Inavguracija Baracka Obame

20.01.2009 ob 18:33

Prenos štarta tudi na drugem programu nacionalne televizije. Natančno pet minutk do 16. ure, se pravi čez slabo uro. Ker gre za zares veliko stvar, ki obljublja odličen spektakel, bom seveda zraven. Če želite, ste lahko zraven tudi vi, saj bom zapis pisal sproti in podajal sveže vtise vsega videnega.

Trenutno pripravljam prazen CD, na katerega bom vse skupaj seveda posnel.

Na CNNu gre vse skupaj že nekaj časa v živo. Ljudje se zbirajo in so presrečni ter povezani kot še nikoli. Obama jim daje upanje in dobro voljo za prihodnost, ki ni prav nič rožnata. Obama združuje, še bolj kot Facebook. Tam so vsi. Otroci, dedki, babice, najstniki in srednja generacija. Vsi čakajo na Obamo in na šov, ki se pripravlja. Najbolj veseli so seveda črnci, ki so končno prišli na svoj račun. Skratka, vzdušje je čudovito in takšno kot ga ne boste videli v nobenem ameriškem filmu. Take inavguracije ni imel še noben predsednik. Tudi Kennedy ne. In ljudje bodo o tem dnevu govorili še dolgo časa. Rekoč: “Bil sem zraven, ko se je pisala zgodovina.”

Predolg in malce dolgočasen uvod na nacionalki, kjer že pol ure kažejo samo steklena vrata. Ni kaj, Bush očitno še noče odditi.

Legendarni United States Marine Band že zažiga. In to vse od začetka 19. stoletja, ko so takratni člani igrali tudi za Thomasa Jeffersona. Začel se je kul filing. Predsednik Johnson je imel milijon in dvesto tisoč ljudi, Obama pa je to cifro verjetno pošteno presegel.

Uf, evo ga, moj Dustin Hoffman se veselo šmeška.

Evo ga, prišel je tudi Steven Spielberg. Kot sem rekel, več zvezd bo kot na oskarjih.

Pa še kolega John Cusack. Dogaja, dogaja. Le kje se skriva Oprah?

Na CNNu furajo svoje kamere, ki so za razliko od uradnega svetovnega prenosa zamudile že nekaj hudih fac. Zato bom še naprej gledal nacionalko.

Večna Amazing Grace. Verjetno najbolj primerna pesem za uvod v inavguracijo. In ne pozabite, pesem je napisal tip, ki je bil nekoč trgovec s sužnji in se je potem spreobrnil. Močno in odlično za tale dogodek. Kasneje naj bi jo pela legendarna Aretha Franklin, ki je isto počela že za Billa Clintona. Njena verzija te pesmi se je, kot je povedala komentatorka, prodala v več kot dva milijona izvodov in velja za najbolj prodajano pološčo gospela.

Stave, kaj vse bo rekel Barack Obama, so dosegle vrhunec. Hm, morda bo omenil tudi Iztoka Gartnerja. Možnosti so seveda enake tistim, da bo omenil tudi besedo banana.

Upam, da Obamim govor ne bo predolg, saj ga lahko doleti usoda predsednika Harrisona, ki je mesec dni po govoru fasal pljučnico, ki jo je staknil prav zaradi predolgega stanja na mrazu med svojo inavguracijo. Po drugi strani pa želim več besed od Washingtona, ki je bil absolutno prekratek. Obama že ve kaj bo povedal, saj je govor zadnje tedne pilil tudi sam.

Pa sta šli, obe ženi, gospa Obama in gospa Bush. Prvi je vsekakor nerodno, drugo pa bo v tej tenki oblekci zeblo kot psa. Kaj za vraga se menita Bush in Obama? Kot sem že dejal, Bush očitno še noče odditi.

Selitev je bila huda tudi za podpredsednika Dicka Cheneyja, ki si je poškodoval hrbtenico ob dviganju svojih reči in se mora na današnji dan okoli voziti v invalidskem vozičku.

Bush se drži dobro, zato mu je treba vendarle čestitati za pogum. Še posebej glede na to, kaj vse je zamočil v svojem mandatu. Ni kaj, pogumen, ali preprosto spet neumen možakar.

Spet predolgo čakanje in prenos, ki se je očitno začel prehitro. Uf, zanima me, kakšen bo after party.

Evo ga, gospod Al Gore, ki bi miral biti predsednik in so ga prinesli okoli. Bog ve, kaj bi bilo, če bi Busha takrat premagal in Ameriko vodil zadnjih osem let.

Uf, Bushev ata in njegova žena Barbara, za katera je raper Ice T nekoč dejal: “Fuck Bush and his cripple bitch.” Če pride še Jeb, bo mera polna.

Veliko bolje je videti Jimmyja Carterja in njegovo ženko. Še bolje pa Billa in Hillary Clinton, ki sta mi vedno zelo kul. Najprej sem navijal za Hillary, potem pa sem vendarle poštekal, da je Obama veliko bolj prava izbira. Moj strah, da se bodo njeni pristaši namerno obrnili proti Obami, je bil hvala bogu zaman in neumen.

Zdi se mi, da bo žena Danila Turka na stara leta zgledala kot žena Jimmyja Carterja. Uf, ni slabo videti vse te bivše predsednike na enem kupu. Škoda, da sta Nixon in Reagan že pokojna. To bi bil šele šov.

Ta stari Bush komaj hodi. Mater sta si podobna s sinom. S tem, da je sin še bolj trapast.

Itak, Clinton je pop zvezda. Škoda, da ni s seboj prinesel še saksofona. Huh, saj res, kje je Monica Levinsky?

Hčerkici Baracka Obame sta kot iz škatlice, toda bojim se, da bosta prikrajšani za normalno otroštvo. No ja, le da bosta bolj pametni od hčera Georgea Busha. Ni kaj, babica bo imela od danes dalje veliko dela.

Uf, zdi se mi, da bo Lauro Bush zeblo še bolj kot Michelle Obama, saj ima na sebi le navaden kostimček.

Evo ga, Georgie Porgie, koraka in izgleda, kot da mu je vseeno, da je tak bedak. Upam, da je pripravljen, da dobi še kak čevelj v glavo. A kot sem že dejal, zasluži se čestitke za pogum, da je sploh prišel. Saj res, kje je Leslie Nielsen?

Ufffff, evo ga, Joe Biden, novi vice president, frajerski in preizkušeni politični maček, ki ga imajo ljudje močno radi. No ja, je pa res, da se iz njega ne bodo mogli tako fino norčevati kot so se iz Sarah Palin. Ista zgodba bo Z Obamo, ki za razliko od Busha pušča bolj malo prostora za komike.

Pa je vendarle stopil na oder. On, en in edini, kot noč črni Barack Obama, novi ameriški predsednik. Vizionar in prerok, na katerega računa ves svet. Upam, da nas ne razočara. Karizmo bi lahko prodajal, toliko jo ima. Prelomen trenutek svetovne zgodovine. In zdaj se bo vse skupaj končno začelo.

Pastor Rick Warren pridiga o Bogu in o vsem tistem, kar paše zraven. Ni kaj, svet je eno. Upam, da traja. Joj, kaj bi dal, da bi med nami tudi Martin Luther King. Upam, da se Bush močno kesa za svoje grehe.

Evo jo, legendarna Aretha Franklin. Poje kot nekoč, poje odlično. Kennedyju je pela Marilyn Monroe, Obami pa poje Aretha. Respect. Čista nirvana. No ja,hčerkici bi verjetno raje Beyonce in Rihanno. My Country ‘Tis of Thee še nikoli ni zvenela tako veličastno in prelomno.

Joe Biden prisega za podpredsednika. Čestitke. To je to. Kul možakar. Upam, da ne razočara. Joj, kako trapasto bi zdajle namesto njega izgledala Sarah Palin.

Pa smo dobili še filmsko podlago Johna Williamsa, ki jo božajo Yo-Yo Ma, Itzak Perlman, Anthony McGill in Gabriela Montero. Vmes kaže Obamo, ki zgleda bolje od Sidneyja Poitierja v najboljših letih. Brez dvoma eden ikzmed vrhuncev današnje prireditve, ki jo seveda že gledam na CNNu, kjer ni motečega prevoda.

Barack Obama je že postal novi ameriški predsednik. V ustavi je namreč zapisano, da se to zgodi točno opoldne, pa četudi še ni prišlo do uradne zaprisege. Upam, da na koncu odjezdi v sončni zahod in da v sedlu ostane celih osem let.

Evo ga, zgodovinski trenutek. Obama je zaprisegel kot novi ameriški predsednik. Ljudem se je zmešalo, meni pa tudi. Vse najboljše, gospod Obama. Mater sem padel noter. Zdaj ni več le Barack Obama, zdaj je predsednik Barack Obama. In zdaj ima govor. Uffffffffffff, kar trese me. Vem, da pretiravam, toda tole mi je res velika zadeva v vseh pogledih. Seveda tudi zato, ker je Obama temnopolt, kar se mi še vedno zdi kot nateg, kjer nam bodo na koncu povedali, da bi morali vedeti, da kaj takega v ZDA še vedno ni mogoče.

Govor še vedno traja in Obama je povedal, da bo treba narediti rimejk Amerike. Odličen stavek, ki več kot zadane bistvo in bo vsaj zame ostal v spominu za vedno. Upam, da bo Pahor naredil rimejk Slovenije in da bosta oba rimejka boljša od originalov, ki sta jih naredila janša in Bush.

Močne besede. Kot iz filma, za katerega bi Obama seveda dobil oskarja za najboljšo glavno moško vlogo. Ali kot je rekel komentator Smoger: “Tole je najboljši film leta.”

Jasno, Obama se je dotaknil tudi rasizma in sprememb, ki so se zgodile na tem področju. Škoda, da je Rosa Parks preminula leta 2005, saj ne bi mogla verjeti kaj se je zgodilo. Thank you, mister Obama and god bless you and your future.

Neverjetna in zelo neprijetna zadeva se je zgodila med ponavljanjem zaprisege, kjer je chef justice povedal napačen stavek, Obama pa ga ni hotel ponoviti, saj je takoj poštekal, da se ne sliši čisto okej. Čudna, pa vendar simpatična zadeva in velik kiks, ki se ne bi smel zgoditi.

Šov se nadaljuje, na odru pa stoji pesnica Elizabeth Alexander, ki je seveda temnopolta. Saj res, kam se je skrila Maya Angelou?

Uf, tale sivolasi in ostareli ter zelo dostojanstveni gospod pa me po glasu spominja na Jamesa Stewarta. In prav tale gospod, ki mu še vedno ne vem imena, je skorajda ukradel šov z izjemno zabavnim zaključkom svojega govora. Recitalom znamenite pesmi, ki še danes velja za nekakšno temnopolto himno. Evo, pa sem ga našel, ta gospod je Joseph Lowery, borec za človekova pravice in duhovnik.

Res je, dragi moji, tole je bila še ena inavguracija Nelsona Mandele, dogodek, ki se ne bo ponovil nikoli več. In dogodek, ki bi lahko res spremenil svet.

Bush je pravkar odšel s helikopterjem nazaj v Texas, Obama pa se bo preselil v Belo hišo. Ali kot je rekel George Clinton: “Paint the White House Black.” Obama, Biden in obe ženi Bushu resda mahajo v slovo, v resnici pa si mislijo: “Daj odjebi že enkrat, kreten.”

 

43 komentarjev na “Inavguracija Baracka Obame”

 1. ajda pravi:

  Ja, to bo res zgodovinski dogodek in vreden ogleda:).

 2. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pričakujejo dva milijona ljudi, kot sem slišal pa se bo dogodka udeležilo več zvezd kot na oskarjih :)

 3. Žogca pravi:

  Jaz sem že uro in pol priklopljena na CNN. ;-)

  Tega res ne gre zamuditi.

 4. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tam pa že kažejo kako se ljudje počasi in zagnano zbirajo na kupu. Tole bo hudo močna zadeva. Komaj čakam, da se šov prične.

 5. Žogca pravi:

  CNN bo zadevo izkoristil maksimalno in bo prenašal vse, kar se bo dalo prenašati. V končni fazi – zadnji dve leti so se maksimalno ukvarjali z volitvami. Jaz pa sem jih maksimalno gledala (kolikor je čas dopuščal). Pri Američanih mi je všeč, ker znajo narediti šov.

 6. Žogca pravi:

  Imajo pa že svoje fore. Ljudje postajajo instant friends. Tako so vsi happy. Vsakega, ki ga srečaš, je tvoj friend. Ravno o tem razpravljajo.

 7. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Točno tako in tako je tudi prav. In hvala bogu, da gre za dobro novico, ne pa za kako teroristično sranje ali novo vojno.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Obama združuje, še bolj kot Facebook :)

 9. Žogca pravi:

  Na Facebooku verjetno manj zebe. Ne vem, ker nisem tam, ampak predvidevam. Ti bodo pomrznili. Še najbolj pa Michelle Obama. Ženska je brez plašča.

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Presenetljivo je, da jih niti mraz ne bo pregnal. Kot sem že dejal, Obama je trend in dogodek, ki se ga ne sme zamuditi. In ki ga v ZDA ne bo zamudil niti George Bush :)

 11. Žogca pravi:

  Saj, če prideš iz Kalifornije, potem se ne spodobi, da zaradi mraza odnehaš nekje na pol.

  Buško, baj baj.

 12. Žogca pravi:

  Zlagala sem se. V bistvu to je plašček, ampak ni pa plašček, ki bi kogarkoli zavaroval pred mrazom.

 13. Tina M Tina M pravi:

  Komentatorka mi je moteča, cnn pa ne lovim na tej tv :)

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jaz bom gledal kar na naši tv, saj je na CNNu vse skupaj preveč divje :)

 15. smoger pravi:

  Iztok, priznaj, najboljši film tega leta…

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zaenkrat še ne :)

 17. nuky pravi:

  Sprememba na boljše to defenitivno… Sam vidim da vsi preveč skakljate kot 13letnice za kakim boybendom ko vidite Obamo… Spremembe ki jih vi pričakujete so 10x večje kar je delal Kennedy, in smo vidl kako lahko in brez sledi se ga lahko pokne… Predsednik ma veliko bolj zvezane roke kakor se zdi.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Res je, pa vseeno dajmo upati na najboljše. In Obama je temnopolta inačica Kennedyja. Prav to mi daje upanje in hkrati bojazen, da ne bo šlo kaj narobe.

 19. Vit al pravi:

  Ej jst sm ugasnu bbc pa sam še tlele berem ker maš ful dobre komentarje.

 20. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Vit, hvala, hvala, a vseeno predlagam, da BBC še vedno gori :)

 21. Žogca pravi:

  Jaz vztrajam na CNN-u.

 22. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jst tudi, zdaj je kul, ker ni prevoda.

 23. nuky pravi:

  Temnopolta različica jah.. sm govor s prijateljem iz Amerike, sicer podpornik Obame.. pa je reko čeprav je črn ja “but he’s as white as you can get you know *laugh*”….

  Ojej pa spet Janša in Pahor… Prvič ne vem kak lahk Pahorja primerjaš z Obamo.. drugič pa sm se spomno kje je kakšn topic o zvišanju trošerin na derivate? Če bi bil Janša premier bi jih imel zle že ene deset. Obetavn remake ni kej, ko se edino nam draži nafta v celi Evropi.

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nuky, slabe stvari so posledica prejšnje vlade. Nova je premalo na oblasti, da bi se ji dalo kaj očitati. Kaj tukaj ni jasno. Obama pa mora biti tako bel kot črn. Edino na tak način je lahko zmagal, edino na tak način bo lahko vodil to državo, ali če hočeš, ta svet. Obama in Pahor? Zakaj pa ne, oba demokrata, oba prišla po republikancih na oblast, oba v trenutku, ko je treba narediti korenite spremembe.

 25. nuky pravi:

  Dvig trošerin posledica stare vlade? Razlaga, toliko da vidim da ne govoriš na pamet kot priročen odgovor in ti dam takoj popolnoma prav.

 26. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Nuky, ma te trošarine se nanašajo na svetovne cene nafte. No ja, tako vsaj pravijo. In nikar ne pozabi kako so cene bencina zrastle pod prejšnjo vlado, pa je ni zaradi tega nihče krivil. Le zakaj bi tole. Cene bencina niso odraz dela vlade. Očitno sva se narobe razumela.

 27. Pris Pris pravi:

  Iztok, problem tvoje razlage je v tem, da se povsod po svetu zaradi recesije cene bencina nižajo, pri nas pa so se zaradi povečanih trošarin zvišale. To je ukrep nove vlade, ki želi pobrati malo več specialnih davkov. ;)

 28. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, naj bo po tvoje, je pa res, da so bile zadnji čas zelo nizke in gotovo nižje kot marsikje po svetu.
  No, zdaj pa nazaj k Obami :)

 29. jessy pravi:

  No jaz sem glede vsega bolj skeptična,
  če mal pogledaš kake ljudi bo mel v vladi pa to,dvomiš da bo kaj dost drugače.Fanj mi je da je zmagu črnec pa to,kajti mislim da so si črnci zaslužli to,glede na to kak se je z njimi ravnalo v času prejšnjega predsednika.
  Sam kar pa se tiče njegove zunanje politike ne bo pomoje nič kaj drugače delal,neven nisem preveč navdušena nad njim,srčno upam da se motim

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Jessy, ljudi v vladi? Kaj pa je z njimi narobe? Bush je imel veliko slabši tim. Tukaj ne vidim problema. Si skeptična na splošno za spremembe ali celo nad samim Obamo, češ, da ni povsem iskren?

 31. Primoz pravi:

  Iztok, tile tvoji blogi so kar kul – sem po slučaju nalatel in ga dal v favourites, le politično mešanje, ko se očitno postavljaš na levo stran je pa čisto mimo in brezveze. Pa ne da bi hvalil Janšo, nič pametnega ni naredil, ampak tud pri Pahorju ne bo nič bolje kot vidimo.

  Smo za Obamo in upamo da je kandidiral, da bo naredil spremembe, medtem ko se našim gre le za oblast, pa naj bo to Janša s svojimi, ali KGB s svojimi sponzorji, zgleda da mi nimamo Obame, na žalost.

  Pa tudi Obama ne more čudežev naredit, če samo iz Kitajske uvažajo …

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Primož, Pahor je na oblasti pet minut in to je premalo, da bi se lahko pokazali rezultati. Slabše kot je bilo pod Janšo pa itak ne more biti. Pa pustiva zdaj Pahorja, tule je glavni Barack Obama. Čudeža ne bo, zna pa biti veliko boljša klima in vsaj trud za boljši jutri.
  In ja, hvala za pohvale na začetku komentarja :)

 33. mijau pravi:

  Mnogo preveč evforije, se mi zdi. Tako Slovenci, kot Američani smo si želeli spremembe, ker s prejšnjim nismo bili zadovoljni. Sedaj novo vlado imamo, in brez veze se mi zdi, ploskati vnaprej nad njihovimi ukrepi. Ne samo zato, ker nikdo v demokraciji ne more uresničiti vsega, kar bi si želel.

  Tudi jaz sem volil Pahorja, v Ameriki bi volil Obamo, a sem vseeno skeptik. Pahor me je že razočaral z Ruplom, kaj pa vse Obama ne bo mogel uresničiti, pa še ne vem.

 34. MATEj pravi:

  Jaz sem skoraj brez prestanka gledal od štirih do 11 zvečer. Vredno je blo ogleda.

 35. dyboc pravi:

  pahor je prisel na oblast po republikancih ?

  drugace pa nic novega, en velik sov, da bo folk, zeljan kruha in iger, srecen.

 36. Rak pravi:

  Show je bil vreden ogleda. Konec koncev Amerika le ni karsibodi. Pa še z ženo sva gledala iz istega kavča isti program na istem televizorju. Izgleda, da Obama združuje tudi tukaj. Za razliko od naših (ne)združevalcev, ki to besedo uporabljajo za kamuflažo razdruževanja. Pa še toliko starih sabelj smo videli. In kot v posmeh, nobenega staroselca.

 37. Maja pravi:

  Včeraj sem na CNN-u spremljla prenos,bilo je res super.
  Glee na to kakšne showe znajo narediti američani ter kakšne slovenci ni primerjave.
  Obama je zelo sposoben in inteligenten človek,vendar ima pred seboj zelo težko nalogo,pospraviti svinjarijo ki jo je iz Amerike naredil Bush.

 38. nuky pravi:

  Obetavno se začenja, če bo zaprl Guantanamo, kakor je videt. Sam zdej me pa že res začel mal za njegovo zdravje skrbet ;P

 39. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Mijau, prav evforija dokazuje, da je bilo pred tem res porazno in da je bil res čas za spremembe. Kako bo, pa je seveda treba počakati. Tudi jaz sem bil zelo hladen do Pahorja zaradi Rupla, ampak očitno že ve kaj dela, sem se že navadil.

  Matej, točno tako.

  Dyboyc, mar ni SDS v bistvu republikanska stranka? No ja, ni bil ravno ne vem kak šov, bolj govorjenje. Če bi hoteli šov, bi lahko dali na oder Beyonce in Kanye Westa.

  Rak, res je, tudi meni je bilo fino videti vse te stare sablje. Od Carterja do ata Busha.

  Maja, res je, naloga bo izjemno težavna, a kot je rekel Obama: “Zdaj je treba narediti rimejk Amerike.” To seveda pomeni, da je original postal zelo slab. Predvsem zaradi imidža, ki ga je imel Bush.

  Nuky
  , že če zapre Guantanamo, je naredil veliko. Upam, da je skrb upravičena le za pljučnico, ki bi jo lahko staknil zaradi mraza. In za srce, ki bi ga lahko izdalo, če bo preveč garal.

 40. Maja pravi:

  Bush je res uničil image nekdaj obljubljene dežele Amerike.
  Včasih sem tudi sama želela it v ZDA,v času Busha se mi je Amerika totalno zagnusila.
  Upam,da jo bo Obama res prenovil sploh v času finančne krize.

 41. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Maja, in le pomisli, po 11. septembru so ga imeli radi vsi, potem pa se je zagabil celo najbolj zvestim privržencem. Pa vseeno, ne pozabi, da je dobil še drugi mandat. Kljub temu, da kao ni bil priljubljen. No ja, Amerika ni Bush. Bush je pač njen predsednik. Meni je Amerika na splošno še vedno kul in mi je niti Bush ne more pokvariti.

 42. Tine pravi:

  Zadeve sicer nisem gledal v celoti, ampak kar sem videl, je bilo kar kul, najbolj pa sem vesel, da mi je uspelo ujeti mojstrsko izvedbo Williamsovega komada. Klobuk dol pred skladateljem in vsemi izvajalci!

 43. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tine, Williams je napisal res odlično skladbo, mojstri pa so jo kot vedno odigrali brez napake. Kot sem zapisal že v tekstu, eden izmed vrhuncev cele prireditve.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !