Recenzije: Defiance, Thick as Thieves, Sixty Six

7.03.2009 ob 16:00

DEFIANCE (zda 2008, vojna drama, režija: Edward Zwick, igrajo: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos)

Odlična tematika, zelo slaba izvedba.

Defiance je režiral Edward Zwick, avtor filmov Legends of the Fall, The Last Samurai in Glory, se pravi filmov, ki slovijo po zelo močnem, čustvenem in veličastnem prikazu zgodbe. Prav zato sem bil zelo razočaran, da sem s filmom Defiance dobil zelo hladno, neprepričljivo, površno in slabo odigrano vojno dramo, ki izgleda tako, kot da bi jo režiral učenec Edwarda Zwicka. Štorija o skupini Židov, ki se pod vodstvom bratov Bielski (Daniel Craig, Liev Schreiber), pred nacisti več kot uspešno skrijejo v gozdovih Belorusije in uspejo sestaviti celo neke vrste državo v malem, ali še boje, komuno, je brez dvoma izjemno zanimiv del zgodovine, toda kaj, ko je filmska ekranizacija močno pod nivojem in taka, da ji lahko očitamo celo parafrazo filma The Village, ki ga je leta 2004 posnel M. Night Shyamalan.

Ocena: 2/10

null

THICK AS THIEVES (zda 2009, akcijska kriminalka, režija: Mimi Leder, igrajo: Antonio Banderas, Morgan Freeman, Radha Mitchell, Rade Šerbedžija, Robert Forster)

Kaj za vraga v takem poceni filmu počne tako dobra ekipa?

Da bo Thick as Thieves verjetno pikiral naravnost na DVD, ne preseneča, saj gre kljub odlični igralski ekipi za zelo povprečen, klišejski in neprepričljiv akcijski krimič, kjer tudi seksualni prizori med Antoniem Banderasom in Radho Mitchell izgledajo zelo zaspano in nezanimivo. Glavni krivec za porazno atmosfero in poceni prikaz dogajanja je brez dvoma režiserka Mimi Leder, sicer punca, ki ima za pasom filme The Peacemaker, Deep Impact in Pay it Forward. In punca, ki bi morala s tako ekipo narediti veliko boljši film. Zgodba o dveh kradljivcih umetnin (Banderas, Freeman), ki morata za ruskega mafijca (Rade Šerbedžija) ukrasti dve izjemno dragoceni jajci, teče zelo otročje, neprepričljivo in razvlečeno. Skupaj z dialogi in dramatizacijo vred. Če ste videli komedijo My Mom’s New Boyfriend, kjer je prav tako igral Antonio Banderas, pa boste brez dvoma pogruntali še glavni preobrat, ki pa mu potem sledi še dokaj dober zasuk, s katerim pa film žal ne more prekriti vsega sranja pred tem.

Ocena: 3/10

SIXTY SIX (anglija 2006, komična drama, režija: Paul Weiland, igrajo: Gregg Sulkin, Eddie Marsan, Helena Bonham Carter)

Po krivici prezrt biserček, ki ga brez slabe vesti proglašam za enega najboljših filmov leta 2006.

Sixty Six je eden tistih malih filmčkov, ki gledalca navdušijo z zelo izvirno zgodbo, še bolj izvirnim prikazom te zgodbe, s prečudovito atmosfero, odlično dramatizacijo, zelo tekočim tempom in energijo, ki kar poka po šivih. Ki je vidna v prav vsaki sekvenci, prav vsakem dialogu, prav vsakem pogledu. Zgodbica o fantku, ki se pripravlja na “bar mitzvah”, na židovski krst, za katerega želi zares nepozabno zabavo in dogodek, kjer bodo zbrani čisto vsi sorodniki. Okej, toda kaj, ko se piše leto 1966 in ko se angleški nogometni reprezentanci obeta odlična uvrstitev na svetovnem prvenstvu. Drži, tole je film, ki več kot odlično pokaže, da je fuzbal najbolj pomembna stvar na svetu. Tako zelo, da zasenči celo najvažnejši dogodek v življenju mladega Žida. Nič čudnega, da poba uroči celo reprezentanco in si želi, da bi čim prej izpadla iz tekmovanja. Zares krasen in nepozaben filmček, kjer režiser Paul Weiland, ki je režiral tudi nekaj epizod Gospoda Beana in Črnega Gada, vrhunsko prikaže odnos očeta in sina, kjer oče pozablja, da bi sinko potreboval malce več pozornosti, pa četudi mu tega ne da dovolj jasno vedeti. Na prvi pogled zabaven, na drugi pa zelo močan in globok družinski filmček, ki bo v mojem srcu ostal za vedno.

Ocena: 9/10

null

 

6 komentarjev na “Recenzije: Defiance, Thick as Thieves, Sixty Six”

 1. Aljoša pravi:

  SIXTY SIX, se popolnoma strinjam zelo posrečen film, ki ga na srečo nisem prezrl:)
  (priporočam ogled)

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vidim, da imaš odličen okus za filme. Pohvalno.

 3. Filip pravi:

  Tudi jaz sem si ogledal filmček, ko sem prebral tole tvojo recenzijo in se strinjam s tabo: odličen fell good film, ki ti res polepša dan.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res me čudi, da ni več dosegel in da ga dejansko pozna zelo malo ljudi.

 5. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Ledge, Beautiful Boy, Toast pravi:

  [...] tv zvezdnik. In pozor, Carterjeva je leta 2006 igrala tudi v podobnem in enako odličnem filmčku Sixty Six, kjer je bil deček namesto na hrano nor na fuzbal. Je pa Toast vendarle nekoliko drugačen film, [...]

 6. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: I Spit On Your Grave, Bruce Lee My Brother, The Big Bang pravi:

  [...] v Hollywood, za vraga. Tole je spet neka srednja žalost, tako kot pri filmih The Other Man, Thick As Thieves in My Mom’s New Boyfriend. Dejansko film, ki ga ne bo videl nihče in ki ga sploh ne bi bilo [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !