Recenzija: The Visitor, Frozen River

16.02.2009 ob 02:44

THE VISITOR (zda 2007, drama, režija: Thomas McCarthy, igrajo: Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Jekesai Gurira, Hiam Abbass)

Nenavadno prijateljstvo.

Za oskarja nominirani Richard Jenkins je profesor Walter Vale, ovdoveli, počasni, standardni, nezanimivi, dolgočasni in zadržani možakar, ki mu gre na živce celo učenje klavirja, zato ni čudno, da ga čez čas proda kar svoji ostareli učiteljici. Ko mu v šoli dajo nalogo, da se mora v New Yorku udeležiti neke konference, seveda zaviha nos, saj nerad potuje in še bolj nerad počne reči, ki jih ne počne vsak dan. Toda pozor, ko odpre vrata svojega stanovanja v Connecticutu, ga notri pričaka mlad in neznan parček. On, nadebudni bobnar Tarek (Haaz Sleiman), prihaja iz Sirije. Ona, malce nezadovoljna temnopolta prodajalka Zainab (Danai Jakesai Gurira), pa je prišla iz Senegala. Ker ima naš profesor očitno dober dan, jima dovoli ostati še nekaj dni, s tem pa prične nenavadno, simpatično, posebno in nepozabno prijateljstvo, ki ga tale filmski biserček prikaže na zelo očarljiv, gledljiv, zabaven in krasen način, ki gledalca popolnoma prevzame ter posrka v prizore na ekranu. Žal se potem zgodi malce nepotreben politični preobrat, ki ga zdelajo klišeji in film spremenijo v že videno tematiko. Pa vendar, Richard Jenkins, ki tokrat igra eno tistih vlog, kjer se zdi, da igralec sploh ne igra, marveč samo je, kar je zelo zahtevna naloga, profesorja Walterja Valea upodobi tako zelo odlično, da gledalca klišeji ne zmotijo preveč. In da mu film še vedno daje vse tisto, kar je treba. In vse tisto, kar mu je dajal v prvi polovici. Še posebej, ko na sceno prikoraka Tarekova mati Mouna (Hiam Abbass), s katero bi lahko naš Walter doživel dolgo pozabljeno ljubezen. Lep in očarljiv filmček. Ter prizori igranja bobna, ki jih ne boste nikoli pozabili.

Ocena 4

null

FROZEN RIVER (zda 2008, drama, režija: Courteney Hunt, igrajo: Melissa Leo, Misty Upham, Michael O’Keefe, Mark Boone Junior, Charlie McDermott)

Preveč hladna in mrtva, pa vendar pretresljiva in dovolj direktna drama o ženski, ki se preživlja s švercanjem emigrantov.

Če ste videli Rezervne dele Damjana Kozoleta, potem veste, kaj pomeni švercanje emigrantov. Tokrat je namesto Petra Musevskega pač glavna Ray Eddy, priletna gospa in samska mamica dveh dečkov, ki jo zelo prepričljivo, pa vendar ne povsem za oskarja igra Melissa Leo. Ker nima telesa kot Goldie Hawn v filmu Criss Cross, pač ne pleše striptiza, marveč za svojo družino poskrbi na veliko bolj nevaren način. Resda zaradi spleta okoliščin, pa vendar tako, da jo lahko zelo hitro pohopsajo lokalni policaji. Ker ji pri prevažanju Azijcev pomaga tudi mlada Indijanka Lila (Misty Upham), je stvar v rasističnem okolišu še bolj sumljiva, zato gledalec pri vsaki njuni vožnji trepeta za njuni usodi. Pa vendar, film je narejen in posnet zelo hladno in brez energije. Celo nekoliko razvlečeno in nezanimivo. In z dokaj navadno kamero, ki naj bi mu dala večjo avtentičnost, namesto tega pa mu daje občutek amaterizma in cenenosti, ki ga pokvarita in mu vzameta tisto, kar bi mu dal kanček večji proračun.

Ocena 3 in pol

 

8 komentarjev na “Recenzija: The Visitor, Frozen River”

 1. Maco pravi:

  Oba filma sta zelo zanimiva in gledljiva.
  Pri filmu The Visitor je name naredil največji vtis odlično odigrana vloga Richarda Jenkinsa in prizori igranja konga.
  Film Frozen River pa je eden tistih filmov, ki pridejo med “Oscarjevce”, kakor je prišel lani “Juno” in predlani “Naša mala miss”. V filmu so nekateri prizori pretemni, zaradi avtentičnosti ali proračuna filma.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, meni sta Naša mala miss in Juno veliko boljša filma.

 3. Maco pravi:

  No, tudi meni sta Naša mala miss in Juno boljša filma, da se razumeva.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak :)

 5. alenka pravi:

  The Visitor – zelo dobra drama. film ma počasen tempo, ampak ta glavni lik Walterja se ti ful ‘prkup’, ne govori tako veliko, a igra pove vse. 4+/5

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Prav to je veličina velikih igralecev, da jim ni treba pretiravati, overactati, pa so vseeno odlični.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » LIFFe 2010: Winter’s Bone, The Good Heart pravi:

  [...] 2008 smo imeli Frozen River, letos pa manjko sivih, depresivnih in hladnih filmov zapolnjuje Winter’s Bone, veliki [...]

 8. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Win Win, The Host, Jack and the Beanstalk pravi:

  [...] Pod režijsko taktirko Thomasa McCarthyja, ki nam je dal tudi zelo očarljivega in posebnega The Visitorja z Richardom Jenkinsom. Dejansko sta si oba filma nekoliko podobna, saj gre spet za nenavadno [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !