Recenzija: Underworld Trilogy

31.01.2009 ob 02:46

UNDERWORLD (zda 2003, akcijska grozljivka, režija: Len Wiseman, igrajo: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Shane Brolly, Bill Nighy, Erwin Leder, Sophia Myles)

Wesley Snipes je bil Blade, Kate Beckinsale pa je Blejdika.

Underworld izgleda tako, kot da bi grof Drakula režiral Matrico, Vrana, Ameriškega volkodlaka v Londonu, Krvavo Mary, Bladea in seveda Romea in Julijo. Ja, prav ste slišali, Underworld je rimejk Romea in Julije, kjer je Williama Shakespearja ugriznila Anne Rice. Visokoproračunska vampirska romanca, ki namesto Kostinih begijev fura še volkodlake, krvoločna podzemna bitja, ki se že stoletja bojujejo s krvosesi. »Najprej smo bili njihovi sužnji, njihov stik z dnevno svetlobo, potem pa smo stvari vzeli v svoje roke in začeli vojno,« razlaga ponosni in pravični volkodlak Lucien (Michael Sheen), ki žre živce vrhovnemu vampirju Viktorju (Bill Nighy), sila močnemu, neizprosnemu in odločnemu poglavarju ljubiteljev krvi. Pa gremo k Romeu in Juliji, k nesrečnima zaljubljencema, k Leonardu DiCapriu in Claire Danes, ali če hočete, k Anthonyju LaPaglii ter Anne Parillaud, junakoma filma Innocent Blood, kjer sta se zatrapala vampirka in človek. Tokrat se zgodi popolnoma isto, le da se človek potem spremeni še v volkodlaka, nato tudi v vampirja, se pravi v ultimativno nadraso, ki bi lahko zavladala našemu planetu. Julija je Kate Beckinsale, divja, ostra in v usnje oblečena vampirka Selene, sestrična gospoda Bladea, ki volkodlake strelja za zajtrk, kosilo in večerjo. Romeo je Scott Speedman, začudeni in nepripravljeni mladenič, ki nima pojma, da bi lahko nastopal v filmu Intervju z vampirjem. Ali kar v romanu Anne Rice, ki bi ga potem ekraniziral John Landis. Med njima preskočijo iskre, kar seveda močno skrbi vampirja Viktorja, ki ne prenese volkodlakov, kaj šele vampirjev, ki so v resnici volkodlaki. Okej, toda kaj, ko nam film ne upa pokazati njunega seksa, zares pravega prvinskega nagona, s katerim bi odpihnila celo Sharon Stone in Michaela Douglasa. To bi bil namreč zelo zanimiv prizor in sekvenca, ki sploh ne bi rabila vsega ostalega, kar se zgodi v filmu.

Ocena: 6/10

null

UNDERWORLD: Evolution (zda 2006, akcijska grozljivka, režija: Len Wiseman, igrajo: Kate Beckinsale, Scott Speedman, Tony Curran, Shane Brolly, Derek Jacobi, Bill Nighy)

Državljanska vojna.

Kate Beckinsale je spet Selena, pogumna, krvava, odločna in divja vampirka, ki hoče resnico. Ki hoče enkrat za vselej končati vojno med vampirji in volkodlaki. In kar je še bolj pomembno, med vampirji in vampirji. Prav imate, to je jebena državljanska vojna, kjer vsak vampir pije zase. Kjer vsak vampir sanja o slavi in prestolu. In kjer vsak volkodlak dela za svojega vampirja. Za svojo umazano igro, kjer zmaga tisti, ki bolje obvlada hinavščino in dvojne igre. To kar je manjkalo originalu iz leta 2003, ne manjka nadaljevanju iz leta 2006. Nadaljevanju, ki premore dovolj samoironije, samodiscipline, samokontrole in samopašnosti, da kot za šalo zvozi od začetka do konca in nam postreže s hudo dinamično, adrenalinsko, meseno in gledljivo mešanico grozljivke ter akcije, ki odleti nekje med Van Helsinga ter Bladea.

Ocena: 7/10

null

UNDERWORLD: Rise of the Lycans (zda 2009, akcijska grozljivka, režija: Patrick Tatopoulus, igrajo: Michael Sheen, Rhona Mitra, Bill Nighy, Steven Mackintosh, Kevin Grevioux, Tania Nolan)

Na začetek.

Tretji Underworld, ki ni prav nič slabši od svojih predhodnikov in kjer Rhona Mitra, zvezda mojstrovine Doomsday, kot za šalo nadomesti Kate Beckinsale, nas pelje na začetek. V čas, ko so vampirji zasužnjili Likane in ko se je Lucian (Michael Sheen), v ponedeljek človek, v torek pa volkodlak, divje zaljubil v pogumno Sonjo (Rhona Mitra), sicer hčerko glavnega vampirja Viktorja (Bill Nighy), ki je bil tako zelo ponosen, da je povzročil vojno med vampirji in Likani, ki bi morali v bistvu pred volkodlaki varovati vampirje. Zelo energična, dobro zmontirana in adrenalinska akcijska grozljivka, ki se ne glede na svoja predhodnika dokaj spretno izogiba pretiranim klišejem in svojo zgodbo dovolj prepričljivo spelje do konca. In da ne pozabim, to, kar leta 2003 nista upala Kate in Scott, sedaj naredita Rhona in Michael. Škoda je le, da se on ne spremeni v volkodlaka.

Ocena: 6/10

null

 

14 komentarjev na “Recenzija: Underworld Trilogy”

 1. Tjasa pravi:

  Tega likana pa se jz tud neb branla. Drgac pa mi je kate 100 x bol hoty kot rhona,ki ma premal karizme.

 2. Escobar pravi:

  underworld ga res ubija … tako vampirko ko je selena, bi še pa js hotu met za punco … tiste lepe (občasno) modre učke, usnje, pa njene dve ljubice, baretti M92FS fully auto …. eh sjaos … tjedi sn se pa zalubu u kate beckinsale k sn ta dva filma vidu ….

  in sn bil zlo razočaran ko sn zvedu da je nebo v prequel-u … ampak okej rhona mitra ga je razturala u doomsday ….

  tak da si bom tud 3ojko ugledu …

 3. Escobar pravi:

  js ko sn vidu konec drugega dela, sn full upu da bo treji del sequel in bo selena the daywalker :)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, če bi jo mel za punco, bi ti nekega dne ziher spila kri. In to dobesedno, da se razumeva :)
  Rhona pa je po moje povsem dostojna zamenjava. Le pojdi gledat, po moje ne boš razočaran. Tretjemu delu ne manjka čisto nič. Še posebej, če si oboževalec prvih dveh.
  Glede Kate sem se pa moral jaz pošteno navaditi, da sem jo sprejel v taki vlogi, saj sem jo najprej videl v Emmi, kjer je bila povsem nekaj drugega. No ja, potem me je, da je lahko tudi zelo kul akcijska junakinja, prepričala še v Van Helsingu.

 5. Escobar pravi:

  ja js sn jo prvič zasledil v brokedown palace … pošten film za moje pojme …. in potem ko sn jo vidu v underworld, k skače iz hiš, lovi 150 kilske črne lycane in prazni seržerje iz barrete :) sn tud reku “whooouh” (predstavlji si da to reče Keanu Reeves:) )

  van helsing mi je tud bil pošten film

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, tega še nisem videl. Zadnjič sem ga zamudil po televiziji. Tudi meni je bil Van Helsing kul film.
  Da whooouh reče Keanu? He, he, čista bomba :)

 7. t-h-o-r pravi:

  pa ne van helsing no :)

  meni je bil precej patetičen

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Meni pa kul zabava brez obremenitev.

 9. Recenzije « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] za dovolj atraktivno, akcijsko, krvavo in frajersko vampirjado, ki se postavi ob bok filmom Blade, Underworld in Van Helsing. Glavna je Kristanna Loken, nepozabna Terminatorka, ki tokrat igra junakinjo po [...]

 10. Recenzija: Underworld: Awakening « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Beckinsale, ki jo je v tretjem delu franšize menjala Rhona Mitra, je spet Selene, vampirska bojevnica in odpadnica, ki ne odneha pa ne [...]

 11. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] preseneča zavoljo dejstva, da ni pokazal nič novega. Da je le obrnil klišeje akcijske grozljivke Underworld, kjer vampirje namesto Kate Beckinsale pač lovi Lucy Liu. Nekako medla in premalo zanimiva [...]

 12. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Step Up Revolution, Total Recall pravi:

  [...] ki ga je imel stari Recall in ga režiser Len Wiseman, tudi avtor zadnjega Die Harda in prvih dveh Underworldov, kjer je kot veste glavna Kate Beckinsale, za razliko od mojstra Verhovena ne zna vpeljati v [...]

 13. IZTOK faking GARTNER » Recenzije pravi:

  [...] kot bedasta Družba pravih gospodov, kjer se je smešil Sean Connery. Ali kot premalo prepričljivi Underworld, kjer je vampirje kot veste ravno tako lovila Kate Beckinsale, marveč kot učinkovita, divja, [...]

 14. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: The Mortal Instruments: City of Bones pravi:

  [...] Underworld kot Twilight, kar je seveda kul. Sploh ne tako slaba mladinska pizdarija, ki jo dejansko zmatra le [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !