Mar ženske in moški filme res gledamo popolnoma drugače?

21.01.2009 ob 19:07

Saj poznate tisto filmsko klasifikacijo, ko za nek film rečejo, da je tipični ženski, za nek pa, da je tipični moški film. S tem pod ženskim seveda mislijo predvsem romantične komedije, pod moškim pa kakšne akcije in pretepaške zadevščine. Gotovo se vam je že zgodilo, da ste s svojo punco romali v kino, kjer je ona navijala za ogled enega, vi pa za ogled povsem drugega filma. V prvem je bila zgodba zagotovo nežna in romantična, v drugem pa so se streljali in pretepali. Še več, ko sta si oba filma ogledala, je bil njej všeč en, vam pa drugi.

Ali torej res obstajajo moški in ženski filmi, ali še bolje, moški in ženski okus za filme, ali pa gre morda le za priljubljen žanr ali za priljubljenega igralca? V nekem splošnem klišeju in tipičnem dojemanju filmske umetnosti, bi lahko rekli, da stvar drži. Tudi če recimo pogledamo podrobnejšo razčlenitev popularne lestvice top filmov portala IMDB. In verjetno prav tako, če bi naredili neko splošno anketo med povprečnimi Slovenkami, kjer na prvem mesti brez dvoma ne bi bil Jason Bourne. In kjer za najboljšo vlogo Leonard DiCapria brez dvoma ne bi izbrale tisto iz Aviatorja in iz The Departed. Isto velja za moške, ki jim Titanic zagotovo ni najboljši film vseh časov. In ki skoraj zagotovo niso jokali med gledanjem Jesenske pripovedi in Ljubezenske zgodbe.

Pa vendar, to so zelo pavšalne in pregrobe ocene, s katerimi se niti ne strinjam. Menim namreč, da gre bolj za točno določen film, ali kar cel žanr, ki nekomu leži, drugemu pa ne. Če recimo vaši punci recimo ni bil kul Jacksonov Braindead, še ne pomeni, da je to moški film. To pomeni le to, da ji niso všeč takšne ogabne in morbidne komedije, ki so vam recimo nekaj najbolj norega in odštekanega. Nadalje, če je vaši punci noro všeč serija Seks v mestu, še ne pomeni, da je to ženska serija, ker vam recimo ni všeč. Gre pač za to, da vam ne sede take vrste humor in da raje gledate kaj drugega. Da ne bo pomote, tudi tile moji stavki so le domneva in pavšalno pisanje, moje razmišljanje pač.

Saj res, kaj pa filmi, ki so enako všeč obema spoloma? Bi jih lahko rekli moško/ženski film? Ali pa so pač tako zelo dobri, da so uspeli ne glede na spolne klasifikacije. Po drugi strani pa so zelo zanimivi tudi razlogi zakaj si človek nek film ogleda. In po moje je to še najbolj prava klasifikacija za gledanje filmov. Moški si recimo Bloodsport ogleda zaradi pretepanja, ženska pa zato, ker komaj čaka, da bo Jean Claude Van Damme pokazal zadnjico. Moški si Desperada seveda ogleda zaradi streljanja in morda zaradi Salme Hayek, ženska pa zavoljo Antonia Banderasa. Vsak ima svoj razlog zakaj si ogleda nek film. Seveda, če govorimo o gledalcih, ki niso obsedeni s filmi in si itak ogledajo vse filme, ki jih dobijo v roke.

Okusi so razlilčni in tu po moje ni bistveno, če je gledalec moški ali ženska. Le spomnite se filma Ženske, ki je bil tako zelo slab, da so mu hrbet obrnile tudi gledalke. Ali pa filma Univerzalni vojak 2, ki je bil tako zanič, da so ga špricali tudi moški.

Sicer pa, saj poznate tisto o fuzbalu. Moški ga gledajo zaradi igre, ženske pa zaradi čednih tipov.

 

9 komentarjev na “Mar ženske in moški filme res gledamo popolnoma drugače?”

 1. pikica pravi:

  “Sicer pa, saj poznate tisto o fuzbalu. Moški ga gledajo zaradi igre, ženske pa zaradi čednih tipov.”
  S to trditvijo se ne strinjam. Fuzbal gledam zaradi igre same, igralci – zame so večinoma “šminkerji”. In me res ne gane, da ima igralec mišičaste noge, če pa ne zna dati gola:)
  Glede filmov – priznam, s fantom imava včasih kar resno debato kaj it gledat. Ampak enkrat eden popusti, drugič drugi. Mislim, da bi lahko opredelili ženske in moške filme – samo do neke mere.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pikica, no pa mi povej nekaj filmov, ki so bili zelo všeč tebi, on pa je zehal?

 3. pikica pravi:

  Zehal ni nikoli. Sej ni upal:P V bistvu ni filma, ki sem ga izbrala jaz in da bi on zehal zraven. Če že, sva se dolgočasila oba. Tako da, ženski in moški filmi, verjetno ne …

 4. Tina M Tina M pravi:

  To se nama z mojim lahko zgodi le ob filmih Woodyja Allena in kaki komediji – včasih se on smeji temu, kar je meni totalno blesavo, včasih se jaz smejim temu, kar je njemu totalno blesavo. Njemu so Scarlett, Cameron, Christina Ricci, Wynona in Drew fajn, meni pokvarijo cel film.
  Če ima ženska meso doma, ji ni treba hodit v kino in prebavljat ostalih 85 minut filma, samo zato, da vidi eno nago rit za pet minut :)

 5. filmoljub pravi:

  Mar ženske in moški filme res gledamo popolnoma drugače?

  Ne, jih ne. Le da vsakdo v filmih vidi kaj drugega in vsakomur je všeč kaj drugega. Tebi je recimo všeč Bloodsport, meni pa Raging Bull. To je vse.

 6. detelj pravi:

  Sam se strinjam,da so povečini vse ženske apsolutne zmagovalke v gledanju “romantičnih” filmov,dočim pa mi moški klasika, v smislu “akcij”ne glede ali so to zgodovinsko ali dandanašne obarvane…
  Lahko bi pa rekel saj v mojem primeru,da je skupno gledanje v povprečju na “komedijah” OK..ali pač ne???

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pikica, no, evo, kot sem v bistvu ugotovil že sam :)

  Tina, kaj pa če si rit prav tako zavrtiš doma?

  Filmoljub
  , meni je Raging Bull prav tako zelo všeč. Problem je le v tem, da tebi Bloodsport ni, saj ga primerjaš in mečeš v isti koš kot Raging Bulla. To je vse.

  Detelj, mislim, da v dobrih komedijah enako uživata oba spola. Tu se strinjava. Je pa res, da je tudi okus za humor lahko različen.

 8. Tina M Tina M pravi:

  Iztok, bistvo je bilo v tem, da samo ornk obupana ženska/moški in mogoče še kaka mlada najstnica/najstnik film gleda izključno in le zaradi riti/jošk in nestrpno čaka na ass/tit-moment :)
  Nikoli nisem razumela obsesije z goloto igralk/igralcev in nikoli je ne bom. Pač imajo joške, riti, hrbte, itd. enako kot vsi ostali ljudje sveta.

 9. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tina, tebi pa meni je lahko, ko mava doma seksi partnerje :)
  Povprečni gledalec pa na to gleda povsem drugače. Le spomni se Striptiza z Demi Moore, vsi so ga šli gledat samo zaradi tega, ker so hoteli videti nago Demi. No ja, potem so ugotovili, da je film tako zanič, da mu niti to ne pomaga :) Pa vendar, za vlogo so ji plačali takrat rekordnih 12 milijonov, saj so bili prepričani, da bo njena golota dovolj za dober film. Zato ni čudno, da je potem povsem propadla.
  Ali pa spomni se kak bum je bil film Monster’s Ball. Verjetno tudi zaradi tistih soparnih prizorov glavnih igralcev, o katerih so tudi zaradi medrasne romance govorili vsi. Ali pa Gore Brokeback, ki je vžgala tudi zato, ker sta se zelo pogumno mečkala oba glavna igralca.
  Pa recimo Prvinski nagon, kjer je folk slišal, da Sharon pokaže vse, pa so ga drli gledat. Dokler to niso slišali, ni bil uspešnica.
  Tako je to glede tega. Veliko folka pada na te poceni finte, ki jih znajo hollywoodski filmarji še kako dobro izkoristiti.
  Zakaj pa misliš, da sta Richard Gere in Mel Gibson postala taki zvezdi? Zaradi igralskih sposobnosti na začetku kariere že ne. Oba sta pokazal svoji riti in punce so podivjale in komaj čakale, da je začel igrati kak njun nov film.
  In ne bi rekel, da gre za obsesijo, gre za firbec navadnih smrtnikov, da brez obleke vidijo svoje idole. Da o zanimanju za “ukradene” privatne posnetke niti ne govorim. Ali pa za poziranje v Playboyju, ki se prav takrat, ko se sleče kaka zvezda, proda v največji nakladi.
  To ni prav nič nerazumljivega za našo moderno družbo, ki pada na take poceni finte in samo na zunanji izgled, se pa strinjam, da je to v največji meri domena najstnikov in najstnic.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !