Zlate maline niso vedno najbolj poštene

22.01.2009 ob 00:38

Dan pred objavo nominacij za oskarje je vedno čas za objavo nominacij za zlate maline, za nagrade, ki jih podeljujejo za najslabše filmske dosežke preteklega leta. Odločil sem se za iskren komentar vsake kategorije, saj se mi zdi, da organizatorji letos niso bili ravno najbolj pošteni.

Takole gredo kategorije:

Najslabši film
Disaster Movie, Meet The Spartans
The Happening
The Hottie And The Nottie
In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale
The Love Guru

O prvih dveh ni nobene dileme in oba bi morala zmagati brez konkurence, saj sta res strašno slaba. Tretjega in četrtega še nisem videl, tako da nimam mnenja, kar pomeni, da bom spregovoril o The Happening in The Love Guru. Prvi resda ni ravno najboljši film leta, toda to ne pomeni, da si zasluži mesto med najslabšimi filmi leta. Isto velja za komedijo The Love Guru, ki je resda hudo finančno razočaranje, toda povsem okej in dovolj zabaven film. Očitno preveč poseben, da bi ga gledalci pravilno poštekali.

Najslabša režija
Uwe Boll (In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, 1968 Tunnel Rats, Postal)
Jason Friedberg & Aaron Seltzer (Disaster Movie, Meet The Spartans)
Tom Putnam (The Hottie And The Nottie)
Marco Schnabel (The Love Guru)
M. Night Shyamalan (The Happening)

Zmagati morata Jason Fredberg in Aaron Seltzer, ki sta res naredila eno veliko sranje ter dobesedno uničila žanr parodije, ki je tako ali tako v hudi krizi. Shyamalan je delo opravil dobro in tukaj gre le za škodoželjnost organizatorjev, ki so pač prepričani, da je posnel slab film. Isto lahko rečem za Schnabela, ki je svoje delo prav tako opravil tako kot se za tak film pričakuje. Uwe Boll je seveda poglavje zase, toda vseeno se mi zdi, da ga včasih namerno kritizirajo, saj so mu nevoščljivi, da kljub peticiji, naj neha snemati filme, še vedno piči naprej.

Najslabši glavni igralec
Larry The Cable Guy (Witless Protection)
Eddie Murphy (Meet Dave)
Mike Myers (The Love Guru)
Al Pacino (88 Minutes, Righteus Kill)
Mark Wahlberg (The Happening, Max Payne)

Mark Wahlberg je iz filma v film slabši, zato je tale nominacija več kot pravična. Larryja nisem videl, zato ne morem reči ničesar. Eddie Murphy je bil kljub poraznem finančnem rezultatu soliden, Mike Myers pa ravno prav odštekan. Mi je pa neumna nominacija Ala Pacina, ki resda ni odigral najboljše vloge svojega življenja, kar pa seveda ne pomeni, da je bil slab. V 88 Minutes je bil standardno dober, V Righteous Kill pa ga je matral slab scenarij.

Najslabša glavna igralka
Jessica Alba (The Love Guru, The Eye)
Annette Bening, Eva Mendes, Debra Messing, Jada Pinkett-Smith, Meg Ryan (The Women)
Cameron Diaz (What Happens in Vegas)
Paris Hilton (The Hottie And The Nottie)
Kate Hudson (Fools’ Gold, My Best Friend’s Girl)

Kate Hudson je res slaba, zato je nominacija okje. Isto velja za ekipo filma The Women, kjer je bila daleč najslabša Annette Bening, čisto okej pa Jada Pinkett-Smith. Paris še nisem videl, pri Cameron je bil bolj problematičen slab film, Jessica Alba pa prav tako ni bila tako zelo slaba, da bi si zaslužila tole kategorijo.

Najslabši stranski igralec
Uwe Boll (Uwe Boll’s Postal)
Pierce Brosnan (Mamma Mia!)
Ben Kingsley (The Love Guru, War, Inc., The Wackness)
Burt Reynolds (Deal, In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale)
Verne Troyer (The Love Guru, Uwe Boll’s Postal)

Uweja in Burta nisem videl, bi pa rekel, da je bil Ben Kingsley povsem zabaven v The Love Guru in si je nominacijo očitno pridobil zaradi tega, ker se igralec njegovega kova po mnenju organizatorjev očitno ne bi smel spuščati tako nizko. Nominacija za Brosnana pa se mi zdi totalno bedna, saj je bil v Mamma Mii naravnost odličen.

Najslabša stranska igralka
Carmen Electra (Disaster Movie, Meet The Spartans)
Paris Hilton (Gapo: The Genetic Opera)
Kim Kardashian (Disaster Movie)
Jenny McCarthy (Witless Protection)
Leelee Sobieski (88 Minutes, In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale)

Carmen Electra v teh filmih resda le pozira, zato je nominacija celo smiselna, Paris, Kim in Jenny nisem videl, Leelee pa je bila v 88 Minutes povsem okej, zato je nominacija nepotrebna.

Najslabši scenarij
Disaster Movie, Meet The Spartans
The Happening
The Hottie And The Nottie
In The Name Of The King: A Dungeon Siege Tale
The Love Guru

Če ne zmagata prva dva, je nekaj hudo narobe.

 

16 komentarjev na “Zlate maline niso vedno najbolj poštene”

 1. Keptn pravi:

  88 minutes je tako slab film, da bi morali vsem, ki so sodelovali pri njem, za kako leto prepovedat snemanje filmov, pa čeprav je komu od njih ime Al Pacino. Upam, da vsaj Leelee Sobieski aka bizarna dvojnica Helen Hunt dobi svojo malino.

  Tic-tac, Doc. :D

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Keptn, ne strinjam se, meni je bil povsem okej triler.

 3. spookymulder spookymulder pravi:

  Vendarle so nominacije za maline kar dober pregled, kateri filmi so najbolj razočarali v minulem letu, kar še ne pomeni, da so kandidati za neslavne nagrade res najslabši filmi in najslabši igralci oz. igralke, temveč da niso upravičili velikih pričakovanj. To velja predvsem za Dogodek, za katerega mislim da je večina (tudi jaz sam) pričakovala nov Šesti čut, dobili pa smo tako medel in konfuzen izdelek, da gledalec ni vedel, kje se ga drži glava. Sam film sicer ni popolna polomija, je pa veliko razočaranje. Podobno je z vlogo Wahlberga, ki bi si s tako igro v drugačnem filmu (npr. Dvojna igra) verjetno lahko prislužil nominacijo za oskarja, v Dogodku pa je izgledal, kot da zgolj zelo pretirava.

  Za Myersa velja isto – pretiraval je na vsej črti in v Love Guru-ju naredil en velik egotrip, tako da je zares smešen zgolj tistim, ki totalno razumejo njegovo komiko, nekje na (tro)meji med genialnostjo, norostjo in abotnostjo, s tem da v Love Guruju zelo nespretno taca po vseh treh skrajnostih.

  Tudi Al Pacino je samo še bleda senca svojih prejšnjih vlog, zato verjetno nominacija – ne ker bi bil katastrofalno slab, temveč zato, ker smo videli njegove prejšnje filme in vemo, da zna stvar izpeljati mnogo bolje.

  Nominacija za Brosnana je povsem upravičena, saj je bil objektivno gledano najšibkejši del Mamma Mie, tako igralsko, sploh pa pevsko.

 4. Hulio pravi:

  ko je ze govor o slabih filmih, kateri film pa si po tvoje zaluzi oznako najslabsi film vseh casov? odkar ocenjujem filme na imdbju (ze vec kot 500 filmov :) ) sem dal enko recimo Brice de Nice al pa The Bank Job.

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Spooky, Dogodek sploh ni bil slab film, pokvarila ga je le izjemno lesena in mrtva igra Marka Wahlberga in Zooey Deschanel. Ni ravno Šesti čut in Nezlomljivi, vsekakor pa je veliko boljši od Lady in the Water in Signs. Za Wahlberga se strinjava, res je bil zelo slab. Tudi v Maxu Payneu.
  Love Guru je bil meni zelo zabaven film in res mi ni jasno, da ga folk ni poštekal. Je veliko bolj prebrisan in zahteven od Austina Powersa, a očitno ga ljudje niso razumeli pravilno.
  Pacinu se res vidi, da je ratal len. To mu je očital že Francis Ford Coppola. Pa vendar je še vedno veliko boljši od mnogih, ki jih hvalijo. Njegov problem je morda res v dejstvu, da je bil prej preveč dober. Isti problem ima v bistvu tudi De Niro.
  Brosnan je bil meni izvrsten in šarmanten do konca.
  Mi je pa kljub temu všeč tvoja razlaga za vse skupaj. Morda prav to drži pri razlogih za nominacije.

  Hulio, to je zelo nehvaležno vprašanje. Moral bi narediti seznam. Jih je kar nekaj, kateri sem ruknil čisto enko. Lani recimo Meet the Spartans, 27 Dresses, Amateur Porn Star Killer, Mad Money, Superhero Movie, Kinky Killers, Prom Night, Marina Monster, Black Supaman in seveda Disaster Movie.
  The Bank Jobu si dal enko? Uf, meni pa je bil kul. Dal sem mu štirko.

 6. Hulio pravi:

  ti mislis verjetno The Bank Job od Jasona Stathama,js pa tega http://www.imdb.com/title/tt0928372/. se zdej ne vem zakaj sem ga sploh se odlocil it gledat. napaka, ne ponovit.
  kok filmov si pa ze ocenil na imdbju? prek 1000? 5000?

 7. dr. Onyx pravi:

  Jaz sem ravno včeraj gledal The Bank Job (ta zadnji) in mi je odličen film. Kot bi nekdo posnel prequel od ropa SKB banke. Verjetno je tudi pri našem ropu šlo za kaj drugega, kot pa klasičen rop, ker so ponavadi taki podvigi prezahtevni za priložnostne roparje. V angleškem primeru pač kraljevski portfolio (beri posnetki princese med seksom) ni smel priti v napačne roke, pri nas pa so v SKB banki verjetno iskali obremenjujoče dokumente naše tranzicije in se to uporablja bog si ga vedi za kaj vse. :)

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hulio, my bad, my bad :)
  No ja, tega tvojega še nisem gledal. Te ocene sem klikal nekoč zelo pogosto, pa tudi kak komentar oddal v angleščini, potem pa sem pozabil, tako da zdaj tega skoraj ne počnem več.

  Doktor, tudi meni je bil ta film odličen in tudi meni je potegnilo na naš SKB :)

 9. tadey pravi:

  Sam sem si ogledal film The Happening v kinu in mi je bil dober, nimam pojma zakaj je nominiran za najslabšega, je dost slabših filmov bilo.
  Je pa spet ena stvar res, da so maline absurd.
  Spomnim se primera Halle Berry, 2001 je prejela oskarja za igro v filmu Bal smrti, 2005 pa Malino za film Catwomen ( od najbolše , do najslabše – kao:) )
  Maline so tolko ,da se malo ponarčujejo iz slavnih, ker so nominacije nerealne.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tadey, no ja, pa vendarle je v vsem skupaj nekaj resnice. In če sva poštena, morava priznati, da je Halle Catwoman res igrala zelo slabo.

 11. tadey pravi:

  Ja sai to res drži, igra ni bila ravno bleščeča, ampak vseeno…

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Se pa strinjam, da gre v prvi vrsti za zajebavanje zvezd, ki so si pač privoščile kak ne ravno kvaliteten film.

 13. Na kratko o zlatih malinah « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] veste, to so tiste nagrade, kjer zmaga vse najslabše v tekočem [...]

 14. Andrej pravi:

  Tole je ena velika bedarija. Najbolj jim pa zamerim In the name of King, ki je daleč najboljši film Uwe Bolla in ob katerem sem resnično neizmerno užival. Tudi ocena na imdb ni pravična, gre se le za nevoščljivost. 3.8/10, mislim, HALO!! Sicer pa njegovega karakterja ne bodo zlomili pod nobenim pogojem.
  Najbolj nepravične maline do zdaj! Se strinjaš?

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ne vem če ravno najbolj nepravične vseh časov, res pa je, da so med nominiranci precejkrat zgrešili, to pa.

 16. Andrej pravi:

  Ah, meni pa kar ne gre iz glave nominacija za Brosnana in za In the name of King.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !