Recenzija: Marvin’s Room

20.01.2009 ob 22:00

zda 1996, drama, režija: Jerry Zaks, igrajo: Meryl Streep, Diane Keaton, Leonardo DiCapiro, Robert De Niro, Hume Cronyn, Dan Hedaya, Gwen Verdon, Cynthia Nixon

Leta 1996 sem tale filmček proglasil za enega najboljših filmov leta, danes pa moram žal priznati napako in ga proglasiti le za rezervno inačico veliko boljše drame Terms of Endearment.

Marvin’s Room se mi je zdel leta 1996 hudičevo dober, očarljiv, prepričljiv, tenkočuten in izvrstno odigran filmček, ki sem mu v takratni študentski reviji Mezinec, za katero sem pisal recenzije, pripel čisto petko. Zgodba o na smrt bolni Bessie, ki jo igra za oskarja nominirana Diane Keaton in ki se po dvajsetih letih spet sreča s svojo sestro Lee, katero igra kot vedno izvrstna Meryl Streep, me je zadela v sredino srca. Zdela se mi je brez napak in taka, da je zlepa nisem pozabil. Prevzel me je tudi mladi Leonardo DiCaprio, ki igra Leeinega problematičnega sina Hanka. Jeznega mladeniča, ki noče niti slišati za možnost, da bi pomagal svoji teti in se nenehno krega tudi z mamo, katera ga je na družinsko srečanje zvlekla iz poboljševalnice. Zgodba tako razgrne globoke družinske razprtije, ki so ohladile odnose obeh sester, ki celih dvajset let praktično nista imeli stikov in ju je združila le Bessiena huda bolezen. In tukaj je tudi njun ostareli ter dementni oče Marvin (Hume Cronyn), ki cele dneve leži v postelji in se smehlja “zajčku” iz ogledala. Pa zmedeni in simpatični zdravnik Robert De Niro, ki mu asistira še bolj zmedeni in simpatični brat Dan Hedayja. Pač skupina zanimivih likov, ki se sprehajajo med komedijo in dramo ter čarajo gledalčevo dušo. No ja, tako sem vsaj mislil leta 1996, ko sem si tale kljub izjemni igralski ekipi dokaj neznan filmček ogledal prvič. Sedaj mislim nekoliko drugače. Sedaj sem opazil na trenutke dokaj poceni dramatizacijo, ne ravno oskarjevske predstave celotne ekipe in tisti manjko, ki ga recimo premore prej omenjeni Terms of Endearment, ki se mu Marvin’s Room na vsak način trudi biti podoben. Pa vendar, še vedno gre za lep film. Za družinsko melodramo, ki je ne zdela patetika. In ki svojo zgodbico dovolj očarljovo pripelje do konca.

Ocena 3 in pol

null

 

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !