Kulti in klasike: An Officer and a Gentleman

31.01.2009 ob 19:14

zda 1982, drama, režija: Taylor Hackford, igrajo: Richard Gere, Debra Winger, Louis Gossett Jr., David Keith, Robert Loggia, Lisa Blount, Lisa Eilbacher, Tony Plana, David Caruso, Grace Zabriskie

Film, ki je naredil Richarda Gerea, je hkrati tudi eden izmed najbolj priljubljenih filmov osemdesetih.

Richard Gere je na sceno v pravem pomenu besede priletel že leta 1978 s filmom Days of Heaven, ki ga je režiral mitski Terrence Malick. Ker je film finančno pogorel, ni bilo kruha. Potem je dve leti kasneje prišel še Ameriški žigolo, ki se je odrezal veliko bolje, toda še vedno ne tako, da bi Gere postal prava zvezda in zaresni seksualni simbol osemdesetih. To se je zgodilo šele leta 1982, ko se je oblekel v marinca Zacka Mayja in v “sončni zahod” ob spremljavi zimzelene Up Where We Belong odnesel nadvse prikupno šiviljo Debro Winger. Prav imate, o takem marincu so takrat sanjale prav vse ženske našega planeta. Tudi Slovenke, ki so Gerea vzela za svojega. In pozor, vlogo bi moral John Travolta, ki je na priporočilo svojega agenta izbral nekaj drugega in si počasi uničil kariero. Glede na to, da je bil Travolta prvotna izbira tudi za Ameriškega žigola, je jasno, da mu prav Gere dolguje svojo kariero. Povedano drugače, Gere je postal novi Travolta, Travolta pa je utonil v pozabo vse do konca osemdesetih. In kar je še bolj zanimivo, prav vlogi, ki jih je Travolta zavrnil, sta postali najbolj značilni za Gerea. Še posebej v osemdesetih, ko je po Častniku in gentlemanu posnel vrsto zelo slabih in finančno uničujočih celovečercev. Kakorkoli že, Zack Mayo do danes ostaja njegova najbolj znana, romantična in nepozabna vlogica, sam film pa se je za vedno vpisal med najbolj priljubljene in popularne filme osemdesetih, ki se dobro držijo še danes. Tudi zavoljo enkratnega in z oskarjem nagrajenega Luisa Gossetta Jr., ki kot veste igra strogega in zelo glasnega narednika Emila Foleyja, ki na vse pretege matra in zajebava gojence vojaške šole. Častnik in gentleman je zares dober film, ki pritisne na prav vse potrebne tipke pri gledalcih in z ravno pravšnjo mešanico patetike, romantike, vojaške drame in tragičnega zapleta okoli gojenca Sida Worleyja (David Keith), doseže čisto vse, kar si zastavi. Nostalgičen spomin na čase, ko so po Hollywoodu hodili moški, ki so jim verjele tudi gledalke v kinu. In ženske, ki bi si zaslužile posebnega oskarja za prikupnost. Osemdeseta pač. Čas kiča, ki pa je vendarle dal tudi nekaj odličnih filmov.

Ocena: 9/10

 

17 komentarjev na “Kulti in klasike: An Officer and a Gentleman”

 1. mgerencer mgerencer pravi:

  Čas kiča in najstniških komedij :)

 2. pet-in-g-seks pet-in-g-seks pravi:

  DEBRA!! s tistim svojim hripavim glasom!!!

 3. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mgerencer, in takših lepih filmčkov.

  Peting, nekakšna predhodnica Demi Moore, le da veliko bolj prikupna. Pa zelo podobna Sean Young, ki seveda igra znatno slabše od nje.

 4. Maja pravi:

  Najboljši film,sploh pa Richard Gere,ki je bil v tem filmu sanjski tip vsake ženske.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, moji mami je bil najbol kul na začetku, ko je bil malce neobrit in z dolgimi lasmi :)

 6. filmoljub pravi:

  Mhja. Debra Winger se mi ni nikoli zdela posebej izstopajoča kot igralka, še manj kot ženska. V tej solzavi melodrami je med igralci res najboljši Gossett Jr. (dobil je oskarja in globus, s parafrazo pa se mu je poklonil tudi Kubrick v Full Metal Jacket), sicer pa je še najboljša glasba, na čelu z legendarnim komadom Joeja Cockerja in Jennifer Warnes, zaradi katarega je film pravzaprav še najbolj slovel.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, si videl Shadowlands iz leta 1993? Vrhunsko odigrana vloga. Solzava melodrama? No ja, pa vendar narejena na zelo kul način za svoj žanr. Res je, R. Lee Ermey mu je bil zelo podoben, a raje bi rekel, da ga je parafraziral Clint Eastwood v filmu Heartbreak Ridge že eno leto pred tem. Komad je bil res velika uspešnica, a le kot del filma, zato se ne strinjam, da je zaradi tega film najbolj zaslovel. Reči to, bi bilo zelo krivično.

 8. filmoljub pravi:

  Če sem videl Shadowlands? Ne. In se nič ne čutim prikrajšanega, tudi moje filmsko znanje ni zato nič manjše, poleg tega nimam pojma, kaj si hotel s tem reči. Češ, da je bila šele tisto resnična solzavost? Si to mislil? Saj ne pravim, da je Oficir in gentleman največja patetika daleč naokoli, a kar precej igra na čustva. “Melodrama” pomeni, da igra pomembno vlogo v filmu glasba – če si ti mogoče mislil kaj drugega.

  In ko sem omenjal Kubricka, s tem mislim, da ga je parafraziral dobesedno:

  Oficir in gentleman:
  Only two things come out of Oklahoma. Steers and queers. Which one are you, boy? I don’t see no horns. You must be a queer.

  Full Metal Jacket:
  Only steers and queers come from Texas, Private Cowboy. And you don’t look much like a steer to me so that kinda narrows it down.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, kaj je zdaj to za eno sranje? A zdaj pa že v lepem predlogu, da si poglej nek film, kjer je bila Debra zares odlična, vidiš soljenje pameti. Daj no, slukiraj se, saj ti nočem nič slabega, porka madona. Kaj me tako napačno razumeš.
  Pač, ker si rekel, da se ti ni zdela izstopajoča kot igralka, sem ti omenil ta film, kjer je res odlična. To je vse. Jaoo, si čuden.

 10. filmoljub pravi:

  Kako pa naj vem, da si mislil na Debro? Lahko bi se malce bolj povezano in smiselno izražal. A nisi celo kao vodil nekakšne oddaje na TV?

  Okej, kul. Ne pravim, da je slaba igralka in v tej vlogi je ne poznam. Bom prečekiral, če bo priložnost. Ampak kakšna fatalka se mi vseeno ne zdi.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Filmoljub, si videl Shadowlands iz leta 1993? Vrhunsko odigrana vloga.”
  Mar ni jasno, da mislim na Debro in ne na melodramo, ki jo posebej omenjam v naslednjem stavku. Torej grem z odgovori po vrsti tvojih vprašanj.
  Itak, da ni bila fatalka, bila je pa zelo simpatična. Saj ni treba, da je vsaka fatalka, da je kul, a ne.
  Menim pa, da ti mene zelo nepovezano in nesmiselno bereš zadnje čase, saj si nadrkan zaradi sinhronizacije še vedno :)
  Skuliraj se, stari moj, saj ti nič nočem.

 12. Recenzije: The Guardian, The Interpreter « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] Guardian, malo An Officer and a Gentleman, malo Men of Honor, malo pa vsi tisti filmi, kjer gre za vojaški dril in kjer se zvezdniški [...]

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Nightmare Before Christmas, American Gigolo, Quest For Fire pravi:

  [...] Travolta. In ravno Travolta je zavrnil Žigola in iz njega naredil zvezdo. Potem je zavrnil še Častnika in gentlemana in iz njega naredil kult. In le kdo bi bil leta 1980 bolj primeren za vlogo žigola, ki podre prav [...]

 14. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: The Unsinkable Molly Brown, Love Ranch, Le Concert pravi:

  [...] svoje žepe. Film, ki ga je režiral Taylor Hackford, sicer mož Helen Mirren in avtor filmov An Officer and a Gentleman, Dolores Claiborne (mojstrovina vseh mojstrovin), The Devil’s Advocate in Ray, resda malce [...]

 15. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Na putu, I Love You Phillip Morris, Johnny Mad Dog, The Others, Diggstown pravi:

  [...] Gossett Jr., nepozabni in strogi narednik Emil Foley iz filma An Officer and a Gentleman, tokrat igra ostarelega boksarja Roya Palmerja, ki ga prevarant Gabriel Caine (James Woods) spravi [...]

 16. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Dirty Girl pravi:

  [...] ko Clarkov oče pobesni, ko izve, da je njegov sin gej. Konec je seveda enkraten poklon klasiki An Officer and a Gentleman, svojih pet minut k zvezdniški ekipi prispevata še William H. Macy kot novi partner Mille [...]

 17. IZTOK faking GARTNER » Recenzije: Jaws 2, Jaws 3 pravi:

  [...] zabave udeležil tudi Louis Gossett Jr. Bolje, da se je ne bi. Bolje, da bi za vedno ostal v filmu An Officer and a Gentleman in morske pse pustil Stevenu Spielbergu. Možaku, ki je leta 1975 v vodo zmetal znatno manj [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !