Recenzije: Lie With Me, The Night Listener, Moving Malcolm

26.02.2009 ob 03:42

LIE WITH ME (kanada 2005, erotična drama, režija: Clement Virgo, igrajo: Lauren Lee Smith, Eric Balfour, Polly Shannon, Don Francks)

Zelo solidna in zelo eksplicitna erotična drama, ki ji lahko mirne duše rečemo tudi Poslednji tango v Parizu.

Lauren Lee Smith je Leila, seksualno odprta, malce infantilna, nenehno pohotna in direktna predatorka, malo Sharon Stone iz Prvinskega nagona, malo Melissa P. iz romana Pred spanjem si stokrat skrtačim lase, malo Maria Schneider iz Poslednjega tanga v Parizu, malo pa Natasha Henstridge iz filma Species. Pač mladenka, ki obožuje seks in ki se ne ljubi, marveč fuka. Jasno, njen novi ljubimec David (Eric Balfour) se vanjo zacopa do konca in naprej, kar njej ne paše preveč, saj jo zanima samo njegov tič, ne pa tudi njegovo srce. Prizori njunega seksa so zelo direktni, močno eksplicitni (ne ravno tako kot v 9 Songs Michaela Winterbottoma in recimo v filmih, ki jih snema Catherine Breillat), pa vendar romantični in taki, da jim verjamemo. Da kupimo zgodbo o strasti in ljubezni, ki ne pozna meja. Pravzaprav zelo očarljiv erotičen film. Takšen, da ga lahko mirne duše priporočite ljubiteljem žanra, ki zadnje čase skorajda nima pravih predstavnikov. Ali pa ima le filme, kjer je seks samo zato, da se z njim šokira (recimo The Brown Bunny). Tukaj gre za drugačen seks. Resda še vedno močno ekspliciten, pa vendar tak, da ga brez težav vzamemo za del zgodbe, kjer se tudi frontalna golota obeh glavnih protagonistov lepo zlije s celoto. Žal šepajo dramaturgija in malce neprepričljive igralske sposobnosti, prav to pa filmu preprečuje, da bi bil zares dobra erotično romantična drama z neko trajnejšo vrednostjo.

Ocena 3 in pol

null

THE NIGHT LISTENER (zda 2006, drama, režija: Patrick Stettner, igrajo: Robin Williams, Toni Collette, Sandra Oh, Rory Culkin, Joe Morton)

Dovolj prepričljiva in zelo zanimiva štorija, kjer gledalec dobesedno hrepeni po tem, da bi zvedel konec.

Robin Williams je leta 1999 popolnoma pogorel s filmoma Jakob the Liar in Bicentennial Man ter izgubil status družinskega komika, katerega filmi prinašajo gore dobička. Zato se je odločil za spremembo klime in začel igrati v drugačnih in nekoliko resnejših filmih. In pozor, vsi po vrsti so bili zelo dobri. Govorim seveda o filmih One Hour Photo, Death To Smoochy, The Final Cut in The Big White, katerim bom sedajle dodal še The Night Listener. Strašno zanimivo, izvirno in dovolj napeto dramo, ali še bolje, dramski triler o radijskem napovedovalcu Gabrielu Nooneu, ki ga začne zanimati zgodba nesrečnega najstnika (Rory Culkin), na katerega pazi prijazna Donna (Toni Collette). In pozor, poba ima aids in sifilis, v otroštvu pa sta ga starša uporabljala za snemanje pornografskih filmov. In gospod Noon se z njim pogovarja po telefonu, saj je deček njegov zvesti poslušalec in velik oboževalec. Vsak dan, po cele ure. Kot v filmu Insomnia, kjer se je Williams pogovarjal z Alom Pacinom. Toda to je povsem drugačna zgodba. Zgodba na smrt bolnega dečka in možakarja, ki mu ta deček zleze pod kožo. Tako zelo, da spregleda nekaj zelo čudnih dejstev, na katere ga prvi opozori njegov prijatelj Joe Morton. Več vam ne bi rad izdal, saj bi bilo nepošteno od mene, pa četudi boste morda zavoljo Toni Collette dobili asociacijo na Šesti čut. Da ne bo pomote, tole ni Šesti čut, je pa zgodba o ženski, ki na koncu pričara šokanten in presenetljiv zasuk. Na koncu enega, potem pa še drugega. Dobro zrežiran, dobro odigran, zanimiv in napet celovečerec, ki so ga zelo po krivici prezrli tako kritiki kot tudi gledalci.

Ocena 4

null

MOVING MALCOLM (zda 2003, komedija, režija: Benjamin Ratner, igrajo: Benjamin Ratner, Elizabeth Berkley, John Neville, Jay Brazeau, Babs Chula, Rebecca Harker)

Presenetljivo solidna in očarljiva komedija, katero bi si z veseljem ogledal tudi Woody Allen.

Okej, Moving Malcolm ni ravno mojstrovina, ki bi se lahko ponašala z vrhunsko dramatizacijo in oskarjevskimi igralskimi kreacijami. In film, ki si ga bomo zapomnili do konca življenja. Je pa povsem simpatična, gledljiva in očarljiva zgodbica o možakarju Geneu Maxwellu (Benjamin Ratner), ki še vedno ne more preboleti svoje bivše punce Liz (Elizabeth Berkley), sicer igralke, ki svoj novi film snema v Pragi in se tolaži z dejstvom, da Carmen Electra pač ni imela časa. Ker še vedno računa na pomoč svojega nekdanjega fanta, ga prosi za uslugo. Za pomoč pri selitvi in nastanitvi svojega ostarelega očeta Malcolma (izvrstni John Neville), ki s svojim nesojenim zetom sklene posebno prijateljstvo. In naš film zmaga prav z njunimi prizori. Prav njuni prizori, dialogi in kemija ga dvignejo nad sivo povprečje. Nekaj podobnega lahko pripišemo tudi družini glavnega junaka. Tej nevrotični družbi tečnega očeta, odštekane matere in retardirane sestre (Rebecca Harker), ki v vsaki sekvenci ukrade šov. Ki igra tako zelo enkratno, da podvomimo, da sploh igra. Za razliko od Elizabeth Berkley, nesojene Sharon Stone, ki večji del film le pozira in se ne more izogniti povsem nepotrebnemu kazanju prsi. Pa četudi samo v prizoru, kjer to izpade zelo smešno in simpatično. Kot sem dejal že na začetku, tole je film, ki bi si ga z veseljem ogledal tudi Woody Allen, zato bomo rekli, da bi lahko prav on kot za šalo odigral glavno vlogo. Pa četudi le v filmu, kjer se zeleni režiser trudi nekoč postati prav Woody Allen.

Ocena 3 in pol

null

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !