Michael Jackson: Thriller (plus debata o najbolj prodajanih ploščah)

10.01.2009 ob 04:23

Zdajle sem si po dolgem času privoščil originalno in 13 minut dolgo verzijo videospota za pesem Thriller, ki ga je leta 1983 režiral John Landis. Tole je po moji skromni oceni še vedno eden izmed najboljših spotov ever, nekaj podobnega pa bi lahko rekel tudi za pesem, ki še danes zveni enako dobro kot pred četrt stoletja. Poseben čar ima seveda tudi “rap” Vincenta Pricea, ikone grozljivk, ki ga lahko v ponovni izdaji albuma Thriller slišite še v nekoliko daljši inačici. Michael Jackson je v tem spotu največji car vseh časov, tiste njegove očke na koncu pa so mi še vedno nekaj najboljšega, kar sem kdajkoli videl v kakem spotu. Zadeva naj bi stala več kot milijon dolarjev, kar je bil za tiste čase prekleto visok znesek, vse skupaj pa je seveda poklon kultni grozljivki Ameriški volkodlak v Londonu, ki jo je leta 1981 prav tako režiral John Landis. Tisto prestrašeno dekle je odigrala Ola Ray, sicer tudi Playboyjeva zajčica, ki ste jo lahko na hitro ujeli tudi v filmih 48 Hours, Fear City, Night Shift in Beverly Hills Cop 2. Ali kot je rekel MJ: “Prav po njeni zaslugi sem prvič slišal za Playboy.” No ja, najdlje jo je odnesel prav Thriller, svoje slave pa ni znala po tem nikoli več dovolj dobro vnovčiti. Kakorkoli že, Thriller za vedno ostaja mojstrovina prvega razreda in video spot, ki bi ga lahko gledal vsak dan znova.

Izvolite ga v originalni in 13 minutni verziji:

KLIK

In da ne pozabim, danes skoraj petdesetletna Ola je prav tako kot Jackson sumljivo bela. Se je vitiliga “nalezla” od njega?

KLIK

 

129 komentarjev na “Michael Jackson: Thriller (plus debata o najbolj prodajanih ploščah)”

 1. Alenka pravi:

  Uf,tole je pa res huda klasika. Iztok, svaka cast,da si se spomnil na tale komad. A tista bejbika jih ma pa ze petdeset? Joj,kak cas bezi.

 2. Tadej pravi:

  Meni pa je vedno bil ta komad in videospot od njega všeč…
  http://www.youtube.com/watch?v=En-cHBv7UpA
  Naj pove kdo hoče kaj hoče ampak je bil MJ pred svojim časom v glasbi in spotih…pravi king of pop heh ;)

 3. history pravi:

  Se strinjam s teboj in do zdaj se mi je zdelo, da si Michaelov fan, vendar si s tem komentarjem vse pokvaril !!!!!!!!!!!!

  In da ne pozabim, danes skoraj petdesetletna Ola je prav tako kot Jackson sumljivo bela. Se je vitiliga nalezla od njega?

 4. Matej pravi:

  Oja, tale komad in album sta bila prelomnica

 5. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Alenka, tudi meni je sedel po dolegm času. Jp, Ola Ray jih ima že 49, se pravi eno manj kot Jackson.

  Tadej, Billie Jean je prav tako klasika, toda spot za Thriller je nedvomno bolj prelomen in bolj kul. No ja, vsaj meni. Res je, MJ je bil sto let pred vsemi. Prav zato lahko zdaj malo počiva.

  History, saj nisem napisal, če si je tudi on brizgala pigment v kožo in se operirala. Le vitiligo sem malce sarkastično izpostavil, se pravi bolezen, ki matra prav Jacksona. In ne skrbi zame, vedno sem bil in vedno bom njegov fan.

  Matej, jaz si upal isto trditi tudi za Bad.

 6. lazo pravi:

  Iztok
  Pravi fani nikoli niti pomislijo ne, da bi na kakšen koli način užalili Michaela in vsak, ki to čita bo mislil, da se iz njega norčuješ.
  Jaz osebno mislim, da si bil utrujen ali prehiter v pisanju in si pač napisal norijo. Vendar tisti zlobni bodo to tvojo nepremišljenost uporabili za hinavščino.
  Siguren pa sem, da si bil in vedno boš njegov fan.
  Lep pozdrav

 7. sss pravi:

  Se strinjam, da je eden in eini. Vsak, ki je podlegel vplivom rumenega tiskain ga ne posluša je marsikaj zamudil.

 8. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lazo, meni je važno, da vem, da nisem mislil nič slabega in da ga zelo spoštujem ter cenim. Nimam slabe vesti. Je pa res, da je Ola Ray resnično nekam čudno bela. Tega pa ne moreš zanikati.

  Sss, se strinjam. In prav to je težava, da ga je rumeni tisk tako napihnil, da je zasenčilo celo njegovo glasbo. Vsaj to novejšo.

 9. filmoljub pravi:

  Michael Jackson je hodeča karikatura, farsa in parodija samega sebe. Škoda, ker je bil kot mlad glasbenik (pred vsem plastičnimi posegi in namakanjem v varikino) zelo obetaven. Zanimivo, da o njegovem življenju še niso posneli filma, saj gre za naravnost arhetipsko, klasično zgodbo o vzponu in padcu. Neke vrste Scarface, a ne, Gartner?
  :D

 10. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, ne bo čisto držalo in škoda je, da tako misliš.
  Drugače pa so posneli zelo dobro tv serijo, kjer so se hvala bogu izognili vsem tem rumenim hudobijam, ki si jim po žal nasedel tudi ti.

 11. filmoljub pravi:

  Kaj natanko pa ne bo držalo?

 12. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  To, da je MJ hodeča karikatura, farsa in parodija samega sebe. In to, da se je namočil v varikino, se pravi, da se je po tvoje namerno pobelil.
  Michael je posebnež, Peter Pan in genij, ki mu mnogi hočejo slabo, zato so ga skušali uničiti in ga v medijih prikazati natanko takega kot si ga označil ti.
  Kot sem rekel, škoda. Kot je škoda, da podcenjuješ njegove zadnje tri albume.

 13. filmoljub pravi:

  Čakaj, čakaj malo. Zanikaš, da se je pobelil? Saj je jasno, da ne z varikino, no, a ne razumeš ciničnega humorja? In zanikaš, da se je po številnih operacijah spremenil v groteskno masko samega sebe? In to oseba, ki je po vseh merili prej sodila med prav postavne in čedne temnopolte fante? Kaj mi zdaj oporekaš?

 14. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Zanikam, da se je pobelil, ja. Ima namreč bolezen vitiligo, ki ti zjebe pigment. Če temu ne verjameš in misliš, da se je umetno pobelil z injekcijami, pač verjemi. Jaz verjamem zgodbi o vitiligu. Je norc in posebnež, a tak, da bi se šel načrtno spremenit v belca, pa tudi ne.
  Itak, da vem, da ne z varikino, saj sem zapisal, kaj naj to pomeni, daj no :)
  Operacij ni bilo toliko kot misliš, skoraj vsaka pa je imela razlog. In ne pozabi, da je bil nekoč star 20 let, danes pa je 50. Saj ne more ostati isti.
  Res pa je, da ga fotke prikažejo na zelo čuden način in to namerno, da potem res vse skupaj čudno izpade.
  Jaz sem velik fan njegove muske, zato morda nisem pravi naslov za to debato. Je pa res, da nisem bil nikoli tak bedak, da bi ga zaradi tega obsojal in da mi njegova muska zaradi tega, kar si ti zapisal, naenkrat ne bi bila več všeč. Prav tako nisem verjel obtožbam o pedofiliji. Niti eno samo pikico.
  To, kar pišeš ti, ni tvoje mnenje, ampak vpliv rumenega tiska.
  To, kar pišem jaz, pa je iskrena ocena človeka, ki Jacksona ceni kot glasbenega genija.
  Vsem tem tračem nisem nikoli verjel.
  Preveč jih je in za vse se slej kot prej izkaže, da so bili neresnični.

 15. filmoljub pravi:

  Dragi moj, rumenega tiska se mi pa res ne da brat. In prestar sem, da bi katerikoli medij takole vplival na moje mnenje. In ja, tudi jaz sem fen njegove glasbe (no, vsaj bil sem – priznam, da že dolgo nisem slišal nič novega).

 16. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Ma finta je, da vse, kar se piše o njemu, itak piše le rumeni tisk. In da uradnih informacij niti ne moremo prebrati nikjer, saj jih ni. In zato je potem tako splošno negativno mnenje.
  Pa naj dodam še to:
  http://realtalk.blog.siol.net/2007/12/28/vitiligo-kako-crnci-postanejo-belci/

 17. Pris Pris pravi:

  Iztok, ne glede na lupus in vitiligo ne moreš mimo dejstva, da si je obraz popolnoma spremenil s plastičnimi operacijami, pri katerih ni šlo zgolj za manjše popravke ali lifting, kot npr. pri številnih drugih zvezdnikih. Enkrat sem na neki spletni strani videl slike za vsako leto od leta 1979 dalje in razlika je očitna. Nos je še posebej grotesken, strokovnjaki plastične kirurgije pa pravijo, da je bilo operacij obraza vsaj 10-15 in da so bile predvsem “feature altering”, torej ne popravki, ampak preobrazbe.

  Vse pa res ne morejo zakriviti rumeni mediji. Se pa strinjam, da njegova pojava ne bi smela imeti nobene vloge pri presoji njegove glasbe.

 18. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, ne bom rekel, da ga ni polomil glede tega in da je morda res pretiraval. Toda nikar ne pozabi, da so imele začetne operacije razlog. Kot sem uspel nekje prebrati, si je nos poškodoval, pa imel težave z dihanjem, zato si ga je moral parkrat popraviti. Lasje so se mu vžgali med enim nastopom, pa je bla pol tudi to cela frka. Nos je verjetno še najbolj očiten, vse ostalo pa so prinesla tudi leta. Med 1979 in 2009 pa je vendarle neka razlika, mar ne.

  Si pa odlično zaključil z zadnjim odstavkom. In prav to mi gre najbolj na živce.

  Itak, da je razlika med tema dvema fotkama, saj je vendar 30 let starejši:
  http://flyboyz.files.wordpress.com/2008/06/michael_jackson_lace_front_wig.jpg

  A vseeno ne taka kot hočejo prikazati zlobneži. Le nos je očiten.

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Al pa ta pizdarija:

  http://www.shapedword.com/wp-content/uploads/2008/04/michael-jackson.jpg

  Objavjo sliko ko je bil najstnik, pol pa dodajo sliko kot je zdaj in dodajo defekten komentar.

  To je meni totalno bedno.

  Le poglej slike mnogih drugih zvezdnikov. Tudi oni so totalno drugačni, le da ima Jackson to nesrečo, da ga imajo nenehno v zobeh, ker je res posebnež.

 20. Pris Pris pravi:

  Brezveze, da se sploh obremenjuješ.

  Sicer pa zgornja slika lepo kaže spremembo nosu, ličnic brade in predela okoli oči. Ni šans, da je karkoli od tega naravno, četudi je med slikama 35 let. Pa kaj potem, važna je glasba in ne glede na to, da drugače gledava na njegovo ustvarjanje po albumu Dangerous, se strinjam s tabo in se mi jebe za rumene novice.

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, saj se ne, samo debatiramo :)
  Ma itak, da so operacije, saj nihče ni rekel, da jih ni. Želel sem le povedati, da se niso začele zaradi afnanja kot mislijo mnogi. Ker če vprašaš mene, je bil Jackson v času Thrillerja prav čeden dečko. Povsem nepotrebno bi se mu bilo operirati namerno. Prav zato verjamem, da se je začelo z nesrečo in morda le z drobno korekcijo nosu, kar pa ni nič narobe. Ga je pač motilo, da ima tako velikega.

  Kakorkoli že, važno je, da oba veva, da je njegova muska prekleto dobra in da je glasbeni genij.

 22. RHYME-G pravi:

  kje ti Pris vidiš ličnice drugačne? že od malega ko se nasmeji ma tk obraz….(v čem je fora da bi si lice spremeniu…a si zadet ti? )
  Nos ma ze isti od leta 1987 naprej..in ka zej ce si ga je operiru? vsak filmski igralc pa igralka ma operacije!

  glede varekine pa je tole
  http://realtalk.blog.siol.net/2007/12/28/vitiligo-kako-crnci-postanejo-belci/

  in itk zglea obraz drugacen pa oci…ce pa NIMA NIC PIGMENTA!
  kak pa mislis da bi drugi crnci izgledal da bi izgubil PIGMENT! isto kot prej?
  ka folku ni jasn!

  Ne mors primerjat slike iz leta 1970 z 2008! primerji svojo ko si biu star 10 z zdej ko si ka vem 30 al 40…! pa me zanima ce si isti!

  Michael je v 90ih meu vcas tud tak cudn make up kdaj,pa je zato zgledu tko drgc…

  PA tud frizura vpliva na poteze obraza…pa SLIKA…LUCKE…
  kr poglej kdaj kako svojo sliko ko te je kje kdo kdaj sliku kak izpades na sliki! cis drgc kot pa v resnici!in pol folk primerja neki PROFI SLIKO iz 80ih od njega z neko amatersko iz leta 2007!

 23. Pris Pris pravi:

  Temu “mojstru besede” se vedno iz srca nasmejim. :lol:

  In potem se sprašuje, zakaj ga nihče razen par petnajstletnikov iz njegove ulice ne jemlje resno … :roll:

 24. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, je velik fan Jacksona in res mu gre na živce, če kdo pljuva po njem, še posebej zato, ker naseda rumenim tračem. Jebat ga, tko je :)

 25. RHYME-G pravi:

  pa tud recimo ce se je kdaj zredil za par KG..ma tud bol debel obraz…sej je samo clovek! pa kdaj kak tak cudn make up ma pa svetloba ko je slikan,cudni fotoaparati..pa izpade tko cudn na sliki!

  ludje mislio da ker ne zgleda CIST IDENTICNO KOT LETA 1970 je imel zdej 10000 operacij LOL!

  sicer pa je to njegov obraz..koga briga ka dela z njim!to je njegova zasebnost! kot je michael reku,ce nekdo ni zadovoln z svojim obrazom,si ga naj spremeni,ce bo zaradi tega bolj srecen,da ne vidi nic narobe v tem..moti ga pa,da mediji in vsi govorijo kot da je on edini ki ma plasticne operacije pa da jih ma najvec!

  se enkrat :vsaka filmska igralka pa igralc pa pevci pevke majo plasticne operacije! 99 %!

  PA se lepo vidi pri michaelu da ma se zlo naravn obraz…je velik drugih zvezd,kjer se prou vidi kak so res plasticni..TUD IZTOK JE ZE MEU TEMO NA BLOGU O GROZNIH OPERACIJAH….SLIKE-se spomnem

  recimo:

  http://cityrag.blogs.com/photos/uncategorized/joan_rivers_plastic_surgery.jpg

  ce bi michael biu crn se vedno..da ne bi meu kozne bolezni…ludje sploh ne bi nikol govoril o opericijah (razn nos)…ker pa je brez pigmenta pa ga hocjo prkazat kot da je ceu operiran!

  zaka bi se operiru? michael je v 80h veljau za enega najlepsih in najbol sexy moskih vceh casov…moski so se operiral v njega,zenske pa so omedlele ko so ga vidle!

  In itk ko bo starejsi…si bo naredu kak face lifting…lah da si ga je ze..pa ko bo 60 let star…da bo zgledu bolj mlad…in ka je s tem narobe? ce si slavna oseba,skos na oceh…sej pa je njegov obraz..lah si naredi 4 oci na glavi pa 3 nose ce hoce!

  torej..uporabte mal mozganov folk!

 26. Pris Pris pravi:

  Iztok, sej ne zamerim, samo malo je pa tudi treba biti objektiven. ;)

 27. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, kaj veš, morda pa so tudi tisti, ki Jacksona kritizirajo premalo objektivni. Kakorkoli že, Rhyme ga zelo dobro pozna, saj je o njem prebral dejansko vse in si je pač ustvaril svoje mnenje, od katerega ne bo nikoli odstopil.

 28. Pris Pris pravi:

  Iztok, čisto verjamem, ampak njegov problem je, da napada tudi tiste, ki se z njim v 90% strinjajo. ;)

 29. RHYME-G pravi:

  pris teb sem ze 100krat povedu da si STUPID!

  sej pa sem objektiven! HALO!!!!!!!!?
  wi ste subjektivni…pod vplivom nekih tracev!

  js ti samo povem realna dejstva in resnico! CIST OBJEKTIVNO!

  sej ne trdim da ni meu nobene operacije…ampak ni pa jih meu tok..pa lica, pa oci..pa ne vem ka bluzis!

  enkrat mi je en skinhead reku da je michael jackson najbolj pameten niger HAHA

 30. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, tudi jaz sem mu povedal, da si ti okej dečko in da nisi eden tistih kretenov, ki samo gobec sučejo, toda Jackson in hip hop sta dve zelo občutljivi temi. In tukaj ga ne bom premaknil :)

  In če boš prebral njegove komentarje, nikjer ne zanika, da Jackson ni imel operacij.

 31. RHYME-G pravi:

  iztok: dejansko vse kar rabis je da preberes NJEGOVO BIOGRAFIJO z naslovom MOONWALK..kjer je vse povedu ka si je operiru pa zakaj….
  pa pogledas kak njegov intervju,pa kar je on povedu!
  pa zves cist vse!

  vsi te ki ga kritizirajo niso prebral ene knjige in pogledal enga intervjuja…noben si ne vzame niti 10 minut casa da bi se pozanimu od dejstvih in resnici! vse kar je pogledajo sliko (ki jo tabliidi namenoma zbereje najgrso,)in preberejo neko lazno zgodbico!

 32. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, točno tako. In prav zaradi tega so vsi obremenjeni s temi trači in pozabljajo kak glasbeni genij je.

 33. RHYME-G pravi:

  sej pa ni panike…njegovi pravi fani vejo vse o njemu…tak da ni panike…jih je se vedno par miljonov:)…tak da za te ki so proti njemu itk ni treba skrbet!
  je pa treba se kdaj oglasit pa povedat RESNICO! ker v tabloidih jo je nemogoče najdit!

  je pa michael tud sam kriv..delno..recimo..ker je ful sramezliv pa ni hotu nikol da bii kdo vedu kej o njemu! Sele leta 1993 se je prvic opugumu ko je naredu z Oprah intervju…torej 20 let je biu na sceni pa je prvi vlek intervju naredu leta 1993 sele! pa je vitligo meu ze od leta 1978 naprej..pa je biu vedno bol svetel…pa ni nobenmu tega povedu..se pred maskerko svojo je hotu prikrit to…

  po drugi strani pa je pol naredu se enga leta 2003…a poglej ka je pol nastal iz tega…BASHIR…
  tk da pomoje je vseen bols da ne poves vsega o seb JAVNOSTI…ker to obrnejo proti teb!

  super zadeva so recimo PRIVATE HOME MOVIES…sam itk to noben v SLO ni gledu…pol so pa pametni naki LOL

 34. t-h-o-r pravi:

  zakaj že je jackson glasbeni genij? ker je ukradel moonwalk uličnim artistom?

 35. RHYME-G pravi:

  in pol names da bi se menli o tem kak je Thriller fajni video…se menimo o tem kok opracij je meu!

  in to mi gre najbol na zivce…zaka so te operacije tok pomembne?

 36. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, ne, marveč zato, ker je posnel albume Bad, Thriller, Dangerous, History in Invincible.

  Rhyme, sam to pa res ej, nikoli ni nič zanikal in so si ljudje res mislili, da je vse res. Ko se je malo odprl, pa je dobil po pizdi sto na uro.

 37. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  In točno sem hotel reči, ja. Da je tema o Thrillerju, nastala pa je še ena rumena pizdarija.

  Sem pa očitno tudi sam malo kriv, ker sem pripel tisti sarkastičen stavek o vitiligu Ole Ray.

  Po drugi strani pa sem ziher, da bi blo tudi brez tistega govora o operacijah.

  Navsezadnje sem se spraševal o Oli in ne o njem.

 38. RHYME-G pravi:

  THOR – Michael je izpopolnu moownalk in ga izboljsu po svoje! pa ga predstavu (iz ghetta) širši javnosti..

  Je sam povedu da so ga osnove naucil neki otroci na ulici!

  Prvi moonwalk je biu ze leta 1950 nek crnobel posnetek…

 39. RHYME-G pravi:

  zakaj je genij pa ti kaze samo enostaven statistni podatek! da je izdau najbolj prodajan album vseh casov in prodau vec kot beatlisi in elvis (DA,RES JE)..poleg tega je se najbol pameten glasbeni genij,saj se vse prodaje od beatlsov in elvisa kopičijo v njegov žep!

  torej…?

 40. RHYME-G pravi:

  statistični :)

  poleg tega pa ne pozabit na JACKSON 5 in THE JACKSONS!
  ko je 9 letni Michael mel boljši pa lepši glas od vsaga zrelga pevca!

 41. t-h-o-r pravi:

  pink floydovski album dark side of the moon je bil 724 tednov na bilboard top 200, pa leta 2005 je bil 20. najbolj prodajan album na svetu, so what? statistika je pač statistika :D

  in oni so res geniji, ne pa neka pop/dance traparija ;)

 42. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, no pa mi povej na koga vse so vplivali Floydi, na koga vse pa je vplival Jackson?

 43. Pris Pris pravi:

  No ja, to s publishingom od The Beatles je bila bolj dobra poslovna poteza, kot pa odraz glasbene genialnosti.

  In summa summarum so Elvis in Beatlesi prodali več plošč, kar pa seveda ne zmanjša Jacksonove legendarnosti.

  Iztok, ne pozabi na odličen album Off the wall, čeprav je kot avtor sodeloval le pri peščici pesmi. ;)

 44. RHYME-G pravi:

  da ne omenmaj da je črnc:)…ubistvu prva crnska super zvezda! bog ve ka bi blo s crnko musko danes pa hip hopom itd ce Michaela ne bi blo! Ljudje sploh ne vejo tega!

  Drgac pa OLA RAY (ti si jo vidu sam v spotu thriller,ki je cel v TEMI,pa tk temen narjen..sej ne ves kak zgleda pa je zgledla v resnic pa kak temna je..brez make upa…da bi jo lah primerju kaka je zdej)
  :..to majo vse crnke neko navado dans od lil kim do beyonce rihianne alicie keys itd…da so tk svetle…v videih..na naslovnicah pa ko se slikajo…pa majo tud blontne lase pa tko…
  vcas ze zgledajo skor belke!
  to je vse MAKE UP..LUCKE…pa pac niso glih tko temne ,pa lah zgledao mal bol svetl..kajti CRNCI PRIHAHJO V VSEH BARVAH…zato so imenovani :COLORED PEOPLE!
  pa pac na kakih slikah zgledajo bol svetli,ker tud same tko hocejo zgleda!!

  Ziher obstaja kej da ratas mal bol svetl..kake kreme pomoje…sam ne obstaja pa da zgubis ves pigment po celem telesu,kot se to zogdil Michaleu…ozr obstaja…a to je bolezen!

 45. RHYME-G pravi:

  PRIS : michael je v knigi rekordov kot clovek ki je prodau najvec albumov..vseh casov…se slikan je s certifikatom!

 46. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, Off the Wall pa mi ni nikoli preveč sedel kot celota. Glede prodaje pa se je Rhyme po moje zmotil, saj je Elvos bojda prodal kar milijardo plošč. Tok jih Jackson ni. V skupnem seštevku seveda.

  Rhyme, tudi na starih slikah je zelo temna, na novih pa zelo svetla. Imaš pa prav glede fotk pa lučk pa make upa. Milslim, da ne za vse albume v celoti, ampak samo za Thriller, torej za en album.

 47. Pris Pris pravi:

  Uradne statistike prodaje VSEh plošč posameznega artiosta sploh ni, ker ni uradnih evidenc. Neuradno pa je takole:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Best_selling_music_artists

 48. RHYME-G pravi:

  ne ne…nism se zmotu:)…
  2006 al kdaj je blo…izmrjen..da je prodau vec!
  certifikat…100 %

  Thriller ma doma mislim da skor vsak zemljan! pa tud ostale!
  Betlese verjem nima doma vsak pa elvisa!
  Betlesi so bli kdaj? v 6oih??
  Michael je bil v 70ih..80ih..90ih..in je se danes!

 49. RHYME-G pravi:

  mors vedet da je od leta 2000 pa do daned michael dobu ogromno fanov!…pa ko je blo sojenje….in Tud thtiller je blo recen da se je prodau v 50 miljonih izvodov…a to je blo prej…leta 2006 so ga izemrl na vec ko 110 miljonov…
  pa isto ostali albumu…ne pozabit SOLO ALBUME PRED OFF THE WALL…JACKON 5 PLATE..SINGLE:..vse skupi

 50. Pris Pris pravi:

  Ni šans. Link pa sem podal v komentarju, ki je šel v moderacijo.

  In še enkrat, to sploh ne more biti izmerjeno, ker ni neke globalne statistike. Vse so bolj ali manj predivdevanja. Vseeno pa The Beatles in Elvis ostajajo na vrhu, pa če se razpočiš.

 51. RHYME-G pravi:

  najbol prodajana skupina :beatles
  solo artist : MJ!

  prever na netu:)

 52. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Hm, je pa zanimiv, da je zlo velik razpon v cifri. Morda pa je Jackson res na vrhu. Če seveda štejemo še obdobje Jackson Five in The Jacksons. To pa bi znalo biti.

 53. RHYME-G pravi:

  pris :napisi BIGGEST SELLING ARTIST OF ALL TIME!

  pa bis vidu cist povsod debate o tem al elvis al MJ…

  js ti pa povem tocno da so proglasil Michaela za najbol…ker je v zadnih 10 letih prodau se enkrat tolk kot pa prej v 80ih..

 54. t-h-o-r pravi:

  “na koga vse pa je vplival Jackson?”

  na današnjo mtvjevsko zalego, tipa rhianna, britney spears, etc? :D

  pink floydi so vplivali na praktično vsak rock band od takrat do danes (linkin park, dream theater, radiohead, massive attack, genesis, rush, )

  seveda jim nihče od teh ne seže do kolen…

 55. Pris Pris pravi:

  “leta 2006 so ga izemrl na vec ko 110 miljonov”

  Spet pretiravanje. Uradno je takole:

  “The album is cited as having sold between 47 and 108 million copies worldwide; the Guinness Book of World Records lists Thriller as having sold 65 million copies as of 2007.”

  Ponavljam še enkrat: pravih podatkov ni! Iz čiste objektivnosti vzamem srednjo varianto, ki jo je nekako vzel tudi Guiness. Nikakor pa ne verjamem 100+ milijonom.

 56. RHYME-G pravi:

  DRAGI PRIS : MOGOCE SAMO V AMERIKI!
  CE GLEDAS pa CEL SVET…JE MICHAEL PRODAU NAJVEC (STEJ SE AZIJO ITD)…
  ce bom nasu un certifikat ko ga michael drzi v roki ti bom prlepu sliko!

 57. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, ti si stari roker in je logično, da ti Jackson ne sede, a vseeno ga po krivici podcenjuješ.

  Pris, se mi pa zdi, da so Elvisove prodaje manj zanesljive, saj je predolgo časa nazaj prodajal največ. Isto kot Bing Crosby in The Beatles. Ugibam pač.

 58. Pris Pris pravi:

  Iztok, v bistvu je ravno obratno, saj so včasih prodali točno tisto, kar so natisnili. Dandanes pa ob kompliciranih pogodbah med založbami, podzaložbami, distributerji in publisherji večina končnih prodajalen vrača neprodane izvode nazaj prejšnjemu členu te verige, ki potem da albume spet nazaj založbi, ali pa proba prodati drugje, seveda brez neke prave evidence. Zato je npr. razpon pri Thriller tako velik.

 59. RHYME-G pravi:

  http://www.michaeljackson.ch/record.jpg

  tole je to…cak da najdem se vecjo sliko

 60. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, dobro povedano. Kakorkoli že, jaz menim, da je Elvis prodal več. Da pa je Jackson drugi med solo artisti, pa je hudičevo dober podatek. Vedel sem, da je zelo visoko, saj ima nenazadnje najbolj prodajan album ever, ampak da je nad Sinatro pa si recimo nisem niti mislil. No ja, navsezadnje je tudi nad Tomom Jonesom in Rollingi.

 61. Pris Pris pravi:

  Iztok, seveda, tega nihče ne zanika. Tudi drugo mesto je več kot odlično. ;)

 62. RHYME-G pravi:

  http://mjjgallery.free.fr/london111406/007.jpg

  PRVO MESTO PRIS:) SPRIJAZN SE:)…michael je na sceni ze 40 let:)…

 63. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Sem prav presenečen, da je tako visoko. Res je, tudi, če je le drugi, je še vedno dober :) :)

 64. RHYME-G pravi:

  PRVI…GLEJ KAJ DRZI ZGORI! THE MOST SUCCESFUL ENTERTAINER OF ALL TIME:)..

 65. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, uf, tu pa piše 125 milijonov celo.
  No ja, ampak to ne pomeni, da je skupna cifra večja od Elvisa, ki je prodal milijardo albumov.

 66. RHYME-G pravi:

  mogoc je velik rasistov,uni ki pisejo te podatke…ki pac nocejo priznat da je lahko crnc prodau najvec plat…
  tak ko recimo PRIS ki se vedno trdi neki!
  a tak je! itak pa bi blo cudno da jih ne bi!js ti iz zaneslivih virov povem,,,da je michael najbol uspešen glasbenik vseh casov!

  ce pa kdo trdi da jih ni..pa na

 67. RHYME-G pravi:

  pise ti za leto 1989!:) odpri oci…za thriller mas SPODI:) pr nogah..104 mijlone! pa se priste THRILLER 25 plato…ki ma ze par miljonov prodanih zdele!

  vse skupi…od solo plate pred off the wall…vse skupi…singli..ITD..do danes…je prodau vec kot vsi:)…
  verjem:)…

 68. RHYME-G pravi:

  pa kje pise da je elvis tok prodau?:) pokaz mi certifkat od njega…ne pa neki WIKIPEDIO..ko lah se js vstavm podatek noter!
  ne glede na karkol…itk se bo michael se prodaju naprej,..pa nov album ko bo…ce ni zdej (za une ki dvomijo)…bo pa v parih letih:)

  Vsako leto ko je HALLOWEEN se thriller proda v miljon izvodih!

 69. Pris Pris pravi:

  Verjemi, kar hočeš, jaz pač ne verjamem, resnice pa nikoli ne bomo izvedeli, ker pravih podatkov sploh ni.

 70. t-h-o-r pravi:

  “Thor, ti si stari roker”

  v bistvu sem average 19 letnik, ki se navdušuje nad starim rockom ;)

  ni dvoma, thriller je najbolj prodajan album vseh časov

  ampak, to še nujno ne pomeni genialnosti oz. izjemne kvalitete

  kot, da bi rekli, da je britney genij, ker prodaja albume v milijonskih nakladah :)

 71. RHYME-G pravi:

  ja js gleam dejstvo da je michael bil na prvem mestu cist skos z vsem kar je naredu..od leta 1972 naprej…in mislim da je s tem presegu Elvisa!ki je bil na sceni kolk let??manj kot 20!
  ko je biu elvis…so ble samo GRAMOFONSKE PLOSCE! ko je biu michael so ble kasete tud ze..cdji in se kej…in vsak ki je meu kaseto…al pa plato..si je pol se kupu CD Ponovno…pa se SPECIAL EDITION cdji ko so bli…pa vse to. se steje…
  js recimo (res da sem prodau pol) sem meu…4 cdje Thriller…2 special edition Thriller…4 gramofonske plosce Thiriller..pa se 2 kasete THRILLER..torrej samo js sm meu 10 kopij doma! in glej kok fanov ma michael?pa da ma vsak po 10 kopij??
  Se grem stavit da ma se tvoja mama PRis doma Thriller plato..al pa tvoj stric! LOL¨!

 72. RHYME-G pravi:

  BAd bi znau bit drugi najbol prodajan album vseh casov!
  Danegrous je najbol prodajan album 90ih..se mi zdi
  History je najbol prodajan dvojni album
  Blood on the dance floor je najbol prodajan Remix album
  pa se ogromn nekih kompilacij je blo…

  sestej vse skupi…pa bo:)

  sicer pa ja…cist tocn se kao ne more vedet…ampak dejstvo je…da so ti 3je na : beatlsi,elvis,pa michael…kok je kdo prodau skup tocn se ne ve…js trdim Michael,drugi Elvis…
  Najvecja Faca je Michael ker vs dnar on pobere od Beatlsov pa vecine elvisovih hitov!
  Poleg tega..Elvis je mrtu…Michael je ziv:)

  ce ne druga…je torej michael NAJBOL PRODAJAN ZIVECI PEVEC…da raj ne omenjam kok plat se bo prodalo PO NJEGOVI SMRTI!

 73. Pris Pris pravi:

  “ko je biu elvis…so ble samo GRAMOFONSKE PLOSCE! ko je biu michael so ble kasete tud ze..cdji in se kej…in vsak ki je meu kaseto…al pa plato..si je pol se kupu CD”

  Rhyme, govoriš, kot da ne poznaš glasbenega biznisa. A misliš, da se plošč Elvisa ali The Beatles ne izdaja več? Vsako leto izide ogromno kompilacij, re-releasov, special editionov etc, ki se vsi dobro prodajajo. In to tudi šteje. Kot da tisti, ki so imeli vinilke, kasneje niso kupovali Elvisovih kaset, CDjev, DVDjev. Ne moreš vse gledati tako ozko in soditi samo po sebi. Tako The Beatles kot Elvis imajo na trgu mnogo več uradnih plošč od Jacksona, ne glede na to, koliko časa so bili na sceni. Res je, da je večina kompilacij, s katerimi želijo zaslužit predvsem publisherji (tudi Jackson, ki ima trenutno v lasti nekih 25% publisherskega konglomerata, ki bdi nad releasi Beatlesov in Elvisa), ampak ot vseeno šteje kot prodana enota.

  Moji sorodniki nimajo nobenega albuma od Jacksona, imajo pa kar nekaj Beatlesov in Elvisov.

 74. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, daj resno no, a boš rekel, da Jackson nima dobrih komadov? Pa pusti zdaj stari rok :)

 75. history pravi:

  Filmoljub ni mi jasno, kako si lahko bil, kot praviš fan njegove glasbe. Njegova glasba je večno mlada in njegova sporočila so vedno aktualna in to ne zastara. Milijoni ljudi vedno znova zagrejeo in poživijo takti njegove glasbe.
  Karikatura si po vsej verjetnosti ti, ki ga tako obravnavaš in se delaš norca iz človeka, ki je toliko pretrpel, ker je hotel dobro in je zaupal.
  Kljub temu je še vedno on on ni se spremenil in še stalno pomaga ubogim.
  Upam, da bo letos izdal nov album, če ne pa tudi nič hudega, ker je že storil nekaj neponovljivega s svojo genijalnostjo v glasbi in plesu.

  Pa malo si oglej kako je bilo, ko je zaupal
  http://www.youtube.com/watch?v=lIOuQzuc9qo

 76. RHYME-G pravi:

  jA…SAM MICHAEL PRODA VEDNO VEČ KOT OSTALI :) …TUD LETOS JE BLO TAK SPET:)..v ameriki recimo…Michael prvi…sele za njim elvis pa beatlsi (katalog albumi..greatest hits in te zadeve)
  kdo od mladih dans kupi elvisa pe beatle?

  medtem ko michaela kopujejo skos:)…

  lej…michael je ustvarju tuf v90ih…času cdjev pa tega…

  elvis pa beatlsi so pa bli v casu ko se ni blo tega…zato sem poudaru to!

  Tezk je primerjat elvisa ki je ustvarju v 60ih…z Michaelom..ki je ustvarju od 60ga do danes ! pa se bo!

  brezveze da se kregamo..se vema ka vsak hoce povedat…
  ne pridemo skup..isto ko en trdi da je ELvis bolsi pevec…js trdim da je Michael…tak je

  Top 20 Artists of 2008 by Combined Sales of All Releases (in Millions of Units):

  1. AC/DC 3.4
  2. Lil Wayne 3.3
  3. Taylor Swift 3.2
  4. Coldplay 2.5
  5. Metallica 2.3
  6. Kid Rock 2.2
  7. Jonas Brothers 2.1
  8. Sugarland 1.9
  9. Jack Johnson 1.8
  10. Mariah Carey 1.7
  11. T.I. 1.6
  12. Nickelback 1.5
  13. Beyonce 1.4
  14. Kenny Chesney 1.4
  15. Michael Jackson 1.4
  16. Elvis Presley 1.4
  17. Beatles 1.4
  18. Josh Groban 1.3
  19. Journey 1.3
  20. Leona Lewis 1.3

 77. RHYME-G pravi:

  # Title Artist Label
  1 THRILLER 25 Michael Jackson Epic/Legacy/Sony BMG
  2 I CAN ONLY IMAGINE: PLATINUM EDITION Various Artists INO/Time Life
  3 GREATEST HITS Guns N’ Roses Geffen/IGA
  4 JOURNEY’S GREATEST HITS Journey Columbia/Legacy/Sony BMG
  5 LEGEND: THE BEST OF BOB MARLEY AND THE WAILERS Bob Marley And The Wailers Tuff Gong/Island/UMe
  6 IT’S TIME Michael Buble 143/Reprise/Warner Bros.
  7 THE LOST CHRISTMAS EVE Trans-Siberian Orchestra Lava/AG
  8 JERSEY BOYS Original Broadway Cast Recording Rhino
  9 BACK IN BLACK AC/DC Epic/Legacy/Sony BMG
  10 NUMBER ONES Michael Jackson MJJ/Epic/Sony Music
  11 LET IT SNOW! (EP) Michael Buble 143/Reprise/Warner Bros.
  12 DARK SIDE OF THE MOON Pink Floyd Capitol
  13 WICKED Original Broadway Cast Recording Decca Broadway/Decca
  14 GREATEST HITS Bob Seger & The Silver Bullet Band Capitol
  15 ELV1S: 30 #1 HITS Elvis Presley RCA/Sony BMG
  16 NOW THAT’S WHAT I CALL CHRISTMAS! 3 Various Artists EMI/Universal/Zomba/Sony BMG Strategic Marketing Group/Sony BMG
  17 GREATEST HITS Queen Hollywood
  18 CHRONICLE THE 20 GREATEST HITS Creedence Clearwater Revival Fantasy/Concord
  19 1 The Beatles Apple/Capitol
  20 CHRISTMAS EVE AND OTHER STORIES Trans-Siberian Orchestra Lava/AG
  21 CROSS ROAD Bon Jovi Mercury/UMe
  22 ALL THE WAY…A DECADE OF SONG Celine Dion 550 Music/Epic/Sony BMG
  23 GOLD — GREATEST HITS ABBA Polar/Polydor/UMe
  24 A CHRISTMAS CELEBRATION Celtic Woman Manhattan/BLG
  25 A CHARLIE BROWN CHRISTMAS (SOUNDTRACK) Vince Guaraldi Trio Fantasy/Concord
  26 MICHAEL BUBLE Michael Buble 143/Reprise/Warner Bros.
  27 METALLICA Metallica Elektra/AG
  28 CLOSER Josh Groban 143/Reprise/Warner Bros.
  29 EXPERIENCE HENDRIX: THE BEST OF JIMI HENDRIX Jimi Hendrix Experience Hendrix/UMe
  30 GREATEST HITS Tom Petty And The Heartbreakers MCA/UMe
  31 ME AND MY GANG Rascal Flatts Lyric Street/Hollywood
  32 VAULT — GREATEST HITS 1980-1995 Def Leppard Mercury/UMe
  33 THE VERY BEST OF THE EAGLES Eagles Warner Strategic Marketing
  34 IN BETWEEN DREAMS Jack Johnson Jack Johnson/Brushfire/Universal Republic/UMRG
  35 GREATEST HITS Creed Wind-up
  36 FALLEN Evanescence Wind-up
  37 THE CHRISTMAS ATTIC Trans-Siberian Orchestra Lava/AG
  38 THE CHRISTMAS COLLECTION Il Divo SYCO/Columbia/Sony Music
  39 GREATEST HITS Tim McGraw Curb
  40 [HYBRID THEORY] Linkin Park Warner Bros.
  41 THESE ARE SPECIAL TIMES Celine Dion 550 Music/Epic/Sony Music
  42 JAMES TAYLOR AT CHRISTMAS James Taylor Columbia/Sony Music
  43 THA CARTER II Lil Wayne Cash Money/Universal Motown/UMRG
  44 CHRISTMAS WITH THE RAT PACK Frank Sinatra, Dean Martin & Sammy Davis Jr Capitol
  45 CHRISTMAS WITH THE CHIPMUNKS The Chipmunks Capitol
  46 WINTER WONDERLAND Point Of Grace Word-Curb/Warner Bros.
  47 NOEL Josh Groban 143/Reprise/Warner Bros.
  48 WHITE CHRISTMAS Martina McBride RCA Nashville/SBN
  49 ELVIS CHRISTMAS Elvis Presley RCA/Sony BMG Strategic Marketing Group/Sony BMG
  50 ALL TIME GREATEST HITS Lynyrd Skynyrd MCA/UMe[/b]

  Michael Buble, who is at 6, 11 and 26 in the top 50 catalog albums of the year, is the catalog artist of the year. Michael Jackson is #2!

  All year-end Billboard charts of Jackson:

  Top Comprehensive Albums
  #57 Thriller 25
  #134 Number Ones

  Top Comprehensive Artists
  #34 Michael Jackson

  Hot Dance Club Play Tracks
  #19 Wanna Be Startin’ Somethin’

  Top Pop Catalog Artists
  #2 Michael Jackson

  Top Pop Catalog Albums
  #1 Thriller 25
  #10 Number Ones

  Top R&B Catalog Albums
  #1 Thriller 25
  #4 Number Ones

  Top Music Video Sales
  #26 Number Ones

  European Top 100 Albums
  #15 Thriller 25
  #72 King Of Pop

 78. t-h-o-r pravi:

  sori, ampak jackson mi res ni všeč, njegova glasba mi ni dobra:) nekako enak mi je kot madonna: zna(l) se (je) prodajati, ve kaj je ljudem všeč..

 79. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, kot želiš. Ni panike. Meni je pač nekaj najboljšega kar obstaja. Izven hip hopa seveda. Morda je finta v tem, da imaš rad popolnoma drugo sceno.

 80. RHYME-G pravi:

  thor: jacskon je poimenovan tudi kot kralj ROCKA…tak da te ne stekam hehe!:)

 81. t-h-o-r pravi:

  ahahah, samo eden je kralj roka, če pa želi kdo jacksona vtaknit med rokerje pa lahko samo rečem: you need professional help ;)

 82. RHYME-G pravi:

  si ziher?
  http://www.youtube.com/watch?v=KqDOsKKhb88

 83. RHYME-G pravi:

  mislim da je ta komad bolsi od vseh rock komadov hehe:)..poleg tega sta Slash pa michael ful dobra kolega…
  tk da ti rabis mal MJ izobrazbe ne pa drugi professional help:)

 84. t-h-o-r pravi:

  in kaj pol, če sta kolega? :D

  ahaha :D

  verjetno res rabim jackson izobrazbo, ampak nikdar ga ne bom imel za rokerja :D

  ta komad boljši od vseh rock komadov? don’t make me laugh… tipičn za na mtv crap…

  Give it when I want it
  Talk to me woman
  Give in to me
  Give in to me

  LOL

  See the drowning, watch the fall
  I feel just terrible about it
  That’s sarcasm, let it burn

  I’m gonna make a toast when it falls apart
  I’m gonna raise my glass above my heart
  Then someone shouts “That’s what they get!”

  For all the years of hit and run
  For all the piss broke bands on VH1
  Where did all, their money go?
  Don’t we all know

  Parasitic music industry
  As it destroys itself
  We’ll show them how it’s supposed to be

  Music written from devotion
  Not ambition, not for fame
  Zero people are exploited
  There are no tricks, up our sleeve

  Gonna fight against the mass appeal
  We’re gonna kill the 7 record deal
  Make records that have more than one good song
  The dinosaurs will slowly die
  And I do believe no one will cry
  I’m just fucking glad I’m gonna be
  There to watch the fall

  Prehistoric music industry
  Three feet in la brea tar
  Extinction never felt so good

  If you think anyone would feel badly
  You are sadly, mistaken
  The time has come for evolution
  Fuck collusion, kill the five

  Whatever happened to the handshake?
  Whatever happened to deals no-one would break?
  What happened to integrity?
  It’s still there it always was
  For playing music just because
  A million reasons why

  dinosaurs wil die
  dinosaurs will die
  dinosaurs will die

 85. RHYME-G pravi:

  ja poznam ogromno rock komadov…pa mi je give in to me en bolsih…
  dau sem ti to zato..da vidis CELOTNO VZDUSJE…NA ODRU…FOLK! kot pravi ROCK KONCERT!…da vidis da je tudi Michael ROCK! pa ma dost komadov se rock..s kitarami ..pa tud zlo velik kitare uporabla v komadih…
  al pa Beat IT recimo…komad…!

  ON JE BIU “OKRONAN” KOT KING OF POP ROCK AND SOUL! PA NI SI SAM TO ZBRAU..DRUGI SO GA!

 86. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, tale je še bolj rokerska, čeprav priredba, pa vendar odlična izvedba, vsekakor boljša od originala vsak zame:

  http://www.youtube.com/watch?v=jaZzZactGQU

 87. RHYME-G pravi:

  a bos reku da ti give in to mm ni fajni komad?:)
  skor ne morm vrjet

  itk da Michal ni rocker..sam ma dost rock elementov noter tud…

  tale komad je zanimiv! pa poslus kak on to zapoje! pa mi rec da ni dobr glasbenik :) …kitare pridejo prot koncu noter:)
  http://www.youtube.com/watch?v=9X3mbuVHyPg

 88. RHYME-G pravi:

  http://www.youtube.com/watch?v=7Hg-IRZk4D0

  tale je tud:)

  pa pravijo da MJ ni rock:)

 89. Pris Pris pravi:

  Rhyme-G, slučajno sem pred kratkim prebral Slashevo avtobiografijo, kjer je zapisal, da je Michael sicer fajn dečko in ga zelo ceni, ampak njun odnos je bil strogo posloven in se izven studia in tistih par nastopov nista družila, tako da ne moreš ravno rečt, da sta “ful dobra kolega”. ;)

 90. RHYME-G pravi:

  bla sta…vem da je biu parkrat v neverlandu!

 91. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, mi je blo pa vedn ful fajn, ko je kao Slash zajebal nastop in se ni hotel odmakniti z odra, čeprav ga je MJ prosil in je moral potem začeti že z novo pesmijo, kjer je Slash še vedno soliral prvo. Pa vendar je blo vse skupaj verjetno del šova, saj ga je vedno znova povabil :)

  Rhyme, je tale We’ve had enough nov komad?

 92. Pris Pris pravi:

  Iztok, dejstvo je, da je Jackson k sodelovanju vedno vabil kitariste, ki so bili v tistem trenutku špica. Eddie Van Halen na albumu Thriller (odlični kitarski rif od Beat it je njegov), Steve Lukather (TOTO) na Thriller, Billy Idolov kitarist Steve Stevens na albumu Bad (nepozabni solo na Dirty Diana) in pa Slash na albumu Dangerous.

 93. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, itak, saj je pameten dečko. Mi pa ni jasno, da so mu v komadih razen Biggyja in Heavy Dja vedno rapali totalni amaterji.

 94. Pris Pris pravi:

  Morda zato, ker se ni hotel poistovetiti z vso navlako, ki je takrat hočeš-nočeš pasala k najboljšim rapperjem (afere, streljanja, sodni postopki, grde besede na ploščah, javno kajenje trave). Ipak je ciljal na malo širše občinstvo, tudi na take, ki ne tripajo na gangsta in geto. Jackson ni tak in verjetno ni hotel, da se njegova glasba asociira na to “negativno” stran hiphopa.

  Zato tudi nisem verjel, da sta se s Slashom ujela tudi zasebno, ker je bil Slash takrat na heroinu in totalen alkoholik, ki je par let kasneje na odru doživel infarkt in so mu morali “vgraditi” srčni spodbujevalnik. Dvomim, da bi se Jackson družil s takimi ljudmi.

 95. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, Slash ima spodbujevalnik? Uf, verjameš v to? Se je res tako zelo zjebal pri tako mladih letih? Hm, zdaj se mi celo ideja, da resnično ni hotel z odra, zdi čisto normalna :)
  Glede raperjev, zelo dobro razmišljanje.

 96. Pris Pris pravi:

  Glede Slasha: bilo je v časopisih, celotna zadeva od infarkta do operacije pa je popisana v njegovi avtobiografiji. Ne vem, zakaj ne bi bilo res.

 97. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Pris, ma kaj vem, zdi se mi premlad, čeprav droge pa divji način lajfa pa res naredijo svoje. No ja, kmalu mi bo jasno tudi to, da sta se razšla z Axlom.

 98. filmoljub pravi:

  Michael Jackson da je rocker? :D A ha ha ha :D Gartner, vidim, da se v več kot eni strani ne strinjava. Smeh je pol zdravja, pravijo.

 99. Tilen pravi:

  @Pris – Slash kolapsa ni doživel na odru, temveč v hotelu med vrati dvigala.. Takrat ni bil več na heroinu (mislim da je bilo to leta 1994 ali 1995), ampak je na mesto tega raje spil nekaj flaš vodke na dan… Tista o operaciji in spodbujevalniku pa je resnična. Ob operaciji so mu zdravniki rekli da ima 6 dni do 6 tednov življenja pred seboj, če bo nadaljeval z alkoholizacijo… in potem se je tudi alkohola počasi (moral) odvaditi :)

 100. Pris Pris pravi:

  @Tilen: ja, res je, v dvigalu je bilo, malo sem zamešal, ker mi je v glavi bolj ostal prizor, ko je na odru začutil neke čudne vibracije zaradi spodbujevalnika, pa sem tudi infarkt povezal z odrom. Nisem pa rekel, da je bil na heroinu ob kolapsu, ampak ko je snemal za Jacksona. ;)

 101. t-h-o-r pravi:

  @filmoljub

  vsaj eden

  in še enkrat: nehajte mi tlačit jackona v rock ;)

 102. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, sem kje rekel, da je Jackson roker?

  Thor, saj ga ne tlačimo, le povedali smo, da se je tu in tam malce spogledoval z rokom. To je vse.

 103. lazo pravi:

  Danes zjutraj poslušam glasbo Michaela in vedno znova sem navdušen, kako mu je uspelo, da je njegova glasba večno sveža in mlada. Poslušam tudi Beatle, Elvisa, itd so dobri ampak jih je čas že malo zabledil. Jacksona pa ne bo nikoli tudi, ko ga ne bo več med nami.
  Strinjam se tudi, da je zelo dober v par tistih rokerskih komadih, čisto enakovreden, če ne boljši od nekaterih velikih.

 104. tadey pravi:

  Lep pozdrav vsem,
  Te dni sem spremljal debato, sem namreč velik Fan MJ in me res zanima, kdo najuspešnejši moški solist Elvis Al Michael, pred kakšnim mesecem sem sam gledal na Wikipedii in je Michael prevladoval, zdaj pa so na enkrat kao spremenili, čeprav na wikipedii ponavadi ne drži vse, ima kdo kakšne bolj točne podatke,čeprav mi Elvis nikoli ni bil preveč vseč, tako ,da vsaj zame ostajajo Beatli in MJ največji… ne glede na vse, pa ostaja pesem Billie Jean najuspešnejša pesem vseh časov, in album Thriller ( ki bi ga moralo imeti vsako gospodinstvo ).
  Upam ,da se Michael vrne kot je napovedal s Svetovno turnejo, in si ogledamo njegov koncert kje v bližini.
  FAJN BODITE

  .T.

 105. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Lazo, se strinjam, ta glasba deluje kot da bi jo posnel včeraj, ali še bolje, danes. Ti komadi so daleč pred časom in vedno znova jih lahko poslušam, pa se jih ne naveličam. Če jih slišim kje zunaj, pa je filing itak noro dober.

  Tadey, tega ne bomo mogli nikoli vedeti zagotovo, saj so cifre tako velike, da jih je težko natančno prešteti dovolj natančno.

 106. dennis pravi:

  Spadam med mlado gardo poslušalcev (srednjošolec) in ko poslušam današnjo glasbo , mi včasih res gre na bruhanje,ampak načeloma spoštujem vsakega, Michela morda nisem prei poslušal, sem še verjetno bil premlad,da bi se zavedal kvalitete, pred kakšnim letom sem bolj podrobno začel spremljat njegovo ustvarjanje, in sem se sedaj komaj začel zavedat kaj sem vse zamudil,…Nemorem verjet ,da obstaja takšen fenomen kot je Michael…Vsi njegovi albumi so sigurno za v zgodovino , prau danes sem si kupil original izvod razširjene različice albuma Thriller,ker je ta album že legendaren in ga je potrebno imeti v vsaki hiši, tako ,da Iztok super, da si odprl to debato, bi pa morda vprašal za nasvet, kateri cd priporočaš od teh Best of, glede na to ,da je bilo izdanih kar nekaj albumov,-> Greatest Hits History Vol. 1,Number Ones, The Essential Michael Jackson,Past Present And Future,glede na to ,da se pesmi iz teh cdejev dokaj ponavljajo, je smotrno kupi samo enega :) …No Michael bo vedno ostal legenda, definitivno bodo posneli kakšen film o njem, komaj pa čakam na njegov nov album in turnejo.

 107. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Dennis, hm, predlagam Number Ones, če te zanimajo res samo hiti. Drugače pa je zakon History, ker je dvojni in so na enem cdju nove pesmi, na drugem pa stare uspešnice.

 108. you are not alone/MJ pravi:

  Denis čez čas ti bodo všeč vsi komadi. Tako se začne naprej so ti všeč najbolj znani nato pa se začne raziskovanje njegovih del. In na koncu ti je vse všeč.

 109. dennis pravi:

  you are not alone/MJ, pa še kako res je, njegove znane komade sem resda poznal,ampak se nisem tako poglobil, sedaj pa vidim ,da je skoraj vsak komad nekaj posebnega, vsi komadi so kvalitetno narejeni, to se mi zelo dopade,da ni nekaj na hitro narejeno. Je pa mi tudi všeč iz človeške plati, koliko denarja je podaril v dobrodelne namene. Verjetno pa ni glasbenika na katerega Michael vsaj malo nebi vplival.

 110. Amcy pravi:

  men je on eden izmed najboljših glasbenikov

 111. RHYME-G pravi:

  ful mas tud lepih komadov ki niso na nobenem albumu…z sporocilom…kot je recimo tale:

  http://www.youtube.com/watch?v=v7Ol09rOnes

 112. mitjaa pravi:

  Pozdravljeni, mene pa nekaj zanima, kdo je po vašem mnenju največji oz. najuspešnejši,..McCarney, Jackson , Elvis in zakaj ?
  veliko jih je mnenja,da se Jackson pred Mccartneyem lahko skrije. Zakaj tako?
  McCartney je naredo neke svojega z Beatli, Jackson pa samo nadgradil nekaj plus McCartney ni zabluzo tak kot jackson,in ,da je podn od podna to ,da sta bila MJ in sir Paul najbolša frenda, pol pa mu gre Michael naredi to, kar mu je,da je ob vsem bogastvo odkupil pesmi od Beatlov, kasneje sta se tudi zaradi tega skregala,katero dejanje Michaela se mnogim ni zdelo človeško…
  Brez Elvisa pa nebi bilo rocka, in zato je kao Elvis največji.
  Morda lahko kdo napiše kakšno utemeljitev, katera bo v prid, kateremu od teh treh. :) ,da najdemo zmagovalca;)

  LP.

 113. RHYME-G pravi:

  Michael ma svoj edinstven stil…glas…petje…on je ustvaru kar danes recemo R’N'B!
  ko je prsu Thriller je blo to cist neki posebnega kar se dozdej ni noben slisu kej podobnega..tak da ne mores recit da je nadgradiu!

  Paul kot pevec ni nic posebnega…ne vem no…men se ne zdi nic posebnega!majo pa beatli neki fajnih komadov..pa John lennon je bolsi peves se mi zdi.!

  Elvis pa vsi vemo da je “ukradu” rock and roll CRNCEM…pa delu komade kot so IN THE GHETTO itd…je delu ubistvu crnsko glasbo…!je mel pa res vlko karizmo…a manjso kot Michael..
  Poleg tega Je michael ze biu zvezda ko je biu star 9 let…ona 2 pa ne!
  Vsak ma svoj okus..zame je Michael najvecji!on je pac Jackson…
  rabis se en razlog zaka je vecji ? ker Paul pa Elvis nista bla neki exta plesalca (sploh Paul)…
  Tak d aMichael je poleg tega da je super pevec se super plesalec!

 114. RHYME-G pravi:

  Michael lah dela iste komade kot elvis pa presley!Paul pa Elvis pa ne bi mogla delat take komade kot Michael :) !

 115. RHYME-G pravi:

  ps: vedno ko je kaka debata o michealu,pa si pol dam kak komad gor negov zacnem plesat pa se vrtet po sobi hahaha..pa tud ceje ura 5 zjutri:)

 116. mitjaa pravi:

  ..Sicer je meni Mike tudi najbolši,..
  Je pa zdaj vprašanje, ali je pustil večji pečat, kot Elvis in McCartney, ki je večino pesmi napisal sam za Beatle( velja za najuspešnejšega avtorja) delno tudi Lennon, in v kolikor to drži so Beatli prodali največ albumov zraven Elvisa.

  Veliko pa jih meni ,da je Michael imel oz. ima zgolj nekaj dobrih komadov, ostalo pa je bolj ali manj disko nabijanje, v primerjavi z Beatli, ki pa imajo evergreene , ko jih nišče nebo mogel spodnesti, sai so kitara , bobni in ostali inštrumenti-Bend- večni. Tudi zaigraš lahko na njihove komade, in zapoješ, sai je večina melodičnih.Kaj je v Michaelovih pesmih tak posebnega?…vse so bolj disko stil in v neki družbi prijateljev ne pali tak, kakšno mirno že lahko.
  Kot srednjošolca me zanima, kdo je bil za zgodovino bolj pomenben.
  Konec koncev se glasba posluša in ne gleda, tak ,da zdaj ples ne more imeti neke vloge zraven, kaj se kvalitete tiče.
  Elvis pa je kao eden in edini, katerega še danes klanjajo in mu nikakor ne pade popularnost, torej je on Number one ? Morda je bil Mike samo ob pravem času na pravem mestu ,da mu je to uspelo,sedaj so pa ti časi mimo !? !

  Kako bi vi razdelili,… Jacksona, McCartneya, Preasleya .

  1. ?
  2. ?
  3. ?

 117. lazo pravi:

  Mitja Tudi meni je Michael najboljši in ni mi jasno kako lahko rečeš nekatere neumnosti, kot kaj je v njegovih pesmih tako posebnega. Ti bom pa povedal eno anekdoto iz morja, ko sva z mojo deklico kopala in v bližini je bil majhen lokalček kjer so sukali glasbo dolgočasno. S punco sva šla na pijačo in ker sva si zaželela boljše glasbe sem natakarico prosil, če lahko prinesem svoj cd, kar je dovolila. In seveda je to bil Michael, ki je zagrel večino v bližini. Na plesišče je prišlo nekaj starih ljudi, ki so se stežka premikali vendar jih je glasba poživila in prav simpatično jih je bilo videti. Vse se je zavleklo kašno uro in pol in bilo je nepozabno.
  Pa brez zamere še nkrat poglej kakšen koncert pa boš videl zakaj!
  Pa lep pozdrav in brez zamere.
  Pa še vrstni red
  1 Michael
  2.Elvis
  3.McCarney

 118. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Rhyme, je to komad iz filma Get on the Bus?

  Mitja, veš kaj mi je zanimivo in čudno pri Paulu McCartneyju? To, da odkar ni več Beatlov, ni naredil nič omembe vrednega. Prav zato obstaja teorija zarote, ki pravi, da je umrl in da so ga menjali z drugim. In seveda, da je bil glavni genij John Lennon.

 119. nekdo pravi:

  michael je kul

 120. Escobar pravi:

  evo da je pod temo michael jackson ….

  eno vprašanje … a kdo od vas ve, bo oz. že kakšna slovenska agencija ponuja aranžmaje za londonske koncerte? … pa a bojo kakšni koncerti tud po evropi, je u planu kej?

  ker se mi zdi da so to zadnje priložnosti vidim mihaela u živo …. in bi blo fajn da bi agencije ponujale aranžmaje tud pr nas …. k je lažji kot sam vse organizirat …

 121. Pris Pris pravi:

  Mislim, da je zadeva že razprodana …

 122. ajda pravi:

  Mislim, da je miljon kart že razprodanih, to je za vse koncerte, ki naj bi jih bilo 50.

 123. Escobar pravi:

  eh nej gre u kurac :) … js na netu sn še vidu da ponujajo karte za 150 pa 190 funtov … sn mislu da je še za kak koncert …. upam da bo prišu še kam bližji ane :)

 124. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Escobar, drago so in prav neverjetno je, da so jih tako hitro prodali. MJ je očitno še vedno totalni car.

 125. Donna pravi:

  Pozdravljeni!!!
  Mene nujno zanima kje lahko kupim vse cdje ( lahko tudi dvdji koncertov)od Michaela Jacksona!!!!! Prosim, če kdo pozna kakšno informacijo naj javi na mail!!
  Cdji morajo biti novi in orginalni!

  Hvala!

 126. Vanja1 pravi:

  http://www.mimovrste.com/search?category_id=24&q=michael+jackson&s.x=0&s.y=0&s=submit

  Drugače pa še pejt malo v trgovine prečekiraj !!

 127. RHYME-G pravi:

  donna obisci :
  http://mjslocom.mojforum.si/

 128. Dolores pravi:

  Ojla!
  Najprej en lep pozdrav vsem tukaj,še posebej Iztoku Gartnerju,ki je odprl to temo.
  Na tale blog sem priletela čist naključno,ko sem iskala ene podatke o M.J.-ju!
  Pa bi še jaz nekaj komentirala!
  MICHAEL JACKSON: Njegova fanica sem od 12.leta,torej 14 let in v vsem tem času se moje mnenje o njem ni spremenilo!100% verjamem njegovim izjavam glede vitiliga,prav tako sem prepričana o njegovi nedolžnosti glede pedofilije.Sploh pa se je to že tako izkazalo za veliko laž!
  Name so poskušali vplivati,a niso mogli,ker to kar čutim,ne morejo izbrisati.Sicer pa… Ljudje pljuvajo na Michaela iz preprostega razloga-fovšija!Če nekomu nekaj uspe,se takoj pojavi zavist.In bolj kot si slaven,bolj te pljuvajo!
  Včasih sem se obremenjevala,če ga je kdo žalil,danes pa se temu lahko samo nasmejim,saj se mi tisti,ki žali prav smili,saj s tem izkazuje kako šibek in majhen je…
  Bi pa dodala samo še nekaj:Michael bi moral biti ljudem za vzor,človek,ki bi mu morali vsi slediti.Malo pomislite,koliko dobrega je storil za ta svet in če še nameravate kar pljuvati po njem poglejte v ogledalo svoje duše in se sramujte.
  MICHAEL JACKSON-FOREVER&EVER! R.I.P.

  P.S.
  Uroš,upam,da se kmal slišma,do takrat pa uživaj;-)

 129. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  “Včasih sem se obremenjevala,če ga je kdo žalil,danes pa se temu lahko samo nasmejim,saj se mi tisti,ki žali prav smili,saj s tem izkazuje kako šibek in majhen je…”

  Točno tako.

  “Michael bi moral biti ljudem za vzor,človek,ki bi mu morali vsi slediti.Malo pomislite,koliko dobrega je storil za ta svet in če še nameravate kar pljuvati po njem poglejte v ogledalo svoje duše in se sramujte.”

  Točno tako še enkrat.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !