Pogledal vse oskarjevske kandidate za najboljši film

31.01.2009 ob 10:00

Takole gredo nominiranci:

The Curious Case of Benjamin Button

Frost/Nixon

Milk

The Reader

Slumdog Millionaire

Če sem pošten, moram priznati, da noben izmed njih ni ravno slab. No ja, najslabši je brez dvoma Benjamin Button, rezervna inačica veliko boljšega Forresta Gumpa, ki je kot veste dobil največ nominacij. Če zmaga, bom zelo razočaran, saj si zmage ne glede na zelo dobre kritike in super odziv gledalcev nikakor ne zasluži. Če sem Buttona uvrstil na peto mesto, je prav, da nadaljujem s četrtim mestom, kamor bi postavil The Readerja, sicer zelo močno ljubezensko zgodbo, ki pa jo uničijo drzni seksualni prizori, ob katerih se boste zaradi razlike v letih počutili malce nelagodno. Na tretjo mesto bi postavil Milk, biografijo borca za pravice homoseksualcev, ki je brez dvoma zelo dober, pa vendar ne popoln film kot pravijo mnogi. Drugo mesto si več kot zasluži Frost/Nixon, izjemna ekranizacija legendarnega intervjuja, ki ga je z odstavljenim predsednikom Nixonom opravil tv voditelj in novinar David Frost. Na prvem mestu pa je seveda moj letošnji favorit Slumdog Millionare, ki ga morda prekašata le že The Wrestler in Gran Torino, ki pa ju žal niso nominirali. No ja, če sem še malce bolj širok, bi dodal še filme Cadillac Records, The Dutchess in recimo The Other Boleyn Girl, ki so jih prav tako povsem prezrli. Pa vendar se mi zdi letošnja bitka divje zanimiva. Veliko bolj kot lani, ko mi je bil zares všeč le Atonement. Letos so mi pravzaprav všeč vsi in zato me res zanima kdo bo zmagal. Sam navijam za Slumdog Millionare, čeprav sem skorajda prepričan, da bo slavil Benjamin Button.

 

14 komentarjev na “Pogledal vse oskarjevske kandidate za najboljši film”

 1. tisa pravi:

  “The Readerja, sicer zelo močno ljubezensko zgodbo, ki pa jo uničijo drzni seksualni prizori, ob katerih se boste zaradi razlike v letih počutili malce nelagodno”

  Jaz nisem ob gledanju teh prizorov občutila nobenega nelagodja in ne vem, zakaj bi pokvarili film. Je pa res, da vsaj na začetku filma nisem zasledila nobene omembe njenih let in potem tudi nisem razmišljala o tem ali je 5, 10 ali 15 let starejša.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tisa, meni so bili ti prizori skorajda pedofilski, ali še bolje, incestni, kot da gre za mamo in sina. Ona jih je imela okoli 30, on pa 15. Tudi v resnici je poba star komaj 18, kar pomeni, da je bil med snemanjem 17. Meni je bilo čudno in prav nič seksi. Resda drzno in pogumno, ampak daleč od tega, da bi bilo dobro za film. Počutil sem se kot da gledam poceni naci sexploitacijo. Potem gre vse na bolje, a nisem se mogle znebiti nelagodnega občutka.

 3. mark pravi:

  iztok, mislim da si tokrat film obsodil malce neutemeljeno…reader je film ki presentljivo dobro upošteva predlogo po kateri je posnet, in v knjigi je poba pač str 15 let…osebno bi film zasovražil če bi v vlogo michaela postavili starejšega igralca,pa tud schlink bi pol po vsej verjetnosti popizdu…ja, zato pač mislim da je bil namen teh scen ustvariti podobno atmosfero kot v knjigi, in ne drznost ali pogumnost kot ti praviš(za to so že ene 40 let prepozni)

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mark, razumem, ampak vseeno sem imel strašno čuden občutek ob gledanju teh prizorov. Menim, da jim ni bilo potrebno iti tako daleč glede seksa. Prav zato mislim, da so to storili namerno, torej zato, da bi nas šokirali in ne zato, da bi se držali literarne predloge.
  In motiš se, ko praviš, da so 40 let prepozni. Tako drzni prizori s tako veliko starostno razliko, so tudi za današnji čas močna provokacija.

 5. mark pravi:

  no pa sej te razumem…podobno sm se jst počutu o gledanju pretty baby…ampak tm je bila stvar drugačna-brook shields je bila stara 12 let, tuki gre pa za polnoletnega tipa ki se je pač odloču da bo že pri osemnajstih kameri pokazal vse svoje “adute” :P

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mark, Pretty Baby je druga zgodba, tam je bilo jasno, da gre za čisto provokacijo in zgodbo mladoletni cipi, ki jo je igrala mladoletna Brooke Shields. Film se ni delal, da je nekaj več in tudi oskarji ter globusi so ga zaobšli (no ja, nominirana je bila le glasa). In zgodba se je dogajala v javni hiši, kar je jasno, kaj lahko gledalec pričakuje. Drugače je z The Reader, ki je sicer zelo kvaliteten film, zato mi ni jasno, zakaj je moral provocirati s temi prizori na začetku in to tolikokrat zapored. In ne gre za to, da je mladenič iz The Readerja pokazal vse, gre za to, kaj je z njim počela Kate Winslet.

 7. anna pravi:

  tole je za prebrat: http://www.b92.net/kultura/pop/witches.php?yyyy=2009&mm=02&nav_id=343377

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Anna, z mnogimi rečmi iz pripetega teksta se več kot strinjam.

 9. Pris Pris pravi:

  Heh, tudi jaz sem pomislil, kako bi Button izgledal pod taktirko Tima Burtona. Skoraj bi si upal trditi, da bolje.

  Glede originalnosti scenarija oz. zanašanje le-tega na preverjen recept Forresta Gumpa pa sem pri Iztoku že prilepil link na enem drugem zapisu. ;)

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, če mu ne bi pameti solili studijski šefi kot so mu jo pri rimejku Planeta opic, bi bil film brez dvoma hudo dober.
  Je pa res, da me je veliko bolj kot režiser motilo skorajda dobesedno kopiranje Forresta Gumpa, ki ga je prav tako napisal isti scenarist. A kot vidiš, je stvar vžgala.

 11. Maco pravi:

  Tudi meni je bil lani najbolj všeč Atonement. Mislim pa, da bo letos definitivno slavil Slumdog Millionare, kot najboljši film. Oscarja za režijo pa bo dobil David Fincher za film The Curious Case of Benjamin Button.

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, dvomim za Fincherja. Po moje nima šans. Dobil ga bo Danny Boyle.

 13. Maco pravi:

  Sedaj, ko sem si ogledal vse zgoraj omenjene filme pa še kakšnega več, moram nekaj napisati.
  Zame si sledijo po tem vrstnem redu: 1. Slumdog Millionare; 2. The Reader; 3.Frost/NIxon; 4. Milk; 5. The Curious Case of Benjamin Button.
  Zelo dobri filmi, ki pa niso prišli med te nominirance pa so:
  Doubt; Gran Torino; The Wrestler; Revolutionary Road; Elegy; Last chance Harvey; The dark knight; Wall-e; pa še kakšen se bi našel.

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maco, odličen izbor filmov, ki so jih prezrli. Z izjemo Temnega viteza seveda.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !