Recenzija: W.

28.01.2009 ob 00:31

zda 2008, drama, režija: Oliver Stone, igrajo: Josh Brolin, Elizabeth Banks, Jeffrey Wright, James Cromwell, Thandie Newton, Scott Glenn, Ellen Burstyn, Richard Dreyfuss, Ioan Gruffudd, Colin Hanks, Stacy Keach, Bruce McGill, Noah Wyle

Razočaranje leta.

Ko sem slišal, da je Oliver Stone posnel biografijo Georgea Walkerja Busha, sem zavriskal od veselja, saj sem bil prepričan, da bo šlo za veliko vrnitev mojega najljubšega režiserja, ki me je po celi kopici vrhunskih filmov močno razočaral z Alexandrom in World Trade Centerom. Žal sem dobil še en zelo povprečen film. Tak, da ne verjamem, da ga je režiral Oliver Stone, ki je pred tem med drugim režiral filma JFK in Nixon, kjer je več kot vrhunsko obdelal dva druga predsednika. Tokrat je vse skupaj obrnil v nekakšen družinski film. Kot da bi nam želel reči, da je tudi George W. Bush le človek. V bistvu celo okej možakar, ki pač ni bil pripravljen na vojno v Iraku. To, kar je Michael Moore tako zelo dobro storil v svojem dokumentarcu Fahrenheit 9/11, sedaj Oliver Stone v filmu W. stori preveč dolgočasno in nezanimivo. Povedano drugače, o Bushu nam ne pove čisto nič novega. Ali še bolje, pove nam manj kot vemo sami. Pri vsakem prizoru lahko tako dodamo še vrsto reči, ki jih vemo, pa jih Stone ne pove. O vsaki prigodi vemo več kot nam pokaže Stone. O vsakem dogodku smo prebrali več kot nam zaupa Stone. To je zelo slabo in zdaj se ne čudim, da je film tako nesramno pogorel in da ni dvignil čisto nič prahu. Lahko bi celo rekli, da tale film dela reklamo Bushu. Da ga kaže kot povsem normalnega človeka, ki pač ni bil kos svoji službi. Poleg tega ga igra povsem napačen igralec. Hudo premladi Josh Brolin, ki izgleda preveč frajersko in čedno. Pa četudi ga je dejansko dobro naštudiral in serviral vse njegove najbolj značilne telesne finte. Bolje bi bilo, če bi ga igral kak komik. Recimo Dana Carvey, ki je to počel v šovu Saturday Night Live. Podobno moteča je tudi Thandie Newton, ki zelo čudno upodablja Condoleezzo Rice. Nič kaj dober pa ni tudi James Cromwell, ki se gre starega Busha. Po drugi strani pa je treba pohvaliti Dreyfussovega Dicka Chaneyja in seveda Wrightovega Colina Powella. In prav Wright je edini dober razlog za ogled tegale močnega razočaranja, na katerega je lahko ponosen le pravi George W. Bush.

Ocena: 3/10

null

 

13 komentarjev na “Recenzija: W.”

 1. Pris Pris pravi:

  Če se ne motim, je Dana Carvey v SNL igral njegovega očeta. ;)

  V novejših SNL je W.-ja igral Will Ferrell (in najbrš še kdo, ne spremljam več).

 2. GSH pravi:

  OT- pris kje je tvoja zadnja objava?

 3. Pris Pris pravi:

  @GSH: ne vem, na kaj ciljaš, moja zadnja objava je recenzija prvenca benda White Lies z dne 18.01.2009 in je tam, kjer je vedno bila. ;)

 4. GSH pravi:

  my bad, zamešal nekaj. )

 5. Gregor pravi:

  Men je pa upodobitev Josh Brolin bil kar primeren, Bush je kavboj in je “bil” frajer, neglede na to kaj si mislimo o njem in vsekakor mi je všeč da bush ni bil prikazan preveč komično/idiotsko in da je v tem filmu realen.

  -se pa strinjam da film kot tak, nekako ni to to.

 6. aha pravi:

  glej stari. nahal sem brat TOLE tvojo “kritiko” al “recenzijo” al kak jim ti praviš takoj na začetku, kjer si navedel, da je oliver stone tovj najljubši režiser. pri čisto vsakem komentiranem filmu napišeš, da gre za tvojega najljubšega/režiserja/igralca/igralko/scenarista/kostumografa/statista/vstavi po volji akterja pri filmu.

  al si totalno neodločen, al pa si šizofrenik težke kategorije, ki ima multiplo osebnost pa ma vsaka osebnost svojega najljubšega – whatever.

  kr neki. sem prebral par tvojih opisov filmov, ker ko na najdi.si kaki film poiščem, mi še tu pa tam kako tvojo nebulozo ven vrže in lej, pri čisto vsaki nekaj dramatiziraš in nabijaš u tri krasne.

  najdi si službo al pa vsaj en hobi, za katerega boš usposobljen. vsak tud ne more filmov kritizirat.

  ti je že kdo reko, da si slaba, bleda, komaj obrisana kopija marcela stefančiča jr? oz, bi rad to bil. najdi si svoj slog pa se že odloči, kdo je najljubši igralec itd.

  peace man!

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, res je, toda oba Busha sta si tako zelo podobna, da mi je na misel prišel samo Carvey, ki je bil res legendaren.

  GSH, drugič Prisa povabi na kavo za take pogovore :)

  Gregor, se strinjam, Bush je bil v bistvu res frajer in faca, toda kaj, ko je sprejel napačno službo.

  Aha, prosim, če mi našteješ še kak film, kjer sem napisal, da je kak režiser moj najboljši. Upam, da bo šlo, saj te bom v nasprotnem primeru označil za umazanega lažnivca.
  Glede Štefančiča, prastara zgodba, ki se jo spomnijo le že težaki kot si ti.
  Peace nazaj.

 8. biloxi pravi:

  Kaj se zdaj ven vlečeš, Dana Carvey je igral GB starejšega, zato ni možna primerjava z mlajšim GB. Spet ena tvojih motečih napak.

 9. Gregor pravi:

  Iztok, sedaj reči da je sprejel napačno službo je malo hecno, ker do 11.9.2009 (no do napada na Irak) je bil eden najbolj priljubljenih predsednikov tako, da nekaj je že delal pravilno. Po 2003 je šlo pa vse navzdol, kakšne (celotne)informacije je imel Bush v času ko se je odločil za napad na Irak verjetno nikoli ne bomo izvedeli in se bomo vedno spomnili da je ravnal po “kavbojsko”.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Biloxi, stari Bush in mladi Bush sta si tako hudičevo podobna, da praktično ni razlike v parodiranju. Še režita se enako blesavo. Upam, da si preživel to mojo napakico.

  Gregor, ne bo držalo. Do 11. septembra ni bil kaj dosti priljubljen, po 11. septembru pa se mu je priljubljenost močno dvignila. Potem je seveda zelo hitro padel na dno, a vendarle dobil še en mandat. In glede na to, da je Amerika pod njegovim vodstvom tako ali drugače postala najbolj osovražena država na svetu, lahko rečemo, da je brez dvoma sprejel popolnoma napačno službo.

 11. vetervlaseh vetervlaseh pravi:

  dejansko ga film prikaže čisto ok. res ni najboljši film, rahlo je dolgočasen in pust in manjka mu še nekaj drugih filmskih prvin, ni pa razočaranje leta… w. je pač w. :D kavboj, bivši alkoholik in človek ki je naredil zelo veliko napako z napadom na irak… ampak, kot je prikazano tudi v filmu, jo je na nek način tudi moral… osebno sem vesel da ga film ne prikaže kot kakšnega fašista ali kaj podobnega, kar tudi pravijo o njem… za eno trojkico, bi rekel jaz…

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se strinjam, zaradi tega filma bi človek Busha celo vzljubil :)

 13. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzije: Apocalypto, The Passion of the Christ pravi:

  [...] ena. Večji od Gospodarja prstanov, Harryja Potterja, Troje in Poslednjega samuraja. Večji od Georgea Busha, Eminema in Billa Gatesa. Večji od Gospoda, svetega duha in Device Marije. In Gibson ga je [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !