Jan Plestenjak vs. Lepa Brena

9.02.2009 ob 00:42

Danes je bil dan, ko sta se na male zaslone vrnili dve veliki oddaji. Ena po nekaj mesečni, druga po skoraj enoletni pavzi. Po moje ima Slovenija premajhen trg, da lahko izvaja takšno hudo konkurenco. Takšen dvoboj, ki na koncu pokoplje obe oddaji. Finta seveda ni v tem, da bi eni raje gledali As ti tud noter padu, drugi pa Spet doma. Finta je v tem, da vsi radi gledajo oboje in da klikajo sem in tja. Ko so reklame na POPu, prestavijo na TVS, ko so reklame na TVS, pa prestavijo na POP. To seveda uniči večjo gledanost obema kanaloma in postavi pod vprašaj smiselnost takšne poteze, da se obe tako veliki oddaji vrtita istočasno na različnih programih.

In danes je bilo še posebej divje zaradi dejstva, ker sta se po premoru vrnili obe oddaji. In ker se je Mario seveda vrnil po res dolgi pavzi. Lado in Jurij sta se tega več kot zavedala, zato je bila Lepa Brena zadetek v polno. Samo z Lepo Breno se da očitno konkurirati Mariovi vrnitvi. Samo z gostom kot je Lepa Brena lahko pobereš nekaj odstotkov gledalcev in v bitki na koncu celo zmagaš.

Toda pozor, tudi Mario ni bedak, zato je v goste povabil Jana Plestenjaka, ki je trenutno prav gotovo naša največja zvezda. Tudi zato, ker je izdal novo ploščo in ker se pripravlja za veliko koncertno turnejo. Jasno, Mario je Plestenjaka pred kamere dobil po enoletni pavzi. Po tem, ko je izginil iz medijev in si vzel čas zase. In ni ga boljšega kot tak tip oddaje začeti prav z gostom kot je Plestenjak.

Kot sem dejal že na začetku, Slovenija je premajhna, da si lahko dovoli tako konkurenco. Da na isti dan in istočasno vrti Plestenjaka ter Lepo Breno. Na ta račun je Brena brez dvoma izgubila vsaj 200 tisoč gledalcev, Plestenjak pa nič manj. Jasno, tisti, ki so gledali Breno, bi gledali tudi Jana, tisti, ki so gledali Jana, pa so klikali tudi na Breno.

Kaj sem počel sam? Ne boste verjeli, toda bolj me je pritegnila Mariova vrnitev,  tu in tam pa sem seveda kliknil tudi na Breno.  No ja,  časa sem imel le deset minut, saj sem moral potem v službo. Točno tako, danes sem bil eden redkih Slovencev, ki je zamudil tako  Plestenjaka kot Breno, torej obe veliki vrnitvi dveh velikih oddaj.

null null

 

33 komentarjev na “Jan Plestenjak vs. Lepa Brena”

 1. spookymulder spookymulder pravi:

  Še dobro, da sem se odločil za obisk kina in me tako ni moglo niti zamikati, da bi gledal eno ali drugo. Torej Iztok, nisi bil sam, ki je zamudil ta epohalni večer slovenske televizije … le da meni ni prav nič žal, ko sem sedaj izvedel, kdo so bili gostje. ;-)

 2. klemenix klemenix pravi:

  Hm, no jest pa mislim, da sta je oddaja As Ti Tud Not Padu dosti bolj kvalitetna od Mariovega Spet Doma. Res. ATTNP vsebuje ogromno zares duhovitih skečev (včerej sem se res zelo nasmejal), petje je večinoma v živo, pogovor poteka na duhovit način…

  Mario je seveda odličen voditelj, a spet dobra stara ista oddaja. Na daleč je videti, kot da je v oddajo vloženega veliko manj truda, kot na konkurenčni oddaji na POP TV. (za velikost posameznih ekip, ki delajo oddajo ne vem). Sproščen pogovor na kavču, glasbeni gostje, išče se novo TV zvezdo (upam, da ne bo na koncu zmagalo tako vreščalo, kot je včerej). Humorja malo oz. je tak, da meni ni všeč.

  Bizovičar in Zrnec sta v tem sijajna. Čeprav je res, da oddaje brez Zrneca ne bi bilo. Človek je car. Edina stvar, ki sem jo pri As Ti Tud Not Padu pogrešal je bila ta, da sem dostikrat zasledil, da se voditelja premalo pogovorita z gostom. Tukaj je Mario dober. Spomnil bi na primer, ko je bil gost Marko Milič, od katerega bi lahko izvedela ogromno zanimivih anekdot, a sta ga žal raje potistnila v neumne skeče. Včasih je lepo od človeka tudi kaj izvedeti. A to se sedaj popravlja. Recept, da se gosta čim manj vtika v skeče se mi zdi super. Pogovor z Lepo Breno jima je namreč lepo tekel. Všeč mi je tudi to, da vsakega gosta vprašata kaj takega, kar bi se Mariu zdelo avsolutno preveč opolzko. Pa pač ni.

  Kakorkoli, če bom ob nedeljah že gledal TV, bom raje spremljal POP TV. Nimam pa nič proti Mariu.

 3. NordStar pravi:

  Glavnino gledalcev imata oddaji različno.

 4. krš pravi:

  Nordstar pojma nimaš, Gartner ve, on je tut zračunu, da obe oddaji ne morta preživet. Lih sem razmišljal, da se res večina ciljne publike razlikuje, MArio je bl za penziče sm si mislu, pa me je Gartner takoj postavil na tla, gledal je namreč Maria, in to nek filmski kritik z izdelanim okusom kao, jaoooo

 5. a.r. pravi:

  ma zarad mene lahko majo vsaki dan te oddaje, ker takega klumpa sploh ne gledam. to so sramote za slo tv, naj raje dajo kaki vredu film ko to čvekanje v prazno

 6. jessy pravi:

  Tudi sama sem gledala Pop tv,moram jo pohvaliti sta se zelo izboljšala iz prvih oddaj,oddaja z Breno jima je fanj tekla.Ni bilo tistega posiljevanja s humorjem ampak je blo za moje pojme glih fanj.
  Fanj mi je blo tud tisto ko sta Brena pa Jurij pela,res zakon,Jurij je pa res multitalent.

 7. Mateja pravi:

  No, obe oddaji imata dobre in slabe strani. Skeči v ASTTNP so fenomenalni, samo humor je pa tudi vse, kar me v tej oddaji pritegne. Priznam, da mi gostje drugače niso preveč zanimivi – včerajšnja Lepa Brena je bila čisto brezveze. Kar se tiče pogovorov z gostom se Bizovičar in Zrnec tudi ne približata Mariu. Vse je preveč razvlečeno.

  Tako sem včeraj z veseljem gledala Spet doma. Star tip oddaje, ampak še vedno gledljiv. V primerjavi s ASTTNP oddaja Spet doma izredno hitro mine.

 8. nevenka nevenka pravi:

  Meni se zdi humor ala Benny Hill beden, zelo znucan.

 9. PrimozPPP pravi:

  Sem si popravil ime, samo toliko ker je se en Primoz pa nocem bit isti, da ne bo zmesnjave.

  Meni se zdi, da je Mario OK voditelj, vendar ga ne gledam. Ce se mi da gledam ASTNP predvsem zaradi Jurija, ki je resnični multitalent in pa tud glasbe, ki jo je za današnji čas (ko nam večinoma prepevajo absolutno netalentirani pevci) precej v živo

  Za vse tiste, ki pa kritizirate pa samo toliko – povejte mi nekoga, ki bo izvabil toliko smeha iz vas kot Zrnec, marsikakšno blekne tako za sproti in to danes, ko vsi vemo vse fore že iz interneta in se je resnično težko spomniti kaj originalnega. On je svetovni talent, njegova edina škoda je da se je v sloveniji rodil.

 10. MMMZ pravi:

  Ne gledam ne eno, ne drugo. Mario je kavliteten voditelj, ampak oddaja že videno.
  ASTNP pa je tudi včasih klobasanje brez konca, razen mogoče Zrnes, ki je multipraktik. vem pa , da je

 11. MMMZ pravi:

  Bizovičar izredno razgledan, ter je škoda , da je v tej oddaji.
  včeraj slučajno pa je zmagala Brena, ter naslednje pol leta zopet ob nedeljah SLO 1 in POP TV tema,.

 12. MMMZ pravi:

  Sorry, mi je razpolovilo komentar.

 13. MATEj pravi:

  Sam Maria ne gledam, tudi ASTTNP vse redkeje, a ker me zanima, kaj delajo domači in tuji mediji, sem tudi sam spremljal izmenično obe oddaji. Rezultat: obupno! Ladu in Zrnecu očitno zmanjkuje idej, oddaja je narejena tako, da sta zvezdi voditelja in ne gosta(ja) (to da gost pri njima ne morem dokončat niti stavka je živa groza) – niti delček tokratne oddaje me ni prepričal. Kar se tiče Maria – spet doma in spet isto – vodi še vedno tako kot pred desetletjem, kar je že popolnoma zastarel koncept, sama oddaja je bila pa narejena na nivoju lokalne televizije (rubriki “zobri” in “nova zvezda” sta v ideji sicer kul, a izvedba je bila kasatrofa). Kar se tiče gostov: Jan je pač kul in popularen, tako da je po moje rešil oddajo (“Pogrešal te bom” je še vedno neverjetno lep komad); Lepa Brena je pa nekaj kar nisem nikoli in tudi nikoli ne bi poslušal, tako da je bolje, da se vzdržim komentarja. Izpostavil bi le še tisti trenutek, ko je pri Ladu in Juriju prvič pela Brena, istočasno pa je pri Mariu pel zbor iz Šoštanja. To je bila po moje najnižja točka, ki si ji lahko privoščita največji slovenski televizijski postaji. In zgodilo se je istočasno. Saj zbor je odpel čist okej, samo njihov performans in njihove obleke so bile čisti poden. Imel sem občutek, kot da smo v kakšni komunistični državi, ki je popolnoma izolirana do zunanjega sveta. Niti ne znam dobro opisat … tisti trenutek me je bilo prav sram, da lahko slovenska televizija pade na tako nizek nivo. Groza!

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, mar Plestenjak in Brena zate nista dovolj zanimiva?

  Klemen, se strinjam, Jurij in Lado imata vsekakor bolj zahtevno oddajo, toda vseeno se mi zdi, da ni tako dobra kot bi lahko bila. Nekaj zadev je odličnih in zelo zabavnih, nekaj pa močno na prvo žogo in takšnih, da bi jih lahko brez težav pogrešali. Mario je čisto druga scena. Bolj družinska in umirjena, pa vendar narejena tako, da zažiga že vrsto let zapored. Za razliko od Jurija in Ladota, ki se jima zna zgoditi, da se bosta hitro izpela. Mario se ne more, saj tak tip oddaje zažge pri res velikem številu ljudi. Glede poguma Lada in Jurija, hm, kaj vem, meni se to včasih zdi malce prepoceni in pač provokacija, ki bi jo znal vsak.

  Nordstar, ne bi rekel.

  Mateja, se srtrinjam, pogovorni in malce bolj resni del oddaje, je zelo slab, kar je čudno, saj je bil Lado v TLP prav v tem odličen.

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nevenka, po eni strani imaš kar prav, a žal je to vse, kar trenutno zmoremo.

  Primož, drži, Zrnec je v teh skečih resnično odličen.

  Matej, očitno je to edini recept, ki ob nedeljah zažge. Ali še bolje, pač edina možnost za gledalce, ki bi gledali tudi še veliko slabše oddaje. Na Maria so že navajeni in ga imajo radi v točno taki oddaji kot je ta, Jurij in Lado pa sta pač nekaj novega za našo sceno, pa četudi jima res počasi zmanjkuje idej. Je pa res, da je njuna oddaja zelo zahtevna in da imama brez dvoma premalo sodelavcev, da bi bila tako raznolika kot bi morala biti. To pa bi seveda zahtevalo še večji proračun, kar pa pri nas ni možno. Glede Pogrešal te bom, krasna pesem, še posebej v tej novi izvedbi.

 16. pikapoka pravi:

  jaz sem malo preklopila na SLO 1, ker imam v ZG samo ta slovenski kanal. POP TVja pa na žalost ne morem gledati, ker ga ni… je pa moja mama gledala As ti tut not padu, in je rekla, da je bila oddaja dosti boljša od Maria. Pač mene niti Jan Plestenjak na Nacionalki ni premamil, zato sem raje uglasnila TV in šla reševat križanke. JAz sem že naveličana Maria… Kaj pa vem Lado in Jurij sta mi dosti boljša, čeprav ju v bodeče itak ne bom mogla gledati, ker signal ne vleče tako daleč ;) Sicer pa itak vsi gledamo preveč TVja, te pa je bolje kakšno knjigo prebrat ali pa blog od Iztoka Gartnerja prebrat ;)

 17. spookymulder spookymulder pravi:

  @Iztok:
  Naj ti povem takole: Če bi hotel gledati zanimivo televizijsko oddajo, vse kar bi lahko dobil pa bi bil intervju s Plestenjakom ali Breno, bi raje še malo počakal. ;-)

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pika, ob vsem tem sranju je moj blog še najboljša zabava :)

  Spooky, tudi prav :)

 19. Anonimnež pravi:

  Ej sn že naveličan tega Maria…tak,da tudi če bi bila Zrnec in Bizovičar tiho,bi pa verjetno poslušal njihov bend:))))

 20. krš pravi:

  Neverjetno je, da nekdo, ki je imel najbolj možno butasto in podebiljeno oddajo na svetu, ki jo je gledal 200 predadolescentov, kritzira tlele ljudi, katerim ni niti do nohta na nogi, kar se tiče vodenja oddaj. Kokrkol jih šimfaš, ljudje so neki dosegl s temi oddajami, prvabjo tok in tok gledalcev, so blazno prepoznani, pozna jih praktično cela Slovenija, nenazadnje so vsi zaslužil kar lepe denarje s tem, če je to neko merilo. A upaš ti zase povedat??? Mislm da nobenmu od teh treh ena vinjeta ne bi bila problem, al pa plačilo ene kazni….
  Gartner ti vsesposobni, dej tlele naštej prosim par svojih največjih uspehov, dosežkov, stvari na katere si ponosn, da vidmo, da spluvamo, pohvalmo, kokrkol….Dej če upaš, ne mi neki bluzit spet v odgovoru, odgovor enkrat konkretno če upaš, put the money where your mouth is.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Anonimnež, no ja, saj ga ni bilo celo leto :)

  Krš, stari moj, svoj CV bom predložil tistemu, ki ga bo hotel za novo službo. Ti pa predlagam, da stvar malce obrneva in da jaz tebe vprašam sledeče: “Kakšni pa so tvoji dosežki, da upaš soditi o mojih?”

 22. Mindy pravi:

  Nisem brala komentarjev, je pa moje mnenje, da je žalostno, da je Zrnec povabil neko srbsko zvezdo v svojo oddajo. S tem nas je Slovence kulturno potisnil na Balkan oziroma v že zdavnaj crknjeno Jugoslavijo, kar se meni, ki Juge nisem doživela, gabi. V zahodni in severni Evropi je ne bi nihče vabil v prime time oddajo, ker se ve, da poje za tam živeče jugo-izseljence. Če pride k nam pevec, ki je popularen samo na nemško govorečem področju, ga bo omenjal zgolj Pigac kot nekega obskurneža pevčka, čeprav je tudi lepa Brena samo lokalna zvezda in se ne bi mogla važiti z velikim številom prodanih CD-jev, če bi bilo srbsko govorečih osebkov tako malo kot Slovencev. Začnimo vabiti še dobro prodajane nemške pevce šlagerjev v naše prime time šove, ali pa bom, dragi Gartner, tebe, Zrneca in ostale promotorje jugo šodra začela obravnavati kot jugo-hlapce, ki so pozabili, da smo se osamosvojili že skoraj 20 let nazaj in da še posebej mi mladi nočemo gledat lokalnih srbskih zvezd v slovenskih oddajah.

 23. Žogca pravi:

  “… da je žalostno, da je Zrnec povabil neko srbsko zvezdo v svojo oddajo. S tem nas je Slovence kulturno potisnil na Balkan oziroma v že zdavnaj crknjeno Jugoslavijo, kar se meni, ki Juge nisem doživela, gabi …”

  Ah, kr neki, res. Zaradi ene pevke v eni oddaji se počutiš potisnjeno na Balkan. Ugasni teve in boš takoj spet na severu Evrope ali kjer se že pač nahajaš.

 24. Žogca pravi:

  “Začnimo vabiti še dobro prodajane nemške pevce šlagerjev v naše prime time šove.”

  Vabili bi jih, če bi jih kdo gledal, vendar jih ne. To je dejstvo. Na komercialko pride samo tisto, kar je mogoče prodati.

 25. Žogca pravi:

  “… kot jugo-hlapce …”

  Nismo več hlapci juga, ampak hlapci Bruslja. Oprosti, si za časom. Je pa žalostno, da smo vedno hlapci nekoga.

 26. Žogca pravi:

  Sicer pa sta zame oddaji neprimerljivi in ciljata na povsem drugo občinstvo. Druži ju samo isti termin.

 27. jaancccccYYYY pravi:

  JS SEM GLEDALA MARIOTA. vŠEČ SO MI TE “NOVE ZVEZDE”, KAJ MISLIS O TEM IZTOK IN OSTALI? MISLIM, DA NAM BODO POPESTRILE ODDAJO SPET DOMA!!

 28. krš pravi:

  itak da ne upaš, sj sm vedu. Jst ne sodim o tvojih dosežkih, jih sploh ne poznam, zato sem te prosil če kakšnega našteješ. Sem pa skurcal tvojo oddajo, ki je resnici na ljubo, brez da bi bil nek expert blazn, u kurcu (bila). SIcer pa razlika med mano in tabo je, da jaz ne pametujem o vsem in se ne spoznam na vse kakor ti, se ne čutim poklicanga, da ocenjujem vse, kar mi pride pod roke,ne pluvam naokol, ok razen kar se tvojega bloga tiče. Sicer pa če že sprašuješ, moji dosežki pri 33 letih so moj lajf, v katerem lahko poleg nujnih stvari počnem še stvari, ki me veselijo, ki dogajajo (to ne pomen da vsak prosti moment prezivim pred TVjem, kor nekateri…. to je najlazji, to lahko vsak),marsikatera tudi ni poceni, moj otrok, da sem si ustvaril streho nad glavo, da z biciklom splezam na šmarno goro, da sm kljub vsemu zabušavanju in žuranju in lenobi končal fax, da lahko pojem dunajski šnicl v velikosti krožnika za pico, da sem v službi iz čist bednga delovnega mesta nekam prplezu, da sem 25 kilski žakel na hrbtu zvlekel na Storžič in pol z njim odletel v dolino (v žaklu je bilo padalo), da sm si enga zvil med vožnjo na kolesu, da sm ga v srednji šoli zakucal (pr 180cm),da se ljudje na splošno dobr počutjo v moji bližini, da so starci ponosni name, da sm v osnovni šoli naredu sprejemce za najboljšo gimnazijo, kamor ni pršu kup piflarskih sošolk, pa naj si bodi dovolj, da se nam hvalu preveč. Sj vse skp ni nč posebnga, ampak men je kul v lajfu in to je največji dosežek. Uzanč so me po lastni neumnosti dobil brez vinjete, en mesc se mi je valala v avtu, je nism zalimu, ko so me pa ustavl je nism najdu. Fasu 150 eur kazni pa sm reku kurc gleda, prou mi je ce sm tak tepček, se ne splača sekirat, to mi je tut dosežek. Ampak js sm nobody, js nimam bloga, mene ljudje ne poznajo in jih ne zanimam. Ti se pa tle skos neki repenčš, pa povej kej ane, da vidmo kok si res hud.

 29. Anonimnež pravi:

  hehe

 30. nika pravi:

  jaancccccYYYY tudi meni je blo všeč!!!

 31. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mindy, kaj za vraga imam jaz z dejstvom, da je Lepa Brena prišla v to oddajo?

  Jancy, pač še en izbor, ki ga ljudje zelo radi gledajo. Me pa zanima kaj se bo zgodilo z zmagovalcem in če bo res postal tv zvezda in dobil kakšno oddajo.

  Krš, misli si, kar hočeš.

 32. Marko M pravi:

  hja, saj to je problem naših tudi tv medijev….ker si konkurirajo z gosti v oddajah namesto z izvirnimi in posebnimi voditelji…..pozabljajo pa, da je voditelj v oddaji vsako oddajo, gost pa je le gost ene oddaje….Mario npr. brez gostov nima kaj povedati, za razliko od Jurija…

 33. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Marko, to se pa strinjam, Mario je brez gostov nula, Jurij pa lahko vsako oddajo dela s skeči.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !