Recenzije: Petelinji zajtrk

11.02.2009 ob 22:30

slovenija 2007, drama, režija: Marko Naberšnik, igrajo: Primož Bezjak, Pia Zemljič, Vlado Novak, Davor Janjić, Dario Varga, Severina

Verjetno najboljši slovenski film vseh časov.

Petelinji zajtrk je odličen film. Ne samo za slovenske, marveč tudi za evropske in ameriške razmere. Hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, dramsko kvalitetna, socialno dovršena in navihana mešanica drame ter komedije, ki izgleda tako, kot da bi jo režirali Balkanci. Recimo kak Emir Kusturica ali pa Slobodan Šijan. Družba iz Murske Sobote, ki se dobiva na »enem ta kratkem« pri avtomehaniku Gajašu (izredni Vlado Novak, ki bi za tole vlogo v ameriškem filmu brez dvoma počil oskarja), pri zadnjem ostanku Titove nostalgije, bi namreč brez težav nesla prav vse balkanske filme. Tako zelo sočni, iskreni in zabavni so. Vsi po vrsti. Še posebej Gajaš, ki pada na hrvaško zvezdnico Severino in si njeno sliko naštima tudi na svojo cigaretno škatlico. Če bi njegovo družbo vtaknili na avtobus filma Ko to tamo peva, ne bi zgrešili. In dejstvo, da so junaki slovenskega filma, filma, ki je ponavadi mrtev, je pravi čudež. Morda eden največjih čudežev zadnjih let. In tak je tudi tale film. Čudežno dober. Morda celo najboljši slovenski film vseh časov. Še boljši kot Pod njenim oknom, Ekspres ekspres, Ruševine in Sladke sanje. Kaj vem, morda celo boljši od Maškarade, Plesa v dežju, Kekca, Sreče na vrvici, Tistega lepega dne, Rdečega Boogiea, Na papirnatih avionih, Nasvidenje v naslednji vojni, Cvetja v jeseni, Doline miru, Drage moja Ize, Lažnivke in recimo Jebiga. Slovenski film brez ene same napake. Vse je tako kot treba. Tudi dialogi in igra, se pravi stvari, ki ponavadi uničijo slovenske filme. In tu je krasna ljubezenska zgodba, ki diši po španski strasti. Po filmu Jamon Jamon, kjer Pia Zemljič, žena lokalnega frajerja Daria Varge (tisti Varga, ki v Naši mali kliniki igra trapastega Debevca in ga morda kot Petra Musevskega, ki je v TV Dober Dan igral enako trapastega Zoisa, čaka huda kariera), in Primož Bezjak, mladenič, ki se zaposli pri mojstru Gajašu, malce spominjata na Penelope Cruz in Javierja Bardema. Njun seks je zelo spontan. Tak kot v filmu Jamon Jamon, ali če hočete, v filmih Devet tednov in pol ter Divja orhideja. Okej, vsak slovenski film, ki daj kaj nase, ima prizor seksa in golote. Toda ne tako očarljivega in romantično prepričljivega kot naš Petelinji zajtrk, kjer bi lahko Pio Zemljič in Primoža Bezjaka prodali tudi v tujino. In dvorana je bila polna. Nabito polna. Kot v starih dobrih časih Kajmaka in marmelade. In igralci so govorili slovensko. In to v čisto pravem slovenskem filmu in ne v kaki blesavo sinhronizirani ameriški risanki. Dober občutek. Tak, da sem bil po dolgem času spet ponosen na naše filme in na dejstvo, da sem Slovenec. Pa četudi je veliko slave odnesla Severina. Gajaševa sanjska ženska, ki mu pričara petelinji zajtrk. In zmenek, o katerem bodo govorile še mnoge generacije.

Ocena: 10/10

03.jpg

In še intervju s Pio Zemljič:

http://iztokgartner.blog.siol.net/2007/11/22/moj-intervju-pia-zemljic/

 

90 komentarjev na “Recenzije: Petelinji zajtrk”

 1. Connard pravi:

  Bravo, Štefančič #2

 2. milkey pravi:

  ja lepo napisano, že zadnjič si pisal o filmu in sem ti zaupal, si ga ogledal in užival….

  Hmm se mi pa poraja 1 vprašanje; a ma Pia umetne joške??!! Mislim leži na hrbtu one pa kr v zrak, pokončno in suvereno??

  Iztok ti kot ekspert verjamem da maš odgovor na tole, hvala

  LP

 3. sodelavka pravi:

  po dolgem cajtu spet en luštkan slovenski film!
  primož je v filmu točno tak kot je bil še v časih, ko smo skupaj preživljali srednješolske dni ;) to mu je res na kožo pisano, kadar je lahko to kar je ;)
  @milkey….glede ‘jošk’….definitivno niso natur (po oceni izurjenega ženskega očesa)….ampak ves paket izgleda fantastično, tako da nima veze! ;)
  vlado novak je fenomenalen!

 4. Fido pravi:

  Kakšen bi bil slovenski film brez seksa… in tragedije…

 5. mrsandy pravi:

  Pia in njen par – kaj pa če še doji in sta polni mleka? Pol pa nista umetni ampak polni.

 6. andraz182 andraz182 pravi:

  Kar petko mu daš? Meni osebno niti ni bil tako všeč… Se pa strinjam, da je eden izmed boljših slovenskih filmov….

  Ja, tudi sam sem ponosen, ker sem Slovenec :D

 7. tej pravi:

  najbolši slo film :D ja pa kaj še

 8. Tamarčka pravi:

  Hm, edina napaka tega filma je, kar Ljubljančani & Co. verkjetno ne opazite, pomanjkljiva scenografija. Vidi se, da film ni bil niti približno sneman v Prekmurju, temveč na neki lokaciji blizu Ljubljane. Še večji šarm bi filmu dala prekmurska ravnica, mogoče kader Mure,… Škoda. Je pa verjetno objektiven razlog – pomanjkanje denarja. Drugače pa, res odličen film.

 9. Mustang pravi:

  Nisem še gledal, ampak upam, da je vsaj 818-krat boljši od zgoraj omenjenega Expres-expres-a. KEr če ni, je zanič kot le-ta.

 10. katarina katarina pravi:

  Verjetno najboljši slovenski film vseh časov. – tvoje subjektivno mnenje.

 11. sandra pravi:

  Super film, polna dvorana, smeh….

 12. Insomniac Insomniac pravi:

  Ravno ta vikend sem bil po enem letu spet v kinu in sem si ogledal omenjeni film. Saj je kar v redu. Za slovenski film.

 13. ciril pravi:

  se strinjam z napisanim. nevem sicer če najboljši…ampak definitivno izjemen. kapo dol. :)

 14. mojca pravi:

  tamarčka: film ni bil sneman ne v Prekmurju ne v okolici Ljubljane ampak v Gornji Radgoni in Mariboru pa tudi narečje, ki ga govori Gajaš in domačini ni prekmursko ampak narečje, ki ga govorijo v okolici Gornje Radgone, ki pa ne spada pod Prekmurje (razen seveda za tiste, ki živijo na levem bregu Mure:)) ampak to pa je že povsem druga debata…

 15. Tamarčka pravi:

  Mojca – pravim, da ni bil sneman ne v Pomurju, ne v Prekmurju, niti nekje, kjer bi okolje ustrezalo “lokaciji dogajanja”. Sicer pa sploh ni bilo nobenega govora o narečju in ostalem. Torej na ostalo nimam pripomb.

 16. Oliveta Boletto pravi:

  en umor in en samomor…slovenski film:)

 17. simonarebolj simonarebolj pravi:

  “Hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, dramsko kvalitetna, socialno dovršena in navihana mešanica drame ter komedije, ki izgleda tako, kot da bi jo režirali Balkanci.”

  Prosim, reči, da se hecaš. Če je tebi prepričljivo, da večino časa buljiš v faco neki osebi, skoraj ne misliš na drugo, potem je pa ne bi prepoznal, tudi če bi jo imel v postelji … nisi priseben (govorim o zadevi, ki je nisem tudi v svoji recenziji omenjala, ker pokvari ključen štos razpleta …, ampak saj veš, o čem govorim). Nekaj, kar gledalcu nisi sposoben pokazat, ne more bit prepričljivo. Tudi nenadni pojav posiljevalca in pedofila dramaturško niti najmanj ni dobro obdelan. Balkanec več kot očitno ni režiral kljub večnim vložkom balkanske nostalgije v slovenskem filmu. Kusturice se na tvojem mestu ne bi dotikala, čeprav vem, da si cepljen na pisanje recenzij s primerjavami, pa tudi če jih pes na repu privleče.

  “Morda celo najboljši slovenski film vseh časov. Še boljši kot Pod njenim oknom, Ekspres ekspres, Ruševine in Sladke sanje.”

  A se hecaš spet? Nisi omenil niti enega filma, ki so dejansko želi velike uspehe tudi v svetu, pa nadalje bluziš o primerljivosti z Evropo in celo Hollywoodom??? O čemer očitno pojma nimaš. V Evropi so zažgali naši filmi, ki so pri nas doživeli pogreb. In Kajmak in marmelada, ki ga kasneje Upravičeno podajaš kot primerjavo, s temi uspehi veze nima. Omemba lokalne žurke ala Jebiga je pa sploh naravnost žaljiva do osnovne inteligence bralcev.

  “Njun seks je zelo spontan. Tak kot v filmu Jamon Jamon, ali če hočete, v filmih Devet tednov in pol ter Divja orhideja. Okej, vsak slovenski film, ki daj kaj nase, ima prizor seksa in golote. Toda ne tako očarljivega in romantično prepričljivega kot naš Petelinji zajtrk”

  Ajme … Nisi priseben. Seksualni prizor je res dobro uprizorjen in celo posnet (tisti na travi pač povprečen). Ampak da bralcem namiguješ, da bi lahko pričakovali seksi vzdušje ala 9 tednov in pol, Divja orhideja in celo Jamon Jamon?!!! A si sploh normalen? V redkem slovenskem filmu vidimo seksualni prizor. Redkem!!!! Še posebej prepričljivo prikazan (v Uglaševanju pač poskus prikaza naturalistične ogabnosti uvelih zakoncev)! In v tem je kvaliteta tega … To je vse. Nima pa res nič skupnega z najbolj popularnimi erotičnimi dramami. Daj zabremzaj … a so ti plačali za to nakladanje, al’ kaj!

  “…žena lokalnega frajerja Daria Varge (tisti Varga, ki v Naši mali kliniki igra trapastega Debevca in ga morda kot Petra Musevskega, ki je v TV Dober Dan igral enako trapastega Zoisa, čaka huda kariera)”

  Daria Vargo čaka huda kariera, ker ga je Gartner prvič odkril na filmu in ker misli, da je Musevski dobil vlogo v Kruh in mleko, ker se je pojavil v TV Dober dan, tako kot Varga v NMK????? Dragi Gartner! Dario Varga pač ni dvajsetletni igralec, ki je začel svojo kariero in se mu zdaj končno obeta prodor! In to na slovenskem filmu, ki se snema dvakrat na leto. To je igralec blizu petdesetim, ki je igral v vseh filmih prekmurske naveze (Halgato, Mokuš-glavna vloga, Petelinji zajtrk, Traktor, ljubezen …), ker je pač Prekmurec in potem košček vloge v Kajmaku (NMK naveza) in še odlično odigran hipec ruskega mafijaša v filmu Barabe od Zupaniča. Kakšna velika kariera neki ga čaka???? Nisi v Hollywoodu, poleg vsega slabo slediš celo slovenski filmski sceni in mejam verjetnosti in logičnih lobističnih povezav. Musevski pa je vlogo v Kruh in mleko, kar ga je naredilo za ultra filmsko pojavo, dobil, ker mu je vloga bila pisana na kožo in je Cvitkovič odličen tudi v občutku za kasting.

  Skratka, kot vedno … bluziš.

  “Pa četudi je veliko slave odnesla Severina. Gajaševa sanjska ženska, ki mu pričara petelinji zajtrk. In zmenek, o katerem bodo govorile še mnoge generacije”

  Ja, Gartner, tako se dela v Sloveniji hite … rabiš balkansko zvezdo notri. In zadnji stavek je tisti zmenek, o katerem bodo govorile generacije?????????? Se smejale neprepričljivosti? Zmenek, ki ga nismo videli, ker ne more palit! Mislim ….

  WTF!

 18. vesna pravi:

  g.Gartner ,malček pozno, mogoče zaradi tega, ker je bilo v prvih dneh resnično,teško dojet,da Tošeta ni več, se pridružujem vašemu žalovanju, bil je neponovljiv,bil je …. ah kaj bi naštevala saj ste že vse povedali, se pa strinjam z vami pesem jedina in soba za tugu, meni stisneta srce, še danes pa je minilo nekaj časa ko slišim omenjeni pesmi, jokam in mi je zelo hudo, in tega me ni sram. zato vsaka vam čast za to stran, G. Bojan tudi vam iskrene sožalje.

 19. vesna pravi:

  Ma me je malce sram, G. Gartner lahko prenesete komentar k pravemu blogu.lepo prosim , šele zdaj sem opazila da sem napačen okenček odprla, se opravičujem vsem

 20. tinč pravi:

  @simonarebolj > Najlažje je pljuvati po domačem filmu… Kar je napisal avtor tega bloga je le vznesena kritika, ki bo mogoče pripravila kakšnega bralca, da si ogleda film, za katerega mu ne bo žal 4€… V nasprotju s kakšnim holivudskim sranjem…
  Če še ne veš – preprosti ljudje v kino ne zahajajo, da bi spoznavali višjo resnico o svetu, temveč da bi se sprostili in zabavali… In natanko to je odlika Petelinjega zajtrka!

 21. domovoj pravi:

  @Tamarčka
  Film JE bil (tudi) sneman v Gornji Radgoni (btw, tam imamo gorice in ne “prekmursko”, ojej, ravnico). Bil sem tam, lahko pa ti pokažem tudi fotografije s snemanja: http://www.flickr.com/photos/tvradgona/page2/

  Hm, Iztok Gartner, kako pozorno si sploh gledal film? Mislim, “družba iz Murske Sobote”???!
  http://blog.domovoj.com/2007/09/20/petelinji-zajtrk/

 22. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Domovoj, my bad, my bad, Gornja Radgona rules !

  Zavedla me je registrska, kjer je pisalo MS, kar pomeni da GR ne obstaja a ne :)

 23. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @tinč:
  Nisi se spravil na pravi naslov, kar lahko preveriš. Pri filmu sem precej doma in daleč od tega, da bi domačega avtomatično pljuvala, tudi Petelinji zajtrk nisem popljuvala, kjer to pač ni bilo treba.

  Kritika je eno, vzneseno mnenje brez objektivne distance pa nekaj drugega. Od kritika ne pričakujem, da me bo zavajal in nakladal, ker je vznesen. In kar si ti napisal o Petelinjem zajtrku v zadnjem stavku, je povsem verodostojna resnica. Torej je tvoja mikrorecenzija vsaj petkrat boljša, kljub pomanjkanju podatkov in opažanj, kot Gartnerjeva.

 24. domovoj pravi:

  Registrska GR res ne obstaja, se pa v filmu vsaj 20x pove, da “smo” v Radgoni. In tista razf***ana avtobusna postaja na katero se na začetku filma pripelje vajenec in na kateri piše “Avtobusna postaja Gornja Radgona” je dejansko čisto avtentična in razf***ana avtobusna postaja Gornja Radgona. :)

 25. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Vesna, ni panike, kar naj ostane tukaj. Ne sekirajte se.
  In hvala za vaš lep komentar.

 26. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Simona, moja ocena je bila izbrana za MOJ SIOL. Le kam se je izgubila tvoja?

  Upam, da ne boš rekla, da je tvoja predobra za kaj takega :)

  Ali kot je v enega izmed komentarjev na tvojem blogu zapisal Finepix:
  “Film je precej bolj gledljiv, kot je berljiva tvoja kritika. Lahko nakladaš kolikor hočeš, a do sedaj so ga vsi, ki so ga videli, pohvalili. Vidik povprečnega laičnega gledalca je vsekakor pomembnejši kot kvazi stokovna analiza, ki v ospredje potiska kvazi poznavalstvo pisca. Jadajadajada … film je super zabaven in ravno prav dolg. Love it!”

 27. rabarbara pravi:

  Film je nadpovprečno dober za slovenski film.
  In to predvsem zato, ker se je končno našel slovenski
  režiser, ki je posnel gledljiv film s preprosto zgodbo
  in se ni trudil biti visoko umetniški kot večina ostalih.
  Tudi igralci so bili odlični. In da, strinjam se,
  Vlado Novak je odigral za oskarja.
  Film je življenski in igralcem se ni videlo, da igrajo,
  bili so prepričljivi, življenski. Kaj takega pa v
  slovenskem filmu zelo redko doživiš.
  Film je čisti presežek.

 28. rabarbara pravi:

  Ja, Iztok, pa še to. Zakaj se sploh spuščaš v debato s Simono?
  Ženska očitno nima kaj drugega početi kot cele dneve pisati
  komentarje, ki se vlečejo kot jara kača. Do tega ima sicer vso
  pravico, ne vem pa, zakaj misli, da je pojedla vso pamet tega sveta.
  Pa to ne pomeni, da se z njo nikoli ne strinjam ali da se vedno strinjam
  s teboj ali s kom drugim, s katerim se spusti v debato.
  Pravzaprav je smešna in pomilovanja vredna, nekaj takega kot Dajana.
  Vsaj zame.

 29. owcka owcka pravi:

  Jaz sem film gledala včeraj in prvič prvič v življenju se mi je zgodilo, da je film preveval natančno isti duh kot prej prebrano knjigo. Tako da tisti ki trdijo, da so v filmu pomanjkljivosti zaradi nenadnih pojavov posiljevalcev in neprepoznane kopije Severine, natančno to se zgodi v zgodbi, ki jo opisuje knjiga in ravno tako liki reagirajo nerodno in neiznajdljivo, ker takčni pač so v svoji naivni preprosti drži in ravno zato je tako knjiga kot film tako ganljiv in meni je dober zato, ker je pustil name vtis in mi posamezni prizori še sedaj prihajajo pred oči in… jaz mu dam 10

 30. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @Gartner:
  Sploh ne vem, o čem govoriš? Kakšen Moj Siol neki? Kaj je sploh to in kdo tam kaj izbira. Tvoj ljubimec? Vem, da pišeš za Direkt in verjetno gre za nekakšen podoben nivo. Seveda moje recenzije ne pašejo kamor koli. Med šoder in šund že ne.

  Če pa ne bi bil navaden pikzigmar, bi objavil še druge komentarje pod mojo recenzijo, ta je namreč edini otročje trapast. Objavil bi lahko tudi moj odgovor njemu, kjer pišem, da je napisal pravilno. Da gre za film, ki je narejen za povprečno publiko željno zabave in čao.

 31. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Moj Siol? Halo? Na katerem portalu pa ti pišeš svoj blog? Na sosedovem ali na Siolovem, kjer vsak dan uredniki zberejo najboljše in najbolj zanimive članke, ki jih uvrstijo na glavno Silovo stran, da jih vidi čim večje število ljudi.

  In moja ocena je bila zbrana v to družbo.

  Prav imaš, tvoja v ta “šund” in “šoder” res ne sodi.

  Joj, kako ironično, objavila pa si jo prav na siolovi strani, mar ne.

  Si pravkar srala v svojo skledo? Nekdo bo moral ta drek tokrat pojesti.

 32. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Res je. Halo?! Pojma nimam, kje vsak dan uredniki objavijo kao najboljše in najbolj zanimive članke na glavno Siolovo stran. Vem samo, da “uredniki” izbirajo bloge za na prvo stran pod hišne, da bi omogočili več pozornosti in da se tam ne pojavljajo najboljši blogi, ampak najboljše večinoma totalno bojkotirajo, izpostavljajo pa šoder ala Turbofolk in Krneki. Verjetno je na klik tako tudi pri “člankih”. Sklepam … Včeraj sem odkrila na primer Pograjčev blog, za katerega sem mislila, da ne obstaja več, pa so ga Siolovci res kiknili s hišnih, ker je bil očitno preveč pismen.

  Jaz objavljam zadeve v svojem blogu, ki ga podpira Siolova stran, prej ga je ena druga. Kaj Siol počne in kakšno politiko vodi, ni moja stvar. Zato ne razumem sranja v svojo skledo. Do Siolovih izpadov in predvsem do uredniške politike, ki je v navzkrižju z besedami v javnosti, sem kritična, kar zapisujem. Verjetno tako veliko bolj opazno kao pljuvam v svojo skledo v smislu, da kakšen moj članek ali blog nikjer ne bo propagiran. Nič hudega. Zatiranje blogerske slave bom že prenesla … he, he, he … Vem, da ne moreš razumet, ampak raje sem osebnost z zvestobo do svojega dela in hobija, z odgovornostjo do svojih izbjuvkov in predvsem z odgovornostjo do bralcev, tudi ko se zajebavam … da na primer ne gradim imidža na izrabi največje neumnosti javnosti, kar je premorejo. Očitno imam več spoštovanja do njih, kot je običajno. Bom pa pač malo manj slavna, pa malo manj kura. In počivala bom definitivno bolj v miru.

  Mi pa lahko namigneš, prosim, kje, zaboga so ti članki na prvi strani … To bi rada kakšen teden spremljala … bo inspirativno!

 33. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Simona, drži se teme. Še vedno govorimo o Petelinjem zajtrku.
  Tvoje življenje me ne zanima kaj dosti.
  No ja, razen če bodo o njem kdaj posneli dokumentarec.
  Imam predolg za naslov: Zaletavanje v lastno rit

  Ti je všeč?

 34. simonarebolj simonarebolj pravi:

  Naslov mi je zelo všeč. Končno mi je kakšna tvoja ideja všeč. Sem navdušena nad svojo ritjo. Še vedno pa nisem izvedela, kje se Siol blamira z objavami najboljših prispevkov tedna ali dneva ali ure, al’ kva?!

 35. spookymulder spookymulder pravi:

  Rubrika “Moj SIOL” je na prvi strani http://www.siol.net, če premakneš stran malce bolj navzdol, približno na sredini, desno od rubrike “Sportal”. Tam je poseben kvadratek, kjer so objavljeni štirje ali pet najbolj aktualnih blogov zadnjih ur (prvi na vrhu ima prilepljeno tudi kakšno slikico). Ne vem pa, po kakšnem kriteriju jih izbirajo, vsekakor pa uvrstitev v to rubriko poskrbi za zelo veliko obiskanost bloga (ker je pač na prvi strani SIOL-a).

 36. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Spooky, sem mislil, da bova raje kako na temo Petelina rekla.

 37. spookymulder spookymulder pravi:

  No, malce sem pomagal pri iskanju, da se ne bo še naprej po nepotrebnem kresalo ;-) , glede Petelinjega zajtrka pa … meni je bil všeč, tebi tudi, Simoni prav tako (če sem prav razumel) … je pa vsak pač na svoj način doumel nekatere stvari. Se pa bojim, da bosta pri Estrelliti znova prekrižala kopja, ker je Simona že napovedala ofenzivo pri tem filmu. To bo še vroče in zabavno ;-) .

 38. Manja pravi:

  Pozdravljeni!

  Dober film?Ali ni dober film? Nič drugega kot dejstva govorijo o tem : vesna za režijo,scenarij,najboljšega igralca,naj film po izboru očinstva,naj STOP igralko,razprodane dvorane dva vikenda zaporedoma in cele praznike, zlata rola v 10-ih dneh,napolnjene stare kinodvorane (kot je recimo VIČ).
  V glavnem: trud je poplačan.Najdejo pa se taki in drugačni komentarji,ker je normalno, da vsem nemore bit fenomenalno ali všeč. Jebi ga! :) Eni pa celo nimajo lajfa,slabe živce,probleme z identiteto,traume iz otroštva,… in se pač izražajo na svoj način.

  Drugače pa moje osebno mnenje: Petelinji zajtrk – vse čestitke! In samo pridružim se lahko Iztokovemu mnenju.In samo da dodam še en svoj komentar: zmaga prizor na travniku: bale,sončni zahod,glasba…Komaj čakam da bo poletje in da doživim podoben prizor v živo. ;) hehe

  Lep pozdravček,
  Manja

 39. Blodnje nekega nespečneža » Film: Petelinji zajtrk pravi:

  [...] O filmu sem na blogih že zasledil tri zapise: prvi, drugi, [...]

 40. simonarebolj simonarebolj pravi:

  @spookymulder:
  Najlepša hvala! Sem našla … Komaj … he, he … In verjamem, da nič ne veš o kriterijih, ker tudi nihče ne ve, razen tistih, ki se jim fučka za kriterije in popajo bloge tja iz vseh razlogov, samo zaradi kriterijev ne. Ampak o tem bom še pisala … Komaj čakam.

  In ja … sem prepričana, da ti je jasno, kako harmonično usklajen bo odnos do Estrellite. Hahahahaha …

 41. Milan pravi:

  Filma nisem gledal in ga tudi ne bom. Zadostuje mi branje recenzij o tem filmu, tudi tale blog mi precej pomaga, pa mi je povsem jasno, kaj reči.
  Ali je to RES slovenski film? Res?
  Potem je tudi serija popevk z dalmatinsko melodiko in frazeologijo, prevedena v slovenščino slovenska popevka… Pa ni!

 42. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Milan, če v filmu igra Severina še ne pomeni, da ni slovenski, mar ne?
  Delaš veliko napako, da ga ne greš gledat.

 43. rabarbara pravi:

  Milan, Petelinji zajtrk je slovenski film, posnet po slovenskem romanu,
  ki ga je napisal eden najboljših slovenskih romanopiscev.
  Pojdi gledat film. Ne bo ti žal. Redko se zgodi, da lahko gledaš
  res dober slovenski film.
  Pa tudi roman si preberi.

 44. Pet Care and Medications pravi:

  Pet Care and Medications…

  I couldn’t understand some parts of this article, but it sounds interesting…

 45. ramalak pravi:

  Iztok odličen film in tudi ocena filma je odlično napisana.
  To, da te je zavedla “soboška združba” je verjetno posledica knjige. Feri je namreč postavil dogajanje v Mursko Soboto (kjer zares živi njegova inspiracija za Gajaša), scenarist in režiser filma pa je dogajanje preselil v Gornjo Radgono.

  Film bo prav kmalu postal najbolje gledani slovenski film vseh časov. To je še en pokazatelj njegove veličine.
  Saj filmi se snemajo za gledalce in ne za kritike. Navsezadnje ga poplačajo tudi in zgolj le gledalci.
  Čeprav Petelinji zajtrk ni namensko komercialen film, njegova gledljivost izhaja predvsem iz odlične literarne predloge in sočnega narečja.

 46. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Ramalak, do najbolje gledanega mu manjka še kar nekaj gledalcev. Zdaj je menda blizu 90 tisoč, a Kajmak in marmelada je šel krepko čez stotko. A še vedno igra, kar pomeni, da je na pravi poti. Vsekakro film, ki si vse kar mu ratuje več kot zasluži.

 47. ramalak pravi:

  Prepričan sem, da bo, glede na še vedno veliko zanimanje gledalcev, zajtrk premagal kajmak še pred novim letom.
  V prazničnih dneh se med drugim vrača tudi v kinematografe Tuš.

 48. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  mal z zamudo… ampak bolj obširno… :D
  http://vetervlaseh.blog.siol.net/2008/03/16/petelinji-zajtrk-epilog/

 49. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Veter, okusi so različni. Jebat ga, tako je. Me pa zanima kateri slovenski filmi so bili pa tebi kul?

 50. filmoljub pravi:

  Še moje skromno mnenje. :D

 51. pikapoka pravi:

  jaz sem ga danes prvič gledala, in ja se strinjam – čista 5 oz. 10! Film mi je bil zelo všeč ;)

 52. detelj pravi:

  Ja res gledljiv film…mogoče zato, ker se skoraj vsak od nas lahko najde v enem od zaigranih ljudi…tako domač in blizu nas je,da kar ne moreš ,da ga nebi pohvalil;mogoče se v nekem delu pojavi isti niz kletvic od Glavaša,druga pa je OK!

 53. Špela pravi:

  No, edina točka, na kateri se ne strinjava, je ta, da film seka “Tistega lepega dne” – Petelinji zajtrk je res krasen, ampak TLD je pa zame nekaj … nedosegljivega :) pokojni Bert Sotlar je pač legenda.

 54. Janez pravi:

  Film je odličen. Ne bi ga primerjal z ostalimi in ocenjeval kateri je boljši, se pa definitivno precej strinjam z Iztokovo kritiko. Gledanje tega filma ti na usta privabi nasmeh in te notranje pomiri. Igra Vlada Novaka je navdušujoča!

  Simona Rebolj… življenje v tvoji bližini mora biti precej zateženo in naporno. Tvoja bližina zagotovo sproža v človeku popolnoma nasprotne občutke, kot jih je moč doživeti med gledanjem Petelinjega zajtrka. Ni čudno, da ti film ni všeč.

 55. filmoljub pravi:

  Petelinji zajtrk je podalpska, cankarjanska, stereotipna ljubezenska mineštra. Zaplet: suhljati prišlek z bebavo frizuro se zaljubi v lokalno pičko in jo za za nekaj fukov spelje vaškemu mafijozotu in wannabe gengsterju; dočim se njegovemu jugonostalgičnemu šefu avtomehaniku v afektu scufa. U, d drama. Odnos med Bronjo (Pia Zemljič) in Djurotom (Primož Bezjak) je simplificiran do skrajnosti: en trenutek jo stoično vozi naokoli po opravkih, naslednji pa se že dajeta dol. Kje je vsaj kakšen simptom zaljubljenosti ali vsaj naraščanje napetosti in privlačnosti? Ne, prizor med žitnimi kopicami me ni prepričal. Tipični ceneni pofl. (Res ne gre prav v vsakem slovenskem filmu brez natepavanja? Očitno smo pošteno zavrti.) Takisto sta oba lika premalo razdelana, njegov še posebej.

  Gajaš (Vlado Novak) je razmeroma dobro odigran lik, vendar strahovito in značilno slovensko stereotipen; tisto s Severino pa naivna in skrajno neumna finta. V enem trenutku sploh ne ve zanjo, v naslednjem pa je že tak njen oboževalec, da ga Lepecova potegavščina spravi do te mere iz tira, da ga ubije? C’mon. Pri čemer sploh ne gre za kakšno večplastno patološko zadevo ali recimo kakšno travmo iz preteklosti (bivša žena ali kaj takega). Neprepričljivo.

  Lepec (Dario Varga) je soliden, Roki (Davor Janjić) pa zabaven. Škof je v filmu povsem po nepotrebnem in kot da ga ne bi bilo, zadeva z Zobarjem je iz trte izvita, celotna štorija pa prav izrazito enostavna, enoplastna in enostranska. V celem filmu je še najboljši Severinin Gardelin oz. prizor, ko ga na koncertu zapoje. Podatki o obiskanosti kinematografov in vehementne pohvale, češ da gre za enega najboljših slovenskih filmov, me niti slučajno ne impresionirajo. Slovenski film namreč tare isto, kar muči tudi naš gospodarsko-politični vsakdan: premajhni smo in vsi se poznamo med sabo. To pomeni, da je pri vsaki stvari kuharjev veliko in vsak vleče k svojim interesom (kjer pa je več kuharjev, je juha slaba), zadeve se politizirajo in nazadnje skuša režiser napraviti kompromis, ki bi lahko zadovoljil vse. V tem primeru žal ni nikogar, vsaj kar se mene tiče. Volk je požrl lasten rep, koza pa crknila od zafrustriranosti.

 56. filmoljub pravi:

  Petelinji zajtrk je odličen film. Ne samo za slovenske, marveč tudi za evropske in ameriške razmere. Hudo prepričljiva, sočna, zabavna, romantična, očarljiva, dramsko kvalitetna, socialno dovršena in navihana mešanica drame ter komedije, ki izgleda tako, kot da bi jo režirali Balkanci. Recimo kak Emir Kusturica ali pa Slobodan Šijan. Družba iz Murske Sobote, ki se dobiva na »enem ta kratkem« pri avtomehaniku Gajašu (izredni Vlado Novak, ki bi za tole vlogo v ameriškem filmu brez dvoma počil oskarja), pri zadnjem ostanku Titove nostalgije, bi namreč brez težav nesla prav vse balkanske filme.

  :D Gartner, ti si res en beb…, hočem reči, šaljivec. Vedno bolj dvomim op tem, koliko filmov si v resnici videl. Ali pa jih gledaš kot tvoj veliki vzornik, tvoje “božanstvo” Marcel, na fast forward. Primerjati tole s Kusturico?

  Še boljši kot Pod njenim oknom, Ekspres ekspres, Ruševine in Sladke sanje. Kaj vem, morda celo boljši od Maškarade, Plesa v dežju, Kekca, Sreče na vrvici, Tistega lepega dne, Rdečega Boogiea, Na papirnatih avionih, Nasvidenje v naslednji vojni, Cvetja v jeseni, Doline miru, Drage moja Ize, Lažnivke in recimo Jebiga.

  Nikakor pa ne boljši od kateregakoli filma Janeza Lapajneta.

  Slovenski film brez ene same napake. Vse je tako kot treba.

  Vidiš, stari moj, tukaj se pa gladko zajebeš in si (spet) zabiješ svinjski avtogol. Saj vsi vemo, da pri svojem pisanju pretiravaš in da tvoje izjave á la “najboljši bla bla vseh časov” v resnici ne pomenijo pol kurca, saj jih ne misliš resno, še preden postaviš piko na koncu. Ampak – zakaj jih potem prišeš, se sprašujem.

  Petelinji zajtrk je podalpska, cankarjanska, stereotipna ljubezenska mineštra. Zaplet: suhljati prišlek z bebavo frizuro se zaljubi v lokalno pičko in jo za za nekaj fukov spelje vaškemu mafijozotu in wannabe gengsterju; dočim se njegovemu jugonostalgičnemu šefu avtomehaniku v afektu scufa. U, d drama. Odnos med Bronjo (Pia Zemljič) in Djurotom (Primož Bezjak) je simplificiran do skrajnosti: en trenutek jo stoično vozi naokoli po opravkih, naslednji pa se že dajeta dol. Kje je vsaj kakšen simptom zaljubljenosti ali vsaj naraščanje napetosti in privlačnosti? Ne, prizor med žitnimi kopicami me ni prepričal. Tipični ceneni pofl. (Res ne gre prav v vsakem slovenskem filmu brez natepavanja? Očitno smo pošteno zavrti.) Takisto sta oba lika premalo razdelana, njegov še posebej.

  Gajaš (Vlado Novak) je razmeroma dobro odigran lik, vendar strahovito in značilno slovensko stereotipen; tisto s Severino pa naivna in skrajno neumna finta. V enem trenutku sploh ne ve zanjo, v naslednjem pa je že tak njen oboževalec, da ga Lepecova potegavščina spravi do te mere iz tira, da ga ubije? C’mon. Pri čemer sploh ne gre za kakšno večplastno patološko zadevo ali recimo kakšno travmo iz preteklosti (bivša žena ali kaj takega). Neprepričljivo.

  Lepec (Dario Varga) je soliden, Roki (Davor Janjić) pa zabaven. Škof je v filmu povsem po nepotrebnem in kot da ga ne bi bilo, zadeva z Zobarjem je iz trte izvita, celotna štorija pa prav izrazito enostavna, enoplastna in enostranska. V celem filmu je še najboljši Severinin Gardelin oz. prizor, ko ga na koncertu zapoje. Podatki o obiskanosti kinematografov in vehementne pohvale, češ da gre za enega najboljših slovenskih filmov, me niti slučajno ne impresionirajo. Slovenski film namreč tare isto, kar muči tudi naš gospodarsko-politični vsakdan: premajhni smo in vsi se poznamo med sabo. To pomeni, da je pri vsaki stvari kuharjev veliko in vsak vleče k svojim interesom (kjer pa je več kuharjev, je juha slaba), zadeve se politizirajo in nazadnje skuša režiser napraviti kompromis, ki bi lahko zadovoljil vse. V tem primeru žal ni nikogar, vsaj kar se mene tiče. Volk je požrl lasten rep, koza pa crknila od zafrustriranosti.

 57. klemenix klemenix pravi:

  Oh Simona Rebolj, kolk je fajn, da imaš ti bloge, da imaš kaj od življenja a? Drugje te po moje nihče ne posluša. Patetično.

  Drgač pa Iztok, se strinjam, da gre za enega najboljših slovenskih filmov. Meni osebno je najboljša Vesna, a Petelinji zajtrk je takoj za njo. Že pred ogledom filma sem vedel, da je Vlado Novak izjemen igralec, a da je tako dober si nisem mislil. Tako dobre igre tudi od najbolj prekaljenih Hollywoodskih mačkov ne vidiš kar tako. Sem pa pred kratkim na nekem portalu bral opis tega filma in našlo se je nekaj kekcev, ki so ta film popolnoma popljuvali. Nekdo je trdil, da je film ni nikakršna mojstrovina, ker so minute namesto pametnih dialogov zapolnili s prižiganjem čikov, rezanjem salame, pitjem piva…
  Ej mene je kar srat prijelo. Halo? Prav zadeva, kot je rezanje salame in podobno dajo temu filmu nek čar, vtis pristega življenja. Tega v prejšnih filmih ni. Prav zaradi dolgočasnih in suhoparnih dialogov (celo monologov) so naši slovenski filmi (večina) tako zelo dolgočasni in brez veze. Meni je bil film res všeč. Lepa ljubezenska zgodba, ki se prepleta z odločnimi humornimi vložki. Skratka, po dolgem času slovenski film, ki ga nisem nehal gledati že po desetih minutah. Tega sem si včeraj ogledal že šestič (v celoti), pa če verjameš ali ne :)

 58. t-h-o-r pravi:

  ahhaha, a petkico :D je dobil zato, ker so joške in severina???

 59. t-h-o-r pravi:

  mislim, če mu ob bok postaviš samo slo filme ok, ampak če mu ob bok postviš svetovno filmsko umetnost, si ne zasluži več kot 3

 60. klemenix klemenix pravi:

  @t-h-o-r: hja, mene npr. tud svetovna filmska umetnost zadnja leta ni tolk navdušla, kot Petelinji Zajtrk. Vse preveč je za lase privelečenih filmov, tud če so enormni zneski vloženi vanje. In glede na to, d agre za naš film se zdi meni petica kar na mestu…

 61. Nicky pravi:

  Meni je tudi super, pač dober film…Iztok lepo napisana ocena. ;)

 62. Nurudin pravi:

  hahaha, gartner, v hipu, ko sem uzrl naslov zapisa, sem vedel,d a bom uzrl tudi verjetno najboljši slovenski film vseh časov. hvala za popestreno jutro, o moj brat.

 63. smoger pravi:

  Iztok: Meni ni jasno…Empire of the sun daš 3,5 P.Zajtrku pa 5 ? LOL :)

 64. t-h-o-r pravi:

  smoger, tako pač je to, v empire ni jošk in hrvaških turbofolk zvezd itd. :D

 65. t-h-o-r pravi:

  pa tudi npr. forbidden kingdom in jurski park sta dobila boljše ocene kot npr. the boy in the striped pyjamas

  ostali, ki so slabše ocenjeni: revolutionary road, doubt, changeling;)

 66. Nace pravi:

  Tole najboljši slovesnki film vseh časov??

  Ja pa jade.Film je totalno skomercializiran.

 67. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Špela, Tistega lepega dne je krasen film, a ker sem bil na Petelinjim zajtrkom tako zelo navdušen, sem si upal reči tudi to :)

  Klemen, verjamem, saj je res odličen.

  Thor, četudi mu ob bok postaviš vse filme, ki so leta 2007 igrali v kinu, je naravnost odličen.
  In še nekaj, ocen se na tak način med sabo ne primerja. Če bi se jih, bi nastala huda zmešnjava.

  Smoger, točno tako, Petelinji zajtrk je veliko boljši od Empire of the Sun.

  Nace, ne mi rečt, da raje gledaš kvazi art in zatežene slovenske filme?

 68. smoger pravi:

  :)

 69. t-h-o-r pravi:

  potem pa jasno povej, da različne filme ocenjuješ z različnimi kriteriji, da ne pride do nesporazumov:

  ne more ta film biti po istih kriterijih boljše ocenjen kot changeling, ne more biti forbidden kingdom bolje ocenjen kot empire of the sun….

 70. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, le poglej si kak katalog kakega znanega filmskega kritika. Recimo Maltina. Po tej logiki bi tudi njemu lahko očital celo vrsto neumnosti. A ocene ne gredo tako. Če bi šle, potem bi petko itak dobila samo Casablanca, ostali pa je ne bi mogli, pa četudi so zelo dobri. Kar se mene tiče, dam kakemu filmu visoko oceno tudi zato, ker me je pozitivno presenetil, pa četudi ni recimo bolj kvaliteten od kakega drugega, ki sem mu dal nižjo oceno, ker me je pač malce razočaral. Itak je jasno, da recimo The Forbidden Kingdom ni boljši film of Empire of the Sun, toda to je treba gledati drugače. Prej omenjeni Maltin je recimo dal Forrestu Gumpu oceno 2 in pol, kar pomeni, da ga je razočaral, da pa mu recimo Dante’s Peak, ki mu je dal trojko, seveda ni bolj kvaliteten film. Prav tako je jasno, da je Deček v črtasti pižami boljši od Blood Sporta, pa četudi imata enaki oceni pri meni. A to ne glej tako. Blood Sport ima štirko, ker je odličen v svojem žanru in ne ker je enako kvaliteten kot Deček, ki je seveda stokrat boljši.
  Upam, da se zdaj bolje razumeva.
  Sicer pa ne glej le na oceno na koncu in preberi tudi razloge zakaj je ocena taka :)

 71. t-h-o-r pravi:

  “Upam, da se zdaj bolje razumeva.”

  yes sir :)

 72. t-h-o-r pravi:

  pa upam, da si bo tudi kakšna simona rebolj prebrala to :D

 73. chrom pravi:

  Film je na nivoju povprečnega holivudskega pofla. Gledljiva stvar za gledanje v družbi in s kokicami, pa nič več kot to.

  Se pa strinjam, da je že ta svetovna povprečnost v primerjavi z našimi filmi potem dovolj za tele smešne superlative.

  Glede ocen je pač tako, da so absolutna subjektivna domena avtorja in se z njimi ni ubadati.

 74. gsh pravi:

  Film sem si ogledal, najbolj me je motilo včasih praktično nerazumljiv dialekt, potem to kar je nekdo že izpostavil en trenutek Djuro pelje Bronjo v Avstrijo po happy pills, drug trenutek se že dajeta dol in pa tip ki je pedofil in se potem ubije, izven konteksta.
  Pohvalno pa je igra Vlada Novaka, Pia Zemljič je tud pretty fucking hot.

 75. andrejm pravi:

  Mene pa v SLO blogosferi moti, ker se blogerji ter komentatorji več ukvarjajo (ukvarjamo) z osebnimi revolveraškimi obračuni, malo ali pa skoraj nič pa o vsebini bloga. Žalostno.
  In film? Zme pač ni najboljši slovenski film vseh časov, je pa gledljiv, Pia je vroča, Vlado zakon…

 76. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Chrom, ne strinjam se, je veliko boljši od pofla in predvsem veliko bolj očarljiv in zabaven.

  Gsh, jebat ga, tudi življenje je izven konteksta.

  Andrej, to gre tudi meni na živce in tega je žal največ prav pri meni.
  Glede filma, če bi Vlado živel v ZDA, bi imel brez dvoma že kar nekaj oskarjev.

 77. t-h-o-r pravi:

  khm…. OSKARJEV? ZA TO? .:D

 78. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, predstava Vlada Novaka je vsaj zame čisti oskarjevski material.

 79. Vanja 1. pravi:

  Ful dober film, ki se lahko kosa na mednarodnem tržišču, ampak me dejansko zanima kakšen je približno budget nekega takega filma ? Tudi Hit poletja se mi je kul.

 80. t-h-o-r pravi:

  edino, kar si v slo. filmu po jugo časih zasluži naziv film je Outsider, potem so tu razne limonade tipa petelinji zajtrk potem pa vse ostalo :D

 81. t-h-o-r pravi:

  budgeti večine filmov so pa tako ali tako mikroskopski, zato pa so tudi večinoma zanič

 82. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja, nimam pojma, ugibam pa lahko, da naši filmi stanejo kak milijon ali več evrov. Za Hit poletja pa mi je žal, da ni igral v kinih, saj je bil res izvrsten.

  Thor, tako hudo ni, je bilo še kar nekaj dobrih filmov, recimo Jebiga, Na planincah, Kajmak in marmelada, Ruševine in recimo Sladke sanje, navsezadnje tudi Kruh in mleko, Od groba do groba in Porno film.

 83. Vanja1 pravi:

  Tak mimogrede, sem si danes v kinu ogledala film Chralie, in je bil med predfilmi odlomek novega slovenskega filma: “Gremo mi po svoje”.

  In, če se nisi vido trailera ti prilagam Link: http://www.cinemania-group.si/kino_film.asp?podrocje=9&menu=9&film=599

  Lahko preseže Petelinji zatrk? :)

 84. Tina M Tina M pravi:

  A Charlieja si gledala? Kakšen se ti je zdel? Jaz si ga nameravam ogledati jutri in od njega pričakujem veliko :)

 85. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vanja1, trailer zgleda dobro, pa prebrisano je zmontiran, Zrneca pa ima mladina zelo rada, kar pomeni da zna biti film res uspešnica.

 86. Vanja1 pravi:

  Jah meni so všeč takšni filmi, sama nevem koliko bo dal Iztok oceno, ampak zelo lep in hrati žalosten film, vreden ogleda, celo boljši film , kot sem pričakovala. Odlomek si tako verjetno že ogledala, tako ,da veš o čem gre bistvo. Brata izgubi v njuni naključni nesreči… on pa dobi novo priložnost v življ. in se čez leta “pobira k sebi”, kasneje pa se zgodba razvije ;) , prijetno gledanje.

 87. Vanja1 pravi:

  Ja, za ta slo. film , imam dober filing, da zna bit prava uspešnica, in se povsem približat po gledanosti “Zajtrka” ali celo prekosit film!! Zrnec pa bo veliko botroval k ogledu filma v kinematografih.

 88. Tina M Tina M pravi:

  Imam občutek, da bo res prijetno gledanje :) hvala.

 89. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Traktor, ljubezen in rock ‘n’ roll pravi:

  [...] filmu Branka Djurića, ki je bil rojen za uspešnico. Za še en Kajmak in marmelado, za še en Petelinji zajtrk, če ostanem v Prekmurju. Da Djurića vržeš v bunker, moraš biti res nor. Da mu težiš z [...]

 90. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Šanghaj pravi:

  [...] ne bi vedel, da je tale film režiral in oscenaril Marko Naberšnik, tudi avtor odličnega Petelinjega zajtrka, če ne bi na velikem platnu stali tudi Bojan Emeršič, Ivo Ban in Vlado Novak, če ne bi tu in [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !