Boter vs. Kaznilnica odrešitve

10.01.2009 ob 01:10

Osmega oktobra, leta 2007, sem zapisal tole:  

Na spletnem portalu IMDB imajo tudi lestvico najbolje ocenjenih filmov, kjer lahko glasuje vsakdo, ki se pač prijavi v sistem. Na prvem in drugem mestu te lestvice sta filma Boter in Kaznilnica odrešitve. Boter je prvi, Kaznilnica pa druga. In tu se pojavi moja dilema. Oba namreč premoreta oceni 9.1, s tem, da je za Botra glasovalo 238.942 uporabnikov, za Kaznilnico pa 282.681. Še več, ko boste prečekirali vsak film posebej, boste pri Kaznilnici opazili oceno 9.2, pri Botru pa 9.1, kar pomeni, da bi morala biti Kaznilnica na prvem mestu. In pozor, Kaznilnici je kar 59 odstotkov ljudi podelilo oceno 10, medtem ko se Boter ponaša le s 57 odstotki. Ko sem raziskoval naprej in skušal najti razloge zakaj je Boter še vedno prvi, mi ni šlo. Kaznilnici je desetko podelilo 168 tisoč ljudi, Botru pa 136 tisoč. Boter je dobil po drugi strani enko od 14 tisoč uporabnikov, Kaznilnica pa od 7500.

Zanimiva dilema in moje resnično veliko vprašanje, kaj se dogaja. Si moderatorji ne upajo priznati, da je njihovim uporabnikom pač bolj pri srcu Kaznilnica odrešitve?

Danes sem po dolgem času spet počekiral to lestvico in ugotovil, da se je Kaznilnica prebila na prvo mesto. Z Botrom si resda delita isto oceno, toda Kaznilnica ima spet večje število glasov in očitno več visokih ocen. So se moderatorji vendarle opogumili in si drznili Botra sestreliti s prvega mesta?

 

21 komentarjev na “Boter vs. Kaznilnica odrešitve”

 1. tinamalina tinamalina pravi:

  Hmm…
  ne bi znala razrešit tvoje uganke, ampak če bi jaz glasovala, bi Botru dala 10ko, Kaznilnici pa 9ko :)

 2. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Jaz tudi, jaz tudi.
  Ampak vseeno bi rad izvedel v čem je tale finta.
  Upam, da mi bo kdo pojasnil, ampak sodeč po komentarjih in zanimanju za tale blog, upanje počasi umira :)

 3. notnow pravi:

  A ni tako, da upoštevajo samo določene glasove, samo glasove od tistih, kateri so aktivni. Enkrat že kar precej časa nazaj sem o tem nekaj brala. Pa se ne spomnim, čist zihr, kako je s to zadevo. Ampak 100% nekaj na to finto.

  Evo, tole piše na strani…for the Top 250, only votes from regular voters are considered.

  Sicer pa ta lestvica je čist tako tako. Za pogledati je, ampak kaj dosti poudarka pa ni dati na to. :)

 4. notnow pravi:

  Se mi zdi, da sem enkrat prebrala, da samo glasove od 1000 najbolj aktivnih uporabnikov upoštevajo. Ali pa le-ti vsaj piko na i dajo. Plus film mora imeti določeno število glasov, da se sploh lahko uvrsti na lestvico.

 5. mgerencer mgerencer pravi:

  Sem se spraševal že isto in prišel nekako do tega odgovora. Na imdb-ju sta v bistvu dve vrsti ocenjevalcev: prvi so t.i. “regular voters” in drugi smo pač mi, “bolj ali manj nepomembni voters”. Za ocene vseh filmov v bistvu veljajo samo ocene “regular” ocenjevalcev. Kdo to so in kaj jih definira nimam pojma, mogoče tisti, ki pač veliko glasujejo ali kaj podobnega.

  Primer:
  Če pogledaš stran od Kaznilnice odrešitve ima le-ta zdaj že oceno 9,2, ampak če pogledaš na lestvico najbolje ocenjenih 250-ih filmov, vidiš, da ima “samo” oceno 9,1 – v tej oceni so všteti samo glasovi od “regular” ocenjevalcev. Torej, ko gre za regular glasove imata oba filma 9.1, Kaznilnica odrešitve sicer isto oceno z več glasovi, a ne poznamo podrobne strukture znotraj lestvice od 1 do 10, saj so na strani od filma “regular” in “nepomembni” ocenjevalci pomešani. Torej ne vemo nič in možno je tudi, da je celotna lestvica čisto drugačna:))))

  Nekako tako:)

 6. iztokgartner iztokgartner pravi:

  Zanimiva razlaga, ki bo verjetno kar držala. Pa vendar me vse skupaj še vedno malce bega, kar pomeni, da bi bilo fino dobiti uraden odgovor.

 7. filmoljub pravi:

  Ker niti Kaznilnica odrešitve niti Boter nista najboljša filma vseh časov, me ta dilema pravzaprav ne muči preveč. Mi je pa osebno od obeh boljši Boter.

 8. t-h-o-r pravi:

  “nista najboljša filma vseh časov”

  dvomim, da kaj takšnega, kot najboljši film vseh časov sploh obstaja…

 9. Pris Pris pravi:

  Iztok, to kar sta napisala notnow in mgerencer v bistvu je uradni odgovor. Na strani IMDb je napisano, da se ob filmu sicer pokaže ocena vseh, ki so glasovali, za top 250 pa štejejo le glasovi t.i. regular users, torej tistih, ki po neki evidenci glasujejo redno oz. imajo za sabo že večje število glasov. To razloži tudi razliko med 9.2 in 9.1 …

  Sicer pa se z IMDb ocenami ne bi preveč obremenjeval, ker je mnogo tega umetno sproduciranega. Ko je npr. ven prišla trilogija LOTR, so se fani “trilogije vseh trilogij” Star Wars prestrašili in Gospodarju prstanov kot po tekočem traku talali enke. Podobno velja za “boj” med Botrom in Kaznilnico. Kaznilnica ima 13774 enk (3,5% vseh ocen), Boter pa celo 22538 (6,7%), kar nikakor ni realno, tudi če komu slučajno filma nista bila preveč všeč. Zato te ocene nikoli nisem jemal resno, ker je kot taka bolj posledica notranjih bojev, kot pa neke normalne klasifikacije.

 10. ketna pravi:

  @pris

  Vse kar poteka po principu anonimnega glasovanja ima stranske učinke kot si jih omenil;)

 11. tito pravi:

  Ja, sj pa mislim, na si 1. mesto zasluši film To je on, in ne Boter

 12. Avon pravi:

  Se popolnoma strinjam z drugim odstavkom, ki ga je napisal Pris, da je ta lestvica popolnoma nerelevantna in tudi pogosto za lase privlečena. Poleg tega tukaj igra tudi veliko vlogo komercialnost filma in to da film ni preveč kontroverzen in obscen, ker kakšen konzervativen Američan kakšnemu filmu prisoli enko, samo zato ker se v filmu preveč seksa ali kaj podobnega. Če film ni dovolj popularen se sploh ne uvsti visoko, ker ne more doseči dovolj visoke povprečne ocene popolnoma logično. Poleg tega se najdejo eni malo moteni modeli, ki nekaterim filmom nalašč zbijajo ocene, kot je to dejal Pris. Ko je bil recimo Dark Knight na prvem mestu, pa daleč od tega, da si bi to zaslužil, so mu nekateri dajali enke, ne zato ker si bi jo zalužil, ampak zato da bi še vedno neupravičeno na vrhu kraljevala njihova preljuba Kaznilnica . Dal bom samo en primer recimo: Kako naj resno jemljem lestvico, kjer je taka mojstrovina kot je recimo Magnolia samo na 224. mestu. Pa še kjučno vprašanje, ki ga ne bom nikoli razumel, kako je lahko na vrhu film Kaznilcnica odrešitve, ki pa res ni nič drugega kot vrhunski zaporniški film. Film sem si ogledal in ne morem razumeti, kako je lahko tako običajen in klišejski film na prvem mestu. To je za moje pojme norost na katero ne najdem odgovora.

  LP

 13. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Filmoljub, saj tudi mene ne muči, sam vseeno mi je zanimivo, da si niso upali zrušiti Botra.

  Thor, vsakdo ima lahko drugačen najboljši film vseh časov.

  Pris, ma vem, ampak vseeno se mi zdi, da je bila Kaznilnica pred Botrom, a si tega administrator ni upal priznati. Prav zato sem bil presenečen, da je sedaj drugače.

  Tito, se strinjam :)

  Avon, Magnolia je absolutno prenizko. Se več kot strinjam. Je pa res, da kaznilnica ni le še en zaporniški film, marveč eden izmed najboljših. Toda še vedno daleč za Metuljem, če mene vprašaš. Jasno pa, da Metulja ni med najboljšimi. No ja, ampak če se štejejo samo ocene posebnih članov, potem teh namernih nižanj ne morejo šteti kot uraden rezultat. Eh, to je ena zmešnjava :)

 14. t-h-o-r pravi:

  “vsakdo ima lahko drugačen najboljši film vseh časov.”

  my point exactly

 15. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, iz radovednosti, kateri je tvoj?

 16. t-h-o-r pravi:

  na žalost je tako, da je filmov preveč, da bi lahko izpostavil samo enega…

  Apocalypse Now, Taxi Driver, Dog Day Afternoon, Singing in the Rain, Children of Men, On the Waterfront, The Fountain, One Flew Over the Cuckoo’s Nest, Reservoir Dogs (v nobenem posebnem vrstnem redu)

 17. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Thor, čudovit izbor. Le za The Fountain mi ni jasno kaj počne zraven :)

 18. t-h-o-r pravi:

  the fountain me je pač totalno prevzel, meni je imeniten, tudi glasba fenomenalno paše zraven ;)

 19. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Uf, meni pa je bil totalno za en drek. Ker se za ostale naštete filme povsem strinjam, da so hudičevo dobri (no ja, namesto On the Waterfront, bi raje izbral A Streetcar Named Desire), mi je prav The Fountain padel v oči. Jebat ga, tvoj okus :)

 20. Tripike pravi:

  The formula for calculating the Top Rated 250 Titles gives a true Bayesian estimate:
  weighted rating (WR) = (v ÷ (v+m)) × R + (m ÷ (v+m)) × C

  where:
  R = average for the movie (mean) = (Rating)
  v = number of votes for the movie = (votes)
  m = minimum votes required to be listed in the Top 250 (currently 1300)
  C = the mean vote across the whole report (currently 6.7)
  for the Top 250, only votes from regular voters are considered.
  ——————————————————–

  Kopirano direkt z IMDB-ja :)

 21. IZTOK GARTNER IZTOK GARTNER pravi:

  Tripike, zdaj mi je še manj jasno vse skupaj :)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !