Recenzije: Frost/Nixon

12.02.2009 ob 18:45

zda 2008, drama, režija: Ron Howard, igrajo: Frank Langella, Michael Sheen, Sam Rockwell, Kevin Bacon, Oliver Platt, Rebecca Hall, Matthew Macfadyen, Clint Howard

O novinarju, ki je na kolena spravil Richarda Nixona.

Okej, Richarda Nixona, ki ga je pri prvi predsedniški kandidaturi porazil John F. Kennedy in to zavoljo dejstva, ker je bil pred kamerami lepši od njega, je zlomila afera Watergate, ki sta jo »zakuhala« novinarja Carl Bernstein in Bob Woodward, ali če hočete, Forrest Gump. Toda zares ga je zlomil šele novinar David Frost, ki mu je Nixon v legendarnem intervjuju leta 1977 priznal tudi reči, katere je zamolčal javnosti in preiskovalni komisiji. In to tako, da je padel na kolena, se pokesal, opravičil in skorajda zajokal. Točno tako, veliki Richard Nixon, kultni Tricky Dicky, ki bi lahko pamet in prebrisanost prodajal tudi Kennedyju, je moral priznati poraz tv voditelju in komedijantu Davidu Frostu. In to v pogovorih, ki se jih da še danes dobiti na YouTubeu in ki jih je takrat v živo gledalo okoli pol milijarde ljudi. Jasno, Nixon je pogovor na začetku in v nadaljevanju obračal v svojo smer in Frosta teptal kot majhnega dečka, nato pa vendarle padel na led in se ujel v svojo past. V svojo mešanico pretirane samozavesti ter samopašnosti, ki sta ga pokopala tudi med predsedniškim mandatom, kjer je najel špiclje, ki so prisluškovali demokratom. Kot sem že povedal, resnične pogovore med Nixonom in Frostom si lahko kadarkoli pogledate na internetu. Prav zato je tako zelo pohvalno, da tale film kljub temu izpade izvrstno, prepričljivo in tako zelo realno, da pravi pogovori izpadejo filmsko. Prav ste slišali, Frank Langela in Michael Sheen sta kot Nixon in Frost tako zelo prepričljiva, tako zelo spontana in tako zelo enkratna, da gledalec pozabi, da gleda film in da dobi občutek, da se mu pred očmi še enkrat rola leto 1977. Natanko taka je tudi režija Rona Howarda, ki se je končno odkupil za porazno narejeno Da Vinčijevo šifro. Lahko bi rekli, da Howard še nikoli ni režiral tako zelo dobro. Tako zelo intimno in tako zelo mojstrsko. Kot da sploh ni Ron Howard. Kot da je Oliver Stone, ki je Nixona z vseh strani nič manj briljantno obdelal v istoimenskem filmu iz leta 1995, kjer ga je igral Anthony Hopkins. Nič manj vrhunska ni tudi spremljevalna ekipa. Od Kevina Bacona, ki igra Nixonovo desno roko, do Sama Rockwella in Oliverja Platta, ki igrata Frostova pomočnika. Zares dober film. Tudi za tiste, ki jih ameriška politika ne zanima. Hudiča, tudi za tiste, ki niso še nikoli slišali za afero Watergate. In seveda za tiste, ki še vedno niso pozabili filma All the Presidents Men.

Ocena 4 in pol

null

 

6 komentarjev na “Recenzije: Frost/Nixon”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Film, ki nima nobene akcije, a se gleda kot najbolj napet triler. Gledalca proti vsem pričakovanjem (le koga zanimajo politične drame, kaj ne?) dobesedno posrka vase in vsako besedo, vsako gesto ter vsako obrazno mimiko servira s kirurško natančnostjo in bolečo učinkovitostjo. Tudi eden redkih filmov, ki Nixona ne prikaže zgolj kot negativca, temveč kot izvrstnega retorika in izjemno prebrisanega človeka, ki točno ve, kja hoče in kako do tega priti. A hkrati film v sebi skriva tisto več kot potrebno moralno iskrico spoznanja, da slaba vest, četudi preko najgloblje podzavesti, slej ko prej zlomi tudi najsilovitejšega moža.

  Za moje pojme čista petica in na oskarjih bom navijal za ta film, četudi vem, da nima realnih možnosti, ker ne premore klasične hollywoodske (da ne rečem – kičaste) melodramatičnosti.

 2. Buba pravi:

  Fenomenalen film :) oba sta mi bla svetovno všeč in nixon in frost… glede na to, da se nič ne dogaja, je full napeto, igra mačke in miši je svetovna. dramatičnost trenutka “Oh, when the president does it, that means that it is not illegal.” pa neprecenljiva.

 3. ŠalabajzerkaxD pravi:

  js sm šla to gledat
  ful napeto…

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, kateri film pa ga je prikazal zgolj kot negativca?
  Drugače pa je meni Slumdog Millionare vendarle boljši, kar pa ne pomeni, da je Frost/Nixon kaj dosti za njim.

  Buba, drži.

 5. Maco pravi:

  Odličen film, ki se odvija izključno okrog samega intervjuja in dogodkov, neposredno vezanih nanj. Oba glavna igralca sta svoja lika upodobila v več kot sto ponovitvah na odrskih deskah in ni presenetljivo, da sta prepričljiva tudi na velikem platnu. Ron Howard skrbno stopnjuje napetost do trenutka v intervjuju, ko Frost pritisne na Nixona, ta pa sprevidi, da se je znašel v brezizhodnem položaju, kateremu pa se iz svojega ponosa ne bo izognil.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, dobro si povzel bistvo in omenil oder.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !