Recenzija: RoboCop 2

10.01.2009 ob 00:51

zda 1990, akcija, režija: Irvin Kershner, igrajo: Peter Weller, Nancy Allen, Tom Noonan, Belinda Bauer, John Glover

Izjemno slabo nadaljevanje mojstrskega originala.

RoboCop, ki ga je leta 1987 posnel maestro Paul Verhoeven, je še danes mojstrovina žanra in film, ki bo z nami ostal za vedno. Kot Terminator, ali če hočete, kot Aliens. Prav zato je sramotno, da je drugi del, ki ga je tri leta kasneje posnel Irvin Kershner, sicer tudi režiser bondiade Never Say Never Again in drugega poglavja Vojne zvezd The Empire Strikes Back, tako zelo slab, površen, poceni in luknjast. Vse, kar je bilo v RoboCopu odlično, je v RoboCopu 2 zelo slabo. RoboCop 2 je le idiotsko kopiranje izvirnika, kjer je obračanje klišejev tako zelo ceneno, da gledalca že na začetku zaboli glava. Povedano drugače, RoboCop 2 je strašno mizerna kopija RoboCopa, ki ne premore niti ene izvirne domislice. Ki otročje obrača zgodbo izvirnika in nam žre živce. In naš kiborg, ki ga spet igra Peter Weller, se mora tokrat spet spopasti z novejšim modelom svoje vrste, med stavko policajev počistiti nesnago z ulic in se spoprijeti še s krizo identitete, kjer ga spet mučijo spomini na človeške dni. Kdor se je spomnil, da bo vodja lokalne tolpe, ki dila zelo moderno drogo, osnovnošolski mulc, ki ga RoboCop seveda ne more ubiti, si zasluži klofuto. Tako kot scenarist, ki je Nancy Allen namenil le neopazno stransko vlogico. Res je, filmu se več kot pozna, da so ga pilili številni scenaristi in da so originalno zgodbo Franka Millerja pošteno oklestili ter jo spremenili v čisto sranje, kjer celo satira na moderno družbo, kjer vlada popolni kaos, v katerem roparji ropajo roparje, izpade kot navadno za lase privlečeno sranje. Ni čudnega, da Irvin Kershner po RoboCopu 2 ni posnel nobenega filma več.

Ocena: 2/10

null

 

9 komentarjev na “Recenzija: RoboCop 2”

 1. filmoljub pravi:

  Kot vedno, ko se strinjam s tabo, povem tudi zdaj: strinjam se. Robocop 2 je beden sequel, ki franšizi dela sramoto, skoraj parodija samega sebe. Ampak saj je itak pri (skoraj) vseh tako. When money talks, the bullshit walks.

 2. filmoljub pravi:

  p.s. Brez zamere, še moja ocena originala:
  http://filmoljub.blogspot.com/2008/09/robocop-1987.html

 3. Alenka pravi:

  Res za en drek film. Sem ga vcer gledla na tv 1000. Kdo je ze nancy allen?

 4. Matic pravi:

  A ni Aliens nadeljevanje Aliena? Ker Alien je kulten, Aliens pač ne…

 5. t-h-o-r pravi:

  matic, meni je pa Aliens boljši, kot Alien :)

 6. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, smešno mi je edino to, da vedno ko se strinjaš, to obesiš na velik zvon. Saj to ni nič posebnega. Saj se velikokrat strinjava :)

  Alenka, Nancy Allen je bivša žena Briana Depalme, ki jo je vtaknil v nekaj svojih zelo dobrih filmov. Po RoboCopu pa je nekako izginila s scene.

  Matic, seveda je nadaljevanje, pa kaj. Alien je morda res bolj kulten, toda Aliens je boljši. Vsaj zame.

  Thor, drži.

 7. IZTOK GARTNER RAZMIŠLJA NAGLAS » Kulti in klasike: RoboCop pravi:

  [...] like in junaka, ki je postal del pop kulture. In ki so ga nekoliko uničili le s porazno slabim drugim in malce boljšim tretjim delom. Plus Nancy Allen, muza filmov Briana DePalme, ki jo je Verhoeven [...]

 8. IZTOK faking GARTNER » Arhiv Bloga » Ko se zmeša oboževalcem pravi:

  [...] Je pa nesrečnico zaradi tega vseeno zadela kap, a je hvala bogu preživela. Je bil pa zato RoboCop 2 dosti bolj brutalna inspiracija za serijskega morilca Nathaniela Whitea, ki je bil močno navdušen [...]

 9. IZTOK faking GARTNER » Recenzija: Robocop 3 pravi:

  [...] Robocop je bil tako zelo slab, da tretji v primerjavi z njim izgleda odlično. Tudi zavoljo novega igralca [...]

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !