Recenzija: Milk

3.03.2009 ob 04:53

zda 2008, drama, režija: Gus Van Sant, igrajo: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin, James Franco, Diego Luna, Victor Garber, Alison Pill

Biografija gejevske ikone.

Z oskarjem nagrajeni Sean Penn, ki igra malce drugačno inačico odvetnika iz filma Carlito’s Way, je Harvey Milk, možakar, ki se je vse do smrti boril za pravice gejev. To, kar je bil Martin Luther King za črnce, je bil Harvey Milk za geje. Oba sta padla pod streli atentatorja, oba sta se v človeško zgodovino zapisala z velikimi črkami, oba sta se za pravice »svojih« borila v času, ko je bilo to še nekaj posebnega. Ko so bili geji na črni listi in ko so jih obravnavali kot stekle pse. In pozor, Harvey je bil tako zelo vztrajen, da je sredi sedemdesetih postal celo nadzornik San Francisca, mesta, kjer so geji leteli najdlje. Še dlje kot v Philadelphii. Če ga ne bi ustrelili, bi mora postal še guverner. Hm, morda celo predsednik. Kot Obama. Kot možakar, ki se je boril za nekaj lepega. Za pravice marginalcev, ki so marginalstvo presegli že zelo zgodaj. Gejem je zagotovil osnovne pravice in jih spremenil v povsem vsakdanje ljudi. Seveda s pomočjo demonstracij, ki so za razliko od modernih gejevskih parad še imele smisel. Danes se geji mečejo ven in paradirajo kot bedaki, v sedemdesetih so maširali kot črnci in se resnično borili za svoje pravice. In za dejstvo, da jih policija ni mlatila s pendreki samo zato, ker so geji. Točno tako, Harvey Milk bi danes izgledal smešno. Kot parodija Harveyja Milka. Takrat je izgledal kot Martin Luther King. Možakar s sanjami. Z gejevskimi sanjami, kjer bi tudi geji živeli v miru in spokoju. Jasno, Sean Penn ga igra vrhunsko. Bolje kot bi ga igral resnični Harvey Milk. Enako dobro ga režira tudi Gus Van Sant, ki se je z geji srečal že v filmu My Own Private Idaho. Oba film peljeta z roko v roki. Tudi med Pennovi poljubi z Jamesom Francom, Emileom Hirschom in Diegom Luno. Tudi med njegovimi prepiri s političnim kolegom Joshom Brolinom, ki mu je sprva naklonjen, nato pa vendarle pošteka, da je dobil preveliko moč. Da so geji dobili preveliko veljavo in da jih bo treba ustaviti. Milk je vsekakor dobro narejen film. Nekakšen kvazi dokumentarec, ki se vendarle zaveda velikega ekrana. Posnet je tekoče, zanimivo in zgodovinsko poučno. Pa vendar tako, da bo zares všeč le tistim, ki jih ta tematika zanima. Vsi ostali bodo namreč malce na hladnem. Vsi ostali se bodo morda kanček dolgočasili. Za razliko od filma Ljudstvo proti Larryju Flyntu, ki je presegel okvire tematike in ga je razneslo na vse strani. Na koncu pa se mi postavlja zanimivo vprašanje. Bi se aids tako zelo hitro razširil le med geji, če bi bil Harvey Milk še živ? In drugače, je bil aids le kazen za pravice, ki jih je gejem zrihtal Harvey Milk?

Ocena: 7/10

null

 

22 komentarjev na “Recenzija: Milk”

 1. filmoljub pravi:

  Z oskarjem nagrajeni Sean Penn, ki igra malce drugačno inačico odvetnika iz filma Carlito’s Way, je Harvey Milk, možakar, ki se je vse do smrti boril za pravice gejev.

  Res si smešen s temi primerjavami, potegnjenimi iz anusa. (Saj veš: geji, pa anus, geddit?)

  Milk je vsekakor dobro narejen film. Nekakšen kvazi dokumentarec, ki se vendarle zaveda velikega ekrana. Posnet je tekoče, zanimivo in zgodovinsko poučno.

  Čestitam, v celi tej tvoji izdrkanciji se znajde odstavek, ki je celo približno podoben tistemu, čemur rečemo “recenzija”, če že ne “filmska kritika”. Razen teh dveh stavkov lahko vse ostalo mirno zbrišeš, ne bo nihče opazil.

 2. NinaNana pravi:

  Oh, filmoljub … želim si, da bi malo razmislil in pometel še pri sebi. Tu in tam spremljam tvoje in Jan G-jeve neprebavljive kakor da filmske zapise. Gostota dveh tujk in hoh izrazov na stavek ne pomeni kakovosti. Cineast, impozanten … Očitno si ga drkata in pišeta za sebe in en za drugega.

  Gartner je v primerjavi z vama čitljiv, berljiv in svež. Pa ga nimam za kaj posebnega zagovarjati, marsikdaj mu manjka bolj zdrave pametni in pravilnejše slovnice. Ampak ga tudi ti nimaš za kaj posebnega zaničevati, res ne, bumbar.

 3. filmoljub pravi:

  Draga moja, pismenosti in razumljivosti mi zagotovo ne moreš očitati – vsaj, če je tvoj materni jezik slovenščina in si povprečne inteligence.* Gartnerju nikoli nisem očital elokvent…, pardon, bogastva izražanja in sloga pisanja, temveč le idiotsko wannabe marcelovsko spakovanje, pri katerem mu očitno sploh ni več pomembno, kaj napiše, in ali ima napisano kakršnokoli zvezo s čimerkoli (prosim, ustavi me, če sem ti preveč nerazumljiv), temveč le še nek kvazi “slog” pisanja — ki je smešno aboten in prav izrazito neduhovit. Ker ob tem vleče absurdne filmske vzporednice in asociacije direktno iz ovčjega anusa, enostavno ne morem mirno gledati, kako smeti in onesnažuje filmske vsebine, ki so meni in še komu preveč ljube, da ne bi izrazil svojega nestrinjanja. In ker je Gartnerju “argument” — torej utemeljenost in pojasnjenost napisanega — docela fiktiven in očitno povsem nerazumljiv pojem (če hočeš, lahko pišem bolj počasi), me včasih popade bes in sem veliko bolj nesramen, kot bi bil v primeru, da bi se dalo z nekom normalno in ARGUMENTIRANO komunicirati.

  p.s.
  Pa ne, da sem sploh kdaj trdil, kako strpen, prijazen in razumevajoč sem. I’m simply too old for this shit.**
  ____
  * Za dodatno literaturo ti priporočam SSKJ in Slovenski pravopis, tu pa tam pa še katerokoli leposlovno knjigo.
  ** Parafraza znanega Gloverjevega citata iz slovite franšize Lethal Weapon.

 4. Pika Blogavička pravi:

  “In drugače, je bil aids le kazen za pravice, ki jih je gejem zrihtal Harvey Milk?” – Ali je to retorično vprašanje? Ali pa morda res misliš, da je tako?

 5. NinaNana pravi:

  No, saj mi ni treba pisati. Ti kar ne potegne, da je ljudem bolj všeč iskren kmet kot pa neiskren smartass. Zato ti niti v tako dolgem komentarju ne znese za eno pošteno šalo.

 6. filmoljub pravi:

  Da sem smartass, mi imaš pravico očitati, neiskrenosti pa nikakor ne. Če to res misliš, potem si zgrešila bistvo.

  Ni pomembno. Lepo, da bereš moj blog (čeprav le tu in tam). :D

 7. mina pravi:

  @ Iztok”Pa vendar tako, da bo zares všeč le tistim, ki jih ta tematika zanima.Vsi ostali bodo namreč malce na hladnem”
  Katera tematika? Gej tematika? Kaj pa je to gej tematika? A niso geji ljudje? Gej tematika me ne zanima, Milk pa kar precej.
  @ ninanana, res, le kaj je nerazumljivega v filmoljubovih zapisih? Lahko ti njegovi zapisi niso všeč, ali da so nerazumljivi??!! Ja, če ti slovenščina ni materin jezik. Kar pa se tiče Iztokovega pisanja, res piše tekoče, tekoče piše tudi filmoljub, ali Iztok biše brez smisla, in filmoljub s smislom. Iztok dela vsebinske povzetke filmov, pa še malo bivših filmov režiserja zraven našteje, i to ti je to. Hkrati pa se ima za recenzista. Če hoče biti recenzist, bo moral kakšno recenzijo/kritiko skup spravit, to bo pa težka. S svojim komentarjem si hkrati neupravičeno branila Iztoka in neupravičeno kritizirala filmoljuba.
  @filmoljub
  ljudstvo bi bilo zelo veselo, če bi malo več spisaril še kakšno recenzijo za tekoče filme, saj ne da težim, samo nisem še naletela na boljše recenzije od tvojih, pa mi je zdaj malo dolgčas brati druge.

 8. sky pravi:

  Če naj bi bile recenzije filmov eno izmed vodil za bodoče gledalce nekega filma (kakor sam predpostavljam), potem iskreno povem, da Iztokove recenzije sicer večkrat z zanimanjem berem, sem pa ugotovil, da ostane le pri branju. Ker nekako logična posledica bi bila, da bi si na osnovi zapisa oz. recenzije film (vsaj občasno) na vsak način hotel ogledati, pa se žal to še ni zgodilo. “Recenzija” je sicer fina beseda, ampak za te tukaj predlagam kakšen drug naziv. Saj bralcev zaradi tega ne bo manj, bodo pa manj pričakovali, in morebiti potem več dobili. lp

 9. Buba pravi:

  o joj joj… iz vrstic in iz med-vrstic kar veje homofobija… aids kot kazen? auč… this one is totally gone-bad… resno mislim.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, ko boš pogledal malce večje število filmov, boš tudi ti uspel najti malce več primerjav. Ko boš pogruntal, da v filmu štejejo tudi prikaz zgodbe, scenarij, dialogi analiza likov in ne samo zvok, kamera, glasba, scenografija ter posebni efekti, pa boš razumel tudi moje pisanje recenzij. Do takrat pa ti predlagam, da držiš gobec.
  LP

  Pika, kaj misliš?

  Buba, daj no, kot da tega še nisi nikjer slišala.

 11. filmoljub pravi:

  ko boš pogledal malce večje število filmov, boš tudi ti uspel najti malce več primerjav.

  Za nekoga, ki si je (kot se nenehno hvališ) ogledal toliko filmov, imaš razen debilnih recenzij tudi skrajno idiotske primerjave in asociacije, zato bi bil jaz na tvojem mestu raje tiho, da se ne osmešiš še bolj, kot si se itak že.

  Ko boš pogruntal, da v filmu štejejo tudi prikaz zgodbe, scenarij, dialogi analiza likov in ne samo zvok, kamera, glasba, scenografija ter posebni efekti, pa boš razumel tudi moje pisanje recenzij.

  Gartner, res si smešen. :D Prav tisto, o čemer sam nimaš pojma in kar jaz (pa še marsikdo drug) ves čas očitam tebi, mi zdaj infantilno mečeš nazaj v obraz. Pa koliko si ti sploh star, dečko? A imaš bralce svojega bloga res za take bebce, kot si sam?

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, kot sem rekel, ko boš videl malo več filmov, ti bodo tudi te primerjave malo bolj jasne.
  Ne kolega, ti o tem nimaš pojma, saj meniš, da v recenzijo ne sodi pisanje o liku, scenariju in zgodbi, kar vedno počnem sam.
  In ja, tudi ti si bralec mojega bloga.

 13. Buba pravi:

  iztok – slišala od moje stare mame in podobnih dinozavrov.ti se mi pa zdiš bolj svobodni duh in strpen… ;)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Buba, saj to nima veze s tem kaj jaz mislim. Gre le za to, da so rekli, da je aids božja kazen za geje. Če se jaz s tem strinjam, ali ne, sploh ni predmet debate.
  Sicer pa, kaj pa če je res, glede na to, da se je začel prav med geji, ali še bolje, lahko bi ga ustavili, pa jim je dol viselo, saj so imeli v glavi, da bodo itak samo geji umrli. Pa ne teži mi spet, da sem homofob, le debatiram :)

 15. Kristina pravi:

  Iztok, spet neki bluziš na pamet. AIDS se ni začel med ameriškimi geji, ampak že leta 1600 pri afričanih, ki so seksali s šimpanzi.

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Kristina, pravijo, da se je začel že leta 1234, ko je neki kmet seksal z Marsovcem.

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  Odličen film in še boljši Sean Penn, ki si je oskarja zares zaslužil (nič manj kot Rourke, ki bi ga seveda tudi moral dobiti, a zmagovalec je lahko le en).

  Take bučke o AIDSu si pa ta film res ni zaslužil, povezovanje te bolezni z neko božjo kaznijo pa ni nič manj miselno preživeto kot srednjeveško prepričanje, da je tudi kuga božja kazen za človeške grehe. Prvo kot prvo – človek se ne more okužiti z AIDSom, niti se AIDS me more širiti, ker je AIDS kot skupek bolezenskih simptomov zgolj posledica okužbe z virusom HIV. Ljudje so tako lahko zelo dolgo okuženi s HIV (Magic Johnson še vedno živi!!!), pa to še ne pomeni da imajo AIDS = imunska pomanjkljivost (AIDS je torej dejansko diagnoza bolezni, ki se razvije zaradi delovanja virusa HIV). Tako neposredno in zgolj zaradi AIDSa ne umremo, temveč virus HIV uniči imunski sistem do točke, da obolelega človeka pokončajo druge okužbe, proti katerim bi se brez HIVa sicer lahko ubranil.

  Namigovanje o božji kazni za geje pa je izrazito homofobno in sramotno, saj gre za veliko število okužb med njimi predvsem zaradi narave njihovih spolnih odnosov (brez zaščite + analni seks), zaradi česar je možnost okužbe veliko večja.

  Raziskave zaenkrat podpirajo teorijo, da je virus HIV prišel na človeka od opic, vendar ne s seksom (to so si izmislili rasisti za “dokazovanje” izprijenosti črne rase), temveč preko lova in prehrane.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, vem, kolega, a vseeno paše v oceno. Če ne drugega, pa kot majhna provokacija :)
  Kako naj bi se res začel, pa je ogromno teorij, mnoge so tudi teorije zarote, tale o opicah pa je morda res najbližja resnici. Ampak je pa vseeno zanimivo, da se je najprej pojavil prav pri skupini štirih gejev, ki pa s temi opicami niso imeli nobene zveze, pa tudi v Afriki niso bili. No ja, razen če je recimo kako okužen Afričan prišel v ZDA in bil povrhu tega še gej, nor na Turško savno. Kar pa resnično dvomim.

 19. Maco pravi:

  Zelo soliden biografski film o življenju in delu Harveya Milka z odličnim Seanom Pennom v glavni vlogi.
  Osnova za film je bil dokumentarec, režiser Gus van Sant poskuša prikazati Harveya Milka v čimbolj človeški luči.
  V naš zgodovinski spomin pa bo ta film šel tudi zaradi vedno aktualne borbe za človekove pravice.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, hm, dvomim, da bo tale film z nami res ostal tako dolgo.

 21. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Gejevski in lezbični film (queer cinema) pravi:

  [...] recenzija-another-gay-movie/ liffe-2008-otto-or-up-with-dead-people/ recenzija-milk/ [...]

 22. Recenzije: J. Edgar, The Iron Lady « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Brokeback, kar je jasno, saj je scenarij napisal Dustin Lance Black, ki je isto počel pri filmu Milk. Jp, J. Edgar Hoover je za Eastwooda v prvi vrsti gej, ki tega ni smel priznati naglas. Tudi zaradi [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !