Kulti in klasike: Bloodsport

20.01.2009 ob 00:22

zda 1988, karate, režija: Newt Arnold, igrajo: Jean Claude Van Damme, Bolo Yeung, Donald Gibb, Forest Whitaker, Leah Ayres, Roy Chiao

Film, ki je naredil Jeana Claudea Van Dammea.

Takrat 28 letni Jean Claude Van Damme je imel pred Krvavim športom, poleg klasike Enter the Dragon morda najboljšim karate filmom vseh časov, za pasom le vlogo ruskega negativca v filmu No Retreat No Surrender in tri sekundne ter nepomembne pojavitve v filmih Breakin, Monaco Fever in Rue Barbare, kjer ga niso opazili niti njegovi največji fani. Najbolj zanimiv je bil morda prav Breakin, po naše, Break Dance, kjer se Van Damme pojavi med plesalci na ulici in celo malce zamiga z ritjo. To mu seveda ni prineslo slave, je pa zanimivo, da na veliki met, ki ga je usekal prav s Krvavim športom, ni čakal dolgo. Očitno je imel srečo, očitno je bil s pravega testa, očitno je prišel ob pravem času in zapolnil vrzel, ki je nastala po smrti Brucea Leeja. Res je, Vam Damme je bil divji kot Bruce Lee in čeden kot James Dean. Ker se je tega zavedal, je v svojih filmih vedno poskrbel tudi za svoje oboževalke in jim pokazal znamenito špago in še bolj znamenito zadnjico. Ker ni bil blefer in ker je borilne veščine obvladal tudi v resnici, se je čez noč spremenil v veliko akcijsko zvezdo, na katero so konec osemdesetih in skozi cela devetdeseta trzali tudi Slovenci. Fantje so se hoteli pretepati kot on, punce pa so sanjale, da se njihovi fantje zanje tepejo kot on. In v Krvavem športu, ki sta mu leto kasneje sledila še Cyborg in Kickboxer, je bil res kul. Kot Bruce Lee, ali če hočete, kot Jet Li. Steven Seagal je ostal daleč zadaj, Chuck Norris pa se je nenadoma zdel kot starček. In Van Damme v tejle predelavi Zmajevega gnezda, kjer glavnega nasprotnika igra nihče drug kot Bolo Yeung, zvezdnik Zmajevega gnezda, ki je končal pod nogami Brucea Leeja, upodablja Franka Duxa, resničnega in zelo kontroverznega mojstra borilnih veščin, ki se prijavi na zloglasni in močno sporni turnir, kjer je borcem dovoljeno praktično vse, kar pomeni, da mnogi dvoboja celo ne preživijo. Še posebej, če se znajdejo v ringu s prej omenjenim Bolom, ki uživa v tem, da jih polomi in iznakazi. Borilne sekvence, pri katerih je pomagal tudi resnični Dux, so še vedno zelo učinkovite in nepozabne, različni borilni stili vas bodo zabavali do konca in naprej, pestra paleta borcev je še zmeraj hudičevo enkratna, Van Damme pa se tepe tako zelo skulirano in frajersko, da mu mormo oprostiti zelo slabe igralske sposobnosti v prizorih, kjer mora govoriti. Borilna klasika, ki bo zdržala za vedno.

Ocena: 8/10

null

 

21 komentarjev na “Kulti in klasike: Bloodsport”

 1. filmoljub :: Kickboxer pravi:

  ^ klikni na link za recenzijo

  Takrat 28 letni Jean Claude Van Damme je imel pred Krvavim športom, poleg klasike Enter the Dragon morda najboljšim karate filmom vseh časov,

  A ha ha ha. :D Gartner, ti si car. Oglej si še kakšnega Seagala, da se malce razvedriš, no. Vedno znova se trudim, da bi se držal nazaj, in celo obljubil sem, da bom pri komentarjih bolj konstruktiven, ampak ti človeku res ne daješ veliko možnosti za to. Car.

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Stari moj, ti se kar smej, toda Bloodsport je hudičevo dober karate film, kjer je Van Damme v prizorih pretepanja več kot vrhunski in prepričljiv. Film sem prvič videl kot najstnik in jasno je, da je name naredil tako močan vtis, kar pomeni, da ga z nostalgijo dojemam še danes. Če pa me že izzivaš, pa mi le serviraj borilni film, ki je veliko boljši in kjer je prav tako glavni belec. Azijske mojstre pusti ob strani, saj so v sedemdesetih in osemdesetih posneli prekleto veliko kultnih in širši javnosti pretežno neznanih borilnih mojstrovin. In ne pozabi, da je bil Frank Dux mojster borilnih veščin tudi v resnici. Kot Vam Damme sevede. No ja, če od takega filma pričajuješ dramsko globino in ne vem kakšno kvaliteto izven ringa, pa si ti totalni car.

 3. filmoljub pravi:

  ti se kar smej, toda Bloodsport je hudičevo dober karate film

  Če ti tako praviš. :D

  Če pa me že izzivaš, pa mi le serviraj borilni film, ki je veliko boljši in kjer je prav tako glavni belec.

  Če že hočeš: Raging Bull, Rocky 1, Million Dollar Baby, The Boxer, Cinderella Man, The Wrestler, … em, ne da se mi več.

  In ne pozabi, da je bil Frank Dux mojster borilnih veščin tudi v resnici.

  Saj ne pozabljam. Kakšno z vezo ima to s čimerkoli?

  No ja, če od takega filma pričajuješ dramsko globino in ne vem kakšno kvaliteto izven ringa, pa si ti totalni car.

  Blagor ubogim na duhu. Očitno imaš tako zelo nizke kriterije. Bo že bolje.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, joj, ti ga pa močno serješ, stari moj. Naštel si boksarske filme in drame, kjer je boksa le za tematiko. Jaz pa ti govorim o karate filmih. Joj, ga lomiš, pol pa ni čudno, da tako napačno gledaš na tole oceno.
  Sodeč po temle komentarju si ustrelil popolnoma mimo in vse skupaj dojel povsem narobe.
  Jaz mu govorim o karate filmih, torej borilnih filmih, se pravi o filmih z borilnimi veščinami, on pa meni našteje boksarske drame :)
  In kot sem rekel, če od karate filma pričakuješ dramsko globino, s tabo ni nekaj v redu :)
  Pa da te izzovem še enkrat, še vedno čakam na seznam boljših karate filmov kot je Bloodsport.
  Bo šlo?

 5. filmoljub pravi:

  Filmoljub, joj, ti ga pa močno serješ, stari moj.

  Stari moj, tak efekt ima tvoj blog name, do zdaj me sploh ni tiščalo. In omenjal si borilne filme, med katere vsekakor sodijo tudi boksarske drame, saj je boks borilni šport. Belci v karate filme pa pašejo ravno toliko kot belci v rap in hip-hop glasbo.

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, ne vleči se ven, stari moj, polomil si ga in zelo napačno razumel vse skupaj. Dobro veš, da sva govorila o karate filmih, saj sem omenil v komentarju tudi azijske mojstre, torej je bilo več kot jasno, da mislim na karate in kung fu zadeve. In če ti Bloodsport ni kul zaradi tega, ker je slabši od Pobesnelega bika in recimo od Punčke za milijon dolarjev in če to mečeš v isto skupino filmov, potem je, dragi kolega, s teboj res nekaj narobe :)
  Zdaj pa bom jaz počasi začel zbirati tvoje cvetke :)

 7. filmoljub pravi:

  Pa saj si si že sam odgovoril. Tudi meni je bil Bloodsport kul, ko sem bil star 12 let. Ampak potem sem jih dopolnil 13. Se zgodi.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Še vedno mi nisi naštel boljše martial arts filme, kjer se junaki fajtajo v ringu. Očitno mi jih niti ne boš, saj jih skorajda ni. Še posebej ne z belim junakom. In Bloodsport zaradi tega ostaja kultna klasika žanra. In to, dragi moj, ni le moje mnenje.

 9. t-h-o-r pravi:

  zakaj vsi recenzisti vedno drugače razumete izjave? enkrat ste se prepirali okoli izraza kultini film, zdaj se vidva prepirata okoli izraza karate film itd itd

  bloodsport je pač kul film dokler gledaš fajte, ko pa začnejo govoriti pa postane bruhanje ;)

  osebno imam raje Inferno :)

 10. Vit al pravi:

  Sam si pa slika. Prvič, kaj je to sploh karate film. Drugo pa najprej filmoljuba izzoveš da ti pove kjer borilni film (z belci!) je bolši (WTF je borilni film), ti razloži… Ugotoviš da boks ni borilni šport tko da to ne mojo bit borilni filmi. In na konc omejiš na martial arts filme kjer se fajtajo v ringu (WTF 3x – a to je žanr al kva).

  Karate film z belci – iz glave Kill Bill 1 in 2. Karate filmi – praktično vsi filmi od VaN Dammea al pa Segalla so popolnoma enako slabi. Martial arts film kjer se fajtajo v ringu – KArate kid, dammit – ma bolše sporočilo od Blood Sporta – ampak šele ko si 13. Mentalno mislim.

 11. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, tu ni bilo kaj drugače razumeti. Le kako bi lahko iz debate o karate filmu, kjer je jasno nakazano, da gre za ta žanr, nekdo razumel, da štejejo tudi boksarske drame. In to celo take, kjer je boksa le za vzorec in je bistvo v čisti drami.

  Vit, kaj je karate film? Raging Bull in Million Dollar Baby že ne, mar ne. Kaj tukaj ni jasno. Karate film je film, kjer se nasprotniki pretepajo z znanjem borilnih veščin. In Bloodsport je tipičen predstavnik takega filma. Lahko je tudi kung fu film, če gre pač za Azijce recimo. Martial Arts je tuj izraz, mi smo vedno rekli borilni film. In boksarski brez dvoma ne grejo v to kategorijo že po nazivu. Daj no, ne lomi ga. Kaj tako kompliciranje. Pač kul film je Bloodsport. Še posebej v svojem žanru, kjer je res veliko dreka. In le zakaj bi iskal sporočilo, če gre za čisto fajt. To je to in to je dovolj.

 12. RHYME-G pravi:

  ql movie:)

 13. Escobar pravi:

  :) million dollar baby … ta je pa sploh krepka :) … čist jasn je da izzy reku da mu nej našteje boljši karate film … potem takem lahk naštejem Lord of the Rings za boljši karate film od Bloodsport … sej se noter sablajo, tud to je borilna veščina :)

  Drgač pa js ti lahk enga naštejem k je men osebno boljši od Bloodsport … in to je Kickboxer :) … res pa je da je to prvi film od van damma k sn ga js vidu in me je prjel tak hudo, da si ga še zmerom velikrat zavrtim … tong-po je pa še večji gravž od bolo yeung-a … in ko ga razbije ko mačka, je filing še tok boljši :) … pa trening v kickboxrju mi je pošten …

  me pa u bloodsport hudo moti, ko so takga retarda zbral za frank dux-a v otroških letih …. in tisti flashbacki so tak teški za pogledat, da zavsakič komi zdržim ….

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, tudi meni ni jasno zakaj je prišlo do dileme :)
  Kickboxerja si nameravam po dolgem času spet ogledati. Se pa spomnim, da je bil mojemu bratu prav tako boj kul od Bloodsporta. Nisem pa ziher katerega je prej videl Meni je Bloodsport še vedno boljši, saj je več pretepanja, je pa res, da je tisti zaključni boj s Tongom hudičevo dober.
  Glede tega, da je Dux v mladih letih prikazane kot “retard”, se strinjam. Močno čuden in celo zoprn je in tudi meni tisti mladi flashbacki delujejo zelo idiotsko.

 15. Tine pravi:

  Fak, Bloodsport pa *je* legendaren film! Nikoli ne bom pozabil Duxa, Kumiteja in vseh tistih legendarnih fajtov! :D

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Itak, da ne. To so zadeve, ki se za vedno zasidrajo v človekov spomin. Še posebej, če jih je videl v zelo mladih letih. Kul, da se strinjava in da nisi eden tistih, ki v tem filmu iščejo dramatizacijo in neke globoke poante :)

 17. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Recenzija: Best of the Best pravi:

  [...] kult in eden najljubših filmov, ki sem ga do zdaj brez dvoma videl vsaj desetkrat, še več kot Krvavi šport in Kickboxerja, kjer je bil glavni Jean Claude Van Damme. Toda pozor, film mi je enako kul še [...]

 18. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Jean Claude Van Damme praznoval Abrahama pravi:

  [...] bi izbiral njegove najboljše filme, bi seveda izbral Blood Sport, Kickboxer, Cyborg, Double Team, Universal Soldier, Double Impact, Sudden Death, Timecop, Hard [...]

 19. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Grossmann 2011: Menahem Golan, legenda, ki mi je ukradla mladost pravi:

  [...] vse, kar sem videl v rani mladosti, je bilo njegovo delo. Tako ali drugače. Le kdo bi pozabil Blood Sport in Jeana Claudea Van Dammea. Pa Breakin in Adolpha Quinonesa ter Michaela Chambersa. Pa Ameriškega [...]

 20. Recenzija: Fighting « IZTOK GARTNER pravi:

  [...] in kar se pretepov tiče izredno nezanimiv film, ki bo morda všeč le tistim, ki niso videli Krvavega športa in Karate [...]

 21. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Cyborg pravi:

  [...] v naši bajti se je predvsem zaradi mlajšega brata na polno rolal tudi Cyborg, ki je bil poleg Blood Sporta in Kickboxerja Van Dammeova zgodnja raztur trojka. Tipični B šit, sicer pa scifi pretepačina, [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !