni pisalo. Kdo pa je lepši? In spet čvekaš o ljudeh s 500 evri. To je blesavo, saj bi lahko tudi vsem ostalim glasbenikom, ki jim gre dobro, očital to primerjavo. In ja, kje drugje kot v Sloveniji bi lahko uspeli tudi Murko, Miler in Atomik Harmonik? Daj no, ne lomi ga, zakaj samo Jan. Nisi fer. Pristransko novinarstvo? Spet samo pri Janu, a ne? Eh.

 86. bučka pravi:

  Tia pravi:
  “…česar pa tudi ni nikoli skrival, kakor tudi ne, da je Bolezen od Ramazottija.”

  Katera od Ramazzottija pa je Janova Bolezen? :D

 87. Miha pravi:

  Marko, Rudan je dober pevec? Si ga sploh slišal v živo? To je zate lahko petje, zame je daleč od petja. Jan je profesor za M. Rudana pa da ne bo pomote, Jan ni dober pevec ni pa najslabši, glasbo pa ima Plestenjak vrhunsko

 88. darkwarrior pravi:

  plestenjajčič ki ga u ritko redno dobi mi sicer ne paše, prav tako kot pop muska na sploh ne ali slo muska k je beda od bede ampak barka iz perja dj time remix mi je pa kul

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !