Recenzija: Seven Pounds

21.02.2009 ob 01:00

zda 2008, drama, režija: Gabriele Muccino, igrajo: Will Smith, Rosario Dawson, Berry Pepper, Woody Harrelson, Michael Ealy, Elpidia Carrillo, Robinne Lee

Če iščete zares čudovit film, ki vam bo orosil očke, je Seven Pounds več kot primerna izbira.

Seven Pounds je film, ki bi ga lahko pokopala patetika. Glavni junak Ben Thomas, ki ga enkratno igra Will Smith, namreč naključno izbere sedem neznancev in se jim odloči pomagati, jim izboljšati življenje, skratka, poskrbeti, da jim bo šlo kot v pravljici. Pa vendar, režiser Gabriele Mucciono, ki je Smitha režiral še v The Pursuit of Happyness, ves čas pazi, da zgodba ne zajadra v preveč solzave in sluzaste prijeme, kar pomeni, da s kamero, s prizori, z glasbo in z igralci baranta s pravo distanco. Tako, da gledalec ne dobi sladkorne, marveč pade v zelo neobičajno, drugačno, močno očarljivo in skorajda pravljično štorijo o možakarju, ki bi navdušil tudi Mati Terezo. Jebat ga, tip je moška inačica Mati Tereze, ki globoko v sebi skriva trpljenje in tragično preteklost, ki jo skuša popraviti z dobrimi deli. Tip je čudodelnik, ali če hočete, mesija, ki pač čara z davki in vezami na pravih mestih. Če vas bo spomnil na Paula, junaka odlične drame Six Degrees of Separation, kjer je prav tako igral Will Smith, ne bo nič narobe. Ben Thomas je namreč kot Paul, le da se ne zadrži pri eni familiji, marveč osreči sedem različnih ljudi. Tudi na srcu bolno Emily Posa (še nikoli tako dobra Rosario Dawson), v katero se tudi zaljubi in na koncu izvede gesto, zavoljo katere mu boste hoteli roko stisniti kar skozi veliko platno. Močan in zelo lep film. Več kot primeren za čase gospodarske recesije, kjer bosta največ štela prijazna beseda in topel objem. Plus prizor v kadi, kjer smrt ni še nikoli izgledala tako zelo grozljivo, pa vendar očarljivo, torej tako, da je bila storjena z dobrimi nameni.

Ocena: 9/10

null

 

19 komentarjev na “Recenzija: Seven Pounds”

 1. Maco pravi:

  Verjetno mi je bil nekaj posebnega tudi zato, ker si prej nisem prebral nič o njem. To je film, ki ga ne vidiš ampak ga občutiš.
  V kaj te lahko pripelje občutek krivde…?

 2. smoger pravi:

  To je že drugo sodelovanje med Muccinom in Smithom. Zgleda, da sta se zelo dobro ujela.

  LP

 3. taya pravi:

  film, sem si pogledala dvakrat ali trikrat, da sem dojela vse njegove detajle…. malo me je sicer zmotil njegov totalni občutek krivde, ki ga pripelje do tja kamor ga…. se pravi to, da mu podleže…. no ja …. drugače pa me je film zelo pritegnil…. celotno planiranje, kaj, komu, kdaj in zakaj (nobena stvar brez razloga!) je pa tako ali tako fenomenalno… do konca, za katerega ne veš ali je srečen ali nesrečen….

 4. malasladkaprincesa pravi:

  jz sm jokala k zmaj,ko sm to gledala.
  res prevec lep film…

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco pri meni je bilo enako. Gledal sem ga ne da bi vedel pikico o vsebini.

  Smoger, bojim se, da tretjega ne bo, saj je tale film doživel zelo mlačen finančni uspeh, hrbet pa so mu obrnili tudi kritiki.

  Taya, ko je izpolnil poslanstvo, je zapustil naš svet. In ne bi rekel, da je šlo na koncu samo za občutek krivde, marveč tudi za žrtvovanje za svojo ljubljeno osebo. Le pomisli kako bi preživel še eno smrt. To pa bi ga res strgalo.

  Princeska, nisi bila edina.

 6. ŠalabajzerkaxD pravi:

  A LAHKO PROSM RAZLOŽIŠ ZAKA POL NI BIL NOMINIRAN ZA NOBENGA OSKARJA???
  PRASI*E uni k so na tej akademiji…
  mogu bi bit nominiran za kakšnega oskarja…

 7. Veliki DrMr pravi:

  Meni se je film zdel kanček prepatetičen. Presenečenje je Will Smith, ki je odigral fenomenalno. Kemija s soigralko Rosario Dawson je vidna, občutna in vrhunska. Mene je močno presenetil, ker sem ga bil vajen le iz, recimo temu, goofy vlog ala Fresh Prince in Bad Boys (ok, v Legend of Bagger Vance je bil dober ampak niti pol tako dober kot je v Seven Pounds).

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Šalabajzerka, veš koliko filmov ne pride do oskarjev. Rako pač je.

  Veliki, huh, kaj pa Six Degrees of Separation, The Pursuit of Happyness in Ali?

 9. Escobar pravi:

  svinjsko dober film … ta film te pa ne more pstit ravnodušnega na koncu … js sn še drug dan o tem filmu študiru … res je dober …. pa tak orginalni samomor ko je pa tu not bil …. sjeos … prekaša vse samomore :) ….

  drgač pa škoda da ni dosegu večjega uspeha in kritiki k so temu filmu obrnal hrbet, bi lahk zamenjal šiht :)

  p.s. u bad boysu pa ni mel goofy vloge, tisto je mel martin lawrence :)

 10. t-h-o-r pravi:

  meh, ameriško solzavo bluzenje

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, se strinjam, konec je čista nirvana. Čista poetika in poezija. Tragična, a na svoj način veličastna, celo romantična.
  Finta je bla tudi v snežni nevihti na otvoritveni vikend, ki je zmatrala tudi Carreyjev Yes Man. Potem pa je prišla močna konkurenca, kjer se je tal film še boj izgubil kot Carryjev.
  Kritiki pa res niso bili navdušeni. Očitno so res spregledali posebnost tega filma.
  Glede Bad Boys, tudi tu se strinjava. Bil je dokaj resen in zajeban, medtem ko je bil Lawrence bolj zabaven in sproščen. Vendar pa gre za akcijsko komedijo, kar pa je vseeno razlika od takšnih dram.

  Thor, morda, a narejeno na odličen način.

 12. tinkerbell pravi:

  ucer sm si pogledla spet in pursuit of happyness in sm zdele mal pocekirala,ce si kej od tega napisu,pa mi je vrgl vn ta film.
  lepa zgodba.sicer sm si film pogledala ze par mescev nazaj,ampak se me se zmer dotakne,ko pomislem na njega.
  jokala sm zravn tok,da me je blo kr mal sram (se dobr,da sm gledala doma,samo z lubijem in ne v kinu).
  in ja,zame osebno se dokaz vec,da will smith ni samo lep,ampak tud prekleto dobr igralc.

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nima ti bit kej narodn, film je v določenih prizorih res zelo čustven.

 14. Vidmar pravi:

  Ja, predvsem prizori z Ezro in Emily.

 15. Simon pravi:

  Sicer pozno ampak vseeno. Iztok a se spomnis ti kak si govoril čez Willa da ni sposoben igrat nobene taksne vloge kot jih je tukaj? The Pursuit of Happyness itd. Aja to si rekel v recenziji za film I am legend. :D

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nikoli nisem rekel, da Will ne zna igrati resne dramske vloge, to je dobro počel v The Pursuit of Happyness in Six Degrees of Separation, o tem ni dvoma. Rekel pa sem, da je za I am Legend, kjer je popolnoma sam, absolutno premalo močan. To pa sem rekel, ja. Še posebej, če je film zanič in je čisto vse res odvisno le od njega. Še Tom Hanks je bil premalo močan za Castaway, kaj ne bo Will.

 17. Simon pravi:

  Se strinjam z tabo. BTw rad berem tvojo stran.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lepo, da si se tokrat tudi oglasil in ne samo bral :)

 19. Soulja boy pravi:

  Jokal sem kot dež

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !